Близкият до Лечков шеф на общинския съвет в Сливен беше отстранен от поста си

След един неуспешен опит в началото на май, на днешното си заседание общинските съветници в Сливен отстраниха от длъжност председателя на съвета Мария Григорова.


Мотивите в предложението, внесено от 15 съветници, са, че действията на председателя са насочени единствено към защита личните интереси на кмета Йордан Лечков и от момента, от който тече проверка срещу него, Мария Григорова "е дебаркирала от своите задължения". Посочват се и случаи на злоупотреба със служебно положение, превишаване на правомощията, конфликт на интереси.


На извънредно заседание на 4 май два гласа не достигнаха за свалянето на Григорова. При днешното гласуване от 41 общински съветници присъстваха 37, като 21 гласа бяха "за" отстраняването от длъжност на председателя, 5 – "против", а 11 души бяха гласували с празна бюлетина.
Според свалената от длъжност Григорова опозицията в общинския съвет е успяла да си "напазарува" още два гласа.


Процедурата изисква в 14-дневен срок след отстраняването на председателя да се направи избор на нов, поясни Елена Попова, една от активните общински съветници в организирането на опозиционно мнозинство срещу отстранения от длъжност кмет Йордан Лечков и неговите поддръжници в съвета и в общинската администрация. Според нея групите общински съветници могат да решат и председателството на съвета да става на ротационен принцип от заместник-председателите.


На днешното заседание бе гласувано също от дневния ред да отпаднат всички 18 точки, внесени от името на отстранения от длъжност кмет Йордан Лечков. След гласуване на отстраняването на председателя групата общински съветници от ГЕРБ напуснаха заседанието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK