ДНСК разпореди разрушаването на "Златна перла"

ДНСК разпореди разрушаването на "Златна перла"

© Юлия Лазарова



Дирекцията за национален строителен надзор (ДНСК) е издала заповед да бъде премахнат ваканционният комплекс "Златна перла". Това съобщи строителният министър Росен Плевнелиев, който присъства в четвъртък на конференция "Трансатлантическо партньорство между САЩ и ЕС - ролята на България", организирана от Американската търговска камара.


Сега остава областната управа в Бургас да се съобрази с решението на ДНСК и да премине към изпълнение на заповедта, която може да бъде обжалвана в законов срок, обясни министърът.


Дирекцията излезе с решение по казуса "Златна перла" след писмо на Плевнелиев с искане да бъде анализиран и приключен случаят, след като се провали опитът на прокуратурата да задължи по съдебен път началника на ДНСК Иван Симидчиев да образува производство за констатиране на незаконни строежи и да издаде актове за премахването на вилните селища "Златната перла" 1 и 2 в природен парк "Странджа".




Вилното селище се състои от 8 отделни сгради, за всяка от тях трябва да се издаде заповед за събаряне, която обаче може да се обжалва пред административния съд.


Сагата датира от 2006 г., когато инвеститорът "Краш 2000" започна строителството в нарушение на ред правила, а Върховният административен съд окончателно се произнесе миналата година, че незаконният строеж трябва да бъде премахнат.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK