Скъпите квартали под Витоша - на воден режим през лятото


В Панчарево от 500 къщи само 9 плащат за вода

Някои от най-скъпите квартали на София - в подножието на Витоша, както и няколко села и вилни зони ще бъдат на тежък воден режим през лятото, предупреди вчера "Софийска вода". Сред засегнатите ще са кв. Симеоново, Драгалевци, "Киноцентър", Княжево, Горна баня, Банкя и селата Бистрица, Железница, Панчарево, Кокаляне, Иваняне, Мало Бучино, Градоман.


Над 21 хил. семейства, или приблизително 80 хил. души, ще са на воден режим в следващите четири месеца, а причината е ремонтът на рилския водопровод, строен през 30-те години на миналия век. Той е в много лошо състояние, рехабилитацията се прави с пари по ИСПА и се изпълнява от екоминистерството, обясниха от компанията.
За да е по-малко неприятно за хората, "Софийска вода" предлага водата да бъде спирана за 18 часа 14 пъти през следващите четири месеца. Другият вариант е по 12 часа 40 пъти. Следващите дни ще стане ясен точният график.


По свои проекти "Софийска вода" ще започне проверки на стопански дворове и вилни зони, които не плащат за вода. Дворовете били около 100, които се ползвали от по 20 собственици и никой не признава тръбите за свои, обясниха от дружеството.


От вилните зони най-сериозен бил проблемът със с. Панчарево, където от около 500 имота само 9 имали договор със "Софийска вода". Останалите използвали безплатно водата. Компанията ще се заеме и с поставянето на водомери на чешмите и фонтаните в София.


Загубите на вода за миналата година са били малко над 58%, признаха от дружеството. Не всички обаче са от течове, в този процент е и суровината, която е използвана, но не е била платена. Инвестиционната програма на "Софийска вода" предвижда намаляване на загубите до 4% за следващите три години.


Това е нереалистично и ще бъде променено, защото в противен случай цената на водата за потребителите трябва да стане 18.20 лв. за кубик, коментира Добромир Симидчиев от дружеството. В момента столичани плащат 1.28 лв. на кубик.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK