Дянков: Икономическата криза свърши, приходите ще се увеличат до шест месеца

Симеон Дянков

© Надежда Чипева

Симеон ДянковВицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков обяви, че през април икономическата криза е приключила за България и прогнозира, че до половин година и приходите ще тръгнат нагоре.


"Икономическата криза наистина свърши през април: спадът в промишлената продукция спря, износът шести месец се качва, безработицата пада - на 9.7%, банковият пазар за ипотеки се увеличава. Има сигнали, че страната излиза от кризата", заяви в обзорното предаване на Дарик радио - "Седмицата", Симеон Дянков. 


Вицепремиерът уточни, че излизането от кризата не може да се усети веднага по приходите. За увеличението им трябва да изчакаме три до щест месеца, посочи той.

"Не си тръгвам, мисля за втори мандат"
Като "смешни" определи Дянков слуховете, че може да бъде освободен от поста и да се върне в САЩ.
"Нужни са ни два мандата, за да се справим с основните проблеми на държавата и затова си правя планове какво ще правя след 2017г.", заяви вицепремиерът. Като основна задача през втория си мандат той посочи подобряването на инфраструктурата в Северна България, включително строежа на магистрала там, тъй като сега акцентът бил поставен върху южната част от страната. Най-важното след края на мандата пък било да освободи време за семейството си.

Дянков съобщи, че проектозаконът за актуализиране на държавния бюджет за тази година ще бъде внесен в парламента следващата седмица и прогнозира, че около 10-15 юни промените ще влязат за обсъждане в пленарна зала.


В отговор на въпрос финансовият министър повтори, че темата за евентуален заем от МВФ за справяне с кризата не е актуална за България и че няма преговори по този въпрос. В същото време, повтори, че няма да отстъпи от изискването за максимално свиване на всички възможни разходи и обобщи ситуацията така: "Тази година трябва да сме спестовни като габровците".


Вдигането на акциза на цигарите е един от най-добрите ходове, които съм направил и в следващите години ще се види резултатът от него - така Симеон Дянков отговори на обвиненията на опозицията, че увеличаването на акциза и довело да рязко покачване на контрабандата, вместо да увеличи приходите в бюджета, както планираха управляващите.


Да изчакаме три месеца и съм убеден, че темата ще изчезне, призова Дянков. Той повтори, че намира за по-разумно сега акцизът да се вдигне рязко, за да не се налага корекция в следващите три години, когато се очаква по-висока инфлация.


Финансовият министър отрече и друго обвинение на лявата опозиция в парламента - че чуждестранните инвеститори напускат България. Страната ни е средностатистическа за Европейяския съюз по този показател, каза Дянков. По негови данни за периода април - май чуждестранните инвестиции в ЕС са средно около 12%. Просто Европа в момента е в несигурно положение и чуждестранните инвестиции забавят, обясни той.


Вицепремиерът отново декларира, че няма се откаже да настоява за реформи в публичния сектор, тъй като времето на криза е най-подходящо са промени.


"Нужна е много рязка промяна в работата на държавните служители - те трябва да разберат, че имат функции - да помагат на хората и на бизнеса, тъй като в момента нямат такава настройка", заяви Симеон Дянков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK