Минималната заплата - в ръцете на бизнеса и синдикатите

Кабинетът прехвърля на социалните партньори решението дали да се увеличи от 1 юли

Минималната заплата - в ръцете на бизнеса и синдикатите

© Надежда ЧипеваРешението дали минималната работна заплата ще се увеличи от 1 юли е в ръцете на работодателите и синдикатите, правителството няма да се намесва. Това съобщи пред "Дневник" Христина Митрева, съветник на министъра на труда Тотю Младенов в политиката по доходите и управител на Националния осигурителен институт. Очаквано позициите на двете страни по темата са диаметрално противоположни.


Според последните данни на НСИ към края на 2009 г. 162 хил. души в България са на минимална заплата, от които 35 хил. са в бюджетната сфера. С размера й - 240 лв., са обвързани и други бюджетни разходи като социални помощи (отглеждане на дете от 1 до 2 години, добавки за хора с увреждания и др.) и плащания по програми за субсидирана заетост. Това прави най-малкото странна позицията на ненамеса, заета от социалното министерство.


От Министерството на финансите отказаха коментар по темата. В проекта за актуализация на бюджет 2010, който все още не е внесен в парламента, са запазени сегашните равнища на плащанията, обвързани с минималната заплата.
Създаването на механизъм за увеличаване на минималната заплата от 1 юли е една от 60-те антикризисни мерки, договорени с бизнеса и синдикатите и приети от правителството на 31 март. Според документа това ще увеличи разходите на държавата с 10 млн. лв. Този запис дава основание на профсъюзите да твърдят, че от средата на годината трябва да има промяна нагоре, каквото е и обещанието на ГЕРБ в правителствената програма. Според работодателите обаче договорката е само да се изработи механизъм и категорично възразяват срещу увеличение, показа допитване на "Дневник".
Въпреки многобройните изказвания на вицепрезидента на КНСБ Пламен Димитров през миналата седмица, че "се върви към увеличаване на минималната заплата", вчера Митрева обясни, че се водят преговори само за изработване на механизъм за повишаването й. "Дали ще се вдигне ще се договори от работодателите и синдикатите.


Министерството на труда няма да се намесва в тази дискусия", каза тя. На въпрос разумно ли е в ситуация на бюджетен дефицит да се мисли за увеличение Митрева отказа да заеме позиция и повтори, че правителството няма да се намесва.


И според работодателите разговорите са само за факторите, които да определят в бъдеще размера на минималното възнаграждение. "Във формулата около 90% тежест трябва да има производителността на труда, а синдикатите искат водещи да са линията на бедност и инфлацията", каза изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов. "Изпълнението на исканията им ще срине икономиката, тъй като ще повлече увеличаване на редица разходи и социални плащания", добави той. Върху същите проблеми акцентира и шефът на БСК Божидар Данев. "Не мисля, че има основание за повишаване на минималната заплата, докато БВП и производителността на труда продължават да намаляват", каза Данев.


Основният аргумент на синдикатите е, че нетният доход на хората на минимална заплата след данъци и осигуровки пада под прага на бедност от 211 лв. КНСБ определят вдигането й като антикризисна мярка, защото ще увеличи и покупателната способност на тези хора, и приходите в бюджета. При 290 лв., за колкото настоява синдикатът, ефектът за фиска за тази година ще е 10 млн. лв. от данъци и осигуровки.


"Това са сметки на коляно", възрази шефът на БСК. "Безспорно приходите ще се увеличат, но някой пресметнал ли е с колко ще скочат разходите", риторично попита Данев и предупреди, че това ще доведе до нови съкращения. "Минималната заплата не е данък, с който да се пълни бюджетът, а инструмент за повишаване на доходите", разкритикува синдикатите и Евгений Иванов. "Очаквам тежки преговори със синдикатите", добави той.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rivera
  rivera
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За държавата не е важно кое и как ще се случи, важното е да постъпват повече средства в бюджета и, затова няма да се включи в разговорите. не е ясно работодателите как ще осигурят по-високо заплащане или може би ще е за сметка на съкращаване на персонала.

 2. 2 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Бизнесът са прави - по МРЗ се формират плащания към бюджета. Винаги може да бъде заобиколена както от работодателя, така и от работника при реалното плащане, така че по никакъв начин не е свързана с "линията на бедност". Държавните служите НЕ работят на минимална заплата - в Закона за държавния бюджет има изрично изречение, определящо минималната заплата за тях и грубо е около 1.5 МРЗ (около 350 лв) за миналата година.

  Предложенията на синдикатите надуват "административния балон" - плащанията към държавата. Нищо повече.

  Позицията на Министерство на труда е, хм, глупава. Нека държавата определи тази данъчна ставка - МРЗ, защото това е единственият й смисъл, а едва след това да остави синдикатите и работодателите да се джангат къде и как да се прилага в практиката. Аргументите на синдикатите нямат отношение към реалността.

  Всъщност, някой има ли представа каква част от работещото БГ-население има синдикално членство? И кои в сектори? Аз съм в област, където "синдикат" е мръсна дума и просто не знам.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 3. 3 Профил на georgedailiev
  georgedailiev
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Никой не взима пари на база МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА... Освен част от държавните служители.. НО ДАНЪЦИ до голяма степен се определят именно на тази база .. Така, че важно е не какво ще вземат хората .. А какво ще дават на държавата(А ТО ПРИ ПО-ВИСОКА МИН ЗАПЛАТА Е ПОВЕЧЕ).. А там какво става с тези пари не е ясно

 4. 4 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Осигуряването на минималната работна заплата е последната стъпка преди преминаването в сивата икономика.
  Вдигането на минималната работна заплата сега в кризата ще увеличи дела на сивата икономика. Ще се повтори номерът с повишените акцизи на цигарите, където Дянков заложи допълнителни приходи, а реализира намаляване на събираемостта .
  Сега, за да не повторят фала, вместо да предложат увеличение и да съгласуват големината му в тристранката, дават свобода на работодателите и синдикатите с очевидната цел да ги накарат да се хванат за гушите. Двама се карат,третия печели.

  Плосък интригантски милиционерски номер.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 5. 5 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#3] от "georgedailiev":

  +++++++
  Дългото ми писане си го казал с две думи!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 6. 6 Профил на АНТИПАТ
  АНТИПАТ
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ''риторично попита Данев''
  Имате предвид ''реторично'' предполагам..............

  Лесно е да се гавриш със смъртта когато тя е толкова далеч зад хоризонта.
 7. 7 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#3] от "georgedailiev":

  Взимат и то как. И то основно в сферата на бюджета. Хигиенистки(чистачки) в училища, детски градини и ведомства, шивачки в цехчета, продавачки в магазинчета, гледачи на животни и друга част от най-нискоквалифицираните са си баш на минимална заплата от 240 лева преди облагането.
  Кабинетът си изми ръцете. Сега ще почне дърлянето на двупартитен принцип. Извън инструментариума на НСТС. Мисля си обаче, че изцъкления ще бъде изненадан от резултата. Демек, ще добие още по изцъклен вид. Препоръчвам му да почне да смята МРЗ от 270 нагоре, за да си изчисли разходите в бюджета.

  Ecrasez l’infâme
 8. 8 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 434 Неутрално

  КАКВИ СИНДИКАТИ ИМА В БЪЛГАРИЯ, СЛЕД КАТО НЕ СА ЗАВЕЛИ ЕДНО СЪДЕБНО ДЕЛО СРЕЩУ РАБОТОДАТЕЛ ДА ЗАЩИТЯТ ПРАВНО ИНТЕРЕСИТЕ НА СИНДИКАЛИСТИТЕ СИ? В ИТАЛИЯ СИНДИКАТА СПИРА ВЕДНАГА ДЕЙНОСТТА НА РАБОТОДАТЕЛЯ СЛЕД НЕИЗПЛАЩАНЕ НА ТРУДОВО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ И ВСИЧКО СЕ РЕШАВА В СЪДА ПРИ КОНСТАТИРАНО НАРУШЕНИЕ! В БЪЛГАРИЯ СИНДИКАТА СЕ Е СРАСНАЛ С ВЛАСТИМАЩИТЕ И Е НЕОБХОДИМ ПО ВРЕМЕ НА ИЗБОРИ ДА МОБИЛИЗИРА ЕЛЕКТОРАТА В ПОЛЗА НА ОЧАКВАНИТЕ МЕДИЙНИ РЕЗУЛТАТИ. БОРИСОВ, ВДИГАЙ ВЕДНАГА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА!!! СВИЧКИ СОЦИАЛНИ ПЛАЩАНИЯ Я СЛЕДВАТ, А ТЕ СА БЕЗСРАМНО МАЛКИ ЗА ДЪРЖАВА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ! АКО НЕ ЗНАЕШ КАК, ПОСЛЕДВАЙ ПРИМЕРА НА РУМЪНИЯ- С ЕДНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ! АКО НЕ МОЖЕШ ТЪРСИ РАЗЛИКАТА ОТ БВП ДО 128 МИЛИАРДА ПОГРЕБАНИ В СИВАТА ИКОНОМИКА И В БАНКИТЕ ДНЕС.... АКО НЕ СЕ СПРАВИШ СИ ХОДИ...

 9. 9 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#2] от "Музар":
  "Всъщност, някой има ли представа каква част от работещото БГ-население има синдикално членство?"

  Аз имам - 0.00% от работещото БГ-население имат синдикално членство.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 10. 10 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Весело

  Дянков е най-умния български финансист! Номер 1 на балканите!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 11. 11 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#7] от "Graf":

  Графе, Графе така си пишеш колко да не заспиш!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 12. 12 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#7] от "Graf":
  "Взимат и то как."

  Нищо подобно. Има си минимални осигурителни доходи по длъжности. Питай в нап ако не знаеш. Ама то няма как и да знаеш без да се налага да осигуряваш някой.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 13. 13 Профил на schutzengel
  schutzengel
  Рейтинг: Неутрално

  някой от специалистите тук може ли да ми обясни какво е Минимална работна заплата.
  А на онзи умник ДЕСЕН ще му обясня отделно какво е синдикат.

 14. 14 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#9] от "Десен":

  Имах някакви такива подозрения...
  Поне аз не познавам синдикален член, шефове - да, познавам. Най-вече от новините.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 15. 15 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#12] от "Десен":

  Не се подигравай с Графа, той е човек с увреждания, но сега е малко превъзбудена от радостната новина за вдигане на мин заплата..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 16. 16 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#12] от "Десен":

  Да, има си таблица с длъжностите и минималните за съответната длъжност заплата. И не е необходимо да е назначавал. Аз го знам, защото ме назначават и си договарям заплатата с шефа. Все от някъде трябва да се почне - какво ще върша и къде се позиционира работата ми в списъка с дейности. Да си нямаме хър-мър като кажа, че нещо си не ми влиза в задълженията. Не че няма да го свърша. Само трябва да сме на ясно, че е извън заплатата. Нищо лично.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 17. 17 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В България и досега не се е работело при прилично възнаграждение, в провинцията в над 90 % по трудови правоотношения се работи за около 400 лева. Така беше до началото на 2010 г. Сега освен безработицата, и тези заплати не се изплащат редовно. Трудовот законодателство е много хубаво на книга, но не е ефективно и никой не го спазва.
  Няма да се качи минимума на МРЗ. Бюджетът дължи много на бизнеса, няма намерение да плаща, погазвайки редица закони, и при такова поведение на държавата, на бизнеса изобщо пък не му пука за работниците и служителите, с малки изключения, които вместо да се разглеждат като нормално поведение, ние сме склонни да ги считаме за проява на голяма човещина и едва ли не щедрост от страна на работодателите. Това е пълен абсурд и не води до нищо добро.
  Ами колкото и както плащат, така и ще им работят.
  Има и по-лека работа за същите пари, а мангалите ги получават и без да работят.
  Вече масово се работи по цял месец срещи 100 лева! Масово!
  Време е контролът по спазване на трудовото законодателство да стане драконовски, ама и сега няма как да стане - най-неизправния длъжник в държавата е самата тя, така че какъв котрол?


 18. 18 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  Попитали радио "Ереван":
  - Могат ли да се правят мозъчни операции на политици?
  От радиото отговорили:
  - Изключено! Никой хирург не се занимава с дърворезба!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 19. 19 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#17] от "noshtna_straja":

  Мангалите ще се облагодетелстват за сметка на дребния бизнес! Няма ли подробна статистика да видим колко то тия 163хил души са от малцинствата.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 20. 20 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "Раз печки, раз кюнци":

  Мангалите обикновено си ги получават под формата на обезщетения различни, и то законно. Те болнични не ползват.
  За мен статистиката е по скоро ориентир и чета само крайните цифри. Освен за строго диференцирани поръчки, необходими за бизнеса или науката, за друго не стават. Така че не мога да помогна със статистически данни, макар че ако се поровя, ще намеря, но ще ми отнеме време.

 21. 21 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Това, че е по-добре правителството да не пречи с намесата си е ясно отдавна. Остава да предположим , че арбитър между работодателите и синдикатите ще бъдат давещите се. Правителството заяви, че напуска кораба. Ще излезе май ,че Станишев е прав за Титаник в изявлението си от Албания.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 22. 22 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "КУМЧО ВЪЛЧО":

  Не, не е заявило това! Ще остави двете страни да поспорят, ще си сметне интереса и ще се появи на бял кон да "установи" нещата.
  Но и 350 лв. да направят МРЗ, няма кой да я плаща и няма кой да ги накара! Това не е София, където също безпределстват вече масово! А те няма да я направят, бизнеса няма да се подпише под такова нещо, да не са луди!

 23. 23 Профил на rivera
  rivera
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "schutzengel":

  Месечното възнаграждение на наетите по трудов договор не може да бъде по-ниско от 240 лв..

 24. 24 Профил на rivera
  rivera
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "ямх":

  Прав си, синдикатите съществуват доколкото да реализират личните интереси на група хора /синдикалните дейци и управляващи/ и по тази причина не се застъпват за своите синдикални членове или, ако го направят, то е колкото да има отговор, но никога до край и в интерес на работници и служители. Не знам да има случаи, в които да са спрели уволнения, съкращения, да са се включили в съдебни дела като подпомагаща страна.

 25. 25 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Това вдигане на МРЗ само ще го нахака на самоосигуряващите се.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 26. 26 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Е на това му викам бягство от отговорност. А като трябва да коментират поредната изцепка на Гоце не можеш ги спреш да дават мнения.

  Това правителство ми изглежда напълно неспособно да казва думата "не" на глупавите предложения.

 27. 27 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 434 Разстроено

  КЪДЕ е истинската демокрацията за която така настървено бръщолевите бе, псевдо-бизнес-€вро-«демократи»??

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество"
  Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
  Драги сънародници,

  Какво e Истинска Демокрация и Демократична Свобода?
  Ще кажа само 3 най-важни условия за Демокрацията;

  1/ Toвa e Правото на Производителя-Работник!
  Конституционнoтo Правото на Производителя-Работник да бъде активен участник не само в Производството, но и в Пропорционалното Разпределение на Печалбите от товa Производство!

  2/ Правото на гаранция за Несъдимост!
  Конституционното юридичеческо, гаранционно Право за Несъдимост на честната част от обществото, а не третирана наравно с престъпната, и заставяна лично да доказва невинността си, чрез свидетелства за Съдимост.

  3/ Toвa e ПРИЕМСТВЕНОСТТА!
  Конституционно Узаконената ПРИЕМСТВЕНОСТ на Разликите в
  1/ Убеждения-ИДЕОЛОГИИ, И ПОЛИТИКА,
  2/ Вери-РЕЛИГИИ и
  3/ Произход-ЕТНОС.
  Конституционна Забрана на намесата на тези 3(три) КУЛТОВО-Аматйорски фактора да се месят в Общо-Държавните вътре-Социални а също и външно-Държавни професионални отношения, е основата на истинската Демокрация !!

  Коя Държава в света е гарантирала това, Конституционно??
  Никoя!!
  Тогава нямa и Демокрация никъде !!

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали." Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / enchev.i@abv.bg

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 28. 28 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#12] от "Десен":

  Да питам НАП? За минималните осигурителни доходи?
  Десен, в този форум съм от година и нещо. Ако ме беше чел внимателно щеше да разбереш, че имам някакви познания в сферата на индустриалните отношения. Еле пък, щеше да знаеш че съм в частния бизнес, та ми се налага да се занимавам и с осигурителните отношения на подчинените ми.
  Виж сега, вместо да си пишем глупости, най-добре е да говорим с факти. Влизаш тук: http://www.nssi.bg/
  Теглиш таблицата по чл 8, т.1 от ЗБДОО, която е във формат excel, та не мога да ти пусна директен линк към нея. Да те улесня де, защото освен че не знаете сте и мързеливи. Цъкаш в търсачката на майкрософския продукт с текст "240" и ще видиш, че има 76 позиции с минимален осигурителен праг от 240 лева. Като видиш, че боя на икономическите дейности по КИД 2010 (класификатор на икономическите дейности 2010) е 76, ще разбереш, че за почти всяка от икономическите дейности е предвидена възможност за плащане на МРЗ и съответното осигуряване на тази сума, без да нарушаваш правилата и да се криеш в сивото.
  Десен, невежеството не е аргумент. Вие даже не си правите труда да поровите с гуглето, да се информирате леко, а пишете. Поради претенцията че знаете всичко, пишете глупости, правите глупости, а после се чудите защо около вас се случват безумни неща. Поради вашето невежество "Десен". Поради него.

  Ecrasez l’infâme
 29. 29 Профил на Life-Giving
  Life-Giving
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#3] от "georgedailiev":

  Взе ми го от устата ...

  Не членувам и не съм симпатизант на партия,просто искам Българите да живеят добре !!!
 30. 30 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#28] от "Graf":

  Графе много си заблуден баце.. Учуден съм че такъв ТЪПУНГЕР може да бъде работодател!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 31. 31 Профил на juve
  juve
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Синдикатите, особено в Б-я, са напълно безполезна организация, в смисъл че тяхната добавена стойност в икономическата и социалната конюнктура е нулева, а дори и с минусова стойност. Но те паразитират много успешно, защото имат едно страшно оръжие - демагогията. Тя се изразява в позицията ние браним интересите на слабите, онеправданите, хората, които работят, за да пълнят нечии джобове. Видяхме със същия тип демамгогия какво се получи миналия век от 1917 до 1989 г. В нашата страна почти няма сериозна индустрия, туризма е в плачевно състояние, за селското стопанство да не говорим - има само пари от някъде - стока - пари прим. България произвежда задлъжняване, а не добавена стойност - т.е. богатство. И на фона на всичко това, синдикатите подриват по всякакъв начин опитите да се произвежда добавена стойност като саботират отношенията работодател - работник. Държавата си има начини пряко да регулира тези отношения напр. чрез Закона за здравословни и безопасни условия на труд, МРЗ и др. Що се отнася до заплащането, независимо какви са праговете, то е частно отношение и се регулира от търсенето и предлагането и алтернативите. Естествено, че сега, по време на кризата, ще плащат минимални заплати и те не трябва да се увеличават изкуствено. В ръцете на индустриалците и предприемачите е способността да минимизират разходите, без да създават социални напрежения, като третират с нужното уважение работещите за тях и ги въвлекат и направят съпричастни в процеса на оцеляване. Друг е въпросът дали тези индустриалци и предприемачи се образоват по отношение на управление на организации или са си чиста проба парвенюта и дори в този момент, уволнявайки и плащайки минимални заплати, продължават да купуват джиповете и мерцедесите. В заключение по темата: държавата трябва да води политика за опазване (протекция) на сериозния бизнес от деструктивната функция на синдикатите.

 32. 32 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#30] от "Раз печки, раз кюнци":

  Сложил съм те на трибуквието си и те клатя. Напред, назад, напред, назад... Като ...
  Ае, да е като като дебилче на люлка..

  Ecrasez l’infâme
 33. 33 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Брей... още едно добро начало за сегашните управляващи. Да видим дали ще остане само до пазарлъка.
  Съвсем друг е въпроса, че нито в профсъюзите членуват всички работещи, нито при работодателите членуват всички фирмаджии, за да е както трябва работата. Но като едно добро начало това е хубаво. Дано да имат смелост да го продължат

 34. 34 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 434 Неутрално

  В СТРАНИТЕ ОТ ЕС ИМА И СИНДИКАЛНА ПОЛИЦИЯ, допълнение за тези които не знаят.

 35. 35 Профил на dalila13
  dalila13
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В малкия бизнес работещите ако са на минимална заплата то самите работодатели са на никаква. Все още работят за да запазят някаква позиция в бизнеса ,макар чеработят без никаква печалба.При това положение при наймалкото увеличение на какъвто и да било само ще утежни положението.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK