Пушенето е забранено навсякъде... засега

Пушенето на обществени места днес е забранено, но утре може да е разрешено

© Николай Дойчинов

Пушенето на обществени места днес е забранено, но утре може да е разрешеноОт днес влиза в сила пълната забрана за пушене на обществени места, приета от предишното Народно събрание, при която цигарите са разрешени само на улицата. Това означава, че не може да се пуши в ресторантите, баровете, дискотеките и в офисите.


Докога ще важи тази тотална забрана обаче не може да се каже. Причината е, че преди десет дни парламентът въведе либерален режим, който позволява пушенето на доста места, която трябваше да влезе в сила от 2 юни. За да стане това, е необходимо промените в Закона за здравето да бъдат публикувани в Държавен вестник. В днешния брой обаче текстовете не са обнародвани.


Срокът за влизане в сила на по-либералния режим за пушене, при който може да се пуши в нощните заведения и повечето кръчми, може да бъде спазен само ако държавният глава подпише днес законопроекта и той бъде публикуван в извънреден брой на Държавен вестник утре. Следващия редовен брой на вестника излиза в петък, което означава, че тогава ще влязат в сила и новите разпоредби.
Реалното им прилагане обаче ще се забави, тъй като в закона е записан тримесечен срок, в който Министерския съвет трябва да определи с наредба условията и реда, при които ще се допуска пушенето на обществени места. Дотогава регионалните инспекции за контрол на общественото здраве РИОКОЗ няма да могат да глобяват и най-вероятно няма да правят и проверки.


Днес обаче може да се пуши само на улицата и хигиенните инспектори са в правото си да глобяват. По сега действащия закон за нарушения пушачите могат да отнесат глоба от 50 до 100 лв., а за второ провинение - от 100 до 300 лв. Собствениците могат да бъдат санкционирани с 300 до 500 лв."Дневник" призовава заведенията, които имат намерение да забранят изцяло пушенето, да съобщят за това на dnevnik.bg или да се обадят на 0887558314.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK