МВР удари "СИС индъстрийс" в "Акцизите 2"

Седем души и 250 хил. бутилки алкохол задържа полицията в Сливен във второто действие на акция "Акцизите". Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че бутилките са с фалшив бандерол, а щетите за бюджета от невнесения акциз са за 1 млн. лв. Алкохолът е с марки, произвеждани от карнобатския завод на "СИС индъстрийс".


"Акцизите" започна преди две седмици, когато бяха задържани трима дистрибутори на спиртни напитки, а най-големите заводи - в Пещера, Карнобат, Търговище, Ямбол и Плевен, бяха проверени от полицията и данъчните.


Повече от 10 дни МВР отказва да отговори на въпросите на "Дневник" какви са резултатите от акцията. Тогава Цветанов обясни, че тя е, за да се "дисциплинират производителите и дистрибуторите".
Задържаният вчера алкохол е бил водка, уиски, текила и джин с марката "Савой", "Карнобатска ракия", водка "Мери джейн", мастика "Карнобат", съобщиха от сливенската полиция. Те се произвеждат от "СИС индъстрийс". Съдружникът в компанията Стефан Горинов отказа да говори, когато чу въпроса за акцията.


Шестима от задържаните вчера са служители на "СИС индъстрийс", съобщи полицията в Сливен. Арестуван е и наемателят на склада в сливенското с. Камен, в който е заловена стоката. Вчера претърсвания на складове за алкохол имаше още в Русе, Бургас, Стара Загора.


Във Велико Търново полицията иззе 7.5 тона спиртни напитки. Стоката се съхранявала в склад на русенска фирма, стопанисвана от търновски търговец, съобщи агенция "Фокус".

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jori64
  jori64
  Рейтинг: Неутрално

  Още един от спонсорите на Гоце

 2. 2 Профил на starchi
  starchi
  Рейтинг: Неутрално

  Двеста и петдесет хиляди бутилки алкохол с фалшив бандерол...
  А скритите...???

 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 946 Весело

  А Пещерска ?!

  Там количествата са в пъти по-големи.
  Да не говорим, че тия кратуни купиха цигарената в Пловдив и я прекръстиха на Кингс табако.
  Пак бизнес с акцизни стоки

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на starchi
  starchi
  Рейтинг: Неутрално

  Оооо Пещера... за там не ми се говори.По същия начин и Търговище.

 5. 5 Профил на zavzek
  zavzek
  Рейтинг: 0 Весело

  в интерес на истината намаля твърдия бг алкохол в магазинната мрежа-сега, тия, че са били нередни-ще се доказва, нека си понесат заслуженото, ама народа на сух режимл ще минава, идва световно, лято-какво ще да се пие? ....не може един министър който пие само бира, да дава насока на народа, който изтрезнява с бира, саблаем рано, по теферич...

 6. 6 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Тогава Цветанов обясни, че тя е, за да се "дисциплинират производителите и дистрибуторите".

  Друго си е, да се домогнеш до управлението! Откриват се нови "хоризонти", както се казва. Нови прийоми се прилагат, кой от кой по-мащабен.
  Едно време, който не искаше да "плаща", прилежащите му мутри, "дисциплинираха" с бухалки този наглец, а сега за такива се провеждат "дисциплиниращи" полицейски акции, съпроводени със весели и закачливи подвиквания на висок глас от сорта на, "полиция", не мърдай", "долу", "на колене", "легни, легни" и т.н. Разбира се, за да се създадат "благоприятни" условия и "приятелска близост" между участниците, всичко се заснема с камери, хей така за спомен!

 7. 7 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А Пещерска наистина?
  Разбра ли се къде са печатниците - в Румъния или в Турция, кой е контрабандирал, къде правят и кои продават за цигари бандеролите и кой ги е внасял?
  Само така Цецко!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 8. 8 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 706 Любопитно

  сис индъстрис ... това ако не са олигарси, здраве му кажи

 9. 9 Профил на nuts
  nuts
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Абе всички знаем за Пещера, Търговище и Карнобат, ама пусто не можем да го докажем...

 10. 10 Профил на milena63
  milena63
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на МВР. Крайно време беше. Митничарите вече знаят, какво в най-скоро време, ще ги сполети.

 11. 11 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Има нещо много сбъркано в държава, където концентратите са по-евтини от виното. Това може да се случи само, когато тя прикрива и покровителства кражбите, с милионите от които се финансират партии, кръгове, групировки и, както се казва, смазват механизмите на властта.
  Бандеролът е акцизна лепенка – знак за платен акциз и е на цена над 3 лв. според градуса на алкохола. Когато един производител иска да произведе някакъв концентрат, той трябва предварително да си плати акциза, като купи съответните бандероли.
  Ако обаче производителят лепне фалшиви бандероли на половината произведени бутилки, за които плаща между 10 ст. и един лев, ще си спести разход между 2,50 - 3 лв. на бутилка, като може да продава продукцията си на ниски цени и да смачка конкуренцията, която лепи истински бандероли. Така се разоряват законните производители, които си купуват бандеролите от данъчните и си плащат акциза. А незаконните, които продават евтини концентрати с фалшиви бандероли, завземат пазара.
  Кои са обаче производителите на алкохол, които използват фалшиви бандероли? През изминалите години си пролича колко държавата в лицето на МВР и данъчни участва в заверата с фалшивите бандероли. Повече от 10 години, при случаи на заловени в някой склад бутилки с фалшиви бандероли, не се обявяваше на кой производител са. Имаше дори куриозен случай отпреди няколко години, когато данъчни заловиха алкохол с фалшиви бандероли в “Била” и “Метро”. И глобиха супермаркетите, че продават такъв алкохол, но не обявиха на кои производители е алкохолът, нито последваха санкции за тях.
  През септември 2007 г. за пръв път явно се споменаха имена.
  На пресконференция в София Павлин Найденов, един от председателите на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на алкохол, обяви, че най-големите производители на алкохол у нас използват фалшиви бандероли. Найденов беше директор на “Селект дистилъри”, една от фирмите производителки на алкохол, но не от големите. До него на пресконференцията седяха още няколко от членовете на асоциацията - представителката на “Джони Уокър” и “Смирноф” за България Ели Герганова, един от шефовете на “Вини”-Сливен. Някои вестници изтълкуваха изнесените данни като война на дребните производители срещу големите. Но данните бяха потресаващи сами по себе си – според изчисленията на асоциацията, за една година невнесеният акциз за алкохол е в размер на 170 млн. лева.
  Разбира се, знае се кои са най-големите производители на алкохол у нас, заводите на “СИС индустрис” край Карнобат, винпром “Пещера” и винпром “Търговище”.
  Той като бутилката с фалшив бандерол автоматично става нелегална, тя не може да се продава с фактура. Затова на борсите за алкохол е масова практика да се фактурира само част от количеството алкохол, което купуват търговците на дребно. Избор нямат, защото трябва да взимат от най-рекламираните по телевизията и най-търсените питиета.
  Ресторанти и заведения сключват директни договори с производители и се зареждат със стока на дъмпингово ниски цени, с по 2-3 лева под себестойността им. По курорти и дискотеки масово се дистрибутират концентрати наливно, в бидони.
  Всичко това е невъзможно да се организира без да има и политически чадър, МВР, данъчни, министерство на финансите да си затварят очите и т. н.
  Че този бизнес се покровителства от служби и институции, си личи по няколко неща. Показателно беше, че седмица след споменатата пресконференция, на която няколко души се осмелиха да кажат “Най-големите производители лепят фалшиви бандероли”, ГДБОП направи тараш в завода на Павлин Найденов – “Селект дистилъри”. Не намериха нищо, но държавата удари онзи, който защити интересите й и се осмели да изкаже явно "обществената тайна". Намериха в един склад за алкохол няколкостотин бутилки със стари бандероли (тоест – не могат да се продават с тях), на които собствениците на склада лепят нови бандероли, но фалшиви и обвиниха за това “Селект дистилъри” – вторият случай в българската практика, когато беше обявено име на производител, свързано с фалшиви бандероли. Впрочем малко по-късно въпросният завод спря работа.
  Другият случай на тараш в завод за фалшиви бандероли и обявяване на име на производител е “СИС индустрийс” – Карнобат. Първият път – през 1997 г., в началото на правителството на Иван Костов. Тогава министър е Богомил Бонев. Акцията на полицията е в складове, цеховете край Карнобат, офиси и дори жилища на служители от фирмата там. Според тогавашните съобщения на МВР са разкрити близо 1,2 милиона фалшиви бандероли, още неизползвани. Голяма част от тях били руски, за стока за износ. Полицаите съобщиха още, че са задържали общо 300 000 бутилки и натоварени камиони за вътрешния пазар, в които е имало бутилки с фалшиви бандероли. Не последваха никакви сакции за производителя. Години по-късно шефът на фирмата Миньо Стайков беше предложен от местната организация на БСП за депутат. На празника Трифон Зарезан 2004 г. президентът Първанов беше на откриването на новия цех на завода в Карнобат. А малко по-късно – през април 2005 г. - последва нов тараш в “СИС индустрийс”, този път в офисите на фирмата в София. Това приличаше на акция за сплашване и за орезиляване на собствениците с разпространените съобщения от пресцентъра на МВР. Някои наблюдатели тълкуваха акцията като атака на конкурентите от винпром “Пещера”.
  Три години по-късно избухна скандалът с МВР и Румен Петков. Оказа се, че един зам.-шеф на ГДБОП е записан как контактува редовно по телефона с шефове от винпром “Пещера”, уговаря с тях какви подаръци получава. Изтече информация от парламентарна комисия след разпит на бивши шефове от службите, че главният секретар на МВР Валентин Петров (пловдивчанин) също е поддържал контакти с пловдивската фирма винпром “Пещера”, а Румен Петков е поставил чадър над хората в службата, от които е изтичала информация, включително от шефа на кабинета му. Скандалът доведе до оставка на министъра, а медиите се напълниха с реклами на винпром “Пещера”, като опит да се замаже скандалът. Цели страници пиар публикации за това колко пръв, важен и почтен производител е винпром “Пещера” задръстиха изведнъж вестниците. До сега, данните за купуваните бандероли се държат в пълна тайна от данъчните

 12. 12 Профил на yoss
  yoss
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На такъв народ - дървесен спирт....

 13. 13 Профил на Николай Ангелов
  Николай Ангелов
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Спрете се бе.ЦРУ заговорничи против Първанката.Ахара му забранен,Сега и спонсорите му погнахте.Как ще живее тая пернишка душа от тук на сетне.Имайте малко милост.

  аман от комунисти
 14. 14 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 120 Неутрално

  На КПП Оряхово полицията откри контрабандни цигари в ТИР с унгарска регистрация
  02 юни 2010 | 18:30 | Агенция "Фокус"
  Начало / Полиция
  София. Контрабандно пренасяни цигари са намерени в ТИР с унгарска регистрация, на изход на КПП Оряхово. Това съобщи за Агенция “Фокус” Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи. Цигарите са били скрити зад тапа от макарони. Автомобилът е идвал от Гърция и по документи стоката е била предназначена за Словакия. Водачи на ТИР-а са били двама румънци. Предстои оглед и уточняване на задържаното количество цигари, каза министър Цветан Цветанов.
  Операцията е извършена съвместно с Агенция „Митници”. Вътрешният министър Цветан Цветанов им благодари за съвместната работа. По системата за граничен обмен на информация са уведомени съответните гръцки служби, откъдето е идвал ТИР-ът, както и румънските гранични компетентни органи, каза още вътрешният министър.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK