Бизнес организации искат не всеки да чете всичко в търговския регистър

Предложението е пълният достъп да остане само за съда, МВР, нотариуси и адвокати

Две години след като данните за фирмите влязоха в електронен регистър и станаха общодостъпни, четирите най-големи бизнес организации са предложили на председателя на парламента Цецка Цачева промени, с които да се ограничи достъпът до пълната информация.


Идеите на Американската търговска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците, Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата бяха представени на работна закуска, в която участва и депутатът от ГЕРБ Емил Радев.


До 2008 г. всяка справка в търговския регистър изискваше молба до съда и ровене в папките на фирменото дело. Сега през интернет всеки може да получи пълна информация за дадена фирма от създаването й до днес, без регистрация и формалности.
Ако предложенията на организациите бъдат приети, гражданите и бизнесът ще могат да направят подробно проучване само ако платят на адвокат. Именно по настояване на бизнеса данните за фирмите бяха събрани в електронен регистър със свободен достъп, но сега предприемачите се притесняват, че всеки може да види образец от подписа им и точни данни за имуществото, апортирано във фирмата.


Авторите на проекта отказаха да предоставят на медиите конкретните си предложения, тъй като предстои дискусия в парламента след седмица. "Идеята е публичният достъп да е за само за обстоятелствата, които по закон са задължителни за вписване.


Нашата цел е не да се ограничава публичността, а да се съчетае със защитата на личните данни, правата на гражданите и интересите на фирмите", заяви адвокат Владимир Пенков от дружеството "Пенков, Марков и партньори".


"В момента достъпът до всички данни от фирменото дело улеснява измамите и вече цели дружества с активите им се присвояват", заяви депутатът Радев и допълни, че "публичността дава по-голяма възможност да се извърши това престъпление".


"Дневник" разполага с проекта за промени. В него е записано: "Не са публично и свободно достъпни съдържащите се в представени на търговския регистър актове и документи лични данни, други защитени по закон данни, както и данни и обстоятелства, чието вписване или обявяване не се изисква по закон."


Юристи изразиха опасения, че подобна формулировка ще ограничи публичния достъп единствено до съдържанието на удостоверение за актуално състояние. Така за едно ООД например ще е общодостъпен дружественият договор, имената на управителите, седалището, капиталът и съдружниците.


Не е ясно дали ще са достъпни решенията на общото събрание на дружеството, с изключение на тези, с които се взема решение за увеличаване или намаляване на капитала и за преобразуване, тъй като те изрично трябва да се вписват.


Според проекта пълен достъп до данните за фирмите ще имат съдебната власт, МВР, нотариусите, адвокатите, съдебните изпълнители и "длъжностни лица в кръга на техните компетенции, предоставени им със закон". Според адвокат Пенков това ще позволи на всеки, който например преговаря с дадена фирма, да получи пълната информация за нея чрез адвокат.


Той обаче ще трябва да плати на юриста 15 лв. за справката. На въпрос на "Дневник" дали просто не се търси доход за адвокати и нотариуси Кина Чутуркова от адвокатско дружество "Борислав Боянов и ко" заяви: "Не е въпросът да генерираме доход за някого, а защитата на собствеността. Когато става дума за права и свободи, трябва да има баланс и не може с пълния отворен достъп да се засягат права на собственици на дружества."


Освен това проектът предвижда по искане на фирмата служителите на Агенцията по вписванията да "преустановят публичността на обстоятелства или актове, които съдържат лични данни или не подлежат на задължително вписване".


Според ИТ специалисти обаче технически е невъзможно да бъдат заличени личните данни от актовете, които вече са сканирани и качени в досието на фирмата. Може единствено да се ограничи достъпът до целия документ. Така готвената промяна поставя въпроса дали няма да се скрият и публични актове само заради невъзможността за "изтриване" на попаднали в тях лични данни.


Очаквайте в КАПИТАЛ тема на броя

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Правилно - всички го твърдят.Ако някой иска да види данни на фирма - да се регистрира,да си плати и да гледа.

 2. 2 Профил на ЕТ
  ЕТ
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Не е въпросът в плащането, става дума за наистина лична информация. Не може всеки да гледа например какъв дивидент съм получил от собственото си ЕООД, за да си прави сметка как да ме отвлича или рекетира... Ако трябва да се предоставя информацията за баланса на фирмата ми, нека поне да е контролирано и да се знае кой гледа и защо.

 3. 3 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Не става дума за това, а нещо организираната политическа престъпност взе да се притеснява че лесно може да се направи връзка между фирмите перящи пари ограбени от народа и вкарани в офшорните зони, а след това като "инвеститури" завладяват, заграбват ресурсите на държавата с помоща на престъпните политици поставено във властта.... Това ги тревожи, че можеш да проследиш откъде идват и какво са заграбили в България и как искат да измамят една община например с съвместно дружество с нея и апортни вноски на общината във фирмата.... За да не можем да видим как променят дружествиюения договор и апортираното от общините за десетки и стотици милиони да го налапат офшорките на Милен Велчев, Цеко Минев, Ковачки и т.н....
  А по гореизброените институции са баш престъпната маша с която се граби България по описаните начини и много други

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 4. 4 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Трябва да има пълна прозрачност!!!
  Тоя дето иска да отвлича и ограби ще ви вземе данните съвсем спокойно през адвокат.
  А и днес за да можеш да провериш в електронния регистър трябва да имаш регистрация в него!!!!

 5. 5 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 540 Неутрално

  На кантар би трябвало да се постави въпроса: Кое е по-важно - обществените и държавните интереси да са по-добре защитени чрез прозрачността на Търговския регистър или интересите на бизнеса, който в България се е доказал, че е силно сраснал с черния икономически сектор.

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 6. 6 Профил на keller
  keller
  Рейтинг: 409 Неутрално

  И аз не смятам, че наемането на адвокат ще спре някой, чиято цел е да извърши престъпление. Криенето на данни обаче ще даде повече възможности за манипулирането им, ще постави допълнителни пречки пред равнопоставеността в получаването на информация и така ще ограничи едва зародилите се възможности за граждански контрол.

 7. 7 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Не, ама да. Явно въпросът е точно до тези 15 кинта. Явно адвокати и нотариуси са направо цапардосани от тази пуста криза. За имотни измами явно балъците намаляха. А щом "адвокатите" са ревнали за пустия му търговски регистър - мани Ами така де - попълването на заявление (А,Б, Г и т.н) не е за простия народ. Там трябва адвокат, че и нотариус, и ... въобще... обърнете се към адвокат. То адвокати и нотариуси - те не ядат, не пият, не им трябват пари - направо ИДИЛИЯ.
  Някакви си ИТ-та казали - НЕ МОЖЕ. Що бе джанъм, не можело. Малко са паричките ли, к'во. Или просто работата е повечко и трябва да се поработва. Що не може? И таксите в регистъра едни ... разходоориентирани... МИЛА, РОДНА КАРТИНКА

 8. 8 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#4] от "гражданин":

  Точно така аз съм регистриран в Дакси и благодарение на възможностите да надникна в търговския регистър разбрах за апетитите на мафията да налапа апортните вноски на общините в незаконностроящите се ски курорти в Паничище на Велчев, Боровец на ГБС, Георги Крумов, царя и доган и най вече във Смолян където общината иска да подари на Суперперелик - Кирил Асенов, Прокопиев и гоцето над 8 000дка гори чрез тази хватка в ТЗ

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 9. 9 Профил на Кольо Христов
  Кольо Христов
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Пълни глупости! Регистърът трябва да е публичен. Под претекста за защита на личните данни искат да скрият далаверите на червената мафия! Само престъпниците искат да си скрият доходите и фирмите. Какво ако някой ти знае ЕГН-то или личната карта! Нали трябва да поправи и снимката или да направи фалшиво пълномощно! За пълномощното участва нотариус и без него не може да се направи фалшиво пълномощно. Нали нотариусите направиха система за вписване на пълномощните!
  За вписване на фалшиви събрания трябва идентификация на човека, който вписва данните, или пълномощно на адвоката. Пак опираме до действията на адмионистрацията или на адвокатите.
  Юристите се натискат и справката в "имотния регистър" да минава през тях! Сякаш престъпниците не могат да си купят адвокат или нотариус!

 10. 10 Профил на petiamarinova
  petiamarinova
  Рейтинг: 8 Гневно

  Информацията трябва да е публична и едва ли някой ще оспорва това.
  Идеята за сканиране в Търговския регистър е опорочена изначално - от една страна разкрива подписите, а от друга затруднява МНОГО потребителите да получат актуална информацията за свързани лица и разни подставени играчи...

 11. 11 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#10] от "petiamarinova":
  Това е играта на изброените институции именно - Американската търговска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците, Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата
  Та нали те участват активно в ограбването на държавата и прането на същите ограбени пари? Никак не им е приятно когато успеем да им влезем в дирите и да им разберем механизмите на грабеж и пране на пари. Така наречените от тях "престъпници" сякаш не могат да си платят 15 лв на адвокат и пак да си вземат инфото? Глупости, престъпници големи са в играта и всички правителства до момента им угодничат, защото това са работодателите им!

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK