Красимир Гергов призна, че е бил и е собственик в Би Ти Ви

Инфографика: Консултантът с кафетата, минералната вода и скритата собственостДобро утро, аз съм собственик в телевизията. Така накратко може да се резюмира дългото интервю на Красимир Гергов в сутрешния блок на Би Ти Ви вчера. В него той призна, че досега е криел собствеността си в електронни медии заради ограниченията на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) от 1998 г. "Беше създаден един друг закон, в който нямаше право хора, които имат рекламен бизнес, да правят електронни медии и затова през годините е трябвало да бъда консултант или някакъв друг партньор на тези компании, с които съм участвал заедно с тях в електронни медии", обясни Гергов.


Самоосветляването, което той си направи в ефир, и разказите за различни хора и събития през последните 10 години предизвикаха много допълнителни въпроси. Например в кои точно медии е имал прикрита собственост през годините и в кои има сега. Защото и в момента в публичните регистри името му все още не фигурира като собственик в медийни фирми. До редакционното приключване на броя обаче Гергов не беше открит за коментар. Не е ясно и защо избра точно десетия рожден ден на първата частна национална телевизия, за да легитимира ролята си в нея и на медийния пазар


Под прикритие
Тв интервюто с Красимир Гергов, който от години е известен с участието си в рекламни агенции, а през последните се занимава с инвестиции в голф и туризъм, в голямата си част сигурно е било неразбираемо за масовия тв зрител, защото много от разказите и посланията му бяха завоалирани и всъщност ясни само за играчите и наблюдателите на медийния пазар.


Ако трябва пак накратко да се обясни - през последните малко повече от 10 години за Гергов винаги се е знаело, че има влияние (евентуално през собственост или през опция за придобиване на дялове) в Би Ти Ви. През първите две години след получаване на лиценза от самата медия отказваха да коментират както собствеността й (защото фирмата, през която Рупърт Мърдок инвестира в България е регистрирана в офшорната зона Делауер, САЩ), така и ролята на Гергов (виж инфографиката горе).


В интервюта през годините той иронично или метафорично отговаряше на въпросите за връзките си с Би Ти Ви и обясняваше, че е носил кафета на мениджърите им, като дошли в България, че ги вози в колата си или, че доставя минерална вода на телевизиите и докато го прави им дава съвети (виж цитатите в инфографиката)


Едва през 2002 г. от БиТиВи го представиха за свой консултант. Всъщност Гергов помагаше на медията за рекламните приходи, изграждането на системата за измерване на аудиторията, забавяне на конкуренцията, всички местни контакти... Години по-късно той сам се представи като консултант на друга национален канал - "ТВ 2".


Вече е законно


Сега Гергов вече може да си позволи да да влезе в новата роля на собственик (според някои твърдения на пазара Гергов е придобил собственост в Би Ти Ви при продажбата й на Central European Media Enterprises през февруари тази година). Може, защото парламентът прие в края на януари поправки в ЗРТ, от които отпадна забраната собственици в рекламни агенции да придобиват дялове в медии.


Депутатите от ГЕРБ, които бяха вносители на промените, тогава се опитваха не особено ясно да ги мотивират с интересите на големите международни компании, които са на борсата и това ги ограничава. Дотогава Гергов нееднократно е твърдял, че забранителните текстове през 1998 г. са били написани заради него. В края на януари след удобната за него промяна той коментира пред "Дневник": "Този текст беше приет заради мен. Имах най-сериозните медийни позиции на пазара и тогавашното правителство (на Иван Костов - бел. ред.) се уплаши и вкара този текст в закона... Не знам дали сега бих се възползвал от промяната. Аз съм се оправил. Тогава им пречеше 1 човек да има собственост. И аз трябваше да се крия от закон, който е незаконен."


А на въпроса ни дали през тези почти 13 години е имал скрита собственост в електронни медии и каква беше лаконичен -"имал съм икономически интереси". И добави: "В България всъщност е комфортно да не си реален собственик на медии. Много по-лесно е."


Сега обаче излиза, че Гергов вече предпочита да му е трудно и всички да знаят, че той официално има власт поне в Би Ти Ви и Pro.bg и в няколко радиостанции.


От консултант - партньор


Вчера Гергов беше представен от водещите като бивш доскоро партньор на "Нюз корпорейшън" и настоящ на CME - фирмата, която вече е собственик на "bTV медиа груп". При продажбата на първата частна национална телевизия на СМЕ през февруари тази година стана ясно, че Гергов вероятно ще има 6% собственост чрез дружеството Top Tone Media Holdings, което е регистрирано в Люксембург.


В интервюто пред Би Ти Ви на въпрос как ще се случи сливането между Би Ти Ви и Pro.bg (и двете медии вече са собственост на СМЕ) Гергов обясни още: "Тук няма две мнения, че ние като собственици... искам да отворя едни скоби и да кажа, че новият собственик на bTV е президентът Jewish Congress - Роналд Лаудър, и "Тайм Уорнър", която е най-голямата медийна компания заедно с News Corp., така че вашите собственици са мои партньори, едни от най-сериозните и влиятелни хора в целия свят. Те не биха могли да дадат друга възможност на мениджмънта да направи нещо различно от това да избере най-качествените хора, които да работят в екипа."


През годините Гергов първо отричаше каквато и да било връзка с Би Ти Ви, по-късно се представяше официално като консултант на частната медия, но истинската му роля и позиция винаги беше скрита (виж инфографиката). Официални са дяловете му в някои рекламни и медия агенции. За други се смята, че ги контролира, без по документи да е собственик.


Оттегля ли се от АРА


Гергов е председател и на Асоциацията на рекламните агенции (АРА), но на събитието й за наградите за ефективност миналия четвъртък е обявил, че ще се оттегли от шефския пост. "Още на общото събрание на асоциацията през март той отказа да се кандидатира за нов мандат. Тогава отложихме и избора на нов управителен съвет, тъй като планираме промени в структурата на асоциацията", обясни изпълнителният директор на АРА Марияна Брашнарова. Мандатът на стария управителен съвет ще бъде удължен до избора на нов, като Брашнарова каза, че ново общо събрание, което да гласува нов УС и председател, едва ли ще има до есента.


По целия медиен конспект


Рекламният бос твърди в интервюто, че 10 години е бил рекетиран чрез дела в прокуратурата заради медиите, но това вече е приключило. "Десет години аз съм водил дела заради вас, вие да имате право да говорите това, което трябва да говорите", казва Гергов. Той коментира и скандала между премиера Борисов и Слави Трифонов, без да взема страна, за цифровизацията и конкуренцията, за ефектите от сливането на Би Ти Ви и Про.бг.Отговорите на Гергов за ролята му в Би Ти Ви и на медийния пазар - част от интервюто


Как бихте коментирали престрелката между президента и премиера през последните два дни? Георги Първанов твърди, че "медиите са под политически натиск", а Бойко Борисов му каза, че откровено лъже.
- Българските медии вече са достатъчно големи деца, за да може някой да ги бие по дупето и да слушат каквото им кажат отгоре. Ние винаги ще намерим начин да излезем от ситуация, в която ни притискат. Не смятам, че политиците са толкова глупави да налагат ежедневен контрол върху медиите, защото това ще бъде краят им. За мен лично телевизията в годините, колкото и да е странно за вас, е като "Плод-зеленчук". Аз искам да имам фирма, която да е като "Плод-зеленчук", в който отиваш, отваряш, хората влизат и купуват, ако са ти хубави продуктите. Ако са лоши не купуват. Така стана с bTV...
За съжаление аз имам лични проблеми. Мога да ви разкажа много истории. Минават през дадени закони, които бяха написани срещу такива хора като мен. Например законът за спиране на фирмите, които имат рекламна дейност, да правят публични компании, т.е. телевизии, което всъщност лишава телевизията от публичните компании да събират средства и акционери от всеки един българин, поради тази причина няма нито една публична електронна медия. [А публичността] всъщност е гаранция за свободата на словото, другото нещо, което е гаранция, е начинът на издръжка на една медия. bTV до този момент, 10 години, се е издържала с пари от реклама, които са влизали в нея, затова ние сме задължени единствено и само към пазара, т.е. на публиката. Ако ни гледат повече, ние сме по-независими, даваме повече свобода на словото, имаме по-хубави програми, следователно ще имаме по-големия дял от пазара.


Кой беше най-трудният момент за bTV и за вас през тези 10 години?
В началото, когато започна конкурсът [за първа частна национална телевизия], аз не можех да участвам [заради законовите ограничения]. Така или иначе ние пуснахме документите в тогавашната комисия... И така на 30 септември, когато аз съм роден, ние подадохме документи. Това беше знак за мен, че ние ще спечелим. Аз тогава бях консултант на две компании, едната беше SBS, другата - News Соrporation. Едната беше класирана на първо място - (News Corp.), другата (SBS) - на второ място. Екипът, който тогава подготви документите на bTV, беше изцяло български, те в момента са във вашия мениджмънт. След това започна една много сериозна кампания срещу bTV, че е една офшорна компания. Тази кампания се водеше от хора, които бяха под властта (говори за 2001 г. - управлението на Симеон Сакскобургготски - бел. ред), т.е. тези, първите, най-големите доносници, най-големите клюкари, които искаха да притискат медиите, за да ги рекетират за влияние и за пари, разбира се. Те бяха в ръководството на Негово величество, което се занимаваше с медиите. Не вярвам Негово величество да е знаел за това нещо, но хората под него всички знаят в медиите кои са. Това бяха едно доста силно крило в тогавашното правителство, което беше оглавявано от Стоян Ганев. След това имаше един агент Димитър (това е агентурният псевдоним в ДС на Кеворкян - бел. ред.), който беше съставил целия СЕМ и беше направил така, че да поискат лиценза на bTV. Гого Лозанов, който сега е шеф на СЕМ, потвърди, че е имало такъв натиск тогава за вземане лиценза на bTV .


Това беше най-тежкият период....
- Да, защото тогава ме караха да плащам рекет. Оттогава досега вече 10 години аз имах постоянно дела в прокуратурата. От тази година мога да ви кажа, че нямам такива дела.
Приключи ли всичко там?
Да приключи, но десет години аз съм водил дела заради вас, вие да имате право да говорите това, което трябва да говорите.


Докъде е истината за вашето голямо влияние и механизмите за него и къде започват митовете и легендите? Има митичност около името ви.
- Може. Обаче аз самият не го осъзнавам, защото, пак ви казвам, аз гледам на bTV като на едно място за бизнес. Ако гледах на телевизията като на място за влияние, сигурно щях да бъда пръв приватизатор и да имам някакъв такъв вид сделки. Аз нямам нито една такава сделка и никой не може да ме обвини в нещо подобно. Поради тази причина аз смятам, че журналистите си правят тяхната работа и ако те не я правят добре, те биват уволнявани,, без значение дали са звезди или не. Най-жалкото е когато един журналист бъде небалансиран, защото аз смятам, че журналистиката е нещо, което човек трябва да започне да работи, само при условие че човекът който я упражнява, иска да бъде балансиран, а не да го използват за бизнеси и да става бизнесмен. Ние знаем за много журналисти, които имат страничен бизнес, и аз смятам, че това нещо е нещото, срещу което вие трябва да се борите.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Тъй, имаме признание за нарушение на закон + как е направено. Вече не е незаконно, но давност не е минала. Какво прави прокуратурата? (всички се сещаме за вариациите на последната дума, нали?)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 2. 2 Профил на paragraf
  paragraf
  Рейтинг: 466 Неутрално

  обаркахте името пичове.
  казвасе първа часна партина телевизия бсп(бтв)

  за да живея трябва непрестанно по нещо да умира.ВЪВ МЕН САМИЯ
 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Забележете как за има няма две седмици почнаха едни ми ти признания, то не бяха лимонки, бедни роднини, странни банки, договори, цигари, алкохол, схеми, схеми, схеми ....

  Статуквото е преобърнато завинаги и както се знае комунист като губи власт хапе по-лошо и от змия !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на kikoto
  kikoto
  Рейтинг: 8 Гневно

  милиционерът си призна за миналото и богатството си... естествено закон не го лови... само куршум евентуално. как пък все агенти на държавна сигурност се оказаха че държат и банковата система, и курортите, и медиите... за да се окаже накрая, че бодигардът на господаря на държавна сигурност - тошко, става премиер, а синът на шофьора на отговорника за държавна сигурност - става министър на МВР... смешна държава, на маймуни ни направиха... ама и случиха на народ. кротък, овчи и прост. Дали някога ще ги стигне ВЪЗМЕЗДИЕТО за МИЛИОНИТЕ УНИЩОЖЕНИ СЪДБИ в тъпия им театър с който ни откраднаха ЖИВОТА?

  милиционерският похват на задължителните регистрации победи интернет анонимността - ЧЕСТИТО! Вече си имаме досиета!
 5. 5 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 679 Любопитно

  До коментар [#4] от "kikoto":

  Това е КАРМА,приятелю..Самият факт че Господ е направил така,че да се родиш в България..това вече е наказание!

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 6. 6 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 122 Неутрално

  между другото той заяви че вече в Б-я има ЧЕТИРИ национални телевизии което е мега скандално! Като какъв даде НАЦИОНАЛЕН ЕФИРЕН ЛИЦЕНЗ НА ПРО БГ???? И КОГА ВЪОБЩЕ Е ИМАЛО КОНКУРС ЗА ЧЕТВЪРТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ ЧЕ НЕЩО НЕ СЕ СЕЩАМ????????????
  Досега а и в момента официално са ТРИ националните телевизии! Как дори на дневникя не им прави впечатление това изказване или ГАФ? Какъв е Краси Гергов че да дава национален лиценз на ПРО БГ?

  Иначе официално СМЕ държи 90% а Гергов 10%! И това стана благодарение на промените в медийния закон!

 7. 7 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1209 Весело

  Има една народна приказка - брутална но безпощадна: ще му пръднете на х..я! Та и с Гергов така - и да се захванете с него нищо няма да направите, само ще станите за смях! За добро или зло

 8. 8 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "...и аз трябваше да се крия от закона,който е незаконен..." Незаконен закон?!?! Аз нямам коментар.

 9. 9 Профил на Tanya
  Tanya
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#6] от "popai":

  Просто си направиха законите така, че смешно или не - но факт, Про БГ има лиценз за национална телевизия. Нелепо, но факт.

  Човекът изнася лекции за това как се прави телевизия миналата година на Медиамикс, знае как се прави цифровизиация, не е случайна таз работа, спокойно, не бери грижа, не е гаф..

 10. 10 Профил на press
  press
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Да, Красимир Гергов винаги е бил собственик на медии, и то на влиятелни медии. Не мога да разбера какво лошо има в това. По-добре ли е медиите да са под властта на ДПС чрез една от банките им/ другата е Дбанк, но там Стоян Александров възпира Фуат Гювен да прави простотии/? В случуя е валидно правилото да се избере по-малкото зло.
  А иначе посланието на Гергов беше към останалите дребни играчи на медийния пазар-че е фактор, при това незаобиколим.
  http://22chasa.blogspot.com/2010/06/btv.html

  press
 11. 11 Профил на nmemory
  nmemory
  Рейтинг: 352 Неутрално

  тоя пък къв е нали рупърт беше шефче. В тая държава никои не се знае къв е

  рам памет решения
 12. 12 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "Приключи ли всичко там?
  Да приключи, но десет години аз съм водил дела заради вас, вие да имате право да говорите това което трябва да говорите."

  Какъв филантроп! Човекът в сянка води дела за да може народът да слуша простотиите на някой като Ники Дудука или оная лигава жаба - Славето.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 13. 13 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  а информираните читатели няма никаква изненада в това, че Гергов още преди да приключи следването си във ВИФ, подава молба да започне работа като постови офицер в УБО. Защо? Отговорът е прост. Бащата на Гергов работи от 1951 г. в органите на МВР, брат му, след като завършва Търновското военно училище, също започва работа в МВР. Дядо му по майчина линия е активен борец против фашизма и капитализма (АБПФК), а вуйчо му е заместник-началник на УБО. При същия този вуйчо в Правец Гергов живее, докато учи в спортното училище в града. Там тренира ски ориентиране и ориентиране. След отбиване на редовната си военна служба в школата в Плевен и в едно софийско поделение той следва в треньорския факултет на ВИФ специалността „Туризъм, алпинизъм и ориентиране”. Дипломира се през октомври 1985 г. До края на годината не започва работа, защото, както става ясно от документите в кадровото му дело, органите на МВР го изучават, за да преценят дали е надежден и може ли да постъпи на работа в УБО. Изучаването е проведено по всички правила. Извън справките за родителите и брат му сведения за самия Красимир са взети от двама негови съученици и приятели – Х. Б. и С. М. В обобщената справка от изучаването му е записано, че Гергов е сдържан, спокоен, проявява самоконтрол, правилно ориентиран е политически благодарение на положителната семейна среда. „От поддържания неоперативен контакт впечатленията са положителни”. И Трудово-медицинската комисия при болницата на МВР оценява Гергов като годен за І група постови офицер. Следва предложение да бъде назначен в УБО и да му бъде присвоено звание „лейтенант”. Заповедта за назначаването му е подписана от зам.-министър ген.-лейт. А. Карлов и на 2 януари 1986 г. Гергов подписва клетвена декларация.
  Интересен щрих към неговата личност е един от отговорите му във въпросника за кадрите. В графата как се е насочил към работа в ДС той пише: „Желая да постъпя в органите на МВР, защото смятам, че изисква от постъпилите талант и творчество за борба с рушителите на историческия ход на развитие. Към тази професия ме насочи[ха] собствените ми възгледи за нея”.
  А някои се учудват защо след като ни приеха в ЕС, нещата зациклиха.

 14. 14 Профил на ivovel
  ivovel
  Рейтинг: 5 Неутрално

  То беше ясно, че той е собственик на медии. Не мога да проумея едно - ясно е, че медиите в една държава са част от националната сигурност (Неслучайно в САЩ не ти дават да си собственик на медиа, ако не си Америкаски гражданин.) и е хубаво, ако имаш противник поне да знаеш кой е. Та тук ми е основния въпрос : Защо се позволява на анонимни собственици да притежават медии чрез офшорки? Ако форсирам обстоятелствата може да се окаже в даден момент, че конкретна медиа е собственост на Ал Кайда чрез офшорки, а българските производители наливат пари чрез реклами в тази медиа в терористични атаки. И така България или която и да е държава бива завладявана отвътре. Ясно е че медията е огромна власт, концентрирана в конкретни ръце. Когато обаче тази власт е в анонимни ръце ти не знаеш с какви цели се използва тази власт. И пак - Не мога да проумея и факта че отново чрез офшорки се готви глобализирането(цифровизиането) на ефира. Ясно е че през годините БТВ е спонсорирала чрез правилната информация нашата основна лява партия. Връзките със БСТ-БТВ са много ясни. Тук искам да ви припомня как БСП за да се подсигури че БТВ(тогава ЕФИР2) ще работи за нея беше на пазара с двама играчи: Красимир гергов чрез Нюз Корп и Петър Курумбашев чрез сегашните собственици ЦМЕ, Тогава имаше и трети - Кеворк Кеворкян, който спореше правилността на конкурса и накрая се отказа.
  Надявам се, все още не е късно, за промяна на ЗРТ така, че да се прекрати танца на офшорките в България. Това не се ли случи, можем да затваряме кепенците и да я закриваме тази държава.

 15. 15 Профил на ivkost
  ivkost
  Рейтинг: Неутрално

  Г-н Гергов беше поканен по повод рождения ден на телевизията и смятам,че коментарите и изказванията му за българските медии бяха доста компетентни, от позицията на един успял човек!!!

 16. 16 Профил на ivovel
  ivovel
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#15] от "ivkost":

  Лошото в случая е, че е "успял" даром и през годините не е работил в името на коректна и независима информация. Малко ми звучи оксиморонно един човек, който се крие кой е, в един момент да ми говори за свободата на словото. Нещо не ми се връзва. Мисля, че ако имаш какво да криеш най-малкото не ставаш за собственик на медиа.

 17. 17 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  "позицията на един успял човек!!! " от 15. " Успелите човеци /милиционери на кДС /" напоследък много често взеха да се появяват в медиите и се оказва ,че са разследвани от Темида за кражби и злоупотреби. Доста уплашен и притеснен вид имаше на екрана.И школото в Симеоново няма да му помогне и Путин тоже !

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 18. 18 Профил на ivkost
  ivkost
  Рейтинг: Неутрално

  Човекът сам си каза,че делата му са приключили, а Кеворкиян след толкова години преследване вече само може да му диша прахта!

 19. 19 Профил на yulibooo
  yulibooo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гергов е човекът с основните заслуги за развитието на медиите в БГ, не мога да разбера какви са тея глупости с делата,но човека си каза че всичко е приключило и всеки може да провери как...Друг е въпроса със свободните измислици на разни "всезнайковци", "Гоцета" и др. , които могот само да му дишат прахта...

 20. 20 Профил на ivkost
  ivkost
  Рейтинг: Неутрално

  По повод "притеснения вид" - вие кое предаване гледахте???
  Човекът изглеждаше доста спокоен дори, интервюто беше с доста духовита нотка,но явно отново се проявява типичния български манталитет

 21. 21 Профил на ivovel
  ivovel
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#19] от "yulibooo":

  Тук става въпрос за арогантността на този конкретен собственик на медии,както и за конкретни факти, а не за някакви градски легенди. Но вие сте прави, че като източиш БНТ и измамиш един народ и ти се размине, може да си признаеш и да си сигурен, че нищо няма да ти се случи. Що се отнася до прахта, тя е навсякъде в бизнеса и сме се надишали толкова, че ти само с Герговата няма да ни стреснеш.

 22. 22 Профил на ivkost
  ivkost
  Рейтинг: Неутрално

  Неискам да плаша никого,пък и едва ли има с какво да ви стресна.Но защо когато се появи един човек, който е крачка напред, всичко се опорочава по този начин......

 23. 23 Профил на yulibooo
  yulibooo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  пак се обръща форума на политически, тук става въпрос за бизнес, но политическите настроения преобладават , не може да се отрече , че Гергов е създал медииния пазар в БГ и то в съответствие с всички норми на една свободна пазарна икономика, нека си го кажем честно - една медиина група на И.Кръстева е истински пример за угодничество в медиите , а не БТВ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK