Започна нова дискусия за разчистването пл. "Славейков" в София от сергиите

Започна нова дискусия за разчистването пл. "Славейков" в София от сергиите

© Анелия НиколоваЕдна от вечните теми в София - за вида на емблематичния за града пл. "Славейков", отново беше подхваната от общинари и граждани. Поводът е готовият вече план за облагородяване на съседния площад "Гарибалди".


В Столичната община всички са единодушни, че не е редно площадът да продължи да е в този вид - твърде много сергии за книги и голяма мръсотия вечер, когато търговците се разотиват. В момента това пространство се стопанисва от общинската фирма "Пазари-запад", и по-скоро нейното подразделение "Пазари Теменуга", които реализират приход от около 700 хил. лв. годишно Тези пари са предимно от площада, но не само, уточниха от администрацията на общината. Те ще могат да дадат информация за точните приходи от сергиите утре.Очакваме и вашите предложения в Дневник?L!ve. Съобщението не трябва да надхвърля 140 знака, а в началото му трябва да има етикет #slaveykov"С площад "Славейков" ще се заемем, когато му дойде времето, сега на дневен ред е площад "Гарибалди", каза главният архитект на София Петър Диков. Той уточни, че проект за пространството пред градската библиотека ще има през есента или най-късно зимата на тази година и ще започне да се изпълнява от следващата година. Според Диков не трябва повече да има сергии всеки ден на това място. "За целия център ще се предвидят т.нар. дневнипазари" - само 1-2 дни в определени дни от седмицата и после да се разчиства основно след тях", допълни Диков.


"Първо ще има обществено обсъждане какво трябва да има на този площад, защото засегнатите страни са много", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.


Повече от 10 години в общината се говори и се подхвърлят идеи за премахването на сергиите от пл. "Славейков". Търговци на книги се настаниха там още в началото на прехода. При всяко споменаване за нов ред на площада търговците излизат с подписки и протести.


Последната кампания за разчистване на площада беше от ноември 2008 г., когато Съюзът на архитектите организира кръгла маса по темата. Тя беше провокирана от подхвърлени от общинските съветници идеи площадът да бъде преустроен. При слуха за махането на пазара продавачите веднага направиха подписка. Главният архитект поиска премахването само на 3-4 сергии, за да се направи билетен център за културни мероприятия в града, но администрацията и част от съветниците се възпротивиха, защото точно от тези сергии общината взимала най-много приходи.


Вестник "Капитал" попита още вчера хората в Twitter какво мислят за идеята пл. "Славейков" да се освободи от сергиите. Сред по-разумните идеи са площад "Славейков" да стане място за изложби на млади художници, открита сцена за млади актьори, да има арт кафе и малко открито кино. Предлага се също площадът да остане празен само с един работещ фонтан, по който да не тече ток. Има и закачливи идеи като: "да се построи ешафод, където Цветанов да гилотинира наглите, откоподите, невестулките, опосумите и др.", "поне десет пластики на Вежди Рашидов и пейки срещу всяка от тях". Малцина участници в дискусията предлагат сергиите на площада да си останат.Засега е сигурно само, че пл. "Гарибалди" ще бъде почистен и ще се сдобие с паметник на Джузепе Гарибалди, съобще арх. Диков. Със сигурност ще бъдат разчистени и сергиите под колоните срещу площада и незаконната реклама, обеща той. Столичният общински съвет взе решение за изработването и поставянето на паметник на Гарибалди още септември миналата година. Проектът беше възложен на скулптора Георги Чапкънов и архитект Станислав Константинов и трябваше да е готов до октомври 2009 г. за очакваното тогава посещение на италианския премиер Силвио Берлускони.


Поставянето на готовия вече паметник и разчистването на площада ще се случат на 10 юни, половин година по-късно от планираното. Важното е, че отново се очаква посещение на Берлускони, който ще дойде за рождения ден на премиера Бойко Борисов - 13 юни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK