Министерството на културата обяви конкурс за проект за Българския Лувър

Това е едно от помещенията, в сградата на бившето МЕИ.

© Надежда Чипева

Това е едно от помещенията, в сградата на бившето МЕИ.Министерството на културата обяви конкурс за изготвяне на проект за това как да изглежда т.нар Български Лувър. В края на миналата година правителството реши да изгради нов музеен център, който да се намира в сградата на бившето МЕИ и Галерията за чуждестранно изкуство (зад "Св. Александър Невски"). За него бяха заделени близо 20 млн. лв. За ремонта на сградите ще бъдат използвани и около 2.5 млн. лв. от оперативна програма "Регионално развитие". 
Тогава министърът Вежди Рашидов обясни, че бъдещият музей с изложбена площ от 23 000 - 24 000 кв. метра ще бъде построен по проекта на арх. Владислав Николов, одобрен от предишното правителство за финансиране с 1.8 млн. лв. по оперативна порграма "Регионално развитие". 


Новият конкурс беше обявен в броя на Държавен вестник от вчера, 1 юни, като проектите трябва да бъдат представени до 19 юли. Класираният на първо място участник ще получи 10 хил. лв. награда, на второ - 8 хил. лв., а на трето - 5 хил. лв. След като бъде избран проект, министерството трябва да обяви нов конкурс за изпълнител на проекта.


Изискванията към участниците да имат пълна проектантска правоспособност от Камерата на архитектите или призната професионална квалификация по реда на Закона за признаване на професионалните квалификации. Кандидатите трябва да имат опит в проектирането на сгради с обществено значение и предназначение.


Първата копка (тогава наречена от министъра на културата Вежди Рашидов - първа кофа) беше в началото на април. Тогава премиерът Бойко Борисов обясни, че отделянето на средства за подобен проект в условията на криза са "инвестиране в индустрия, с тези пари, които влагаме сега, те ще се върнат и мултиплицират".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK