Министерството на културата обяви конкурс за проект за Българския Лувър

Това е едно от помещенията, в сградата на бившето МЕИ.

© Надежда Чипева

Това е едно от помещенията, в сградата на бившето МЕИ.Министерството на културата обяви конкурс за изготвяне на проект за това как да изглежда т.нар Български Лувър. В края на миналата година правителството реши да изгради нов музеен център, който да се намира в сградата на бившето МЕИ и Галерията за чуждестранно изкуство (зад "Св. Александър Невски"). За него бяха заделени близо 20 млн. лв. За ремонта на сградите ще бъдат използвани и около 2.5 млн. лв. от оперативна програма "Регионално развитие". 
Тогава министърът Вежди Рашидов обясни, че бъдещият музей с изложбена площ от 23 000 - 24 000 кв. метра ще бъде построен по проекта на арх. Владислав Николов, одобрен от предишното правителство за финансиране с 1.8 млн. лв. по оперативна порграма "Регионално развитие". 


Новият конкурс беше обявен в броя на Държавен вестник от вчера, 1 юни, като проектите трябва да бъдат представени до 19 юли. Класираният на първо място участник ще получи 10 хил. лв. награда, на второ - 8 хил. лв., а на трето - 5 хил. лв. След като бъде избран проект, министерството трябва да обяви нов конкурс за изпълнител на проекта.


Изискванията към участниците да имат пълна проектантска правоспособност от Камерата на архитектите или призната професионална квалификация по реда на Закона за признаване на професионалните квалификации. Кандидатите трябва да имат опит в проектирането на сгради с обществено значение и предназначение.


Първата копка (тогава наречена от министъра на културата Вежди Рашидов - първа кофа) беше в началото на април. Тогава премиерът Бойко Борисов обясни, че отделянето на средства за подобен проект в условията на криза са "инвестиране в индустрия, с тези пари, които влагаме сега, те ще се върнат и мултиплицират".

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на reg0506
  reg0506
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Много обичаме да рушим, айде да видим какво и как пък ще направим...

 2. 2 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 747 Любопитно

  След като не е имало проект ,как е бил избран изпълнител ,та имаше "първа копка"?И няма да "нов конкурс за изпълнител на проекта", а ще има конкурс за нов проект и след това ще има ли конкурс за изпълнител? Значи ,ще има някога и нова "първа копка".Интересно е да се направи сравнение между топлата връзка за ... млн строена от Гагаузов, сградата в Стара Загора от Масларова и тоя грандиозен музей,дето нямаше и проект,когато Веждито му беше намерил и изпълнител,та му направиха "първа копка " с Б.Б.Ся кво,оня изпълнител не даде кинтите ,или що?

 3. 3 Профил на mailo
  mailo
  Рейтинг: 451 Неутрално

  И за завода за боклук имаше "първа копка". То е като намерение... иначе си е фотосесия на свеж въздух!

 4. 4 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Всеки с дерта си!
  Лошото е, че за приумиците на "порастналите" момчета все ние плащаме.
  Днес спортна зала, утре Лувър, и т.н. и т.н.
  Докога?

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  От големи проекти много се краде, а откакто пресъхна кранчето на Мултигруп, Вежди е поотънял в талията...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на 6u6umigo
  6u6umigo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Бойко Борисов обясни, че отделянето на средства за подобен проект в условията на криза са "инвестиране в индустрия, с тези пари, които влагаме сега, те ще се върнат и мултиплицират"

  Тези Титани дори не знаят широко известния факт, че болшинството музеи по света работят на загуба. Но иначе Лувър ще строят! Да се хванат с нещо по-просто - да речем да довършат магистралата София-Варна!

 7. 7 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  "Изискванията към участниците да имат пълна проектанска правоспособност от Камерата на архитектите или призната професионална квалификация по реда на Закона за признаване на професионалните квалификации."

  Тоест без чужди бюра, които биха мътили водата на предизвестените победители или биха разбили представата в България, че съчетанието на балюстради със стъклария е добра архитектура...

  "Кандидатите трябва да имат опит в проектирането на сгради с обществено значение и предназначение."

  ..и се отрязва пътя и на всички млади архитекти, дето имат талант, ама нямат необходимите връзки, нито пък после ще искат да участват в далаверите. 8. 8 Профил на 6u6umigo
  6u6umigo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Новият конкурс беше обявен в броя на Държавен вестник от вчера, 1 юни, като проектите трябва да бъдат представени до 19 юли"

  Тъй като не съм архитект искам само да попитам: този срок не е ли прекалено кратък за подобен род проекти? На мен ми се струва, че подобен проект ще глътне много повече време и то при положение, че са в екип.

 9. 9 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#8] от "6u6umigo":

  Направо е нереален, дори и за големи бюра с много ресурси, каквито в България почти няма.

 10. 10 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 458 Неутрално

  6u6umigo - ами много кратък е, горният над теб коментар много точно се е изказал...
  това, което е непоносимо не е дали схемата е нагласена или не, а факта, че насред града ни, ще се пръкне поредното проектирано за 18 дни н-е/и-що, "от едни наши хора"...

 11. 11 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#10] от "Рога и Копита":

  Това е само за идейния проект. Но си прав, да. Вероятно ще се получи някаква пълна первезия като Музея на модерното изкуство на Кадинов, който май все пак ще се построи.

 12. 12 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Този Лувър е слаба ракия..... дайте да видим какво стана с Ф1 пистата... или моста на Дунав... Белене - всичко леснотии....

  По-трудничко ще се окаже изкупуването на Македония = разпростиране на българските икономически интереси.... инвестиции, които ще се мултиплицират.... После като почнат да го пълнят този Лувър с "Джакита" от Анди Уорхол и Пикасовци по над 100 млн. парчето... дори от Абрамович могат да си купят, че и той в тоз бизнес.... направо на евтико

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 13. 13 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Не използвайте сравнението, или думата "Лувър". Смешно е!

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 14. 14 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 628 Неутрално

  В. Рашидов който каза преди години: "По-добре МУЛТАК, отколкото калтак." . Много културно и поетично. Какъв Лувър? Нали е криза и няма пари? Дали ще има пари за увеличение на пенсиите от 01.07.2010г ?

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 15. 15 Профил на 6u6umigo
  6u6umigo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#13] от "VaKY":

  Абсолютно точно!! Проблемът е, че най-вероятно Вежди никога не е прекачвал прага на Лувъра (само го е виждал от барчетата около него), та си няма ясна представа за мащабите.

  п.с. С какво ще го пълнят този нов Лувър - с безценни творби от Албанския ренесанс ли? А откъде пари?

 16. 16 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Кога най-накрая ще затворим това безмислено министество-остатък от Людмила.
  Само ни хар4и парите.

 17. 17 Профил на a_bee
  a_bee
  Рейтинг: Неутрално

  "участниците да имат пълна проектантска правоспособност от Камерата на архитектите или призната професионална квалификация по реда на Закона за признаване на професионалните квалификации"

  Означава ли второто че конкурсът е международен, защо никъде не пише в статията? Нали Жан Нувел беше в София, има ли някакво отношение това към темата (вече)?

  Какво като е обявен конкурса в Държавен вестник, обявен ли е някъде другаде?

 18. 18 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#17] от "a_bee":

  Според мен този "Закон за признаване на квалификациите" е именно това. Само че мои познати се пробваха с конкурс в България и някъде към 12 часа преди крайния срок получиха писмо, че им липсва някакъв измислен документ, който разбира се, не беше посочен никъде в документацията. После го изпратиха, ама то конкурсът започнал, така че сори, стойте си във Франция. Според мен и малкото ентусиасти вече са се опарили, така че не очаквай наплив от чужди архитекти.


 19. 19 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Срокът е 49 дни. Според Наредбата за провеждане на конкурси в устройственото проектиране чл.18 ал.2 казва "Обявлението за конкурс за проект се изпраща... най-малко 52 дни преди краùния срок за получаване на конкурсните проекти"

  Дори мизерните 52 дни са съкратени.

  Да не говорим за това, че проект вече има и той ще участва наравно с останалите, изработени за 49 дни...

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK