Catch me if you can*

В публичните регистри липсва информация Красимир Гергов да притежава дялове в електронни медии

Catch me if you can*

© Надежда Чипева
Изказването на Красимир Гергов потвърждава, че има нужда от създаването на нов медиен закон с нови инструменти за прозрачност на собствеността, защото досега действащите норми не са работели. 
Георги Лозанов, председател на СЕ

"Който се е "изненадал" да си удари главата в стената. Аз лично това го знам от не помня колко години вече..." Това беше първият коментар на читател, представящ се като Alien, във форума на dnevnik.bg под статията за Красимир Гергов, който призна, че е крил собствеността си в Би Ти Ви.


Във вторник известният с рекламните и голф инвестициите си бизнесмен обясни в интервю по Би Ти Ви, че заради ограниченията на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) се е налагало да се представя като консултант или партньор на компании, с които са имали собственост в електронни медии.
Всъщност може би повече хора се изненадаха, че Гергов официализира ролята си в частната медиа точно сега, отколкото че е имал такава в Би Ти Ви. Това беше известно от 10 години, но така и никога не стана ясно дали зад формулата "консултант" стоят дялове, колко точно, от кога.


И ако тайната преди се обяснява със забраната в закона, той вече е променен (от януари 2010), но и сега остава неясно какви собствености има Гергов в медии.  След обясненията в ефир, обаче би трябвало поне няколко регулатора, които отговарят за медийния пазар и за лоялната конкуренция да направят проверки.


Първо как е възможно някой да е нарушавал ключово изискване на закона толкова години и второ какви участия има сега, за да може да се спазват напр. законовите изисквания в процеса на цифровизация. 


На думи, а на хартия 


Проверка на "Дневник" в Търговския регистър (ТР) показа, че Красимир Гергов има участие като собственик и управител във фирми за реклама, голф и туризъм и други дейности (виж инфографиката). Справка в ДАКСИ (все още не всички фирми са в ТР) увеличава списъка с компаниите му още предимно с ЕООД или по-малки компании. Сред тези фирми обаче липсва дружество, което да притежава лиценз за радио или тв оператор. 


"БТВ медиа груп" ЕАД е новата компания собственик на БиТиВи. Тя наследява досегашния носител на лицензите "Болкан нюз корпорейшън". Документи в Търговския регистър и регистъра на Съвета за електронни медии (СЕМ) показват, че едноличен собственик на капитала на "БТВ медиа груп" е "Си ем И Бългерия Би Ви" (Нидерландия). В новия съвет на директорите влизат Константин Мокану и Оливър Майстер, а изпълнителен директор остава Вики Политова. 


При покупката на Би Ти Ви от СМЕ, в съобщението до NASDAQ имаше подробности за ролята на Гергов и че той ще получи"своите икономически изгоди". Там от компанията на Лаудер обясняваха, че Гергов ще остане техен консултант.


След сделката CME получи пълен контрол и над купените през 2008 г. Про.БГ и Ринг.БГ, в които до тогава 20% все още притежаваше Top Tone Media Holdings. Според сделката тя трябваше да получи 6% от новоучреденото дружество за придобиването на Би Ти Ви. 


Т.е. ако тези условия са спазени, Гергов може би притежава дялове чрез Top Tone (тази фирма притежаваше "ТВ 2", която винаги е била свързвана с рекламния бос), но тя е регистрирана в Люксембург и собствеността й е непрозрачна. 


Удобна маска 


Така излиза, че според собствените му твърдения Гергов е собственик в БиТиВи, но по документи - поне в българските регистри не е.  Всъщност това е било стил на  Гергов от години - да крие и да не дава информация за участията си. Но когато става дума за законови изисквания за прозрачност кой кой е в медиите, това е не само проблем и нарушение на закона, но всъщност опорочава цялото състезание на медийния пазар. 


Вчера обаче никой от регулаторите не реагира на изказванията на Гергов.   


През 10т-е години начело на СЕМ (предшественика му беше НСРТ) се смениха няколко председатели. Вчера успяхме да се свържем само с двама от тях. Маргарита Пещева, която оглавяваше регулатора два пъти, а в момента е негов член коментира: "Слушах интервюто на Красимир гергов и не мисля, че той си призна в прав текст собствеността в медии.


Не мисля, че през годините на съществуването си
съвета е бил в нарушение на закона. Винаги сме проверявяли компаниите до където е било възможно.


При положение, че закона позволява акции на приносител нищо не може да се направи. Такъв е закона. И ние сме се съобразявали  с него.  Не могат да се командироват членове на СЕМ до щата Делъуеър, за да праверяват.


По отношение на чл. 105 от ЗРТ, който отмени ограничението ако имаш рекламна дейност да нямаш право на собственост в телевизия. От професионална гледна точка аз винаги съм се отнасяла отрицателно към отпадането на това ограничение." Тя потвърди думите на Гергов, че е бил оказван натиск на СЕМ за отнемане на лиценза на Би Ти Ви, като според нея той е бил "корпоративен, а не политически".   


Георги Лозанов, който в момента за втори път е председател на СЕМ беше лаконичен: " Изказването на Красимир гергов потвърждава, че има нужда от създаването на нов медиен закон с нови  инструменти за прозрачност на собствеността защото защото до сега действащите норми не са работели. През годините над съвета е имало много опити за корпоративен натиск". 


*От англ. - Хвани ме, ако можеш. Това е и заглавие на филм на Стивън Спилбърг, който разказва история по действителен случай за Франк Абагнейл - един от най-добрите фалшификатори на всички времена.  


Още по темата в Капитал

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2873 Разстроено

  А прокуратурата оглушително мълчи.....

 2. 2 Профил на АНТИПАТ
  АНТИПАТ
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ''Това беше първият коментар на читател, представящ се като Alien, във форума на dnevnik.bg под статията за Красимир Гергов, който призна, че е крил собствеността си в Би Ти Ви.''
  ..................ALIEN.................ника да ви е познат?

  Лесно е да се гавриш със смъртта когато тя е толкова далеч зад хоризонта.
 3. 4 Профил на Frank Zappa
  Frank Zappa
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#3] от "no":

  За съжаление тяхната работа е да не четат тези линкове...
  За това им се плаща!

  Кандидат за член на ПП Четвърти километър
 4. 5 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Не могат да се командироват членове на СЕМ до щата Делъуеър, за да праверяват." (Маргарита Пещева)

  А стига бе! Това ли е начинът да се направи проверка, която се изисква по закон??? Или е в правата на държавен регулатор???

  Ей, наистина трябва да се прави един IQ тест за хората на подобни длъжности. Че за Менса не стават е ясно, ама поне елементарна мисловна дейност да покажат... Щото дори да се опитва нас да прави на малоумни си трябва минимум акъл. В случая и този минимум отсъства.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 5. 6 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  За милиони няма закони?

 6. 7 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ех Ейлиън, пак се прочу братчед...
  Все с връзки бее....

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 8 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Не могат да се командироват членове на СЕМ до щата Делъуеър, за да праверяват."

  .. това изказване прекрасно отразява нивото на хората с ръководна длъжност в държавата. трябва да си наистина доста зле дори да ти хрумне такова решение на проблема.

  май цялата ни беда идва от това, че държавата е нежелан работодател за качествените и способни хора, в следствие на което се е превърнала в едно блато на невежество и корупция

 8. 9 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1209 Весело

  Хаха! Алиен вече стана по-известен!

 9. 10 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Това си е чиста подигравка с цяла България!!!

  Къде е сега дон ГоЦе де Триперус да възпее ситуацията?

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 10. 11 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Гергов е направил страхотна телевизия и стова трябва да се приключи разговора.Който може повече да направи...или да замълчи.Точка на плюенето...какво получаваме като "кеф"-нула и само злоба.... егати народа.

 11. 12 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 696 Гневно

  Та какво се било възцарило в България? Полицейска държава? Че тя отивала ли си е, г-да "демократи", които ревете, че ви настъпват?

  Гнус, гнус, гнус!

  Да разправя каквото иска извънземният, обаче онзи с милионите от УБО да обяснява как бил принуден да се крие, обаче не било трудно, си е връх на наглостта.

  А още по-голям връх на наглостта е, че тези хора честват с гордост и радост 10 години, откакто ги има.
  10 години от създаването на една телевизия с пари, откраднати от България от Държавна сигурност, препрани в частни и завъртяни в една пропагандна машина, представяща се за свобода и демокрация.
  Не стига, че откраднаха на хората 45 години от живота, не стига, че ги ограбиха, но и им промиха тотално мозъците през този преход.
  Наистина с свършиха работата майсторски. 1984 изобщо не е свършвала. Тук в България си живеем в нея с пълни сили.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 12. 13 Профил на бай Петко
  бай Петко
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Дневник продължават да сипят помия срещу конкурентнтите си в медииния бизнес, защото отдавна са пред фалит, а вестниците им са на санитарния минимум. А техния велик проект Ре:ТВ фалира безславно и се гледаше от 100-200 костовиста в София.

 13. 14 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Гергов е направил страхотна телевизия и стова трябва да се приключи разговора."
  И какво точно й е страхотното на телевизията?
  Услужливите интервюта с Румен Петков?
  Шоуто на Слави?
  Или предаванията от състезанията по голф, когато г-н Гергов или по-скоро началниците му решиха, че той трябва да развива този спорт в България?

  А да кажеш, че никой не е могъл да направи нещо по-добро е безспорно железен аргумент, издаващ титачна мисъл, оформена в някоя школа за верни на Партията и дружбата с Великия СССР другари.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 14. 15 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 638 Неутрално

  единствените неща който става за гледане по бтв са глобусът, отпечатъци, и звездев.

 15. 16 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#9] от "Варненски": Що да не? Мен ме кефи, ама нещо се поизгуби

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 16. 17 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Весело

  Хахаха Алиен Лол тоя е некъф пич

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 17. 18 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1134 Весело

  monom - добре ли си? Да не ти е лошо нещо?

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 18. 19 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 907 Весело

  Мдам, Гергов държи около 75% от рекламния пазар у нас. Пряко или косвено и това си е обществена тайна.
  Хора, които са говорили с него твърдят, че често се хвалел, че можел да влезе и при президента, и при премиера, както ние влизаме в кварталната бакалия. И то не защото много го харесвали, а защото се страхували от него. Пак по негови твърдения.
  Тъй като контролира 3/4 от рекламата у нас, контролира и повечето медии - пряко или косвено (да си спомним сцената от "Стъклен дом" с журналиста дето много питаше за мола...). А контрола е железен - ако не слушкате спираме кранчето на рекламата.
  Поради това за Гергов почти нищо и никъде не може да бъде прочетено. Обикновено някое сухо интервю за рекламния пазар, или тъповато изказване на някой рекламен форум.
  Друг скрит факт - Гергов е сред най-богатите хора у нас. Колко точно е трудно да се каже, защото е невъзможно да му се проследят всички фирми и фирмички, рекламни агенцийки, вестници, списания, телевизии, сайтове и тн. Според мен обаче твърдо е в топ 10.
  Та и сега срещу Гергов няма да има гък. Политиците се страхуват от него, да не би да насъска медиите, а медиите се страхуват да не останат без реклами.
  Та кой е медийния бос в България? Ирена Кръстева? Делян Пеевски? Мустакатия чичко шеф на КТБ?
  Не
  Краси Гергов!!!

  Цензуриран от "Икономедиа"
 19. 20 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 122 Неутрално

  Чакам с интерес капитал! Но наистина Гергов си вкара огромен автогол. Въпросът е защо така уверено се показва и говори сега??? Явно има гръб и и знае че няма да го тръшнат по очи качулките защо ли? И той ли като КТБ е привелигирован?
  А и Борисов няма сметка да търпи Гергов щото от неговата медия ловната дружинка ГОЦЕ контролираща Славчо Трифонов всеки ден по един час прави пропаганда срещу кабинета! Няма ден да не се спомене Борисов!

 20. 21 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 122 Неутрално

  http://www.afera.bg/kgergov-t.jpg
  НА ВНИМАНИЕТО НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ:


  ЗАЩО ПОГРЕБАХТЕ ПОДКУПА ЗА ПОЛОВИН МИЛИОН?

  „По време на мандата ми като генерален директор на БНТ през януари 2004 година преди подписването на договор с „Видеоинтернешънъл” ООД на среща извън БНТ с Красимир Гергов, последният ми показа два листа, написа върху тях текст и ми обясни, че това е запис на заповед на стойност около 500 000 лева. Ако не подпиша договора с „Видеоинтернешънъл” те ще ми бъдат изплатени”...В края на месец януари 2004 г. в деня на подписването на договора с „Видеоинтернешънъл” бях принуден да подпиша подобно споразумение с „Пиеро 97”... Следва подпис – Кирил Гоцев.” Из показания пред следствените органи, 16.10.2006 г.

 21. 22 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Тоя е като Т. Живков. Полулегален. Той се криел ама никой не го е търсел. Това, че клоаката БТВ е на Гергов се знаеше от години. Ей такива са ни всичките инвеститори от "чужбина". С червените пари (а те са всъщност пари откраднати от данъкоплатците), мазни ДС-ари скрито държат подарената им, уж купена собственост, която уж е с чужд капитал. В този случай БТВ е заграбило и сериозна част от неприватизираното НДК - "собственост" на друг ДС-ар - Хр. Друмев, който не плаща данъци на държавата, но е направил възстановка почти в реален размер на димитровградския битак. А сградата е народна собственост.

  П.П.
  Ако има някой юрист тук, ще го помоля да каже как стои въпросът с дългогодишно съзнателно нарушаване на закон, който вече е отменен. Има ли наказателна отговорност според българските закони?

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 22. 23 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1605 Любопитно

  До коментар [#13] от "бай Петко":

  Байно, пий си пърцуцата, гледай турските сериали и си разхождай кучето...
  Не се занимавай с един вестник "на санитарен минимум".

  Много постна сводка днес до водещия офицер..

  По темата: ДС агентите като КГ са просмукали почти напълно т.нар. "свободни" медии. Закономерно матрЯлът е толкова зомбиран и страната на този хал!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 23. 24 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1212 Весело

  До коментар [#13] от "бай Петко":

  Ти си ,като онзи:"Луд,умора няма"...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 24. 25 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1212 Гневно

  До коментар [#1] от "Дон Кихот":

  Е,какво да прави..!?Нали са оплетени,като свински черва,всичките...!!??

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 25. 26 Профил на Todo
  Todo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Браво на човека, намерил е пролука и е използвал, какво му завиждате, по скоро това показва колко глупави хора има във всички институции на държавата. Не е виновен Гергова този който не си е свършил работата!

 26. 27 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 581 Весело

  мислих цяла нощ и за Гергов оставам на същото мнение.

  "Гергов е направил страхотна телевизия и стова трябва да се приключи разговора.Който може повече да направи...или да замълчи.Точка на плюенето...какво получаваме като "кеф"-нула и само злоба.... егати народа. "

 27. 28 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  ...тъй като е ясно, че Гергов в стремежа си да натрупа собственост и влиание изпълнявайки повелите на Партията, стана ясно след самопризнанията му направени единствено заради "страха случайно да не стане нещо вече май трябва да си призная" и същевремено да покаже единствено на себе си "кой-кой е", от самосебе си автоматично възниква ВЪПРОСА: как и под каква форма е отчитал дължимите данъци от приходите на собственост, която е крил години наред? И дали е възможно да се отчитат приходи от нещо, което си укривал умишлено, поради единствената причина, щото закона/ добър или лош, писан специално за теб или по принцип/ ти го е забранявал. Странни усещания и мисли за липса на законност и ред ме обхващат след близо четвърт век демократични промени в България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK