Стратегията за национална сигурност: Ядрената енергетика със стратегическо значение за България

Развитието на ядрената енергетика има стратегическо значение за националната ни сигурност.
Това е посочено е в проекта за стратегия за национална сигурност, който се появи на интернет-сайта на Министерския съвет. Документът се подготвя от месеци от междуведомствена експертна група с участието на вътрешния министър Цветанов и секретаря на Съвета по сигурността към премиера Румен Миланов.


Ядрената енергетика  се подкрепя институционално предвид това, че е перспективен ресурс за производство на беземисионна електрическа енергия и поради натрупания успешен опит и професионален капацитет, се казва в проекта.  И се прави уточнението: При развитието й стриктно се спазват изискванията за управление на ядрените отпадъци и извеждане от експлоатация и мерките за сигурност.


България е съгласна да се включи в обща противоракетна отбрана - това е другият важен  момент от стратегията. "България се стреми към утвърждаване и засилване ролята на НАТО, към задълбочаване на политическия диалог в него, към успешно участие в операции и мисии на НАТО и трансформация на Алианса, включително чрез участие в многонационални проекти и изграждане на обща противоракетна отбрана", гласи конкретният текст
Документът от 27 страници описва детайлно вътрешните и външните фактори за сигурност.


"Стабилността на демократичните институции, функциониращата пазарна икономика, подобряването на взаимодействието между правоохранителните и правораздавателните органи", както и между органите за сигурност били положителните вътрешни фактори според документа.


Същевременно се признават, въпреки че документът е стратегически,  "дефицитите в областта на съдебната реформа", които обаче щели да бъдат преодолени чрез механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия.


Сред негативните вътрешни фактори са злоупотребите с публични финанси, финансовата и икономическа криза, корупцията като резултат от непрозрачната смяна на собствеността, обезлбюдяването на някои райони, високият ръст на пътно-транспортните произшествия, влошеното здраве на населението, влошеното образователно равнище на "значителни групи от обществото" и недостатъчната интегрираност на някои етносоциални групи.


Сред външните фактори е посочена глобализацията, която ще продължи да влияе върху цялостното развитие на  средата за сигурност. Освен нея основни фактори на промяната ще бъдат евентуалното изместване на центъра на икономически растеж от Запад на Изток, засилващото се въздействие на недържавни структури, в т.ч. икономически и религиозни, а също и процеси в сферата на енергетиката, миграцията, проблемите на бедността и развитието, промяната на климата.


Двустранните ни отношения с Русия запазват своята интензивност и перспективност в областта на енергетиката, икономиката, търговията, туризма, културния обмен и в други области на обществения живот.


За разузнавателните и контраразузнавателните служби е посочено, че те, а при необходимост и службите за обществен ред, независимо от своята подчиненост, осъществяват дейността по защита на националната сигурност "в рамките на разузнавателна общност".


Стратегията за национална сигурност се приема от парламента. Правителството може да я актуализира периодично в съответствие с евентуални промени в приоритетите на развитие на страната и във факторите за сигурност - вътрешни и външни.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Според мене ядрената енергетика ще има решаващо значение в следващите 20-на години /а може и по-рано/ и ако този процент не надхвърли 60% от мощностите за добив на електроенергия за която и да е държава, /това във връзка с промените в климата/ ще изправи държавите пред енергиен колапс.
  За България не виждам как да стане, което значи, че пак ще сме от губещите, но тогава няма да сме просто губещи, а нещо по-лошо.
  Дано съм на грешен път.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 2. 2 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Двустранните ни отношения с Русия запазват своята ИНТЕНЗИВНОСТ и перспективност в областта на енергетиката, икономиката, търговията, туризма, културния обмен и в други области на обществения живот.:!!!?????????:::)))...)))))))))))))))))))))))))))
  ...............................................................................
  Извинете, за КАКВА "стратегия " за НАЦИОНАЛНА сигурност може да става дума , СЛЕД горните "умозаключения" , в светлината на 45 годишното ни съществуване , като КОЛОНИЯ на Империята на Злото ..???:)))..
  МОЖЕ би Империята е станала нова, "свободна " и"демократична " държава ??? КОЙ го твърди ????

  BIG AL
 3. 3
  ****

  Този коментар беше изтрит в 01:28 на 04/06/2010 от неговия автор.

 4. 4 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  .......перспективност в областта на енергетиката/ТРОЙ- шлемове и тотална енергийна зависоимост от руски олигарси//
  , икономиката, търговията - РУСКА мафия или КГБ - здрави връзки -/.или затворения ни пазар-там:))).......................................
  , туризма, културния обмен и в други области на обществения живот.:!!!?????????:: 300-тата декара , за стотинки на Камчия-на мафиота Лужков ;;; база за пенсиониорани КГБ- другари ; концерти- по-често на Аллла..) ; захранаване с мангизи на руския национализъм- петата им колона у нас !!??;;мътни , смесени фирми на руската мафия ;..ТРОЯНСКИЯ КОН ли ще сме . с ТАЗИ "стратегия"- защо сте го пропуснали, в заглавието ???..)))

  BIG AL
 5. 5 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Първосигнално ми идва на ум една, единствена дума: свине! Кои? Ще се познаят.

 6. 6 Профил на Петко Ковачев
  Петко Ковачев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредните тъпаци... Цецо и Миланов също - комуноидни ченгета, какво друго да чакаш от тях. Да арестуват някого - иди-дойди, но стратегии - това е отвъд техните черепни кутии.

  The end of the carbon- and nuclear-based economy is coming. Go for renewables!
 7. 7 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 674 Неутрално

  "И се прави уточнението: При развитието й стриктно се спазват изискванията за управление на ядрените отпадъци и извеждане от експлоатация и мерките за сигурност."

  Как спазвате в момента безопасното управление на действащата АЕЦ бе Цветанов, след като вземате от Русия отработено и след това рециклирано гориво и с ФАЛШИВИ паспорти го вкарвате в експлоатация? Знаете ли на какви рискове подлагате целите Балкани? Десетки милиони хора? Защо? За да могат руските мафиоти и европейските мафиоти да си правят с нас опити като зайчета?
  Защо и европейските мафиоти ли? Защото от години изнасят отработеното си гориво в Русия и им отърва и си мълчат да си правят опити руснаците в България. Ама къде са министрите и защо Ровч не е в затвора и защо сегашния икиюономически министър не е разследвал престъпленията в Козлодуй, въпреки че нееднократно сме сезирали двете правителства от Георги Котев?

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 8. 8 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Знаеш ли Цветанов че над 500 милиона долара са си педелили червената мафия на тройната коалиция от разликата между нормално ураново гориво и рециклираното фалшифицирано с неверни паспорти? Какво се правите на шушумиги и не ги вкарате в затвора управителите на АЕЦ Козлодуй и Р овч и други престъпници?

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 9. 9 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Нито един друг бизнес не е дал на държавата България толкова много пари, колкото ядрената енергия и по-специално АЕЦ „Козлодуй”. А много други „успели” бизнеси тук, са скубали държавни пари и то в големи количества. Нормално е да се развива този отрасъл, нормално е да се строи „Белене”, нормално е да се мисли и за още два нови блока на Козлодуй.
  Друг е въпроса, че някои селски тарикати няма да продават горива на училища, детски градини, болници, което ще затвори кранчето на общинските и държавни субсидии. Някои от новите мутри с якички садиха рапица за биогориво, после купуваха ВЕЦ, ТЕЦ и фотоволтаици. Цената на енергията, произведена в АЕЦ може да ги накара да се хванат за палците.
  При производството на АЕЦ, само Русия предлага опцията за обратно изкупуване на отработеното гориво. Някой ще иска ли да си даде дворчето на къщата за складиране на ядрени отпадъци? По която искате западна технология.

 10. 10 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#9] от "Вальо":

  А по какъв начин приятелю ел. енергията от Белене ще е евтина, след като заложените инвестиции са 3-4 пъти завишени в сравнение с подобна по мощност централа във Финландия? Същата мощност във Финландия 2,5 милиарда евро, а при нас 8 милиарда..... И разликата кой мислиш ще я лапне, а кой мислиш ще плаща същата тази разлика? От един път си отговори.... Изобщо няма де е евтина тази енергия, а като се сметне и съхранението на отработеното гориво, което струва маса пари и тогава какво ще се окаже за цената?

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 11. 11 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  За ядрената енергетика О'К. Ако някой си мисли, че можем да покриваме нуждите си от електроенергия със строежа на ветрогенератори и фотоволтаици значи много се лъже!

  Защо обаче се цитира Русия?! Предполагам Дневник нарочно е дал точно тази част от документа който е от 27 страници! И да се надяваме, че там фигурира името на поне още една държава иначе незнам какво да си помисля

 12. 12 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#10] от "Константин Дичев":

  За да ти е спокойно на душата,мразеща Русия(незнайно защо),ти отправям няколко конструктивни предложения,а именно:
  Откажи се от употребата на ел. енергия,мини на фото волтици.
  Не ползвай вода,и нейните производни благини.
  Купи си миньорска каска-с прожектор.
  Качвай се пеша по стълбите до 10-я етаж(ако живееш на високо).
  Напиши ода колко е велика румънската АЕЦ-Черна Вода!
  Стани член на ДСБ(крайно дясно крило-драгалевски клон)
  Ако си по млад- спретни си татоо с образа на любимия вожд(местото е от значение за фенките,но избора си е твой)
  б.а. За крайно нуждаещи се,съм готов да спонсорирам, отпечатването на санитарна хартия, с недолюбваните от потребителите места в мразената държава.Доставката и употребата са безплатни
  Колко му трябва на човек?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 13. 13 Профил на bubolino
  bubolino
  Рейтинг: 367 Неутрално

  най-накрая и при нас да дойде видов ден - проумяха, че без ядрена енергетика БГ няма бъдеще. А, каква ще бъде, било то от Русия, САЩ или ЕС, на мен лично не ми дреме. Важното е поне в тази сфера да запазим позициите си от преди 89-а година. Който не иска АЕЦ да върви в Австрия, там имат предостатъчно вода за ВЕЦ. Само като ги наводни един ден, се чудя къде ще отидат Херовете.

 14. 14 Профил на Raz Dva Tri
  Raz Dva Tri
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Стратегията идентифицира много точно проблемите. Харесва ми, браво!

 15. 15 Профил на lackofmotivation
  lackofmotivation
  Рейтинг: 8 Весело

  А аз искам Балкански Байконур с двойно предназначение. Така и така ще ги прънете пари ,поне да пращаме туристи и в космоса

 16. 16 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Без Русия сме за никаде

  Светът е създаден от бог... всичко друго от Китай
 17. 17 Профил на Todo
  Todo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  А може ли да кажат колко е струвал на данъкоплатеца този документ от 27?!?! страници касаещ националната сигурност на България ?!?!?

 18. 18 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ядрена енергетика без гражданско общество способно да свали избраните си лидери и на тяхно място мирно да преизбере по-добри; без про и с неясни руски агенти в армията и общини под влияние на руската мафия - забравете.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 19. 19 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#12] от "Белия Негър":

  Не мразя никого, нито руснаците нито американците...... Но не мога да приема когато и американци и руснаци ни мамят и крадат и то в момента. В момента европейците изпълняват двоен стандарт, хем плюят Русия, хем си дават всичкото отработено гориво там. А и мълчат за това че фалшиво гориво, рециклирано от техните централи което е опасно за използване с фалшивите паспорти за нормално гориво, да се използва в Козлодуй..... За това става дума. И Русия и Европа се базикат с нас като страна от третия свят - използват ни като опитни зайчета да пробваме рециклираното гориво как работи, като увеличения многократно риск си е за нас..... А спестените 500 милиона са за такива като Р овч и другата свинска сган, включително и сегашната, защото мълчат позорно.....
  А ДСБ никога няма да стана, защото те подариха българските печеливши предприятия на америка, чрез офшорки, както и енергоразпределителните и водните дружества пък които направиха червената сган. Тоест не правя разлика между сини-червени, жълти- оранжеви - депесарскокафяви или рзсейски и атакистко луди, защото те са си производни всички на ДС. Само се питам вие защо правите разлика и защо не виждате че империя на злото не е само Русия, ами и другата суперсила америка? И двете грабят света, но особено америка.

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 20. 20 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Да стоят АЕЦ"Белене", ако искат, но само при тези условия:

  НИКАКВИ ПАРИ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ,
  НИКАКВИ ДЪРЖАВНОГАРАНТИРАНИ ЗАЕМИ
  НИКАКВИ ГАРАНТИРАНИ ЦЕНИ ЗА ИЗКУПУВАНЕТО НА ЕНЕРГИЯТА ОТ АЕЦ"Белене" за периоди от сорта на 30 години.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 21. 21 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 624 Любопитно

  http://ericwalberg.com/
  Отношенията между Русия и Иран се подчертано трудно разрешими проблеми на ядрената дипломация, отразява Ерик Walberg
  Бразилия обвини САЩ в двойни стандарти и Турция настоя днес, че отхвърля сделка с Иран, в която се призовава за Техеран да превозва около половината от запасите от нискообогатен уран за Турция в замяна на обогатен уран, подходящ за изследователски и медицински цели, ще бъде "неприемлива" и каза, че едно натискане на САЩ за санкции на Техеран прясно е създаването на "абсурдна ситуация". "Тези, които говорят по този въпрос трябва да премахне ядрените оръжия от тяхна страна и те трябва да носи добри новини за човечеството от това, че "турският премиер Реджеп Ердоган заяви, докато присъства на конференция на ООН в Рио де Жанейро.
  Сега е ред на Иран да обвини Русия, все така учтиво, на двойни стандарти.
  В САЩ и Иран кризата е наистина доказателства за реален конфликт - между империята и националния суверенитет. Но борбата срещу Вашингтон е "нов световен ред" все още е MAD танц на смъртта, на първо място, между САЩ и Русия, пълен с pratfalls, и ни държи на ръба на нашите места.
  Какво е важно е да се съберат на разговор за мирен край и се премине към това, което Falk казва за "истинския нов световен ред".

  http://weekly.ahram.org.eg/
  Отивам след Иран
  Хенри Кисинджър заяви, че САЩ не е имал по външна политика - само вътрешната политика. Това изглежда вярно, когато става дума за Иран, пише Греъм Ъшър

  На 24 май Иран официално представи своите ядрени споразумение гориво суап с Бразилия и Турция на ООН Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) във Виена, ход Техеран се надява, ще помогне за преодоляване на кризата със Запада заради ядрената му програма. "Ние искаме да отворим нова глава на сътрудничество ... далеч от конфронтация, резолюции и санкции", заяви Али Асгар Soltanieh, посланик на Иран в МААЕ.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK