Бивши шефове на БЛС дават Божидар Нанев на прокуратурата

Божидар Нанев беше председател на БЛС само няколко месеца, след което стана здравен министър

© Анелия Николова

Божидар Нанев беше председател на БЛС само няколко месеца, след което стана здравен министърБивши шефове на Българския лекарски съюз /БЛС/ са поискали прокуратурата да провери действията на Божидар Нанев, свързани със строежа на Дом на лекаря в центъра на София. Причината е, че докато Нанев е бил председател на съсловната организация е изтеглил кредит от Корпоративна търговска банка (КТБ) в размер на 420 хил. лв., който е тройно обезпечен - с ипотека на терена за сградата, който е близо до Александровска болница и е оценен за над 9 млн. лв., с правото на строеж и със сметките на БЛС.


Според Димитър Игнатов и Андрей Кехайов по този начин е застрашена собствеността на съсловната организация. Освен това бившите председатели на съюза смятат, че Нанев е нарушил устава, защото не е поискал разрешение от събора на организацията за да изтегли заема.


Нанев е обвинен и в бездействие с власт, тъй като по негово време съюзът е пропуснал да си поиска 100 хил. лв. от ДДС, които е трябвало да се начислят върху платени от Кехайов 580 хил. лв. за изготвянето на проект за сградата на лекарите.
Преди няколко дни БЛС качи на страницата си в интернет информация за кредитите, които организацията е теглила, за да започне строежа на дома. От нея стана ясно, че Корпоративна банка е откупила дълга на Българския лекарски съюз към Токуда банк чрез рефинансиране на кредита, като срещу сумата от 420 хил. лв. е предложено неизгодното тройно обезпечение.


Скандалите около построяването на Дом на лекаря започнаха веднага след като през 2006 г. държавата подари на БЛС недвижим имот от 1760 кв.м близо до Александровска болница в София. През март 2008 г. съюзът се сдоби и с разрешение за строеж на 11-етажна сграда с обща разгъната площ 11 437 кв.м.


През същата година старото ръководство на лекарския съюз начело с Андрей Кехайов изтегли два заема от Токуда банк в размер на 162 000 лв. и 234 582 лв. за да плати с тях разрешителното за строеж и плана за сградата. Те не бяха обезпечени с ипотека върху земята, а с лични средства на председателя Андрей Кехайов. При напускането на поста обаче Кехайов отказа да предостави документите на наследника си Божидар Нанев. По думите на Нанев точно страхът Кехайов да не се опита да отнеме теренът на лекарите, тъй като лично е обезпечил заемите, е принудило новото ръководство спешно да потърси начин за погасяване на съществуващите кредити.


"Тегленето на кредита не ощети, а спаси дейността и имуществото на БЛС. Когато постъпихме в длъжност установихме, че имаме задължения от 485 хил. лв. и никакви налични средства в сметките на организацията. Около 230 хил. лв. от тези задължения бяха изискуеми до два-три месеца от банката-кредитор, а другите бяха разсрочени в рамките на шест месеца. Нямаше откъде да се вземат средства за погасяването на вноските, така се наложи да теглим кредит", каза днес за "Дневник" Божидар Нанев. Той поясни, че е направен опит БЛС да си върне и въпросното ДДС от 100 хил. лв., но с ревизионен акт и ясни аргументи от НАП са отказали да изплатят парите.


По думите на Нанев Корпоративна банка е била единствената, която се е съгласила да отпусне заем на БЛС и то при условие, че земята се ипотекира. Всички подробности около кредита са в писмения отчет за работата ми като председател на БЛС, който предадох на председателя на контролната комисия на последния събор на организацията, подчерта Нанев.


Божидар Нанев беше председател на БЛС само няколко месеца, след което стана министър на здравеопазването. През март тази година той беше обвинен в сключването на неизгодни договори за ваксини за свинския грип, при които държавата е била ощетена с 2 млн. лв. и той подаде оставка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK