Американският колеж в София е с най-висок резултат от матурата по български език

Американският колеж в София е с най-висок резултат от матурата по български език

© Анелия НиколоваУчениците от Американския колеж в София са постигнали най-високи резултати на държавния зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/, съобщи БТА. Това показва анализът на резултатите от матурите, представен от зам.-министъра на образованието Милка Коджабашиева.


За трета поредна година МОМН представя десетте училища, в които зрелостниците са постигнали най-висок резултат на матурата по БЕЛ. Осем от училищата присъстват в тази класация за трета поредна година, като за първи път на шесто място по резултат е ГПЧЕ "Йоан Екзарх" от Варна, а на девето място е ГПАЕ "Гео Милев" в Бургас. На второ място по постигнати резултати по БЕЛ са учениците от Испанската гимназия в София, на трето е 91-ва Немска езикова гимназия, на четвърто място е Националната гимназия за древни езици и култура "Константин Кирил-Философ", следвана от 73-то СОУ в София. На седмо място в класацията по успех по БЕЛ е Италианският лицей в Горна Баня, на осмо място е Първа английска гимназия в София, а на десето - езиковата гимназия в Пловдив.


Анализът на постигнатите резултати по БЕЛ по вида на училищата показва, че най-високият среден успех по този предмет - 5,27, са постигнали учениците от профилираните гимназии. Със среден успех от 4,79 са зрелостниците от училищата по изкуствата, следвани от учениците от средните общообразователни училища, които са постигнали среден успех от 4,35. В професионалните гимназии средният успех по БЕЛ е 3,94, а на последно място са специалните или оздравителните училища. При тях успехът е 3,86.
На 14 май на матурата по български език и литература учениците писаха по темата "Силата на словото" по одата "Левски" на Иван Вазов.Средният успех на държавния зрелостен изпит по география и икономика е 31,88 точки, като 35 на сто от явилите се зрелостници имат слаби оценки, а други - 36 на сто са с оценка от "среден три", сочи анализът на резултатите. На изпита по география и икономика са се явили 30 848 зрелостници, като с отлични оценки са само 1 процент от учениците. По думите на Коджабашиева през тази година има значително повишение на резултатите от матурата по математика спрямо тези от 2009 г. Сега на изпита са се явили 7130 зрелостници, като средният резултат от матурата е 59,26 точки. Добър е и постигнатият среден успех от държавния изпит по биология и здравно образование - от 53,5 точки, като на матурата са се явили 8703 зрелостници. В сравнение с 2009 г. по-високи са постигнатите резултати и на матурата по философски цикъл, но през т.г. се явиха по-малко зрелостници - 2854, каза заместник-министърът на образованието. Средният успех на изпита по този предмет е 49,77 точки. Високи са и резултатите на държавните изпити по английски, немски и френски език, като по немски език много малко са получените слаби оценки, коментира Коджабашиева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK