Американският колеж в София е с най-висок резултат от матурата по български език

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 859 Весело

  БЕЛ (!!!), БТА, МОМН, ГПЧЕ, ГПАЕ, СОУ

  Не съм против съкращенията, като изключим първото (КИП). И всикчите са ок, КИП. С други думи (СДД), КИП, общо взето е ясно, че оценките са високи! (ОСВ!) Казано иначе (КИ), много грамотностни люде наизпълзяват от разните колежи и училища, след като ОСВ!. Само дето много почват, така, да ме-кат, йе-кат, НеЗнаят, НеМогат, а пълниЯ член е на боклукЪТ.

  СДД, КИП, ОСВ!

  Ура!

 2. 2 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ташак бе Лари...

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 3. 3 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Който иска да научи детето си добре да се презентира и да стигне само дотам, т.е. да стане въздух по налягане, да праща детето си да учи в Американския, а на останалите препоръчвам да се огледат за по-стойностни университети, защото това че цялата номенклатура се беше насочила навремето към Американския не помогна особено на техните отрочета, но пък връзките им зашеметиха останалите, но въздухът под налягане си е въздух по налягане-забелязва се!
  Няма нужда от още гротески!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 4. 4 Профил на plamen.randjev
  plamen.randjev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Иван Петров, онова високото грозде е кисело, ако този омразен имериалистически Американски колеж(даже не университет, за който Вие бръщолевите) е въздух под налягане, цялото българско средно образование си е чиста форма пръдня...

 5. 5 Профил на Ала-бала с Президента
  Ала-бала с Президента
  Рейтинг: 2183 Любопитно

  God bless the US!

  Чехов е Толстой, а Братя Карамазови са Три Сестри!
 6. 6 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Кисело е за този, който не го е вкусил, а тези които са го опитали и имат база за сравнение не си мислят повече за този плод - имало и по-хубави...
  Така, че дерзайте, след като се задоволявате с малкото!
  А, че българското образование като цяло не струва - не си далеч от истината.
  Но бях забравил, след като изплеснах темата за университети, на най-малоумните номенклатурни отрочета, дорасли за следващия етапп от живота си, препоръчвам югозападния университет, там всичко е възможно...

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 7. 7
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:18 на 04/06/2010 от неговия автор.

 8. 7
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:18 на 04/06/2010 от неговия автор.

 9. 8 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Гневно

  За българи - €5,600/година.
  Ко му плащаш?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 10. 9 Профил на ditenat
  ditenat
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ivan Petrov":

  Ех, пак пълно с недоразбрали - Американския колеж не е Американския университет. Колежа е гиманизия, която се казва Колеж, защото когато е бил основан, в средата на 19ти век, думата колеж е имала по-друго значение. Това е място с истински традиции, нищо че три-четвърти от терена им все още се заема от милиционерите. Без съмнение, всяка година стоте най-умни българчета отиват там и получават образование на световно ниво. Американския колеж в София е една от най-добрите гиманзии в цяла Европа, а в БГ естествено е с класи над всичко друго. А че има недоволни, то си върви с високия стандарт - в кое друго даскало сте чували да изключват за преписване? В АКС изхвърчаш веднага.

 11. 10 Профил на Ала-бала с Президента
  Ала-бала с Президента
  Рейтинг: 2183 Весело

  Без съмнение, всяка година стоте най-умни българчета отиват там и получават образование на световно ниво....

  Чехов е Толстой, а Братя Карамазови са Три Сестри!
 12. 11 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 458 Неутрално

  9, Не става въпрос за 100 най-умни,защото има умни, които не могат да си го позволят. Но че системата трябва да се копира, всъщност да се възстанови съществуващата и в другите български училища традиция на дисциплина, ред, ясно правила, креативност, заетост на ученика в извънкласни занимания, в това няма съмнение. Но това е невъзможно при делегиран бюджет. При него, ученикът се разглежда като портфейл, и той не подлежи на никаква санкция и мотивация, защото си отива, а с него и парите, училището фалира, учителите безработни. Така е и в университетите. При заплащане, и семейството има грижата, а няколкото зрънца, няма как да развалят дисциплината, успеха на другите и си отиват при нужда.

 13. 12 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ivan Petrov":

  1.Петров, става дума за колежа, а не за АУБ в Благоевград.

  2. От първа ръка ти давам информация - така, както се учи в Американския колеж в София, никъде не се учи. От 7.30 сутрин до 15-16 часа и след това до 23 ч. средно в къщи - ферщеен? И през 5 - 7 дни междинни изпити, както и срочни оценки 4 пъти в годината по всички предмети! Нямаш право на никакви неизвинени, а извинените са максимум няколоко дни. Родителски срещи постоянно, а който падне под 4.00 среден успех, попада под опеката на надзорник, за да изплува.

  3. В АУБ - Американския университет /пак ти давам информация от първа ръка/ образованието пак е поне 5 нива над останалите ВУЗ-ове. Тотално учене, постоянно изпити, никакви отсъствия, никакво кръшкане. И много високо ниво.

  4. Може да се провери казаното от мен, като се види къде са отишли да следват децата от Американския колеж и къде са отишли да работят завършилите АУБ, и колко от тях правят магистратури и къде!

  5. Писането по форумите без точна информация е изливане на емоцинални излишества, обикновенно негативни по тия географски ширини.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 14. 13 Профил на ditenat
  ditenat
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#11] от "msp":

  Казвам стоте най-умни, защото първите сто според приемния тест получават стипендия. Следващите сто плащат по 5600 евро както казва Десен. Приемам че много семейства не могат да си позволят 5600 на година на дете. Но всички семейства на които децата им са приети със стипендия дават мило и драго за да ги изучат там. И то се вижда защо.

 15. 14 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Ами то е интересно да се знае и кои са учителите, чиито ученици имат най-високи резултати на матурите.

  То сигурно в училищните среди това е известно, но би било признание все пак, да я има тази информация и във вестника.

  За една от тях ми се е случвало да чуя много добри думи от нейни ученици - но сега ако ме попитат, дори и името й не мога да кажа.

 16. 15 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1416 Весело

  Като възпитаник на Класическата гимназия (известна и с абревиатурата НГДЕК) я поздравявам с престижното четвърто място

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 17. 16 Профил на ditenat
  ditenat
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Аз пък поздравявам 73--то СОУ - Евала!

 18. 17 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 627 Весело

  О, каква изненада! За 3та поредна година АК е с най-високия резултат от матурата..... и това е в училище, където всички класове освен български език и литература са на английски. Явно освен да презентират са се научили и да правят матури. Качеството на образованието там е несравнимо (изключение – математика в СМГ) и напълно си заслужава парите. Затова трябва да се подкрепи идеята държавата да плаща издръжка и на частните училища (да се въведе система с ваучери). Така много умни деца с по-бедни родители ще могат да си позволят образование на наистина световно ниво.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 19. 18 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 458 Неутрално

  13, не знаех за тази структура на приема, но и мисълта ми беше, че трябва да се взаимства доброто от тази система и да се покаже, че когато има заинтересованост, има и резултат.

 20. 19 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 458 Неутрално

  17, прав си, тогава ще видим, че добрите български учители могат да се групират и дадат резултат.Но си представям какъв вой ще настане. Като си представя какви средства съм пръснал за обучение на децата, май по-добре частно училище и държавна подкрепа и конкуренцията ще даде бързи резултати.

 21. 20 Профил на fairlady
  fairlady
  Рейтинг: Любопитно

  "Американският колеж в София за трета поредна година с най високи резултати по БЕЛ"
  Защо никой не споменава, че матурата в АК се провежда БЕЗ външни квестори?
  Това за какво Ви говори?

 22. 21
  ****

  Този коментар беше изтрит в 01:20 на 05/06/2010 от неговия автор.

 23. 22
  ****

  Този коментар беше изтрит в 02:35 на 05/06/2010 от неговия автор.

 24. 23 Профил на Malena
  Malena
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Пичове, точно в Американския съм учила и изобщо не ме изненадва тази новина Учителката ми по бъларски беше г-жа Рангелова, и колкото и да сме се карали с нея на тема например Септемврийското възстание, от малко хора съм научила толкова, колкото научих от нея. Не само от гледна точна на знания, но и на мислене и изобщо. Хората в Американския разбират смисъла на думите, за разлика от по-голямата част от връстниците си. Че един младеж от випуска ми и книга издаде

 25. 24 Профил на majaz
  majaz
  Рейтинг: 458 Весело

  Малена, г-жа Рангелова поне да те беше научила как се пише "въстание".

 26. 25 Профил на Malena
  Malena
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#24] от "majaz":

  Благодаря за корекцията! Бъди сигурен/сигурна, че тя ме е научила, просто е минало доста време оттогава

 27. 26 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#20] от "fairlady":

  Говори ни, че там приемат 120 от най-умните деца в България всяка година и ги подготвят така, че където и да отидат по света да са на най-високо ниво. Освен това матурата в АК няма особено значение, защото 100 от 120 ученици заминават да учат в чужбина след това. И основното там наистина не са знанията, а начина на мислене...

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 28. 27 Профил на kurvare
  kurvare
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#26] от "freakecon":

  Сега погледнах сайта им. Приели са 142 от 550 деца, явили се на изпит. На мен ми изглежда, че събират що-годе грамотните от групата на тези, които могат да си позволят да плащат 5600 евро годишно. Като се има предвид, че има още 62 000 седмокласници, да твърдиш, че в АК приемат "от най-умните деца в България", е просто смешно. Та в немската гимназия за същия брой места се борят хиляди, ако не и десетки хиляди деца. Резултатите, които показват възпитаниците на АК сочат, че когато събереш добри преподаватели и наложиш ред и дисциплина, дори децата да не се нищо особено като интелект, пак ще се представят много добре на различни изпити.

 29. 28 Профил на Greta I.
  Greta I.
  Рейтинг: Неутрално

  Притежаването на финанси не изключва автоматично наличието на интелект, както и обратното. Още повече, новите такси са такива от учебната 2009/2010, а в предишни години таксите бяха първо много по-ниски и второ - раздава се и доста финансова помощ. Тоест, в колежа има достатъчно хора и с доста скромен произход, сред които бях и аз. Говоря конкретно за випуск 2010 - все пак, именно той е постигнал коментирания резултат.

  fairlady, на матурата в АК ИМАШЕ външни квестори - всъщност, в нито една от стаите нямаше квестор от същото училище.

  kurvare -впрочем, не бих си позволила да нападна друго училище и да обясня как учениците там "не са нищо особено като интелект", независимо по какъв повод. Това би било доста грозна и малодушна постъпка. Освен това, информацията ти, както стана ясно, е неточна - би могъл да посочиш аргумента с таксата за следващите години, тоест за випуските от 2014 нататък. Които ще са били приемани на високата такса. И пак е относително заради финансовата помощ, която продължава да се отпуска.

 30. 29 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Нима? Аз си оставам на друго мнение.

 31. 30 Профил на Magdalena Staneva
  Magdalena Staneva
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#20] от "fairlady":

  "fairlady" имаш много невярна информация, тъй като аз държах матурата именно въпросната (2010) година и нито един от квесторите не беше учител или част от администрацията на колежа

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK