Обсъждането на пенсионната реформа започна със спор за осигуровките

Според синдикатите единствено вдигането на вноската за пенсия ще гарантира стабилността на НОИ. Работодателите са на мнение, че трябва спрат течовете в системата и да се ограничат възможностите за ранно пенсиониране.

© Георги Кожухаров

Според синдикатите единствено вдигането на вноската за пенсия ще гарантира стабилността на НОИ. Работодателите са на мнение, че трябва спрат течовете в системата и да се ограничат възможностите за ранно пенсиониране.Със спор за размера на осигуровките между социалните партньори започна обсъждането на пенсионната реформа в съвета за тристранно сътрудничество. Синдикатите настояха за вдигането на вноските до ликвидирането на дефицита в Националния осигурителен институт - 2.1 млрд. лв. за 2010 г. Бизнесът категорично се противопостави на искането им.


"На заседанието беше представен актюерски разчет на НОИ, който показва, че вноските трябва да се увеличат с между 6% и 9%, за да се изчисти дефицит в осигурителния институт", каза вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. "Разчетите на НОИ показват, че всички варианти за увеличаване на стаж и възраст няма да повишат пенсиите, ако не се вдигнат осигуровките или доходите", добави той.


"Бизнесът категорично не е съгласен с предложението на синдикатите. За нас мерките за стабилизирането на системата са спирането на течовете и ограничаването на ранното пенсиониране", обобщи позицията на работодателските организации председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.
Синдикатите се противопоставиха и на предложението на консултативния съвет по пенсионната реформа към министъра на труда Тотю Младенов от средата на 2011 г. необходимият за пенсия осигурителен стаж да се вдигне с три години. Според бизнеса обаче удължаването на трудовия живот няма алтернатива предвид застаряването на населението.


Всички предложения за промени в пенсионната система ще се обсъждат на кръгли маси в страната през целия юни. След това, в началото на юли, ще има ново заседание на тристранката, на което ще се гледат конкретни текстове за промени в законодателството, чрез които да се осъществи реформата в пенсионната система.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Предложението на Пламен Димитров е напълно безумно!
  То и сега събираемост няма, та с 6% по-високи накъде?
  Осигуровките ще бъдат внасяни единствено и само тогава когато бъдат въведени индивидуални онаследяеми партиди и то в пакет с промени в данъчното законодателство с отмяна на плоския данък и замяната със скала с необлагаем минимум равен на границата на тавана на пенсиите в момента.
  Пенсии да се обагат при потребяване (ако надхвърлят тавана) и да не се облагат при заделяне от трудовия доход.
  Така е по света, а всичко извън това е облагане с данък който може и да е социално осигуряване, но няма нищо общо с пенсионна схема на социално осигуряване.
  Не лъжете пенсионерите че получават пенсии!
  Пенсията е собствен доход от собствената трудова дейност. Те получават държавна помощ, аналогична на тая за безработица.
  Т.е. взимат от работещите и дават на неработещите.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#1] от "Десен":

  плоският данък си е много добре. Човек има стимул да работи за да получава повече. Иначе какво се получава - защо да се боря за повече, като държавата ще ми вземе повече, няма смисъл. Плоският данък трябва да е стимулиращ за учащите, повече да учат, повече да успеят за да получават повече иначе плоският данък ще им излезе скъпо. Иначе ако го караме социално пак ще има скрити заплати и сив сектор.

 3. 3 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 677 Разстроено

  тези синдикати щяха да ме разплакват от смях ако не бяха толкова опасни за икономиката и развитието на държавата.

  добре, че в правителството знаят много добре за какво става въпрос и освен, че го имат в програмата си, многократно след като дойдоха на власт обявяваха, че осигуровките ще се свалят още...

 4. 4 Профил на firebold
  firebold
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Вие на това синдикати ли им викате? Палячовци !

 5. 5 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Синдикатите не могат да смятат (n-та серия)
  http://ikonomika.org/?p=3977

  Кирил Кирилов
 6. 6 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Всичко това е нонсенс!Вижте в националния статистически институт колко е средната продължителност на живота в България и после коментирайте.Просто държавата с чужда пита иска оимен да прави!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 7. 7 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 450 Гневно

  ПАК ЩЕ ГО КАЖА и дано и МАЛОУМНИТЕ ДА ГО РАЗБЕРАТ !! Ако България е в упадък, една от ОСНОВНИТЕ причини е, че нашите управници попиват разни чужди глупости, маскирани като реформаторски идеи, и бързат да ги претворят в живота. И почват да прилагат чутото - разтуряй ТКЗС-тата - и някакъв адвокат помете селското стопанство. Приватизирайте бързо, шоково, на всяка цена - и “Балкан” замина за един лев, БТК - за два. Разформировайте образованието - и Дядо Вазов се обърна в гроба. Здравеопазване, независима съдебна система, отбрана, разузнаване - цъфтим!

  Тия дни се пръкна нов Месия - вдигайте пенсионната възраст, колкото повече, толкова по-здравословно. И нашите кимат с разбиране, въртят очи, дискретно мълчат. Ще трябва май да вдигаме, знаехме си, ето и Световната банка казва, няма как. Как да няма как, ама ЗАЩОТО сте плиткоумни да измислите друг начин как да се увеличат пенсиите, без да се вдигат осигуровките. Затова действате по Сталински. Ние ще им вдигнем пенсионната възраст, те, като работят по-дълго, ще почнат да умират по-рано, ще свършим работата...

  Прости сметки

  Така било в Европа. Брей, ама в Европа средната продължителност на живота е доста по-висока. Французинът живее след пенсионирането си петнайсет години, а българинът - шест. И понеже животът на нашия човек като пенсионер е най-кратък - взема и най-нищожната пенсия.

  А взема такава пенсия не за друго, а защото парите от осигуровките му са пропилявани, прахосвани, крадени или кой знае какво, по най-безобразния начин. И за да не бъда голословен, ви предлагам да проследите моите изчисления:

  При минимална работна заплата 240 лв. от вас и работодателя ви месечно в НОИ постъпват 52 лева и 80 ст. Ако в продължение на 40-годишния ви стаж бяхте влагали тези пари с 5% годишна лихва, при пенсионирането си щяхте да се окажете с влог от 80 000 лева.

  Сега да направим и другата сметка: Българинът, казахме, се пенсионира на 63 години, а средната продължителност на живота му е 69,2 години. Тоест той има пенсионерски живот около 75 месеца.

  Сега разделете 80 000 лв. на 75 и подскочете. Пенсията на най-ниско платения работник, блъскал цял живот на минимална заплата, би трябвало да е днес 1067 лв., а не 137 лв. и 80 ст., стига държавното осигуряване да не беше прахосвало тези пари. А ако заплатата ви е била около средната - пенсията трябваше да отиде над 2000 лева.

  Цифрите са съвсем реални, защото с една минимална заплата през тези 40 години сте могли да купите приблизително еднакво количество хляб, яйца, кебапчета, чорапи, вино, киловатчаса ток, и т.н. от така наречената потребителска кошница.

  Дотук разгледахме случая само с 5% годишна лихва, т.е. най-неблагоприятната перспектива. А ако лихвата е 10-12% и нагоре, каквато постигат успешните пенсионни фондове (не у нас, разбира се)? Доколкото долавям, у нас доходността им е била отрицателна, досущ като при държавната система.

  И какво сега, няма ли изход? С тези хора и този начин на разсъждения - да, няма. Не съм чул някой от тях, вместо да замисля вдигането на пенсионната възраст, да разсъждава как да привлече работещите по света близо 1 000 000 българи да влагат осигуровките и спестяванията си в България. Не съм доловил който и да е от пенсионните фондове у нас да е гарантирал 10 и повече процента твърда доходност. Ако не знаят, мога да им помогна. Освен това как пък някой от икономическите или пенсионните корифеи не настоя парите от приватизацията и концесиите да отиват, до лев, за увеличаване на пенсиите, вместо да се прахосват по политически джобове и грандомански строежи.

  Май Световната банка не се е изявявала по горните въпроси. Всъщност не помня нейните експерти да са промълвили нещо и при сделката за външния дълг на НДСВ или по някое друго икономическо или финансово безсрамие на ексуправляващите.

  Та по въпроса за пенсионната възраст - не би трябвало да им се позволи тя да се вдига или пенсиите да се облагат! За това може да се говори едва след като всеки лев, плащан за осигуровки, бъде гарантиран с поне 5% годишно и всеки има свободата да избере - да се пенсионира на 50 г. с по-малка пенсия или на 65 - с по-голяма.

  Бях завършил вече горните бележки, когато започнаха да ни заливат идеи за излизане от кризата. Малкото съдържателни предложения потънаха сред десетките глупости, размножили се сякаш да ни убедят, че кризата не е само икономическа, тя е и интелектуална.

  Защото:

  1.Как никой не обобщи, че кризата може да бъде превъзмогната само ако държавата заложи изцяло на производството на стоки и услуги, знания, култура и т.н. Единствено производството може да ни извлече от тинята. Колкото повече се увеличава производството, толкова повече ще затихва кризата и обратно. За неговото ускоряване, стимулиране, развитие, опазване и т.н. трябва да се впрегне цялата държавна машина начело с министър-председателя. Останалото - ДДС 22%, данъци лукс-мукс, харизване на НДК, намаляване на партийните субсидии - са само преливане на нищото от единия празен джоб в другия.

  2.Всеки човек, фирма, община или държава, изпаднали в криза, свиват първо разходите 10, 30 или 50% - зависи колко са затънали. Как властите не казаха - ще затворим СЕМ и още десетина подобни ненужни съвета, агенции и комитета, ще намалим чиновниците с 30%, ще купуваме предимно произведени в България стоки.

  3.. Пенсията не само че няма да стане 1000 лева, тя косвено ще намалява, ако се реализират разнасящите се по повърхността идеи. Как никой не поиска, ако ДДС стане 22%, всичките половин милиард или повече, които ще постъпят в бюджета, да отидат само и единствено за реформа на пенсионната система и за увеличаване на пенсиите. Това означава обаче, че те няма да отидат в администрацията, тя няма да ги разпределя и съответно да ги пропилява по същия начин, по който това е правила вече толкова години.

  И ОЩЕ НЕЩО МНОГО ВАЖНО !!

  ДЕМБЕЛИТЕ ТРЯБВА да внасят своите здравни и социални осигуровки както всички останали българи! ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ от бюджетната сфера – и мързеливите даскали и тъпите милиционери и наглите „доктори „ и некадърните чиновници и малоумните „Овенни „и корумпираните данъчни … !! БЕЗ изключения и БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ !!! ТОВА СЕ ОТНАСЯ и за онези, които ИЗОБЩО НЕ ПЛАЩАТ –роми, тарикати , и всякакви други боклуци !ЗА ТЯХ ДА ИМА ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД ,ако не искат да плащат Не може да не се съгласим и че „ пилеенето на пари никак не противодейства на депресията. Не антикризисна програма трябва сега, а антидепресивна. Само една такава е подействала досега: запушване на всички пробойни, от които изтичат ненужни разходи, а най –ненужните са точно протестиращите полицаи, военни , даскали, данъчни и още цяла кохорта ТЪРТЕИ , чучнали на държавната софра , свикнали само да лапат и да претендират … Като са толкова кадърни – да напуснат бюджетните длъжности и да излезнат на пазара на труда, който веднага ще ги оцени колко са „ умни „ и „ кадърни „ ! Но не го правят, защото и за чеп на бъчва не стават !!!

 8. 8 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Нашите управници са папагали открай време. При социализма , когато възникнеше проблем, казваха " Я да видим какво е казал Ленин или Маркс по въпроса ". Сега следват пак чужд акъл и понеже много хора ги поучават , станаха кривогледи като Дянков.

 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Проблема в момента е ранното пенсиониране. Една камара пиявици (военни, полицаи, чиновници) се пенсионират на по 50 години при това с пенсия удряща тавана.

  Затова на нормалните хора се налага да бачкат до 65 години, за да хрантутят тия горните. Те и преди пенсия ги хрантуят, ама и след пенсия пак трябва.

 10. 10 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Почакайте още малко и ще видите как всички, които внасят пари в държавната хазна, ще се хванат на работа извън държавата и тогава хазна-йок, а бизнеса съвсем ще потъне в сивото небитие, за което лобират всички корумпета от държавния ни още апарат!
  Не виждам смисъл да внасям по хиляда лева всеки месец към държавата, при положение че в болницата гледат на мен, като на златна кокошка или ще ме уморят, ако не си платя или ще живея травмиран и ограбен, при това под голяма завист, защото съм честен и трудолюбив.
  Завист, презрение, наглост и безочие към хората, които хранят държавата(в лицето на корумпета и циганета), уважение и респект, и превъзнасяне към мутробарока, псевдо-политиците и цялата одъртяла комунистическа номенклатура с вече и внучета-отрочета, родени със сребърна лъжичка, изплатена с престъпления!
  Ако това е мечтата-държава - стойте си в Абсурдистан и ако дочакате пенсия, тя ще е заработена от мургавелковци не от вас, защото вие плащате в момента пенсиите на вашите дедовци( само БКП), такава ни е пенсионната система, а докато това се случи ВИЕ ще сте малцинство. Циганин, като плаща обаче, трябва да пробва стоката, така че си пазете вазелин за черни дни на стари години, ако доживеете!
  А емигрантите, понеже цял живот са свикнали без връзки и шуробаджанащина ще си наредят живота, без стрес и абсурди. Тези, които са учили и имат хубаво CV, ще работят в престижни чуждестранни фирми или организации, а останалите ще са черноработници, но с достойнство и нормален предсказуем стандард на живот. Тогава всички те ще "клеветят" прехвалената ни страна и инвестиции-йок, така че драги управляващи продължавайте в същия дух!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 11. 11
  ****

  Мненията на потребителя Слепият Пю бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 12. 12 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Една справка как е в щатите:

  Работодателя плаща заплата, плюс:
  1. данък социално осигуряване - 6.4%
  2. данък медицинско осигуряване - 1.45%
  Сумата му е данъчно признат разход за заплати.

  Служителя му се удържа:
  1. данък социално осигуряване - 6.4%
  2. данък медицинско осигуряване - 1.45%
  Резултата му е брутната заплата, от която след данъчни преобразувания, включително и за отчисления за пенсионна схема 401(к)
  И резултата се облага (на месец) с:
  До: $698 - 0%
  От $698 до $2,833 - 15%
  От $2,833 до $6,867 - 25%
  От $6,867 до $14,321 - 28%
  От $14,321 до $31,138 - 33%
  Над 31,138 - 35%

  Защо трябва да се открива топлата вода?
  Плащаш като служител 6.4%+1.45%=7.85% махаш от това колкото си искаш вноски за пенсия - ако щеш $0.00 ако щеш $1 млн, депозираш си ги и на разликата - начисляваш и плащаш данъка и това е.

  Кви са тия глупости тука - 21.5% в социално осигуряване задължително без партида?
  Ама там се онаследяват. Те затова ще са либерална демокрация номер 1 в света и ще са водеща икономическа сила и таргет страната за всяка имиграция - защото има свобода.
  А тука има планова икономика и резултата е това - фалит, концлагер и трудов лагер. Дето иска оня дебил Тотю Младенов сега да се влиза в затвора за неплатени осигуровки.
  Тъпанар неграмотен.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 13. 13 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Най - бързият път към потъването в гръцки стил е правителството да слуша синдикатите. Не случайно в много страни думата "синдикат" = мафия. Който не се е занимавал с частен бизнес, е много тъпо да пише глупости по форумите в стил "вдигайте пенсиите, вдигайте осигуровките, вдигайте данъците, вдигайте заплатите, въобще изхранвайте ни!". Сякаш парите не се изкарват с труд, а просто стоят в задната стая на премиера. Ей така през януари 1997 г долара стана 3000 лв. Ако сега правителството се плъзне по тоя път, пада борда и тия, дето най-много врещят, те първи ще останат с 10 евро заплата . И тогава ни Тренчев, ни Желязко няма да дойдат да ги оправят.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 14. 14 Профил на Джони Ди
  Джони Ди
  Рейтинг: 472 Любопитно

  Време е да си зададем въпроса кои са тия синдикати и кого представляват. Отговора ще додйде с едно синдикално преброяване и истината ще излезе наяве. А тя е че за 20 години КНСБ и подкрепа моноплизираха и задушиха вясаква свобдна синдикална дейност и сега са представители на себе и ощи някои неизвестни за обществото спонсори - мафиоти.

 15. 15 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Увеличаването на осигуровките води до увеличаване на безработицата. Предложението на синдикатите за увеличение на осигуровките е много "социално" т.е. цоциално предложение.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 16. 16 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#15] от "ЗА Революция":
  Нещо ти е сбъркана революцията. До идването на Дянков на власт, осигуровките бяха по-високи и нямаше проблеми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK