Общински съветници поискаха мораториум за работата на полигона "Змейово"

Общински съветници поискаха мораториум за работата на полигона "Змейово"

© Асен ТоневОбщински съветници от различни политически сили в Стара Зогара настояха за налагане на едногодишен мораториум върху всички дейности на полигон "Змейово", съобщи БТА. Представителите на общинския съвет са изпратили по този повод декларация до министър-председателя Бойко Борисов и областния управител Йордан Николов.


В съзнанието на старозагорци е внушено, че най-вероятната и основната причина за замърсяване на въздуха са дейностите, извършвани на военния полигон "Змейово", който е станал нарицателно име, се казва в декларацията. Проблемът, който рефлектира върху здравето на населението, продължава вече 8 години, а стореното досега не води до решение. Съветниците настояват за мораториум, за да отпаднат съмненията за дейноста на полигона. Те се позовават на обещанието на премиера, че ако това е основният източник на обгазяване, той ще бъде закрит.


На последната сесия на Общинския съвет точката не влезе в дневния ред, защото събра 22 гласа, припомни Бойчо Биволарски, зам.-председател на Общинския съвет и лидер на групата на социалистите. По-късно обаче под документа са се подписали 32-ма от общо 51 общински съветници. Представителите на подписалите се, между които има политически опоненти, са категорични, че обединението е в името на обща цел, свързана с интересите на всички граждани.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK