Изложба ще чисти имиджа на частните колекционери

Собствениците на антики се оплакаха от лоша психологическа среда

Изложба ще чисти имиджа на частните колекционери

© Анелия Николова, foton.bgИзлизане "на светло", преобръщане на представата за частния колекционер, като нещо на ръба на закона и като "мръсна дума", защита правата на собствениците на антики, както и съществена промяна в закона за културното наследство за либерализиране на правилата. Това са част от амбициите и целите, които си поставиха от Съюза на частните колекционери в България. Днес те обявиха първата си инициатива - изложбата "Другият музей", чието официално откриване е тази вечер в Галерията за чуждестранно изкуство и показва над 200 експонати от 32 частни колекции.Сдружението "Съюз на колекционерите в България" е регистрирано на 19 март тази година и за учредяването му публично се разбра едва наскоро, около първата инициатива на нестопанската организация - изложбата "Другият музей". Негов председател е професорът по история на българската литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Валери Стефанов. Сред по-известните фигури в управлението на съюза са Иван Маразов, Светлин Русев, Стоян Денчев, Пламен Бобоков. В управителния съвет са и фондациите "Тракия" (свързвана с Васил Божков) и "Апрете Фол" (на Димитър Иванов). В ръководството са също представители на сдружението за национално културно наследство "Бъднина" и на сдружение "Българи", които също се включиха в критиките срещу новия закон за културното наследство.
Една от основните теми на ръководството на съюза и днес беше законът за културното наследство или т. нар. закон "Чилова", за поправки в който колекционерите настояват още отпреди приемането му. Трябва да отделим специално празно място в единия ъгъл на залата и да поставим табела "Място на уплашените от закона "Чилова" нумизмати", заяви Светлин Русев. Председателят на съюза Валери Стефанов пък заяви, че не само нумизматите, а и други колекционери, са уплашени от репресивните мерки в закона и не декларират собствеността си (виж блица). От думите им се разбра, че уплахата идвала най-вече от отношението на обществото и на държавата и "недобра психологическа среда".


По-доброто партньорство с държавата и "протягането на ръка" от съюза разбират като няколко законодателни промени. Регламентиране ясно съществуването на частни колекции и "още по-напред" на частни музеи, облекчаване на търговския режим с движими паметници на културата, както и изменения, свързани с концесионирането на недвижимите паметници, поиска Димитър Иванов (един от известните колекционери в България, бивш началник на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност ).


По-напред в искането за промени в търговския режим стигна изпълнителният директор на Фондация "Тракия" (свързвана с Васил Божков) Кирил Христосков. Законът е противоконституционен, нарушава свещеното право на частната собственост, не може да се ограничава правото за продажба, заяви той. Пред "Дневник" емоционално допълни: "Ако искам да продам тази картина например, защо трябва да съм ограничен, защо трябва задължително тя да е регистрирана". А на въпрос как тогава ще се постигне това излизане "на светло" и ще се разбере какво има в частните колекции, Христосков отговори с твърдението, че в цяла Европа търговията не е толкова рестриктивна.


Нееднократно от съюза изтъкваха, че ако не са съществували частни колекционери, днешното събитие е нямало да стане факт, а безценните експонати щели да са отдавна изнесени и забравени в чужбина. "Целта на изложбата е да се разбере, че произведения на изкуството - национално богатство, са спасени от хора, за които държавата не си е мръднала пръста. Точно тях искаме да окуражим и да мотивираме да показват колекциите си", посочи Светлин Русев.


А изложбата впечатлява с множество непоказвани или малко известни досега произведения на изкуството, групирани в разделите археология, изобразително изкуство, нумизматика, филателистика, оръжия и аксесоари, етнография. Сред непоказваните платна са работи на Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Генко Генков, Николай Райнов, Дечко Узунов. Могат да бъдат видени и три скулптури от Огюст Роден. От колекцията "Васил Божков" пък са показани известният бюст на римския император Траян Деций от III в. сл. Хр., както и един от златните ритони.


Сред колекционерите, решили да покажат притежаваните от тях предмети са Фондация Арете-Фол (на Димитър Иванов) и самият Иванов като частно лице, Васил Божков, Боян Радев, Емил Хърсев, Светлин Русев, Гриша Ганчев, Александър Лилов. Показани са предмети и от колекциите на Ангел Симеонов - собственик на хотел Анел, Емил Коцев, който от години шеф на държавната Техноекспортстрой (брат на Бойко Коцев), строителните предприемачи Венцислав Кадиев и Емил Коцев.


Съюзът на частните колекционери в България, учреден през март без особена гласност и публичност, обещава да има и други подобни инициативи. В отговор на въпрос Светлин Русев, дългогодишен председател на съюза на художниците до 1989 г., отбеляза, че членове на сдружението "не са случайни хора", а в него няма да се влиза никак лесно - колекционерите трябва да подадат молба и да имат двама гаранти от съюза, които да декларират, че в съответната колекция има стойностни предмети.Сдружението "Съюз на колекционерите в България" е регистрирано на 19 март тази година и за учредяването му публично се разбра едва наскоро, около първата инициатива на нестопанската организация - изложбата "Другият музей". Негов председател е професорът по история на българската литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Валери Стефанов. Сред по-известните фигури в управлението на съюза са Иван Маразов, Светлин Русев, Стоян Денчев, Пламен Бобоков. В управителния съвет са и фондациите "Тракия" (свързвана с Васил Божков) и "Апрете Фол" (на Димитър Иванов). В ръководството са също представители на сдружението за национално културно наследство "Бъднина" и на сдружение "Българи", които също се включиха в критиките срещу новия закон за културното наследство.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Гневно
 2. 2 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Разбира се,че не са "случайни" хора!Божков ли,Радев ли ит.н.!Само че,експонатите не са случайно в тях!Придобити са по незаконен и престъпен начин!Другояче не може да се нарече нарушаването на 60 годишен закон!Значи щом толкова реват да имат частни колекции,първо да спазят закона и предадат всичко на държавата и после да подават молби да закупуват антики!Толкова е просто!Никой няма да им пречи да имат частна собственост!

 3. 3 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1475 Гневно

  Димитър Иванов (един от известните колекционери в България, бивш началник на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност)....

  Мда, струва ли да си говорим повече за "Съюза на частните колекционери в България".
  Сволоч и смрад, гадни крадци на високо ниво, Черепи и какви ли не, които разчитат на късата памет и на парите си (е прозрачни ПР-кампании като тази) така че да си купят об6тествена и държавна "индулгенция". Хем вонят, хем им се иска да са "целите в бяло", при това елитни видеите ли...

  Трагичното е че номерчето им селско "6те мине"... Така де, такъв е матрЯла...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 4. 4 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1366 Весело

  след иманярите, може и педофилите и наркопласьорите да поискат специален закон за защита на интересите си.

  low riders team
 5. 5 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Нямам нищо против частната инициатива -напротив,с цялото си сърце я адмирирам.
  Но това,което се случи с културното ни наследство през всичките тези години на предумишлено безхаберие на държавата,не мога да адмирирам.
  Кои имаха мръсните пари,криминалните структури и връзките с властта,за да изкупят това богатство?
  И то на всяка цена: с разрушаване и ограбване на могили и гробници от хора,намиращи се в крайна нужда и изкупуване на намереното за жалки левчета за препитанието им.
  Всички тези антики,принадлежащи на държавата,т.е. на всички нас, се оказаха в ръцете на съмнителни бизнесмени и ДС-ръководители и агенти, на които даже се предостави възможност да предтравят пред Европа,нашето,българско културно наследство.
  С какво право? Те ли са представителите на България?
  Отново всички останали ще сме париите?
  Политици,ДС-олигарси и мутри ни грабиха 20 години и продължават да го правят.
  Не желая това да продължава и с културното ни наследство.
  Който е почтен колекционер, нека докаже произхода на колекцията си, при положение,че всички антични ценности открити под земята са държавна собственост.
  Колекционерите или трябва да са ги закупили от държавата и да имат съответните документи за това, или са ги придобили по криминален начин.
  Това е положението!
  И нека не ни омайват с приспиващите сърцераздирателни приказки,че ако ги е нямало тях,всичко щяло да бъде изнесено.
  А сега като е тяхна собственост,кое гарантира,че те в определен момент няма да бъдат продадени извън България за стотици и хиляди пъти по-висока цена от незаконно закупената?
  Това наследство общонародно ли е, или на 'богоизбрани', пръкнали се в години на безхаберие и беззаконност?
  Бих казал,смешен плач от хора като В.Божков,Д.Иванов-шестака и кохортата им като Б.Радев,забъркал се в далаверите им и сие.
  Ако са толкова запалени и родолюбиви - нека ги вземат на концесия,да ги излагат по изложби,а и да печелят от това.
  Но да притежават културното ни наследство - НЕ!

 6. 6 Профил на borkata_toshkov
  borkata_toshkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  То и Прокопиев е червен и всеки го знае. А братчето му е бил в ДС на работа.

 7. 7 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Крадоха и сега ще си покажат краденото.

  4itatel
 8. 8 Профил на nedosegaem
  nedosegaem
  Рейтинг: 8 Неутрално

  НЕ НАРОД,А МЪРША! Само така може да се нарече един народ, чиито „уважавани“ хора са изброените престъпници „колекционери“. Крадците не са виновни, защото това е в кръвта им- служители на криминалната организация Д.С. „преди“ и членове на тайни(?!) престъпни сдружения сега. Виновен е народът, който ги търпи, радва им се , обогатява „колекциите“им и пълни сметките им с пари. Виновен е народът, защото избираните от него правителства слугуваха и лижеха задниците на тези „колекционери“.НЕ НАРОД, А СМРАД!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK