Частните колекционери търсят легитимност с обща изложба

Двама от известните колекционери - Димитър Иванов (вляво), бивш шеф от Държавна сигурност и Боян Радев, бивш шампион по борба, на откриването на "Другия музей" вчера привечер

© Анелия Николова

Двама от известните колекционери - Димитър Иванов (вляво), бивш шеф от Държавна сигурност и Боян Радев, бивш шампион по борба, на откриването на "Другия музей" вчера привечерИзлизане "на светло", преобръщане на представата за частния колекционер като "мръсна дума", защита правата на собствениците на антики, както и съществена промяна в закона за културното наследство за либерализиране на правилата.


Това са част от целите, които си поставиха от Съюза на частните колекционери в България. Вчера те откриха изложбата "Другият музей", която показва над 200 експонати от 32 частни колекции. На официалното откриване не отидоха официални лица, нито известни политици.


Сред колекционерите, решили да покажат притежаваните от тях картини и антики, са бившият шеф от ДС Димитър Иванов, Васил Божков, Боян Радев, финансистът Емил Хърсев, Светлин Русев, Гриша Ганчев, социалистът Александър Лилов, Ангел Симеонов - собственик на хотел "Анел", Емил Коцев, бивш шеф на държавната "Техноекспортстрой", строителният предприемач Венцислав Кадиев.
Ръководството на съюза и вчера настоя да бъде променен законът за културното наследство. "Трябва да отделим специално празно място в единия ъгъл на залата и да поставим табела "Място на уплашените от закона нумизмати", заяви Светлин Русев.


Председателят на съюза Валери Стефанов добави, че и други колекционери са уплашени от репресивните мерки в закона и не декларират собствеността си. От думите им се разбра, че уплахата идва най-вече от отношението на обществото и на държавата и "недобрата психологическа среда".


Съюзът настоява да се регламентират по-ясно частните колекции и музеи, да се облекчи търговският режим за движими паметници на културата, както и да се приемат промени, свързани с концесиониране на недвижими паметници.


По-напред в искането за промени в търговския режим стигна директорът на фондация "Тракия" (свързвана с Васил Божков) и бивш антимафиот Кирил Христосков. Сегашният закон е противоконституционен, нарушава свещеното право на частната собственост, не може да се ограничава правото за продажба, заяви той.


На въпрос как ще се постигне излизането "на светло" и ще се разбере какво има в частните колекции Христосков отговори с твърдението, че в цяла Европа търговията не е толкова рестриктивна.


Нееднократно от съюза изтъкнаха, че ако не са съществували частни колекционери, вчерашното откриване на изложбата е нямало да се случи, а безценните експонати щели да са отдавна изнесени и забравени в чужбина.


"Целта на изложбата е да се разбере, че произведения на изкуството - национално богатство, са спасени от хора, за които държавата не си е мръднала пръста. Точно тях искаме да окуражим и да мотивираме да показват колекциите си", посочи Светлин Русев.


А изложбата впечатлява с много непоказвани или малко известни досега произведения на изкуството - платна на Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Генко Генков, Николай Райнов, Дечко Узунов. Могат да бъдат видени и три скулптури от Огюст Роден. От колекцията "Васил Божков" пък са показани известният бюст на римския император Траян Деций, както и златен ритон.


Съюзът на частните колекционери, който беше учреден през март без особена гласност и публичност, обещава да има и други подобни инициативи.Кой кой е в съюза


Сдружението "Съюз на колекционерите в България" е регистрирано на 19 март тази година и за учредяването му публично се разбра едва наскоро, около първата инициатива на нестопанската организация - изложбата "Другият музей". Негов председател е професорът по история на българската литература в СУ "Св. Климент Охридски" Валери Стефанов. Сред по-известните фигури в управлението са бившият министър на културата в кабинета "Виденов" Иван Маразов, художникът Светлин Русев, бившият шеф от "Мултигруп" и настоящ ректор на висшето училище по библиотекознание Стоян Денчев, Пламен Бобоков (собственик в "Приста ойл"). В управителния съвет са и фондациите "Тракия" (свързвана с Васил Божков) и "Апрете Фол" (на Димитър Иванов). В ръководството са също представители на сдружението за национално културно наследство "Бъднина" и на сдружение "Българи", които също се включиха в критиките срещу новия закон за културното наследство.


Театрите вече си имат зам.-министър


За реформата в сценичните изкуства вече ще отговаря зам.-министър на културата - Митко Тодоров, който досега беше директор на Театъра на Българската армия. Това съобщиха министрите на финансите Симеон Дянков и на културата Вежди Рашидов, след като обсъдиха предстоящата театрална реформа. Двамата не уточниха дали ще има съкращения на хора или  театри. "Тази реформа е по-деликатна от другите. Нашето министерство е малко, но чувствително и промените в него се отразяват на интелигентни хора, т.нар. велики българи", каза Рашидов. Той благодари на Дянков, че разбирал, че реформата трябва да стане професионално. "Запознах се задълбочено с рамката на предложените промени и съм съгласен с тях. Визията ми харесва", каза Дянков, без да уточнява каква е "визията". "Правителството образува, създава и закрива институти, така че едва ли един зам.-министър може да обещава, но аз ще обещавам само преобразуване в полза на качеството на българския театрален продукт", заяви Митко Тодоров.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Като гледам имената на "колекционерите" не е лошо Гоце да уреди колегите си от ДС с по една "Стара планина" за да няма пропуснати

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 2. 2 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  А като гледам визията им се сещам за вогоните и специализиран музей за портретите им.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 3. 3 Профил на veno
  veno
  Рейтинг: 229 Неутрално

  ейййй какви познавачи на изкуството се извъдиха всички бивши ченгета. И радетели родому, и аестети, и аскети... Няма как да не прокопсаме

 4. 4 Профил на veno
  veno
  Рейтинг: 229 Неутрално
 5. 5 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2357 Гневно

  Гадни копелета и хитреци до дъното на червата.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 6. 6 Профил на mashke
  mashke
  Рейтинг: 443 Весело

  като знам самият Гриша Ганчев каква проста селска гадулка от село Микре е, е ясно и до колко му известно на , КАКВО точно е колекционер!!! това важи и за останалите в този списък! на светлинни години са от всичко по принцип,а от изкуството хептен!!!))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) отличници са на тема КРАЖБИ И ДАЛАВЕРИ!))))))))))))))))))))))))))))

 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Отвън сигурно е имало пет роти телохранители... И да се каже, че "държавата не си е мръднала пръста за тези хора" е перверзно...

 8. 8 Профил на Ивайло Кръстев
  Ивайло Кръстев
  Рейтинг: 229 Весело

  Е това са ни ченгетата...умни и културни.Спаси ли ни историческото богатство от кражба...Каквито са ни спасителите, такава ни е и държавата...

  Не всичко с две бузи е лице.
 9. 9 Профил на borkata_toshkov
  borkata_toshkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  до mashke

  Ти пък си много умен.

 10. 10 Профил на artep
  artep
  Рейтинг: Неутрално

  ЕХ БЪЛГАРИО ,РОДИНО МОЯ, КАКВО Е ТУЙ ДЕТО ТЕ Е ПОЛАЗИЛО?????????????????????????????????

 11. 11 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Въпросите, които ще изникват винаги са:

  1. Откъде един обикновен спортист има такава колекция?
  2. Произход на парите с които е закупил нещата и дали са платени данъци. Ако са дарени (не легитимно придобити) да се измисли процедура по регистрирането и описването на всички експонати за да се проследяват при продажба.
  3. Щом няма документи и доказателства за придобиването им може ли да се третират като крадени и да се одържавят?
  4. Как бивш шеф(а то бивш полицай няма) в ДС се е сдобил с такава колекция?

  Такива са въпросите, и докато не бъдат изяснени, тези хора, ще бъдат оплювани, мразени и гледани подозрително от гражданите (не че на тях им пука много).

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:28 на 08/06/2010 от неговия автор.

 13. 13 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Като си популяризират мутрите по медиите поемат сериозен риск. Народната любов към изкуството може да им се стовари отгоре.

 14. 14 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Димитър Иванов (вляво), бивш шеф от Държавна сигурност и Боян Радев, бивш шампион по борба (полковник от МВР)

  Едно време, ако си художник и искаш да получиш разрешение да излагаш в чужбина, трябва да потърсиш покровителство от силен човек в "органите". Каниш го в ателието си да си избере нещо. Той,естествено,идва с познавач и избира най-доброто.
  Само един пример за създаването на тези колекции.
  Има и други начини за изнудване.

  Хенриета
 15. 15 Профил на dave
  dave
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Частните колекционери са мошеници!
  Сега искат да си легализират заграбеното и организират платени мероприятия.

  Pulp fiction!
 16. 16 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Какъв "добър" списък на криминални типове , заграбили и част от националното богатство..
  , но ако имахме ИСТИНСКА ПРОКУРАТУРА ..))))

  Дали ИМА , изобщо по света, изключая тоталитарни режими , мутри - ченгета, "шефове " на изкуството , комуно- кадри- КРАЛИ не САМО ТОВА, дс- външно търговски мутри и т.н. ,
  ТОЛКОВА БОГАТИ РЕНДЕТА и нагли номеклатури , КОИТО НИКОЙ НЕ ТЪРСИ и РЕВИЗИРА ???? ..))
  Италианските мафиоти могат САМО да завиждат на червената МАФИЯ , за СПОКОЙСТВИЕТО , което имат в ..нещастна България ...
  А вече сме и член на ЕС , а не на ...)))

  BIG AL
 17. 17 Профил на confucius2
  confucius2
  Рейтинг: 450 Весело

  Като им гледам физиономиите - без конкурсен изпит щяха да ги приемат в Бухенвалд и Дахау.

 18. 18 Профил на confucius2
  confucius2
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Дядката вдясно притежава 3 скици на моята впечатляваща фигура, като тинейджър (моля, не голо тяло). Купи всяка по 100лв парчето и май за онзи нещастник, който ме рисува, това бяха единствените откупени картини (рисунки в случая).Сега май пребивава в психодиспансер - не можа да преживее демокраденето.

 19. 19 Профил на meis
  meis
  Рейтинг: Неутрално
 20. 20 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 749 Весело

  Крадоха и сега показват краденото!

  4itatel
 21. 21 Профил на ne_razbra_li
  ne_razbra_li
  Рейтинг: 8 Гневно

  Всеки път като видя Боян Радев ми се повдига ... Ето досието-биография, което намерих за него...
  http://ipernik.com/novini/8684.html
  Сигурно може да го намерите и от друг източник, но по-важно е съдържанието. А ако още някой употреби думата "меценат" на българското изкуство за този простак... моля ударете го с нещо тежко по главата...

 22. 22 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 506 Гневно

  Когато червени мошеници-крадци и изнудвачи и тъпи борци ми говорят за свещено право на частна собственост просто ми се гади

 23. 23 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Любопитно

  "Сегашният закон е противоконституционен, нарушава свещеното право на частната собственост, не може да се ограничава правото за продажба, заяви той"

  Да се разплачеш чак от умиление...
  А кой си спомня че същите хора свързани с ДС, преди 89г, пращаха в концлагер всеки който кажеше добра дума за капитализма

 24. 24 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 908 Весело

  Ох, каквато е държавата ни такова е и изкуството ни такива са колекционерите ни ...

 25. 25 Профил на perpetuum_mobile
  perpetuum_mobile
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако трупайки колекции "са спасявали националното богатство" - да го върнат в държавните музеи. А ако толкова им е мерак да са колекционери, да започнат отсега - на конкурентен пазар и при равни условия с другите кандидат-колекционери.

 26. 26 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Тия съвсем им се отпусна края. И винаги така искат нагло да демонстрират могъщие. Ако държавата имаше някакъв ресурс да ги постави намясто, супер - ама те са единствените, които могат да достигнат до тези експонати чрез своите иманяри. Преди време се вдигаше голям шум покрай иманярите, сега всичко утихна... може би защото свежата компания много добре си ги закриля.
  И докато онази ченгеджийска маймуна е "министър без портфейл" никой не може да ме убеди, че това правистелство ще предприеме градивни мерки по въпроса.

  +тези хора умишлено и спокойно ще си саботират усилията на държавата да изгради способна система за управление на културното наследство, за да продължават да крадат на основание "само ние можем да пазим"

  в крайна сметка - гавра

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK