Басейнът "Спартак" и земята му - казус за учебник

Решение по делото за терена изчезва за две години, "Спарта 2000" има договор за управление до 2027г.

Басейнът "Спартак" и земята му - казус за учебник

© ДневникКазусът с терена на басейна "Спартак" се преподава на бъдещите съдии в Националния институт на правосъдието (НИП). Той наистина е за учебник, особено ако бъде добавена и историята за стопанисване на плувния комплекс.


Сюжетът се развива през последните 20 години и в него са замесени МВР, Столичната община, областната управа, спортен клуб и няколко фирми (виж инфографиката). Върху казуса сега умува и специална работна група във вътрешното министерство, която обаче пази плановете си в тайна. Шефът й, зам.-министърът Веселин Вучков, потвърди единствено, че в следващите дни МВР ще обяви позициятаси.


Теренът на раздора
Проверка на "Дневник" установи, че от 2003 г. МВР води дела, за да си върне земята под комплекса. Съди общината, небезизвестното й дружество "Софийски имоти" и"София сити къмпани", която се свързва с Младен Михалев-Маджо*.


Губи в Софийския районен съд (СРС), обжалва и от 2007 г. чака втората инстанция - Софийският градски съд (СГС), да насрочи заседание. Докато в началото на 2010 г. не открива, че по делото има решение, но то се оказва изгубено.


Всъщност МВР твърди, че притежава басейна и земята под него с акт за държавна собственост от 1984 г. Тезата на Столичната община пък е, че през 1995 г. с поправка в Закона за местното самоуправление всички спортни обекти са станали автоматично общински и затова теренът от 16 800 кв.м е неин.


Общината печели на първа инстанция, но съдът не признава апорта на имота в "Софийски имоти" (1998 г.), а оттам и този в "София сити къмпани" (2003 г.). (Това е друга сюжетна линия - апортът не е бил предмет на делото, но СГС се произнася по него и твърди, че липсват доказателства за прехвърлянето.)


Делото стига в СГС и там след заседание през ноември 2007 г., на което се изискват нови доказателства от страните, то не се гледа повече. Оказва се обаче, че има решение. Никой от заинтересуваните не е уведомен за него, нито може да го намери в съда. Източници на "Дневник" твърдят, че изчезването на решението не e злонамерено, а не е било прибрано на правилното място, след като по него са се обучавали в НИП.


През февруари 2010 г. актът на съда е възстановен. Той потвърждава решението на СРС, че имотът е общински. Според МВР, "Софийски имоти" и "София сити къмпани" обаче решението е постановено в грубо нарушение на правилата, тъй като съдът го е взел, без дори да му даде ход на делото по същество. Затова и трите страни сега искат отмяна на решението от Върховния касационен съд (двете фирми и заради становището за апорта).


Басейн под наем... до 2027 г.


МВР иска да си върне и контрола над басейна.От 1984 г. на книга управлението на плувния комплекс е на МВР, но 10 години по-късно министерството сключва договор за съвместната му експлоатация с дружество за физкултура и спорт "Левски".


Този договор е бил подновен през 1999 г. за срок до 2002 г. Скоро след удължаването спортен клуб "Левски" обаче сключва договор за съвместна дейност със "Спарта 2000" АД. Основен акционер във фирмата е дружеството "Лева груп" на обвинения за участие в престъпната група "Октопод" Момчил Кръстев. Акционери са и фирми, свързани с "Лев инс".


Там е и друг обвинен за "Октопод" - Антон Петров-Хамстера, чрез карате клуб "Левски Спартак". Собственост в "Спарта 2000" има и "Тимс къмпани" - общо дружество на Момчил Кръстев и приятелката на сочения за лидер на "Октопод" Алексей Петров Ива Павлова.


Така "Спарта 2000" започва да управлява плувния комплекс през 1999 г. След 2002 г. договореностите между  МВР и "Левски" не са подновявани, но "Спарта 2000" продължава да управлява спортния комплекс и да печели от експлоатацията му.


През 2007 г. дори се сключва нов договор между "Спарта 2000" и "Левски", с който фирмата получава правото да управлява комплекса до 2027 г., включително и да отдава части от него под наем. Според източници на "Дневник" се очаква вътрешното министерство да атакува именно споразумението на "Левски" със "Спарта 2000", защото е сключено години след като спортният клуб е изгубил правата си да управлява басейна и не е имал такива да ги прехвърля на фирмата.


За последните 7 години три ръководства на вътрешното министерство - при Георги Петканов, Румен Петков и Михаил Миков - не са направили нищо, с което да проверят и оспорят, че фирмата експлоатира басейна без правно основание. "Дневник" потърси и "Спарта 2000" за коментар, но до редакционното приключване на броя от фирмата не се свързаха с нас. 


*Българските публични регистри показват само косвени връзки, защото мажоритарният дял в "София сити къмпани" АД се държи от две офшорни фирми, чиято собственост е непрозрачна. Представителят на едната от тях обаче ("ДЛА индъстриз") е в управата на компания, контролирана от съпругата на Маджо - Елена Михалева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK