Басейнът "Спартак" и земята му - казус за учебник

Решение по делото за терена изчезва за две години, "Спарта 2000" има договор за управление до 2027г.

Басейнът "Спартак" и земята му - казус за учебник

© ДневникКазусът с терена на басейна "Спартак" се преподава на бъдещите съдии в Националния институт на правосъдието (НИП). Той наистина е за учебник, особено ако бъде добавена и историята за стопанисване на плувния комплекс.


Сюжетът се развива през последните 20 години и в него са замесени МВР, Столичната община, областната управа, спортен клуб и няколко фирми (виж инфографиката). Върху казуса сега умува и специална работна група във вътрешното министерство, която обаче пази плановете си в тайна. Шефът й, зам.-министърът Веселин Вучков, потвърди единствено, че в следващите дни МВР ще обяви позициятаси.


Теренът на раздора
Проверка на "Дневник" установи, че от 2003 г. МВР води дела, за да си върне земята под комплекса. Съди общината, небезизвестното й дружество "Софийски имоти" и"София сити къмпани", която се свързва с Младен Михалев-Маджо*.


Губи в Софийския районен съд (СРС), обжалва и от 2007 г. чака втората инстанция - Софийският градски съд (СГС), да насрочи заседание. Докато в началото на 2010 г. не открива, че по делото има решение, но то се оказва изгубено.


Всъщност МВР твърди, че притежава басейна и земята под него с акт за държавна собственост от 1984 г. Тезата на Столичната община пък е, че през 1995 г. с поправка в Закона за местното самоуправление всички спортни обекти са станали автоматично общински и затова теренът от 16 800 кв.м е неин.


Общината печели на първа инстанция, но съдът не признава апорта на имота в "Софийски имоти" (1998 г.), а оттам и този в "София сити къмпани" (2003 г.). (Това е друга сюжетна линия - апортът не е бил предмет на делото, но СГС се произнася по него и твърди, че липсват доказателства за прехвърлянето.)


Делото стига в СГС и там след заседание през ноември 2007 г., на което се изискват нови доказателства от страните, то не се гледа повече. Оказва се обаче, че има решение. Никой от заинтересуваните не е уведомен за него, нито може да го намери в съда. Източници на "Дневник" твърдят, че изчезването на решението не e злонамерено, а не е било прибрано на правилното място, след като по него са се обучавали в НИП.


През февруари 2010 г. актът на съда е възстановен. Той потвърждава решението на СРС, че имотът е общински. Според МВР, "Софийски имоти" и "София сити къмпани" обаче решението е постановено в грубо нарушение на правилата, тъй като съдът го е взел, без дори да му даде ход на делото по същество. Затова и трите страни сега искат отмяна на решението от Върховния касационен съд (двете фирми и заради становището за апорта).


Басейн под наем... до 2027 г.


МВР иска да си върне и контрола над басейна.От 1984 г. на книга управлението на плувния комплекс е на МВР, но 10 години по-късно министерството сключва договор за съвместната му експлоатация с дружество за физкултура и спорт "Левски".


Този договор е бил подновен през 1999 г. за срок до 2002 г. Скоро след удължаването спортен клуб "Левски" обаче сключва договор за съвместна дейност със "Спарта 2000" АД. Основен акционер във фирмата е дружеството "Лева груп" на обвинения за участие в престъпната група "Октопод" Момчил Кръстев. Акционери са и фирми, свързани с "Лев инс".


Там е и друг обвинен за "Октопод" - Антон Петров-Хамстера, чрез карате клуб "Левски Спартак". Собственост в "Спарта 2000" има и "Тимс къмпани" - общо дружество на Момчил Кръстев и приятелката на сочения за лидер на "Октопод" Алексей Петров Ива Павлова.


Така "Спарта 2000" започва да управлява плувния комплекс през 1999 г. След 2002 г. договореностите между  МВР и "Левски" не са подновявани, но "Спарта 2000" продължава да управлява спортния комплекс и да печели от експлоатацията му.


През 2007 г. дори се сключва нов договор между "Спарта 2000" и "Левски", с който фирмата получава правото да управлява комплекса до 2027 г., включително и да отдава части от него под наем. Според източници на "Дневник" се очаква вътрешното министерство да атакува именно споразумението на "Левски" със "Спарта 2000", защото е сключено години след като спортният клуб е изгубил правата си да управлява басейна и не е имал такива да ги прехвърля на фирмата.


За последните 7 години три ръководства на вътрешното министерство - при Георги Петканов, Румен Петков и Михаил Миков - не са направили нищо, с което да проверят и оспорят, че фирмата експлоатира басейна без правно основание. "Дневник" потърси и "Спарта 2000" за коментар, но до редакционното приключване на броя от фирмата не се свързаха с нас. 


*Българските публични регистри показват само косвени връзки, защото мажоритарният дял в "София сити къмпани" АД се държи от две офшорни фирми, чиято собственост е непрозрачна. Представителят на едната от тях обаче ("ДЛА индъстриз") е в управата на компания, контролирана от съпругата на Маджо - Елена Михалева

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 648 Весело

  Евалааааааа, веселбата не е спирала!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 2. 2 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Национализация и демутронизация, демилитаризация и демилиционизация и най-накрая емиграция!
  Не се притеснявайте за движимото и недвижимото ви имущество, всичко е преходно, само спомените остават, ако не ви обезличат и тях!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 3. 3 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Това е едно от най-големите свърталища на мутри в БГ. И мутреси.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 4. 4 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Каква полиция имаме - демек МВР, самите те далавера в далаверата.

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  А още по-голям казус за учебник е застрояването на Южния парк. След като се хврли малко мъгла, че парцелите били върнати на "реститути", наскоро покрай делото "Тошко Добрев" се разбра, че всъщност най-големият "реститут" е било общинското "Софийски имоти" с 42 декара парче от парка. На дереджето на басейн Спартак са и общинската къпалня "Мария Луиза" и стадион "Народна армия". По "знаковите заведения" в София често можеш да чуеш репликата "Бате К*ре, само избираме правилнио кмет, и от Витоша до Центъро Борисовата градина че стане една голееема строителна площадка. Тея 1,5 милиона изрода софиянците едно дръвче нема да видат повече, да ги е*** у цървулите нещастни!"

 6. 6 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Пичове,
  в събота имам младши-съдийски изпит. Моля не предизвиквайте дявола с изказвания от сорта на "казус като по учебник".

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 7. 7 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тя цялата ни България си е казус за учебник - как не трябва да се случват нещата

 8. 8 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Умопомрачително!!! Готов сюжет за следващия роман на Алек Попов и филм по него!

 9. 9 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Нищо не разбрах, а имах доброто намерение.
  Последно кой е собственика?
  Фактически
  Документално и
  Правно?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 10. 10 Профил на andiamo
  andiamo
  Рейтинг: 488 Неутрално


  Когато всички свързани с всичко разказано по-горе станат на прах - и вятъра ги отвее - след има-няма 30-40 години - какво ще остане ?


 11. 11 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 500 Неутрално

  държавна собственост-да не би да е като онези 260 дка национализирани на дядо ми-лека му пръст през 1951 и после актувани като държавни.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 12. 12 Профил на concept
  concept
  Рейтинг: 701 Неутрално

  много ме кефи как държавата казва- ами не можем да направим това, то май не е позволено.....

  "не можем" или "не искаме" ?

  като има някакво кокошкарско убийство с убиец, който е напълно случаен, виновният се хваща за часове- там където няма логика. Където всички връзки се знаят и от децата в гимназиите и кой с кого е гъст, тогава започват да се водят дела с години, липсват инструменти, държавата я е страх да пипне някой, защото бил голям инвеститор.... вятър и мъгла

 13. 13 Профил на LZ
  LZ
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Докога в плувният басейн на "Славия" ще стоят декори вместо децата от квартала.

  На "Ню Имидж", киноцентъра много им е тясен май.

  В София се сещам за три закрити басейна с дължина от 50 метра, "Спартак", "Червено знаме" и "Славия"...

  ... какво се случва със басейн "Славия"?

  П.С. - Нормално ли е плувците от клуб "Славия" да тренират в 33-то училище в Люлин.

 14. 14 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Като се абстрахираме от правната страна на нещата, след като Спарта пое Спартак, басейнът започна да придобива вид, а фитнесът и малкия басейн също са доста добри. Ако МВР беше още собственик, досега плочките да са изпопадали.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK