Лимитът за прием в болниците пак е на хоризонта

Лимитът за прием в болниците пак е на хоризонта

© Георги КожухаровНово напрежение се заражда между болниците и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заради намерението на институцията да спре да плаща за извършената от тях дейност над делегираните им бюджети.


От Българския лекарски съюз (БЛС) съобщиха, че болниците от цялата страна получават ултимативни писма от районните каси за отпадане на сключените анекси към договорите и подписване на нови.


Според въпросните писма дадената през февруари гаранция от предишните ръководства на здравното министерство и касата, че всяка извършена медицинска услуга ще бъде изплатена, дори да превишава определените средства, противоречи на Закона за бюджета на НЗОК и приетите от надзорния съвет на касата правила.
От организацията на лекарите заявиха, че връщането на лимитите ще удари най-вече пациентите, тъй като ще бъдат принудени да търсят болници, които не са изразходвали месечния си бюджет по каса. Другият вариант е да си плащат изцяло лечението.


До миналата година НЗОК плащаше на болниците за извършената от тях дейност по прогнозни бюджети и в зависимост от реално изработеното районните каси доплащаха, ако е необходимо. От тази година бяха въведени делегираните бюджети, с които за всяка болница са определя точна сума.


Въпросните анекси, които сега се отхвърлят от касата, бяха подписани, за да се тушира недоволството на лекарите, които заплашиха с масови протести. Те предвиждат допълнителното плащане да става след проверка от институцията дали не се отчитат неизвършени медицински услуги. Тогава бившият здравен министър Божидар Нанев и бившият директор на НЗОК Жени Начева заявиха, че сключването на такъв анекс е законно. 


Информацията за новото ограничение на средствата само до предварително определението за болниците лимити идва дни след като новият здравен министър проф. Анна-Мария Борисова и новият директор на касата д-р Нели Нешева увериха, че закъснението в плащанията към лечебните заведения постепенно ще се наваксва. Досега НЗОК е платила около 70-80% от изработеното през март. В същото време болниците плащат заплатите за май.


"Казано с прости думи, вариантът, при който на болниците се заплащаше, макар и със закъснение и след проверка на извършената дейност, сега се отхвърля и се връщаме към първоначалната идея за всяка болница да се превеждат толкова средства, колкото касата е решила по измислени от самата нея правила.


На практика това ще доведе до масов отказ от заплащане за свършена дейност, който за различните болници ще има различен размер, но потърпевши ще бъдат всички", се казва в публикувано на сайта на БЛС становище. От организацията поясниха, че касата е заплашила да предяви съдебен иск към тези болници, които не се явят за подписване на нов анекс, както и че ще плаща само "сумата по фактура, ненадвишаваща месечните стойности, утвърдени от директора на РЗОК".


От националната институция не потвърдиха, но и не отрекоха информацията, уточнявайки, че твърденията на 10 юни, четвъртък,  предстои среща на ръководството на касата с представители на БЛС и след това ще уведомят за темата на разговора.


Експерт от здравното министерство коментира, че в Европа има два начина за управление на болничните бюджети - чрез определяне на точен брой на болничните легла или чрез въвеждане на делегирани бюджети. Целта и при двата е да не се приемат пациенти, които нямат необходимост от болнично лечение.


В същото време по думите му в България няма ограничение за броя на леглата и в резултат на това в последните 5 години хоспитализациите са се удвоили. Данните от последните месеци също показват, че дори лечебни заведения, които миналата година са работили по 10 клинични пътеки, а сега имат договор само по три, са приели същия брой пациенти, коментираха от министерството.  


"Не знам кой измисля тези ограничения. Как може да се каже на лекарите, че ще лекуват 100 човека, а 101-вия трябва да го върнат", заяви за "Дневник" председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Според него, ако касата наложи лимитите, лекарският съюз ще посъветва болниците да прекратят работата си с нея.


"Това е изнудване, извиване на ръцете, затова договорите са безсмислени", допълни Райчинов. Той смята, че повечето лечебни заведения ще минат на кешови плащания, което директно ще удари пациентите.


Директорът на столичната болница "Св. Анна" д-р Димитър Димитров още не е получил писмо. "Ако това е истина, искам някой да ни каже по какви критерии трябва да преценяваме кого да лекуваме и кого да отпращаме", каза той. "При положение че се слага лимит на заплащането, това означава, че се слага лимит и на лечението", посочи д-р Димитров.


Според Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, ако касата отново върне лимитите, това трябва да се приеме като покана за протест пред Министерския съвет на лекари и пациенти. "Социализмът се връща - болниците ще получават това, което са им определили чиновниците от НЗОК. Но намаляването на публичните разходи не намалява заболеваемостта", допълни Кацаров.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ханът
  ханът
  Рейтинг: Весело

  бойко каза: куците да проходят, глухите да чуят, слепите да прогледнат...........................................

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  Попаднали веднъж в капана на псевдо-пазарната икономика в медицината, управляващите сега приличнат на муха в бутилка. Измислят нещо, засилят се и стигат....докато се ударят в стената на шишето. След което отначало. И така ще се лутат, докато не признаят пазара като единствено лекарство за подобряване на една услуга. През 1990 ни лъжеха, че ако цените се освободят, хората ще мрат от глад по улиците, а бакалите през това време ще играят карти върху планини от пити кашкавал, но напук няма да им го продават. Комунизмът напусна този сектор, но се окопа здраво в здравеопазването.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  ПС. оказва се, че едни от най-големите врагове на свободния пазар на здравни услуги (или поне на по-рутинните) са голяма часст от лекарите. Както си говорят помежду си, "Отде да знаеш дали тези цървули ще извадят кинти да ти платят, или няма да проверяват на 10 места за по-ниски цени. А сега колкото и да няма работа, винаги можеш да 'пацнеш у г*зо' здравната каса с няколко кухи пациента!"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  Мдам, лекарите отдавна зарязаха и Хипократ и клетвите му.

  Съвременния лекар е бизнесмен. За него пациентите са просто едни дебитни карти.

 5. 5 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  това е реална крачка ,не може 1-6 милиона граждани да са неосигурени ,а 3.3 милиона да ги скъсват от данъци и накрая да се окаже ,че всеки един от тях плащал за издръжката и на деца и на пенсионери ,защото държавата не платила осигуровките ,които е задължена ,какво е виновна шефката на касата ,като има лимит на бюджета ,друг е въпроса ,че много пари се крадат или претакват през кухи фирми или чрез аптеките с огромните си цени и надценки ,все още има много несъвършенства в законите ,не може някой които е плащал данъци 10 години навън ,да се върне и с 300 лв да стане напълно осигурен и равен на този които 10 години чинно е плащал здравна вноска ,а след операцията веднага да спре да плаща отново осигуровка ,това трябва да се пресече и пациентите да са задължени да си платят всичко в такива случаи ,защото сега е анархия и всеки си плаща трите години и след като си напарви скъпата манипулация е отново неосигурен ,защото му е по евтино така ,след 10 години пак ще плати една малка сумичка и пак ще го оперират или стентират евентуално ,защо шефовете на болници не кажат това ,че тези пациенти са толерирани именно от тях и те източват най много касата ,за да вземат 5 доктора в болницата 1000 лв рушвет и да източат касата с 1 пътека,ами има реалности

 6. 6 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Всички ще плащаме осигуровки, но ще се лекуват... само някои?

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 7. 7 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 783 Весело

  Здравеопазването ще се окаже най-бездънната дупка явно... С оглед на това, че по цял свят имат проблеми с тази дупка лично на мен ми се вижда трудно постижимо у нас където законите се заобикалят по ръба и всъщност последното, за което им пука на лекарите са пациентите
  Ако мога така да се пошегувам, легловата база в болниците винаги е пълна за разлика от тази по курортите. Лапат се пари и колкото и да се отпуснат винаги не стигат! Това лесно може да се проследи през годините когато сумите са се увеличили в пъти, а качеството всеки знае... сестри почти няма, вече и санитари бият инжекции! Е как да се лекувам в такова заведение... Не се спазват елементарни хигиенни условия и куриоза, на който станах свидетел е лекар пушещ в родилно отделение...
  Нашата здравна система няма как да не е социално ориентирана заради многото бедни, но няма как да не въведе и някакъв пазарен елемент, който да реши проблема с измислените хоспитализации с цел усвояване на едни пари. Като това да не стане за сметка на пациента, а да е ефективно...
  Вероятно и настоящите мерки ще постигнат подобен ефект, но ще има месеци на бойкот и неефективно лекуване от което ще пострадат пациентите... Във всеки случай безкрайното наливане в дупката трябва да спре...

 8. 8 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#6] от "Минаващ":
  Всички ще плащаме осигуровки, но ще се лекуват... само някои?

  Много вярно.
  По скоро си плащаш осигуроките и накрая си плащаш пак прегледа.
  Вместо да се прави реформа и да се махнат излишните легла, се прави пак най- ласното,
  Режат се парите, и се прави едно НИЩО със здравеопазването.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 9. 9 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Интересно, как така касата все е източвана, пък има излишък, а болниците, които я източват все са с дългове?

 10. 10 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Минаващ":

  На 100% си прав.

 11. 11 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1303 Разстроено

  Ако следващия лимит наложат в гробищата, кво става? Къде отиваме?

 12. 12 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  До коментар [#4] от "niakoi_si":

  Има напредък в обществото. Показателно е, че вече на 1000 постинга по форумите с тема здравеопазване , се появява само един като теб ,който не е разбрал или не е искал да разбере ,че Хипократ не е обещавал в клетвата нито безплатни прегледи, нито ниска потребителска такса, нито безплатни презервативи....

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 13. 13 Профил на Ангелов
  Ангелов
  Рейтинг: 8 Гневно

  Мда те на лекарите и сестрите децата лапат мухи по къра - кво ше им плащаме достойно

 14. 14 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Е, то здравните осигуровки са за всичко друго, но не и за това да си спокоен, че с платени такива ще те лекуват. ГЕРБ се оляха в простотиите просто!
  Има източване, лекуват се куп неосигурени или "осигурявани" на гърба на реално плащащите. Да знаете, че в правителствена болница цялото стоматологично лечение без ортодонтията(т.е. само слагане на брекети) е безплатно? За плащащите осигуровки има по 2 пломби от касата и вадене на зъб, за правоимащите, на които ние плащаме осигуровките и заплатите, са безплатни и мостове, коронки и т.н. Не гонят кражбите, не намалят измислени привилегии, а пак удрят тези, които плащат така наречените осигуровки, които са си просто още един данък вече.

 15. 15 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Трябва да се ликвидира лекарската мафия докато тя не ни е довършила.

 16. 16 Профил на usin
  usin
  Рейтинг: 0 Разстроено

  Пак демагогия,пак простотия,пак българска работа.
  Не можете ли форумци да разберете,че въпросът,не е в
  комунизма,въпросът не е в лекарската мафия/такава няма/,както няма и овчарска и земеделска и каквато искате мафия.
  Мен дори не ме интересува факта че аз си плащам задълженията към здравеопазването,а не ползвам услугите му,/дай боже и за напред да е така/.
  Въпросът е в правилата.Въпросът е в грижата на държавата за здравето на хората,,дори в конституцията го пише''.
  Как ще правят реформи в здравеопазването,при положение че народа не знае къде са парите от осигуряването преди 90 година.А за 20 години преход,-кой от нас не е бил безработен,и кой не е прекъсвал осигуряването си.И какво сега петдесет годишните които понесоха най-големия товар,да не ги лекуваме,да не ги пенсионирваме,защото видите ли нямат осигуровки.Ами нямам осигуровки за близо 10 години,защото на моя гръб се учиха да правят реформи,три правителства включително и това.А за 20 години преход,никой не те взима на работа ако изскаш договор,а ако те вземе то те усигурява на минимална заплата.И същите тези хора които ни доят 20 години в/у минимална заплата сега ще ни съдят че нямаме.Кой от депутатите и министрите/бивши и настоящи/ не е имал фирма и не е одирал по няколко кожи от хората,кой е осигурявал работниците си в/у брутна заплата.Затова уважаеми форумци се сърдете на тези които избираме не на комунизма.В Чехия ком.партия е в парламента/къде са те къде сме ние/в Словакия също,но имат правила,кой каквото направил за 4 години направил следващия продължава неговата работа с неговите си корекций.При нас по българските правила първите две години от мандата ще рушим ,след това ще крадем каквото е останало.Сега лимит в болниците,после лимит за пенсионерите,лимити икономика не правят,икономиката се прави с правила,с работа,с закони.С една четвърт неработещо население,не чакайте икономически растеж,жизнен стандарт,здраве пенсий и т.н.За сега имаме само лимит живот,докарва ме го до 70 г. за жените,65 г.за мъжете.

 17. 17 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Проблема изобщо не е в здравната каса. Проблема е, че държавата бави плащанията, на хората които осигурява здравно. По този начин касата увисва и почва да пуска писма.
  Ние плащаме, държавата не разплаща и така. Всичко е в един казан - това е проблема. Но тази министърка е кифла, така че не очаквайте да вникне в дълбочината на мармалада !

  agent
 18. 18 Профил на slavisb
  slavisb
  Рейтинг: Неутрално

  Едно интересно интервю на Лъчо Иванов на тема делегирани бюджети отпреди 2 години....
  http://www.lekar.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=200:-21-2008-&catid=38:2010-05-28-16-05-02&Itemid=63

 19. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  До коментар [#18] от "slavisb":


  Мдаа интервюто е показателно за лицемерието на Лъчко Тъпото, който си е една фурнаджийска лопата, която се обръща според това откъде му се пече задника:

  21 януари 2008 -Лъчезар Иванов
  Цитат 'Какво значи да дадеш делегиран бюджет за януари месец на една болница, който в сравнение с миналата година е с 15 до 20 процента по-нисък? Нека всеки сам си отговори. Още през януари месец (2008г) болниците ще започнат да трупат дългове. За какво управление става въпрос, когато с идването си Гайдарски каза, че ще се спре това трупане на дългове на болниците и започна с разчистване на сметките, с уволнения на директори на болници...'

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 20. 20 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 776 Неутрално

  "В същото време по думите му в България няма ограничение за броя на леглата и в резултат на това в последните 5 години хоспитализациите са се удвоили."

  A Симеон Дянков се оплаква скоро по ТВ, че броя на инвалидите скочил с някакъв феноменален % без да сме на война... Някой пита ли се от къде такива тенденции? Да ви е минавало през ума, че се приемат пациенти, за да се точат клинични пътеки, да им се правят ненужни изследвания и т.н.

  Stupidity should be painful
 21. 21 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Нека да закрият нерантабилните болници и психо-диспансери-
  в Страната хаосът е корупционнен!
  Трябва да се реогранизират ВУЗ-овете защото висшето образование е неадекватно на новите условия от 21-век.
  (БАН)ските старци да си ходят у дома и да отстъпят местатаси на новите знещи и можещи млади хора на Р.България!

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 22. 22 Профил на perpetuum_mobile
  perpetuum_mobile
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "Dr_Doolittle":

  Докторе, я кажи най-после кое в тази клетва според теб е най-същественото, обещано на пациента. Това за парите го повтаряш от месеци и вече го разбрахме.
  И си смени ника - не се връзва с това, което така неуморно проповядваш - заплащане, заплащане, заплащане...

 23. 23 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Ако от касата са честни, трябва да обявят пенсионерите и останалите хора, чиито такси държавата не е изплащала като с "прекъснати здравноосигурителни права" на същото основание, на което спряха правата на много други хора - заради неплащане на здравноосигурителни вноски. А пък пенсионерите да протестират пред държавата, че не е коректна спрямо тях, а всички граждани, като виждат колко е надеждна държавата като партньор,да мислят повече с главите си и да не се хващат на мантрите за солидарност в здравеопазването, ами да има по-голям натиск за лични здравни сметки. Иначе ще е все така, някой винаги ще взима, друг винаги ще дава, а междувременно, който е на зор да се лекува, ще плаща допълнително, за да получи добро обслужване.

 24. 24 Профил на grafa
  grafa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Права сте Петкова, с изключение на това, че НАП, а не НЗОК (касата) обявява лицата, които са с прекъснати здравноосигурителни прав.а

  grajdanin za evropeiskomrazvitie na Bulgaria
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK