Костов заподозря НСИ в слагачество или некомпетентност, ГЕРБ: Данните са верни

Костов заподозря НСИ в слагачество или некомпетентност, ГЕРБ: Данните са верни

© Цветелина АнгеловаПредстоящата проверка на "Евростат" в България, за която вчера съобщи еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен,  даде повод днес депутати да коментират качеството на статистическите данни, с които страната борави.


Според лидера на ДСБ Иван Костов подаването на невярна информация, ако се докаже, ще означава или "слагачество към правителството или некомпетентност в редиците на Националния статистически институт (НСИ)" като и в двата случая управлението му ще трябва да се смени. "Представянето на некачествена информация означава и некачествено управление," каза Костов. Според него, ако правителството е подвеждано, няма как да прави и верни бюджети. А ако се докажат съмненията, това ще бъде лош атестат за България и повод за покачване на лихвите.


Сегашният директор на НСИ Мариана Коцева беше назначена в началото на 2008 г. след уволнението на предшественика си Стоян Цветков, който се задържа на поста само няколко месеца. Официалната критика към Цветков беше, че статистическите данни се оповестяват едновременно и за правителството, и за медиите, а според слуховете тогава причина за уволнението е близостта му с Румен Овчаров. Самата Коцева дотогава беше главен секретар на НСИ и беше представена като професионален, а не партиен избор.
Председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова заяви, че проверката е планова. По думите й събитията, които се случиха в Гърция (бел. ред. включително прикриването на дефицит в продължение на години) са станали повод Европейската комисия да прави проверки във всяка страна членка. Проверката идва в България чак през юни, защото в Гърция е продължила твърде дълго, каза Стоянова и допълни, че правителството е очаквало евроекспертите да дойдат още през март.


Източници от Министерството на финансите обясниха, че е възможно еврокомисарят Оли Рен да използва думата "притеснително" в коментара за ситуацията в България, имайки предвид бюджетния дефицит от 1.9% от БВП за 2009 г., който беше посочен в конвергентната програма и ревизираните данни, които станаха известни в края на април и практически го удвоиха до 3.7% от БВП (3.9% според Евростат).


Според представителите на ГЕРБ обаче данните, които са подадени до момента, са верни и проверката няма да открие нередности.


"Българската методология за изчисляване на бюджета е на касова основа, а европейската - на начислена и този факт всяка година е пораждал разлика между бюджетното салдо у нас и това, което се представя пред Европейската комисия, съобщи бившият финансов министър в предишното правителство Пламен Орешарски. Той обаче допълни, че някои действия на сегашния кабинет като изтеглянето на свръхдивидента от "Ръководство въздушно движение" и други държавни дружества от минали години, предприето  в края на 2009 г., е приход само по нашата методология, но не и по правилата на Брюксел. Всъщност от миналата година правителството е знаело, че ще има разлика между данните по националната и европейската методология, каза Орешарски и допълни, че това  е само един от примерите за това как се натрупва разлика. Орешарски каза, че първичните данни, които подава НСИ, се обработват първо от Министерството на финансите и няма възможност ведомството на Симеон Дянков да не е било запознато с информацията, изпращана в Европейската комисия. Подобни проверки е имало и в минали години, каза депутатът от БСП.


Депутатът от левицата Антон Кутев подчерта, че вече трети месец премиерът Бойко Борисов отказва да посочи кои са договорите за 2 млрд. лв., раздули бюджетния дефицит и разкрити в последния момент от сегашните управляващи.  Кутев постави символичен срок до петък, в който премиерът да оповести тяхното съдържание, като в противен случай ще счита, че "премиерът е излъгал най-нагло българското общество". В отговор на въпрос на "Дневник" дали при евентуален отказ на премиера ще последва искане за вот на недоверие Кутев отговори, че вот на недоверие се иска за цялостна политика или провал в нейното провеждане, до което ще се стигне, но не веднага.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 450 Любопитно

  А като /ако/ се докаже,че правителството е поръчвало на НСИ фалшиви данни,кой ще бъде уволнен?Главният портиер на правителството или първият му помощник?

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Или аз не разбирам нещо, или никой не е наясно в тая държава. Данните за дефицита се дават от МФ, а НСИ подава само данни за БВП. Дори НСИ да сгреши БВП-то, то ще променисъотношението дефицит/БВП, но чисто изчислително с твърде малко, че НСИ да е обект на проверката

 3. 3 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Рисковата премия за България се покачи рязко

  09 Юни 2010 | 09:05
  Рисковата премия за България се покачи рязко след като вчера стана ясно, че България ще бъде първата страна в ЕС, чийто бюджет ще бъде проверяван от Евростат, в рамките на новите правомощия за одит и разследване на европейската статистическа служба. По този повод еврокомисарят Оли Рен заяви, че намира за съмнителни българската фискална статистика и прогнози.
  Новината изстреля нагоре оценката за риска на България с около половин процентен пункт. Вчера цената на петгодишните суапове за осигуряване срещу кредитен риск (CDS) на България - един от измерителите на риска, достигна 400 базисни точки (т.е. 4%), съобщи финансистът Красимир Катев.
  Според него е обидно, че тази оценка надвишава с 10-15 базисни пункта премията на CDS на Унгария - страната, която предупреди, че дефицитът й може да надхвърли 7% и мнозина започнаха да сравняват с Гърция.
  Суаповете за кредитен риск са вид застраховка срещу неплащане по дълг (в случая по държавния дълг на България) и се приемат за пазарна оценка на риска. Тъй като цената на външното финансиране включва и премия за риск, то покачването на тези котировки води до увеличаване на лихвите по заемите, които държавата и фирмите ни биха могли да привлекат.
  По данни на Блумбърг вчера цената на българските CDS e била 370.83 точки - това е най-високо ниво от миналия юли.
  Повечето коментатори определиха решението на Брюксел като реакция на противоречивите сигнали, идващи от българското правителство, което само постави под съмнение данните за предишните бюджети. МФ и НСИ, които ще бъдат обект на проверката, заявиха, че са я очаквали.
  Източник: БНР

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 4. 4 Профил на nikoletam
  nikoletam
  Рейтинг: 462 Гневно

  Мариана Коцева се задържа на поста благодарение на тия стъкмистики и се обгради с КРАДЛИВИ РОДНИНИ И БЛИЗКИ до нейните много близки приятели, а комбинацията от корупция и блюдолизъм е най-големия кошмар.
  На НСИ му казват "Национален Строителен Институт", щото строят и ремонтират като за последно. Заедно с предстоящото преброяване (техника, софтуер... е-корупция) това е сериозна баница на трапезата на г-жа Коцева и нейните плужеци
  ВРЕМЕ Е ЗА ИЗХВЪРЛЯНЕ на тая корумпирана клика от НСИ !!!

 5. 5 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Добавям към №3:

  "А още по-обидно е, че страните с много по-нисък кредитен рейтинг като Перу, като Турция търгуват и пазарът ги възприема като почти два пъти по-малко рискови. Лично се съмнявам, че ще открие Евростат някакви нередности, но хаотичният начин, по който Министерството на финансите и, общо взето, правителството, едва ли не, с някакво злорадство обявяваше през тези шест месеца: вижте какво открихме, нови задължения и т.н. породиха според мен тази реакция от Евростат. Политическият климат в еврозоната е такъв, че те вече първо стрелят, после задават въпроситe", коментира Красимир Катев."

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 6. 6 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Не бива да се размива вината. Работа само с представена информация означава, че НСИ може да диктува финансовата политика и всяка сериозна власт трябва да изключи и най-малкия шанс. Ако е нямало проверка на представената информация от самото правителство досега означава, че то не е това което е. Не е за вярване и е разбираемо защо евростат трябва да провери всичко.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 7. 7 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Няма го най-прогресивния от форумците да каже какво става. И храбрите ги няма на амбразурата, ама да им кажа, че Костов е прав. Пак де, щото вече съм го казвал, а това предизвиква истерия из форума. Не знам що тъй става, ама е очевидно.
  Да се върнем на темата за първите проверявани и данните на НСИ. "Според Амадеу Алтафадж статистическият институт на ЕС и Европейската комисия споделят съмнението в качеството на фискалните статистически данни, които българското правителство използва за икономическите си прогнози."
  Очевидно е, че има два акцента в съмненията. Качеството на данните от НСИ и икономическите прогнози на българския кабинет.
  И аз бих се усъмнил. В период от три месеца кабинетът даде три трактовки за бюджетния дефицит, ръста на БВП, прогнозираните фискални параметри. Като изненадаш ЕК и с актуализация на бюджета в средата на годината с който намаляваш прогнозираните приходи, а увеличаваш разходите е нормално да ти дойдат на гости с питания.
  Тъй де. Гърция, Испания и Португалия са едната страна на европейската монета. От другата страна стоят Унгария, Румъния, бившите "тигри" от прибалтика без Естония....
  Внезапно, от най-добрия финасист в Европата се изсипват числа и прогнози, които една с една не се връзват. Имат право да изпитват известни съмнения. Щото в тез ширини истината е нещо относително.

  Ecrasez l’infâme
 8. 8 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 443 Неутрално

  БЛЯ-БЛЯ-БЛЯ....ГЛАВНОТО НЕ ПОДОЗРЕНИЕ,А ДОКАЗАНА ИСТИНА Е ЧЕ ВСИЧКОТО СТЕ ЕДНИ ТЪПАНИ НЕЗЕМНИ БЪЛГАРСКИ!!!
  ше си играм да обсъждам тоя ,оня,еди кой и коя си дебелосерко или дебелосерка номенклатурна-които са хем некадърни,хем престъпни,хем нагли!! На какво отгоре,на повсеместната мизерия наоколо,докарана от тях и тяхната алчност -като в същото време на тях им е добре,лицемерите лъжливи,крадливи и т.н.???
  ай сиктир-занимание за изпращели хора без работа!!

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  ПС. "България ще бъде първата страна в ЕС, чийто бюджет ще бъде проверяван от Евростат, в рамките на новите правомощия за одит и разследване "
  >>>това ми звучи като "Да си плюем на ръцете и да почваме с онея балкански патологични лъжци и измамници, които няма да заспят преди да измамят или откраднат нещо. "

 10. 10 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 720 Разстроено

  Макар по принцип да съм привърженик на Костов, този път не е прав точно той да говори за "слагачество".
  Неоспорим факт е (може да се провери във всяка правноинформационна система), че точно по негово време е отнета независимостта на НСИ, като е приет нов Закон за статистиката, според който управителното тяло на НСИ вече се назначава от правителството, а не както по стария закон - от Народното събрание!

 11. 11 Профил на lyusien
  lyusien
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Защо имам чувството че Е К ще проверява не само отчетите за 2009 за Б В П и дефицит или излишък но и данните за 2007 и 2008 гДа не се окаже че грешни данни се представят още от влизането на България в Е С Колкото до Костов тои защо нито веднъж не каза че статистиката се слага на управляващите когато беше министър - председател

  Чаоо Желая ви успех

 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:47 на 09/06/2010 от неговия автор.

 13. 13 Профил на nosimoto
  nosimoto
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Евростат хубаво ще проверяват. Проверката е действително, както вече отбеляза някой по темата, висша форма на доверие. Най-много някоя по-нова и разумна методология да предложат. И да помогнат на прозрачността там където правителството не успява.

  Но... кой ще контролира Евростат? По техните статистики също има много какво да се желае. Който е работил с техни данни, знае.

  -- i'm sick enough to be totally confident
 14. 14 Профил на BlaGo
  BlaGo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  В демократичните управления на всякаде по света се води СТАТИСТИКА /stato-от н.е. озн. Държава/ , докато в тоталитарните държави се ПРАВИ СТЪКМИСТИКА /стъкмявам , нагласявам/

  Да видим какво ще покаже теста за държавно управление на България ...

  Всичко е добро, което е добро за България
 15. 15 Профил на vg
  vg
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Госпожа Менда явно не е разбрала добре Оли Рен ,защото той ясно и недвусмислено заяви притеснението си за статистическото представяне на България , а не на всички членове на Европейския съюз.А това, че проверката е планова си е направо откровена лъжа.

 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  Защо, когато пиша плюс той става на минус и обратното? Едно време го обясняваха с многото едноременно четящи, ама тук не е голям наплив, но случаят е същия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1549 Любопитно

  Очаквам всите да се окажат "в бяло". Ако гръмне някой бу6он, то 6те е за да продължи пак (ако може) по старо му...

  ЕС добре се опарила от балкански мурафети (Гърция) та сега е добре да ни провери из основи - от 2007 до сега.
  Дано не се окаже че и статистиката ни е била "менте", че тогава жална БГ, инвеститори (освен за пране на пари) малко 6те седят на опа6ка...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 18. 18 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 118 Неутрално

  БЕЗ ВЪНШЕН ЗАЕМ ЗАРАДИ ДЯНКОВ И ОЛИ РЕН
  Наистина публичността е убийствена. Всъщност не знам дали се разбра но с това изказване Оли Рен ни лишава от възможността за ВЪНШЕН ЗАЕМ! Остава само вътрешния. Тоест от банките у нас! Нашия заем ще е по-скъп от този на Унгария! Дянков не послуша Костов за вземе външен заем преди актуализацията и СГРЕШИ! СЕГА ПАРИ НЕ МОЖЕМ ДА ВЗЕМЕМ! ОСВЕН АКО ФЕД ИЛИ НЯКОЙ ДУБАЙСКИ ШЕЙФ НЕ НИ ДАДАТ!

 19. 19 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ами така е , Костов, но защото ти беше СТРАХЛИВЕЦ на времето..Затова и още си се изказваш..)
  Народ , които нямаше , в края на 20 -ти век , един Валенса , Хавел,или Клаус , а имаше желевци, костов и сие , така ще пада - все надолу..
  А твоите , хора - бисеровци, цоневци и сие , още си ги гледаме , Костов ..И тебе също - но защо ли ???

  BIG AL
 20. 20 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Не търсете вината в "огледалото". НСИ работи по методики които са синхронизирани с методиките на Евростат. Проблемът се появява във входа на системата. И на изхода. При интерпретацията на числата. Дянков често си позволява да интерпретира някои числа както му е удобно. Като прословутата графика на CDS-ите, които размахваше през декември в пленарната зала на НС. Тогава доказваше, че благодарение на него цената на евентуален кредит от международните пазари била паднала. Днес няма да го видите да маа графиката, щото CDS-ите за България са тръгнали нагоре заедно с унгарските, румънските и гръцките....
  Не вярвайте обаче и на Краси Катев. И той спекулира с тези криви. http://www.mediapool.bg/show/?storyid=166268
  В ущърб на Дянков. Дянков си го заслужава, щото е дебил, ама поне публиката да не се впечатлява от таз игра с проценти и реакции на анаЛЛизаторите...

  Ecrasez l’infâme
 21. 21 Профил на w4rl0ck
  w4rl0ck
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#1] от "Активист":

  Може би най-удачният въпрос в целия форум!!!

 22. 22 Профил на Zmey
  Zmey
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Със съжаление мога да отбележа, че освен Костов и Антон Кутев е прав. Какви са тея 2 млрд???? Тия 2 млрд. са основната причина Бойко и Дянков да си мият ръцете с тройната коалиция и ако са прави всички ние трябва да знаем къде са отишли и за какво. Това е преразпределение на огромен ресурс на практика равен на сумата, която ще теглят от резерва, а ние не знаем нищо за нея?

 23. 23 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Напъплили форумните комунистчета като Граф и сър Хъмфри...
  Не слагачество, ами направо са се огъзили към позитано 20 и минават всяка заран всеки по централите. Ама председателката е госпожа никой. В НСИ всичко се върти от зам-четата - учителка, металург, филоложка.
  Вижте сами колко статистици има там дето да харчат по 21 млн ле всяка година. Аз ще ви кажа - точно 380 от 4100 или 4200 персонал.
  Костов в случая го казва меко че знае че комунистическите парцали като Станишев ще излезнат да обяснят защо уволниха предишниоя когато публикува без разрешението на бащицата (разбирай Орешарски) данните за безработицата и спада в БВП.
  Ами никой не ви вярва бе господа комунисти. Затова се идва тука от ЕК. За да се види батака и после да се реже мръвката.
  НСИ трябва да е на самоистоятелна издръжка до 300 човека максимум, да отговоря напълно на всички стандарти на Евростат и да ползва данните безплатно от НАП и от БНБ.
  Без това - няма как да имаме достоверна статистика.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 24. 24 Профил на BlaGo
  BlaGo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#19] от "big_al"

  Българският народ няма самучувствитето на поляците , на чехите . Ние ВИНАГИ сме минавали покрай капките . Полша дава жертви при връщането си към пазарно ориентирано стопанство . Докато у нас една шайка комунисти написаха план за привидна промяна и тотална деградация на държавно обществения ред . Ние получихме т.н "свобода" даром и за това не я ценим . На няколко пъти за последните 20 години едни хора НИ вкарават в калта и едни други /Костов/ НИ изкарват от там ... Но явно метода на "проба и грежка" у нас не помага ...

  Всичко е добро, което е добро за България
 25. 25 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Костов никога не е бил ДИСИДЕНТ, идейно убеден демократ, като горните..Действаше като главен счетоводител-това е амплоато му.. НЕ ПОВЕЧЕ..).Дори реституцията /към която нямам отношение / забоксува по негово време..Жена му си върна нивите и ..дотам..Добре че беше Лучников..Бог да го прости..Дейставаше страхливо и на наш ГРЪБ ни "извади от...батака на комунистите ..ОТ ТЯХ ДРУГО не се и очакваше..Те са най- голямото световно зло ..Нищо ново от тях..НО,от тези, "нашите", НЕ очаквахме , че САМО за собственият си егоизъм - ще работят..Собственото им ЕГО-и войната им помежду им - ни докараха дотук..Воюваха помежду си-а НЕ за общото благо - т.е. СРЕЩУ комунистите ..Имаше и един МИМИ- вътрешен министър и онзи Соколов със зетчето ..Е, И ??? ПАПКАТ ли си парите - някъде ?? ВАЖНО БЕШЕ НИКОЙ да НЕ го засенчва , а не -общия интерес ..ЕГОИСТ от класа .Грандоман... Едно полученге- сега -Цветанов , поне се мъчи да прави нещо и досега е направил ПОВЕЧЕ от главния счетоводител - костов - за всичките му години ..Враговете на Костов бяха в СДС- а не в БКП ..) И за такъв човек гласувахме ..Друг път - повече, че излизам..

  BIG AL
 26. 26 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 616 Неутрално

  А дали ГЕРБ и техния вожд са готови да сдадат властта, ако се окаже, че има нередности?

 27. 27 Профил на grubo
  grubo
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Да-а-а, както някой по-горе каза, (не)известно по каква причина правителството на Костов прехвърли НСИ от подчинение на законодателната власт (народно събрание) в подчинение на изпълнителната. И така вече 10-12 г. Като част от тази изпълнителна власт и със статут на агенция, НСИ има ресорен министър и познайте кой е той - естествено финансовият министър, а председателя и заместниците му се назначават от министър-председателя. Е, как да не е стъкмистика, като всички данни се изпращат първо на шефовете т.е. министъра и неговият бащица и чак тогава, ако има одобрение се пускат в обществото.
  А иначе там работят най-зле платените държавни служители и мизерията е яка, но това не важи за шефовете естествено

 28. 28 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Не манипулирай! Закона за реституция не работа за финансов министър.

  "Дори реституцията /към която нямам отношение / забоксува по негово време..Жена му си върна нивите и ..дотам..Добре че беше Лучников.."

 29. 29 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Чакайте сега, какво според Вас има предвид Костов под "слагачество"? Подаването на неверни данни би било престъпление и подалите неверните данни трябва да се третират като престъпници. Всичко друго са пълни глупости! Какво, да сложим един морален упрек, гарниран с някоя псувня и да приключим ли? Това е много сериозен проблем и трябва да отхвърчат глави за него.

 30. 30 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#27] от "grubo":

  "Е, как да не е стъкмистика, като всички данни се изпращат първо на шефовете т.е..."

  Тоест, данните на НСИ за рейтинга на Борисов също са съмнителни и не само те. Да не говорим че в първите четири месеца на годината такива проучвания няма.

 31. 31 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#29] от "Димитров":

  Подаването на верни, но неудобни за правителството данни, би означавало край на нечия кариера в НСИ. Това се има предвид.

 32. 32 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#16] от "Храбър":

  Аз навремето също си поставях този въпрос и се оказа, че Дневник неправилно формулират резултата.
  Когато ти кажат "одобрение 9 от 21", нормално е да разбереш, че са гласували 21 от които 9 с "ДА" и 12 с "НЕ". В никакъв случай не можеш да имаш отрицателен резултат т.е. със знак "-". Резултатът може да се формулира и като "неодобрение 12 от 21" В този случай когато напишеш "+" винаги трябва да имаш увеличение на резултата, независимо от броя на гласувалите.
  Както обаче всяко едно нещо в България може да се тълкува по няколко начина то и тука Дневник влага друго съдържание, което трябва да бъре формулирано като "превишение на одобрението над неодобрението". Тогава резултатът "9 от 21" има значението на:
  1.)21-9=12
  2.)12:2=6
  3.) Одобрение = 9+6 = 15
  4.)неодобрение = 6
  Според мен този начин на формулиране на резултата е грешен и подвеждащ, но те карат влака.

  pastor
 33. 33 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#20] от "Graf":
  Не си прав Графе, че Дянков "си позволява да интерпретира някои числа както му е удобно". Това просто ми се струва невъзможно и според мене той просто не ги познава. Не знам иначе как да си обясня думите му, че за 35 000 000 къса цигари акциза е 12 000 000 Евро. което се пада по 13.40 лв. за кутия от 20 папироси.

  pastor
 34. 34 Профил на kikot
  kikot
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ″Необходимият″ виновен - НСИ!

 35. 35 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#23] от "Десен":

  Кво пищиш бе, капут? В НСИ влиза информация и излизат данни. Консолидирани. Направо го премахнете института, ама европейската норма ви пречи, да ви у малоумниците неграмотни. НСИ им виновно, щото входящата и изходяща информация не им се харесвала..
  Дебили!!!

  Ecrasez l’infâme
 36. 36 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  А не знам аз, питай Станишев, що махна предния.
  На него явно не му е харесвало нещо тоже.
  Щом НСИ за теб е влизало излизало, изобщо какво се изказваш. Трай там, стига плещи глупости и гледай по учените като мен какво пишат.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 37. 37 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#33] от "pastor":

  Това е друга манилулация с числата. Дянков предполага(истинно) че 80% от плебса не смята. Какво му пука за другите 20%, дето не са научили елементарните действия в математиката. Човекът е експерт по Африка и Индия, а там числото(не цифрата) е съпоставимо. 5% знаещи и 95% квичащ плебс.

  Ecrasez l’infâme
 38. 38 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#36] от "Десен":

  "учените" ?
  Да ви имам самочувствието!
  Няма да питам Станишев. Станишев е в историята. Питам Дянков, защо се съмняват в данните които ползва, при положение че НСИ е във властовия периметър на кабинета, а не обратното.
  Питай Костов защо НСИ е подчинен на МС, а не на НС. Не Станишев.
  http://www.rczsofob.org/misc/%D0%97%D0%90%D0%9A%D0%9E%D0%9D%20%D0%97%D0%90%20%D0%A1%D0%A2%D0%90%D0%A2%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%98%D0%9A%D0%90%D0%A2%D0%90.htm#0

  Ecrasez l’infâme
 39. 39 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#30] от "Роси Кирилова":

  Данните за рейтинга на Борисов не се готвят от НСИ, а от НЦИОМ (Национален център за изследване на общественото мнение), който е в структурата на администрацията на Народното събрание!

 40. 40 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  графинята пак се е развихрила ,на статистиката на станишев вярва и хвърля цифрите ,но на тази не верва ......

 41. 41 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#7] от "Graf":

  И храбрите ги няма на амбразурата, ама да им кажа, че Костов е прав
  ================================
  графиньо я пак прочети думите на костов и тогава манипулирай ...

  Според лидера на ДСБ Иван Костов подаването на невярна информация, ако се докаже, ще означава или "слагачество към правителството или некомпетентност в редиците на Националния статистически институт (НСИ)" като и в двата случая управлението му ще трябва да се смени. "Представянето на некачествена информация означава и некачествено управление," каза Костов. Според него, ако правителството е подвеждано, няма как да прави и верни бюджети. А ако се докажат съмненията, това ще бъде лош атестат за България и повод за покачване на лихвите.
  =====================================
  костов ,казва АКО и не твърди нищо ,а не твоите съчинения ,че НСИ лъже ..........графиньо ти пак си прочела заглавието ,което е неправилна интерпретация и хоп на амбразурата .....

  вчера се възмущаваше ,че от дневник лъжат със заглавието за руските милиционери ,а сега като ти е угодно мълчиш .....


 42. 42 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#38] от "Graf":

  да не напишеш,че аз защитавам статистика ,напротив може и да е манипулирана ,но нито ти или аз ,а костов само казва" АКО".......

 43. 43 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#42] от "capitalist":

  Станишев, Костов, НСИ, НЦИОМ или Графа не носят и най-малка вина за неадекватните антикризисни действия на правителството и за липсата на идеи в дянковата глава, как това да се представи пред избирателите и как да стане практика.

  Ето как се ограничават разходите в други страни, които постоянно се дават за пример по всякакъв повод.

  Администрацията на американския президент поиска от Конгреса на страната нов пакет за стимулиране на икономиката, Мерките включват повече заеми за малкия бизнес, удължаване на срока за получаване на помощи за безработни и стимулиране на отделните щати, което цели да запази работата на учителите.Едновременно с това президентът Обама пожела да получи специални правомощия от конгреса за орязване на ненужните разходи. Той настоява Белият дом да получи правото да ограничава размера на всеки предвиден разход.

  Кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел прие пакет от мерки за ограничаване на бюджетния дефицит с 80 млрд. евро през следващите 4 години. Това включва и орязване на социалните разходи, чрез намаляване на детските надбавки, премахване на коледните бонуси в публичния сектор за 2011 г. и съкращаване на 15 хил. публични служители до 2014 г. Предвижда се вноските за здравно осигуряване на трудещите се да се увеличат с 0.5% от началото на 2007 г. Досега те възлизаха на 14% от заплатата на работника, поделяни между него и работодателя.

  Дейвид Камерън, представи конкретни мерки за съкращаване на разходите с 6.2 млрд. лири през настоящата година. Съкращаването на бюджетния дефицит, възстановяването на икономическия растеж и децентрализиране на властта - това са основните приоритети за новото коалиционно правителство между консерватори и либералдемократи в Лондон,
  Правителството ще реализира икономии, като реформира и системата на социални грижи с цел да я опрости и да повиши пенсионната възраст до 66 години преди 2024 г.Камерън коментира, че това ще означава ограничаване на заплати, пенсии и бонуси."Ситуацията е по-лоша от всичко, с което хората трябваше да се справят досега".

  На фона предстоящата проверка и на ограниченията в най-големите икономики, изглежда Борисов не знае точно какъв пост заема, или къде се намира, като се вземе в предвид изказването му от преди 30 дни ”В момента ние сме най-добре в ЕС. Действаме така, че да не ни се налага някой с остена да ни подръчква отвън”.


 44. 44 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#42] от "capitalist":

  Първо, да се извиня за онова "капут".. Не беше провокирано по никакъв начин.
  Извинявай.
  Не защитавам НСИ, но и не го виня. НСИ е само инструмент. Вината, ако има такава, е в кабинета и хаосът който създава около себе си със съобщения, които са абсолютно неразбираеми...
  Главният виновник е Дянков, който даже не разбира какво прави, говорейки.
  Да хване да млъкне поне...

  Ecrasez l’infâme
 45. 45 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#44] от "Graf":

  "Първо, да се извиня за онова "капут".. Не беше провокирано по никакъв начин."

  аз също не си меря думите и прекалявам със обидите и квалификациите ,извинявам ти се ,когато съм те обиждал ,не се извинявам само за "манипулатор жонглиращ със цифрите ",защото това поне за мен е истината.......

  по тази тема единствената ми забележка е ,че костов казва ,че АКО се докаже ,че има нарушение трябва да са вземат определени мерки .....но той не твърди ,че има нарушения в НСИ ...твърде вероятно е да има нарушения в статистиката ,нодокато не се докаже всичко е догадки ..... 46. 46 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  В този форум дежурните драскачи от Позитано са си подали ръка с драскачите от Кърниградска. Последните се претрепват да докажат на българина колко велик икономист е Костов. Само че българина нещо не вярва. Още от времето когато Костов постанови, че инвестицията не е разход, а печалба, която трябва да бъде облагана с данък, той спря да вярва, че Костов разбира от икономика.
  Що се отнася до статута на НСИ, колкото е по-независим от правителството, толкова по-обективна информация ще подава, колкто е по-отговорен пред НС и съответната парламентарна комисия, толкова по-надеждна ще е информацията му, колкото по-добре си взаимодейства методически с институциите на Евросъюза, толкова по-качествена ще е информацията му.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 47. 47 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Питане към Граф, щото той под лупа следи Дянков:

  Наскоро (не повече от две седмици) Дянков призна, че е бил подведен от икономическия си екип. Мернах го бегло и наум изкоментирах, че това е 100% сигурно. Статията е или тук, или в Капитал. Не ми се търси - каквито и екстри на търсенето да сложа, все ще получа огромен брой резултати. Предполагам, че ти ще се сетиш за точната статия.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK