Бивш образователен министър е обявен за агент на ДС

Марко Тодоров

© str

Марко ТодоровБившият депутат от СДС и министър на образованието и науката Марко Тодоров в кабинетите на Беров и Ренета Инджова беше обявен от комисията по досиетата за агент на Държавна сигурност.


През 2007 и 2008 г., когато комисията е извършила проверка за принадлежност на членовете на Министерския съвет и Народното събрание към ДС, е било открито само предложение за унищожаване на неговото дело, но не и други доказателства за сътрудничество. Това дава основание да се извърши допълнителна проверка в архивите, където са открити нови данни. Те вече дават основание на независимия държавен орган да обяви Тодоров за сътрудник на ДС.


Комисията е установила документи, според които бившият министър на образованието е бил вербуван през 1981 г. от Първо главно управление на ДС (разузнаването) в качеството на секретен сътрудник Базов.
Неговата принадлежност към ДС е потвърдена от регистрационен дневник, документ от ръководилия го щатен служител, предложение за унищожаване на делото му от април 1990 г. и предложение за изключването на Базов от сътрудническия апарат, както и унищожаване на делото през май 1990 г.


През 2001 г. Марко Тодоров е посочен за водач на листата на НДСВ в Русе, но след появилата се информация, че е агент на ДС, е отстранен. По това време партията на Симеон Сакскобургготски възприема призива на СДС за отстраняване на сътрудниците на ДС. Пред медиите доц. Тодоров заявява, че е оклеветен, и настоява за лична среща с лидера на НДСВ. През юни 2001 г. той се среща с него, но не е възстановен в листата. Избран е за областен координатор на НДСВ и остава на този пост до 2003 г.


Комисията по досиетата обяви десети доклад от проверката на МВР за принадлежност към ДС. С него бяха обявени нови 55 сътрудници на ДС, заемали или заемащи ръководни постове във вътрешното министерство в периода 1990 - 2010 г. С тях общият брой на сътрудниците в МВР, обявени до момента, възлиза вече на 860 души.Доц. Марко Тодоров е сред основателите на СДС в Русе през 1989 г. и е бил председател на местната структура. През 1990 г. е избран за народен представител в Седмото Велико народно събрание от СДС. В периода 1993 -1995 е министър на образованието и науката в правителството на Любен Беров и служебния кабинет на Ренета Инджова. През 1995 г. се завръща в Русенския университет. Негов ректор е до 2007 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK