Eврокомисията: Ревизията на бюджета ни кара да се съмняваме в българската статистика

На снимката: Оли Рен.<br />

© Ройтерс

На снимката: Оли Рен.Европейската комисия повтори и днес съмненията си в качеството на българските статистически данни.


"Имаме известни съмнения за българската статистика. Притесненията ни са свързани с два аспекта -  промяната в проектобюджета за тази година и от планирания бюджетен дефицит", заяви Амадеу Алтафаж, говорител по финансови и икономически въпроси в институцията.


"Комисията беше информирана със закъснение от българските власти за размера на ревизията в бюджета за тази година. Това нарушава европейските договори," посочи Алтафаж. Става дума за чл. 126 от Договора от Лисабон, според който Комисията трябва да "наблюдава развитието в състоянието на националните бюджети, с оглед установяването на очевидни грешки".
"Второ, комисията няма информация защо България е ревизирала планирания си бюджет за 2010г. от балансиран бюджет до бюджетен дефицит от 3.8% от БВП само за няколко седмици.," обясни той. "Ревизията противоречи на макроикономическите сценарии, които са непроменени и дори се подобряват," заяви Алтафаж.


"Вследствие от тези важни промени, настъпили в твърде кратък срок, Европейската комисия не може да оцени бюджетните планове на българското правителство за тази година. Това оправдава намерението ни да изпратим мисия," каза Алтафаж. Той посочи, че през април Евростат е приел без резерви статистическите данни, получени от София, защото според информацията, предоставена от българските власти тогава, не били планирани никакви значителни бюджетни ревизии.


Говорителят посочи още, че предстоящата мисия на Евростат, която ще търси повече информация по тези въпроси, може да е различна от редовната мисия, която ще се занимава с бюджетния дефицит за 2009г. Вчера Министерството на финансите и Националния статистически институт представиха посещението на евроексперти, обявено от еврокомисаря Оли Рен, като планирано и редовно.


Според Алфатаж обаче, става дума за две различни неща. Евростат от месеци планира да изпрати в България мисия по процедурата за свръх-дефицит. Тя ще посети България след лятото и ще разглежда причините за бюджетния дефицит за 2009г. - включително недекларираните договорите с фирми, които доведоха до свръхдефицит за миналата година.


Другата проверка пък е свързана с прогнозите за бюджета за 2010г. и ще изследва какво е наложило ревизията му и как е аргументирано планираното повишаване на бюджетния дефицит. Двете проверки - за миналата и настоящата година, може да бъдат проведени заедно.


Ако обаче Европейския съвет одобри разширените правомощия на Евростат, проверката по бюджета за 2010г. може да е одиторска, а не просто справка за статистическата методология.


Алтафаж коментира темата в отговор на журналистически въпроси на редовната пресконференция на Еврокомисията в Брюксел. Вчера еврокомисарят Оли Рен посочи, че България е първата страна, която ще бъде проверена от Евростат след разширяването в правомощията на службата, заради "притеснения за статистическото представяне".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 63 Неутрално

  И то с право, това нашето не е статистика а стъкмистика.

  Orda
 2. 2 Профил на petiamarinova
  petiamarinova
  Рейтинг: 8 Гневно

  Мариана Коцева се задържа на поста благодарение на тия стъкмистики и се обгради с КРАДЛИВИ РОДНИНИ И БЛИЗКИ до нейните много близки приятели, а комбинацията от корупция и блюдолизъм е най-големия кошмар.
  На НСИ му казват "Национален Строителен Институт", щото строят и ремонтират като за последно. Заедно с предстоящото преброяване (техника, софтуер... е-корупция) това е сериозна баница на трапезата на г-жа Коцева и нейните плужеци
  ВРЕМЕ Е ЗА ИЗХВЪРЛЯНЕ на тая корумпирана клика от НСИ !!!

 3. 3 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Мисля, че на европейските чиновници им дойде до гуша от лъжите на мутрата и самохвалството на дебила с тънкото гласче.
  А и сигурно им е интересно как "най-добрият бюджет" се издъни на третия месец. И как за няколко месеца страната с най-добри финансови показатели беше доведена до положение на абсолютна безперспективност.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 4. 4 Профил на еврореалист
  еврореалист
  Рейтинг: 547 Весело

  Пита се не дали е вярно, а кой изпорти работата на Брюксел.
  Споко.
  Скоро ще знаем.
  В ход е специализирана операция за изтичане на информация под кодовото име "Манда поща".

  "Гладен вълк и насред село влиза."
 5. 5 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Биеш самара за да се сеща магарето!
  В съмсем непреносен симсъл, магарето е Дянков.
  НСИ е само повод. Бюджетът и неговата актуализация е причината, но по стар български обичай институциите викат "всичко е наред".

  Ecrasez l’infâme
 6. 6 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Чака ги изненада.
  Проблема не е в статистиката за задни периоди, а в прогнозите за бъдещи. ЕС ще се изненадат от двата Бг феномена:
  1. Как под команда на Бойко се залагат в бюджета невъзможни приходи за да се "мотивират служителите"
  2. Как без значения какво пише в бюджета ако Бойко обещае нещо "той думата не си чупи" и разходите изведнъж се повишават.

 7. 7 Профил на kikot
  kikot
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ум царува, ум робува, ум патки пасе! Това, което сам си направиш, никой не може да ти го направи! Даже и Костов!

 8. 8 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Мнението ми, че Боко (ако има достойноство, разбира се) трябва да поиска вот на доверие са затвърждава все повече.

 9. 9 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  какъв вот бе, zenola трябва малко да го ядосат и той сам ще си подаде оставката. Е сега чакам да видя как ще го ядосат тия от Евростат

 10. 10 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Тези ум имат ли? Да си позволиш да се съмняваш в Кабинета на Б.Б. е все едно да се съмняваш в съществуванието на БОГ!

 11. 11 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Ами за това е виновен Дянков. Ама той така се забърка като пиле в кълчища с кое е за тази година, кое за миналата, кое за следващата..че май и това актуализиране няма да е последното...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 12. 12 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  а бе има ли го някъде черно на бяло новия проектобюджет?
  Сигурни ли са вече основнито му параметри? Никой ли вестник не е набарал текстовете?

 13. 13 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Второ, комисията няма информация защо България е ревизирала планирания си бюджет за 2010г. от балансиран бюджет до бюджетен дефицит от 3.8% от БВП само за няколко седмици.," обясни той. "Ревизията противоречи на макроикономическите сценарии, които са непроменени и дори се подобряват"
  Отговор: Правителството се ошашави от големият спад на приходите през първите три месеца на 2010. Очевидно този спад не е очакван и напълно изненада финансовия ни министър.
  Дянкков не си е давал сметка за:
  1. Големината на спада на оборотите, печалбите и доходите в реалния сектор.
  2. Естественият стремеж на бизнеса и по време на криза да се покрие и да попремине към сивия сектор. Същото правят и домакинствата.
  3. Мащабите, които може да достигне контрабандата. Розовите очила паднаха. Видя се, че с една жица от НАП до митниците нещата не се получават.


 14. 14 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Нормално е бизнесът да се скрие веднага в сивия сектор след като всяка сутрин Ц.Ц. си прави пиар за сметка на държавата.Нищо че до сега нито един от неговите "бомбастични" удари не е довел до осъдитнелна присъда!

 15. 15 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#9] от "1_naum":

  Тц, той като се ядоса "плаши" (гаргите в полето) с нови избори...

 16. 17 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#13] от "1_naum":

  Ама много добре знаете следното:
  1. Кръговете на БСП и ДПС не внасяха ДДС тогава в бюджета което доведе до уволнението на Мургина, няколоко ревизии и то още такива която текат в НАП, защото има съществуващ чадър над такива фирми в НАП
  2. Неплащането на акцизи и контрабандата на бандероли от печатницата в Турция
  3. Бомбата заложена от Орешарски който не е спазвал счетоовдния принцип на текущо начиосляване на задължениоята в бюджета а е прилагал касов принцип на признаване на тия 1.4 млрд похарчени от бюджета лани, за има няма няколко седмици.

  Вие може ли да ръководите държава която бива икономически саботирана от всякъде.
  В момента се води война. Разберете го, моля.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 17. 18 Профил на LifeGiving
  LifeGiving
  Рейтинг: 570 Неутрално

  "Второ, комисията няма информация защо България е ревизирала планирания си бюджет за 2010г. от балансиран бюджет до бюджетен дефицит от 3.8% от БВП само за няколко седмици.,"
  Ами ела да ти обясня...щото бай Ганьо прави така,затова...

 18. 19 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 498 Весело

  все повече се убеждавам че орешарски е един гении.

 19. 20 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#17] от "Десен":

  ми подай си оставката като ти е тежко де.
  не беше ли в джоба ти?!

 20. 21 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#17] от "Десен":

  Пич, кажи ми, че нямаш 25. Щото ако имаш вземи си намери работа, може и малко да се пообразоваш. Малко хелп. За нормалните хора оправданието на една малоумщина с друга не е приемливо.
  А вземи прочети съгласно законите на РБ как се смята бюджет. Може да попиташ и дебилчо защо не е въвел практиката на евростат. Защото процедурата за изготвяне на следващия вече тече. След това обясни питанията на тъпите от ЕС. Дето и аз ги питам. Ако не можеш пали свещ пред олтара на дебила мълчешком.
  Да допълня. Оправданието със световния империализъм е присъщо на болшевишките партии. Дали прилича на оправданията със световния цоциализъм? И къде отиде отговорността на дебилча за малоумията които проведе?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 21. 22 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Не знам колко си Десен, но аз много те моля да вземеш да почетеш още малко и не само това, ами и да поразсъждаваш защото си започнал да пишеш глупости. Показателно за това е че не правиш разлика между невнасяне и източване на ДДС.
  Иначе можеш да продължаваш с мислите си за световен заговор срещу Дянков.

 22. 23 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 443 Неутрално

  абре,европейци,абре преди да приемете Булгурия нямахте мръсотия и мизерници в китната Европа! Не разбрахте ли че на тая балканска територия се помещава сега ЕДИНСТВЕНО европейската мизерия!! Обща вече,споделена мизерия в Европата!!Без пари...всъщност не беше без пари май,хммммммммм?!
  Честита ви приета мизерия в ЕС-честита ви България!!
  Да се освежите.....ко се чудите??

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK