Защо лекарствата в България няма да поевтинеят скоро

Защо лекарствата в България няма да поевтинеят скоро

© Анелия Николова
София пита Атина какво да прави с цените

Финансовата криза удря по джоба всеки гражданин, независимо дали е служител или собственик на фирма. Затова основната задача на правителствата в такъв период е да се опитат да разпределят максимално справедливо тежестта, като защитят най-уязвимите - бедните и болните.


С тези мотиви правителството в Гърция намали административно цените на лекарствата средно с 25%. Идеята е да се спестят публични средства и да се запази достъпът на пациентите до лечение. По същите причини средно с 12.5% бяха орязани цените на медикаментите в Италия, Германия и Великобритания.
Как това ще се отрази в България? Стойностите у нас са обвързани с цените в Румъния, Естония, Чехия, Гърция, Унгария, Литва, Португалия и Испания, които са реферетни за нашата страна. Според действащата наредба за регистрация на цените България е длъжна да има по-ниски или същите стойности на лекарствата от тези в най-евтината референтна държава, в случая - Гърция.


Втора страна от сравнителния списък - Испания, също планира да намали цените на оригиналните медикаменти с между 10 и 16% и с 25% за генеричните.


От Министерството на здравеопазването не дадоха ясен отговор на въпроса на "Дневник" какво ще се случи с цените на медикаментите при това положение. Ведомството припомни позицията на икономическото министерство на Гърция, според което новите цени са временни, ще важат само до края на годината и не трябва да се използват за референтни в други държави.


"Според първоначален анализ на Министерството на здравеопазването чрез тази временна мярка на гръцкото правителство само определени лекарствени продукти са с цени, по-ниски от регистрираните у нас", заявиха от ведомството на Анна-Мария Борисова. България е изпратила официално запитване до Атина с молба за уточняване на предприетите мерки и тяхното нормативно регламентиране.


"Отговорът ще даде възможност за предприемане на съответни действия от Министерството на здравеопазването по служебното регулиране на цените", казаха от ведомството, без да пояснят какво означава това.


Според д-р Дечо Дечев, член на комисията по позитивния списък (в него влизат медикаментите, които се плащат с пари от здравната каса и министерството), след като Гърция е една от осемте референтни държави за България, това означава, че цените тук веднага трябва да се преизчислят надолу.


Според него така ще се спестят над 60 млн. лв. само от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Дечев дори се учуди какво чакат в министерството и защо не реагират. Според представителите на бизнеса обаче, ако цените на лекарствата в Гърция се вземат като референтни, това ще доведе до


дестабилизиране на пазарите


както у нас, така и в по-голяма част от страните в Европа. "Подобно нещо ще предизвика тежки дефицити и липса на определени жизненоважни медикаменти и затова Гърция трябва да бъде изключена от списъка на референтните страни", каза Илия Пашов, изпълнителен директор на "Актавис България", който произвежда генерични лекарства. Той подчерта, че цените на медикаментите у нас са едни от най-ниските в Европа, тъй като има изискване да не са по-високи от осемте държави за сравнение.


Намаляването на цените на лекарствата в Гърция има временен характер, прилага се заради тежката икономическа ситуация в страната и не е приложимо в други държави, заяви и Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители, в която влизат компаниите за оригинални лекарства.


Според него Гърция може да остане като референтна държава, но не и да се прилагат намалените цени у нас, защото те няма да бъдат приети от производителите и ще настъпи срив в лекарственото снабдяване. "Фармацевтичните компании не могат да намаляват повече цените си в България.


Всяко намаление ще постави под въпрос продажбите на продуктите, защото нашата страна е референтна за други държави в ЕС с много по-големи пазари и компаниите ще предпочетат да изтеглят лекарствотото си, вместо да застрашат позициите си на друг, по-голям пазар", твърди Денев.


Засега административното намаляване на цените има спорен успех в европейските държави. В Гърция две фармацевтични фирми - "Ново Нордиск" и "Лео Фарма", вече обявиха, че ще изтеглят продуктите си и това ще остави пациентите без лечение.


Първата компания осигурява голяма част от инсулините за диабетици. Освен това са предприети юридически действия - административно определените цени се обжалват от производители като противоречащи на конституцията на Гърция и на международни актове, така че страната може дори да бъде глобена.


В България се правят опити да се намалят цените, по които плащат здравната каса и министерството. Министър Борисова обяви, че търговете за консумативи и медикаменти за болниците ще се правят централизирано от здравното ведомство, като по този начин разходите трябва да  паднат.


От пресцентъра допълниха, че са започнали преговори за по-ниски цени с производителите на лекарствени продукти, включени в позитивния списък. Предвиждат се и


промени в регулацията


които "ще бъдат насочени към по-справедливо разпределение на финансовия ресурс на МЗ и НЗОК за осигуряване на лечението на повече пациенти". От министерството не обясниха какви точно са те. Разговори се водят и в здравната каса.


Още повече че парите в бюджета на НЗОК тази година са намалени с 10 млн. лв. спрямо 2009 г., а позитивният лекарствен списък е доста по-дълъг. Така касата генерира недостиг от 6-7 млн. лв. всеки месец, като до края на годината дефицитът в институцията за лекарства ще достигне 80 млн. лв.


Затова ресорният зам.-директор на НЗОК д-р Албена Златарева покани представители на производителите, дистрибуторите, аптеките и  пациентските организации да представят идеи как да се намалят разходите, без да пострадат болните. Компаниите, произвеждащи оригинални лекарства, се съгласиха касата временно да им плаща с 5% по-малко за всяка опаковка и по този начин да икономиса средства.


Дистрибуторите на лекарства също приеха да намалят надценките си на 6%. Сега те варират от 6 до 9%. Пациентските организации предложиха здравната каса да не плаща по 1 лв. на аптеките за обслужването на рецептите с изцяло платените медикаменти, а тази такса да се поеме временно от пациентите. По този начин


могат да бъдат спестени над 30 млн. лв.


Деян Денев обаче заяви, че отстъпките трябва да бъдат направени от всички, като "деление на оригинални и генерични компании в случая не е възможно и не е справедливо". По думите му това е единственият начин да се спестят публични средства.


Само че представителите на генеричната индустрия не подписаха споразумението и на практика го спряха. "На някои позиции ние продаваме почти на себестойност и ако трябва да правим допълнителни отстъпки на НЗОК или министерството, може би ще се откажем от производството на доста медикаменти.


Това ще доведе до крайно неблагоприятни последици за местната генерична индустрия, защото отпадането на едно лекарство означава съкращаване на 10 работни места, намаляване на данъците за държавата и неплащане на осигуровки", каза директорът на "Актавис България" Илия Пашов.


Според него приносът на генеричната индустрия е именно в осигуряването на качествени и безопасни лекарства, за да може държавата с оскъдните й средства да купи възможно най-много медикаменти. Той припомни, че в момента фармацевтичните компании са основните кредитори на здравеопазването, тъй като задълженията на болниците към тях са над 200 млн. лв.


От бизнеса още веднъж подчертаха, че цените на лекарствата в аптеките у нас са по-високи заради начисляването на 20% ДДС, което важи и за медикаментите, плащани с публични средства. Затова компаниите предлагат държавата да освободи НЗОК от плащането на данъка.


Въпреки че Министерството на здравеопазването засега отрича, експерти твърдят, че тази година ведомството обмисля да намали от 140 млн. на 117 млн. лв. парите, които плаща за медикаменти. С тези средства се купуват скъпите лекарства за онкоболните и други тежки заболявания. Ако не се намери адекватен начин за намаляване на цените, това означава, че още повече пациенти ще останат без лечение. По време на криза.София пита Атина какво да прави с цените

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на elady
  elady
  Рейтинг: Неутрално

  Ми на доста лекарства цените се увеличиха

 2. 2 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 796 Любопитно

  Статията е едно добро неказване на истината.
  Крайно неприятно, бих казал е да се изопачават фактите,които подхлъзват незнаещия за що иде дума.
  А иде дума за монопол,за огромни пари изтичащи по регламентирани канали,за умишлена липса на медикаменти( в много случаи живото спасяващи).
  Жестоката узаконена гавра, на шефовете на белите престилки зад щанда продължава.
  Прекрасна Държава си имаме.
  За Президента нямам думи...............

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 3. 3 Профил на rvbg
  rvbg
  Рейтинг: 233 Гневно

  ЛЕКАРСТВАТА УНИЩОЖАВАТ ЧОВЕКА! ВСИЧКИ ТИЯ БОКЛУЦИ НИ ПРАВЯТ ЕДНИ НАРКОЗАВИСИМИ ЗОМБИТА!!! ПРИТРЯБВАЛИ СА МИ ЛЕКАРСТВА, ВАКСИНИ И ПРОЧИЕ! АКО ЩЕ МРА, ЩЕ МРА С ДОСТОЙНСТВО, КАТО МЪЖ!!! СБЪРКАН СВЯТ!

 4. 4 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#3] от "rvbg":

  Точно за това средната продължителност на живота у нас е 68 години, а в други страни достига 80! Понеже искат мнозинството да мрат с достойнство, но дане се лекуват. Естествено когато си променят мнението о обикновено е вече твърде късно...

 5. 5 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#4] от "nqma zna4ka koi":

  Точно за това средната продължителност на живота у нас е 68 години
  ===============================
  я пак провери сигурен ли си ........средната продължителност на живота в бг е 73 години ....

 6. 6 Профил на pch
  pch
  Рейтинг: 238 Неутрално

  У нас продължителността на живота при жените е 76,3, а при мъжете - 69,2 години. За 15-те стари държави от ЕС средната продължителност на живота е 82,4 за жените и 76,7 години за мъжете.

  Здравословен начин на живот трябва не лекарства.
  А горното е въпрос на култура.
  Топ 10 места с най-дълга продължителност на живота на населението:
  http://loop.bg/blogs/longlive/

  10. Guernsey: 80.42 години
  Малък остров в Британския канал. Причината за голяма продължителност на живота на хората там е...заможността и ниските такси. Данъците там са едни от най-ниските в света, а медикаментите са евтини.

  9. Австралия: 80.50 години
  Ниската земя има всички предпоставки за добър живот. Като добавим и ниския процент на замърсяване на въздуха и малкия брой пушачи, можем да си отговорим защо хората там живеят средно 80 години.

  8.Швейцария: 80.51 години
  Високия стандарт на живота и страхотната икономика както и неутралността във всички войни нарежда Швейцария на 8-мо място при страните с най-дълга продължителност на живота на населението.

  7. Швеция: 80.51
  Швеция е страната с най-нисък процент на пушачи в населението. Само 17%.

  6. Япония: 81.25
  Япония е една от страните с най-нисък процент на хора с затлъстяване, само 3%. Също така културата на тази страна е тясно свързана с добрата грижа за здравето. Като добавим и чудесните условия за живот там, това нарежда Япония на 6-то място.

  5. Хонг-Конг: 81.59
  Хората в Хонг Конг се хранят изключително много със зеленчуци. Града е един от най-малките консуматори на месо в света.

  4. Сингапур: 81.71
  В началото на 80-те правителството на Сингапур призна че има застаряване на населението като също така и средната продължителност на живота се увеличава.

  3. Сан Марино: 81.71
  Най-старата република в света. Изразената работа в офиси и леката промишленост вероятно е факторът, който дава възможност на хората да живеят по-дълго. Много малък процент от хората там се занимават с тежка работа.

  2. Макао: 82.19
  Остров в Южно Китайско море със страхотно развита икономика. Инвестициите там всяка година се увеличават. 70 процента от приходите в икономиката правителството инвестира в здравното осигуряване.

  1. Андора: 83.51
  Мястото с най-дълга средна продължителност на живота на населението е Андора. Андора придобива популярност като туристическа дестинация още след Втората световна война. Страната е със страхотна култура на хранене и невероятно здравно осигуряване.

 7. 7 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#6] от "pch":

  То ако ставаше само с култура! Болшинството българи са под прага на бедността и са доволни ако изобщо могат да се натъпчат с нещо. Кой ти подбира храната! Стресът и депресивното състояние, до което ни доведе твърде дългият и безрезултатен преход, също има значение за средната продължителност на живота. Като прибавим към това и лошото качество на здравните услуги, съчетано с високите цени и корупцията в тази сфера, да се чуди човек как още сме живи! Тази система за определяне цените на лекарствата може и да не е лоша, но никак не се спазва. Изобщо не е вярно, че цените са определени, съобразно най-ниските в референтните държави. В това съм се убедил лично! Новонордикс пък са супер мошеници и плашат всички, че ще се изтеглят от пазара. Докато ЕС не се намеси в лекарствената политика централно и всяка страна членка се оправя сама за себе си, злоупотребите на фармацефтичните компании ще продължат. Не може в една страна-членка определен медикамент да се плаща от касата два и повече пъти по-скъпо от друга, при условие, че здразно-осигурителните ни права са гарантирани на територията на целия съюз. Просто компаниите трябва да договарят със съюза, иначе по-малкият пазар на отделни страни като нашата, винаги ще е в по-неблагоприятно положение.

 8. 8 Профил на qjtemikyra
  qjtemikyra
  Рейтинг: Неутрално

  Хубавичко прочетете всички точки, които #6 pch е написал. Забележете разликите с България - почти не се консумира месо, не се пуши, почти никакви тлъсти хора, инвестиции в здравеопазване и най-вече - спокоен живот без кофти емоции. Ще бъде интересно сравнението на заболелите от рак в тези страни и в България !!!! КОСИТЕ ВИ ЩЕ СЕ ИЗПРАВЯТ ! Сигурно 50% от хората в България умират от рак, другата половина от инсулти. Дъвчете "кренвирши" и "сиренце" и:
  На 30 години - инфаркт
  На 40 - втори инфаркт
  На 50 - инсулт
  На 60 - два метра под земята...

  ВИЖТЕ МИ ИМЕТО
 9. 9 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 700 Неутрално

  И сега се сещам, че кака ни Меглена можеше да е по-активна в тази сфера. Не да се занимава с глупости като изтегляне на китайските играчки от пазара и тем подобни. Не знам в чий интерес, освен на фармамафиотите, е тая диференциация в здравните услуги. Сега дори не можем да се оплачем за отказът да се реамборсира даден медикамент или за цената, на която това се прави. Бахти съюза!

 10. 10 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#8] от "qjtemikyra":

  То от глад и ника ти сме готови да изядем!

 11. 11 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 515 Неутрално

  В ТАЯ ХИПЕРМАФИОТИЗИРАНА ДЪРЖАВА НЕ ПОЕВТИНЯВА НИЩО ДРУГО ОСВЕН ТРУДА НИ,ЗА ДВАДЕСЕТПРОЦЕНТНОТО ДДС ВЪРХУ ЛЕКАРСТВАТА АМА ИЗОБЩО НЯМА ДА ВИ НАПОМНЯМ.

 12. 12 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 460 Любопитно

  До коментар [#1] от "elady":

  Ми на доста лекарства цените се увеличиха
  -----------------------------------------------------------

  На кои, бе?
  На българските с по 5-6-10%.

  От 2007 насам вносните лекарства (сърдечно съдови, по-специално) поевтиняват масово, но никой не го споменава Разликата в цените им с българските в момента е съвсем малка.

  Статията не разкрива нищо ново, само прехвърля добре известни факти.

 13. 13 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#2] от "Белия Негър":
  "Жестоката узаконена гавра, на шефовете на белите престилки зад щанда продължава. "

  Чети статията преди да коментираш.

  Признак на нисък интелект е да стреляш по вестоносеца.
  Сигурно и за увеличението на цените на цигарите са виновни "мафията на денонощните магазинчета".

 14. 14 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#13] от "lacrima":

  Ти прочети какво съм написал в началото на поста ми!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 15. 15 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Гневно

  Давя се! Не бих могъл да коментирам НАГЛОСТТА НА КОПЕЛДАЦИТЕ ОТ ФАРМАЦЕВТИЧНАТА МАФИЯ, която има ЗДРАВИ ПИПАЛА в МЗ и НЗОК! Само давам 1 пример: капки за очи в Гърция 2 Евро - у нас 10лв. Всичко друго са ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ!

 16. 16 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 965 Неутрално

  За твърде много продукти разликата в цените по аптеките е много повече от 20% ДДС. Така че информацията, че нашите цени са по-ниски или равни на цените в референтните държави за България просто не е вярна.

 17. 17 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 460 Весело

  Ама много сте компетентни всички по въпросите на фармакоикономиката!

  Явно след футбола и политиката това е в компетенцията на всеки безполезник.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK