Депутатите разрешиха откриването на университета в Перник

Перник вече е университетски град

© Юлия Лазарова

Перник вече е университетски градС 83 гласа "за", 4 "против" и 9 "въздържал се" парламентът реши да бъде създаден частен политехнически университет в Перник. Предложението за откриването на новото висше училище е на Министерския съвет.


Завършилите университета ще са със степен бакалавър , магистър, както и ще могат да защитават
докторска степен по реда и условията на Закона за висшето образование. Обучението в него ще е редовна форма, ще се преподава на български и на английски език. Предлаганите специалности са информатика, компютърни науки, комуникационна техника, архитектура, строителство и геодезия.


По време на дискусията за откриването на университет в комисията по образование депутатите са се интересували как ВУЗ-ът ще работи, ако има недостиг не пари. В отговор учредителите обяснили, че ще покриват липсата със собствени средства. На обсъждането станала ясно, че докато се построи сградата в Перник, университетът ще се помещава в местно училище, предоставено от общината.
През януари премиерът Бойко Борисов обяви, че висшето училище има пълната подкрепа на кабинета. Тогава ръководителят на проекта проф. Михаил Константинов каза, че над 200 преподаватели са дали съгласие да сътрудничат на ВУЗ-а, и добави, че в него ще преподават и 30 чужди лектори. Създаването на университета беше подкрепено и от президента Георги Първанов.Инвеститор в проекта за пернишкия университет е "Инвестек", която e еднолична собственост на "Милениа" ЕООД. Всички дялове в "Милениа" държи регистрираната на Вирджинските острови "Юропа инвесторс инк". Обещаната инвестиция е 20 млн. лв.  

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK