София ще купи имот на морето, ако не е в "Натура 2000"

София ще купи имот на морето, ако не е в "Натура 2000"

© Асен ТоневСтоличният общински съвет реши днес общината да купи терен от 8,3 дка в Ахтопол, но само ако не е в границите на "Натура 2000". Причината за тази сделка е, че от 20 години върху тези 8 дка има бунгала на общинското дружество "Електротранспорт" и те били притеснени, че може някой инвеститор да купи от община Царево терена и да ги изгонят оттам.


След размяна на писма между София и Царево, морската община се е съгласила да продаде терена на столицата. Предложената цена е малко над 670 хил. лв., което прави по 80 лв. на кв.м. Парите ще бъдат взети от Специализирания общински приватизационен фонд.


"Цената е много добра, тези средства могат да се върнат многократно", обяви при обсъждането на този доклад днес председателят на общинската стопанска комисия Николай Стойнев (ГЕРБ), който е един от вносителите на предложението. Той уточни, че в бунгалата всяка година почивали повече от 1000 души, които работят в "Столичен електротранспорт".


Проверката дали имотът не е в "Натура 2000", което би направило невъзможно ново строителство там, ще бъде направена допълнително по искане на общинския съветник от БСП Росен Малинов. Съветниците от ГЕРБ не успяха да отговорят и на питането на общинския съветник от ДСБ Вили Лиликов какво точно ще е бъдещето на терена - дали ще бъде апротиран в капитала на "Столичен Електротранспорт" или ще остане като собственост на общината. Те обещаха да отговорят на Лилков на следващото заседание на общинския съвет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK