Архитектите обвиняват в непрозрачност избора на проектант на "Българския Лувър"

Премиерът Бойко Борисов смята, че отделянето на средства за подобен проект в условията на криза са "инвестиране в индустрия, с тези пари, които влагаме сега, те ще се върнат и мултиплицират".

© Надежда Чипева

Премиерът Бойко Борисов смята, че отделянето на средства за подобен проект в условията на криза са "инвестиране в индустрия, с тези пари, които влагаме сега, те ще се върнат и мултиплицират".Конкурсната програма за Съвременен музеен център в София, наричан още "Българският Лувър", не е съгласувана с Камарата на архитектите, съобщиха от професионалното сдружение. 


В писмо до министъра на културата Вежди Рашидов председателят на камарата Петко Йовчев изразява позицията, че конкурсът е обявен по Закона за обществените поръчки като мнението на архитектурната гилдия за процедурата е било напълно пренебрегнато. От камарата напомнят, че това е трябвало да стане  според правилата на действащата вече повече от година Наредба на Министерския съвет за конкурсите в устройственото планиране и инвестиционното проектиране.


Принудени сме в отговор на настоятелни  питания да уведомим нашите членове, че не сме съгласували конкурсната програма, че съответно няма да предоставим наши журьори и че участието в този конкурс е изцяло за сметка и на собствен риск на участниците в него, се казва в писмото.
Според камарата такова отношение рефлектира върху качеството на проектирането, а от това губи цялото общество. Не коментираме горчивия привкус на съмнението, че някои неща са предварително решени и процедурата на обществената поръчка е само един благовиден параван за пред хората,
се казва в  писмото.


Новият конкурс беше обявен в броя на Държавен вестник от вчера, 1 юни, като проектите трябва да бъдат представени до 19 юли. Класираният на първо място участник ще получи 10 хил. лв. награда, на второ - 8 хил. лв., а на трето - 5 хил. лв. След като бъде избран проект, министерството трябва да обяви нов конкурс за изпълнител на проекта.


Изискванията към участниците да имат пълна проектантска правоспособност от Камерата на архитектите или призната професионална квалификация по реда на Закона за признаване на професионалните квалификации. Кандидатите трябва да имат опит в проектирането на сгради с обществено значение и предназначение.


Първата копка (тогава наречена от министъра на културата Вежди Рашидов - първа кофа) беше в началото на април. Тогава премиерът Бойко Борисов обясни, че отделянето на средства за подобен проект в условията на криза са "инвестиране в индустрия, с тези пари, които влагаме сега, те ще се върнат и мултиплицират".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK