Инфлацията продължава да се ускорява

Инфлацията продължава да се ускорява

© ShutterstockИнфлацията продължава да се покачва и на годишна база през май (спрямо миналия май) тя е 1.9%, показват данните на Националния статистичeски институт. През април годишната й стойност бе 1.8%, а месец по-рано - 1.3%.


В същото време на месечна база (май спрямо април) потребителските цени се понижават и е отчетена дефлация 0.2%.


По отделни категории на месечна база потребителските цени са се повишили най-сериозно - с 1.4% в областта на транспорта, а най-значително понижение има при хранителните стоки и безалкохолните напитки - с 0.9%.
"У нас влияние оказват както чисто сезонни, така и външни фактори. Водещо е поевтиняването на хранителните продукти, които имат сериозен дял в потребителската кошница. Освен това бюджетният дефицит, който правителството финансира със средства от фискалния резерв, също представлява форма на вливане на ликвидност. Това допълва инфлационният натиск от външни фактори като цената на петрола и останалите ресурси, които внасяме. Те обаче също поскъпват заради пакетите за стимулиране на икономиките и разхлабената парична политика в Западна Европа и САЩ", коментира икономистът и преподавател в УНСС Димитър Чобанов. Дни преди НСИ да огласи данните си за инфлацията, той прогнозира пред "Блумбърг" 1.8% годишно покачване на потребителските цени и -0.3% дефлация на месечна база.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Това вече не е инфлация а стагфлация.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  ПИТАМ: Това,икономиката,наука ли е ? А пък,ако е наука,как икономистите си вземат дипломите ? Всички са много компетентни,когато обясняват минали събития,а прогнозите им хич ги няма!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на SATANAILOFF
  SATANAILOFF
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Инфлацията я правят лобистите! Като Тр.Трайков , който оня ден се кахъреше за топлофикациите!
  Айде бе мекере долно лобистко! Нмяме министър председател да го уволни...................... НЯМАМЕ.................. Уви!

  А относно икономистите - те сички измамници! Само готините икономистки стават за нещо! Разплод!

  А банките що не свалят лихвите?! Замислете се!

  ЛЕВОНЕ кажи си!

  Писна ми разни тарикати да ни правят на маймуни! Самите те правейки се на такива!
 4. 4 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 575 Весело

  Икономистите са най-добри в това да обясняват днес, защо прогнозираното от тях самите вчера, няма да се случи утре
  Този афоризъм е доказан и наложен във времето

  Горбачов
 5. 5 Профил на The HunteR
  The HunteR
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Точно така - икономиката е наука, която обяснява причините за вече минали събития.

  Но не се притеснявай тя, икономиката, не е на самотек - има хора, които я регулират - тези, в чиято власт е монетарната политика на световните валути.

 6. 6 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Икономистите са като критиците на изобразително изкуство.
  Не могат да рисуват ама могат да приказват празни приказки по темата докато ти се огънат краката и почнеш да се съгласяваш с тях само и само да се добереш до бара.

  Попътен вятър в главите!
 7. 7 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#1] от "telqk":

  "В същото време на месечна база (май спрямо април) потребителските цени се понижават и е отчетена дефлация 0.2%."

  Нямаш стагфлация, слава Богу. Данните в момента си говорят за чиста рецесия...
  Все още.
  Дано тръгнем да се измъкваме поне от фазата на рецесията, щото след нея трябва да минем и някакъв период на депресия преди да се появят първите признаци за някакъв ръст на икономиката. До тогава може да получим и стагфлационни процеси като добавка..

  Ecrasez l’infâme
 8. 8 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5295 Неутрално

  При това свито потребление ми е чудно на каква база се вдигат някои цени. Единствено е разбираемо за тези стоки, чиито акциз се е вдигнал, но за останалите?

 9. 9 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Като ни праснат нови по-високи цени на газ, ток и парно, инфлацията съвсем ще скочи. Чудно ще се отрази за идната зима заедно с едно продължаващо свиване на икономиката. Дянков с прогнозата си ръст на БВП пак ни лъготи.

 10. 10 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1172 Любопитно

  Интересно на какво се дължи дефлацията за месец май? Макар и минимална де. Щото да не е само на хранителни стоки, че това е сезонен ефект.

 11. 11 Профил на zarzawat
  zarzawat
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Това с възстановяването го забравете. В последните години българската икономика беше във възход само по една причина - строителния бранш. Задълженията на граждани и фирми от доста скромни стойности, за няколко години стигнаха до над 32 милиарда евро. Които чуждите банки с голяма готовност ни отпуснаха - предимно за покупка на недвижими имоти. Тези огромни пари изведнъж наляти в икономиката имаха добър ефект - ама кажете сега какво ще ги правим тези празни блокове и бетонираното черноморие? Да бяха фабрики и заводи или земеделски комплекси щеше да е чудесно, ама българския "предприемачески дух" не му се занимава с тези работи. Пари като допреди няколко години няма да има повече, ще трябва да се работи май.

 12. 12 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Икономиката не е никаква наука, а просто параван за прекриване на далаверите на едро.

 13. 13 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 624 Любопитно

  за стагфлация при нива на инфлацията от 1.8% и то при конюнктурата на валутните пазари, не може да се говори...

  при всички положения би било добре да се върне малко обратно към около 1%, което е в разумните норми...

 14. 14 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#12] от "Раковски":

  простете г-н раковски, но това е едно изключително неграмотно изказване... вие сигурно и от животновъдство не разбирате, но едва ли свинете са едни долни и мръсни конспиратори?

 15. 15 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Това е инфлация - внос от обезцененото евро и скъпия долар заради който плащаме по - високата цена за енергоносителите които ОвчаРов ни го договори така с Алкашите.
  Тука сме си в чиста стагнация защото пореблението спада вече 4ти месец.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 16. 16 Профил на BlaGo
  BlaGo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Инфлацията е полезна ... Незнам защо хората у нас схващат инфлацията като нещо лошо .../3000% инфлация 1996 до някаде обесняват това обстоятелство , но .../ Именно инфлацията стимулира икономиката . Инфлацията показва , че има по-голямо количество пари в обращение , от колкото продукти ... От тук следва , че предприемачите инвестират , за да могат да вземат "повечето пари" на пазара ...

  Всичко е добро, което е добро за България
 17. 17 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 624 Любопитно

  http://www.newsweek.com/2010/06/12/the-new-putin-profile.html#
  Новият профил на Путин
  На опита на Путин да поправи отношенията със Запада е отражение на факта, че Русия силно се нуждае от чуждестранни пари в брой. Путин от епохата бум основана на петрол пари, разбира се. Но най-много руски компании всъщност нараснаха с евтино финансиране с привлечени средства от Запада в размер на 450.0 милиарда щатски долара. Това вече е секнало. По-рано тази година Русия Министерството на икономическото развитие изчислява, че между сега и 2013 г. Русия ще са необходими около $ 1 трилион за прилагането на амбициозните планове за възстановяване на разпадналата се Съветска инфраструктура, като например железопътни линии, училища и болници и с бюджета могат да се покриват не повече от една трета от тази сума. А $150 000 000 000 стабилизиращ фонд, създаден по време на мазнините години ще изчезне до края на 2011 година. Долната линия е, че Кремъл е свършила с номерата си и осъзнава , че Русия не може да се модернизира или дори да оцелее-без чуждестранни инвестиции, както и много от тях . "Кризата показа, че Русия няма да може да се развива самостоятелно и е необходимо е да се приюти до някого", казва един старши от външното министерство.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 18. 18 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#14] от "Боги":

  Боги, колко пъти да повтарям, бай ви Раковски има mba от lse, ако си мислиш, че говоря на изуст си в грешка. Имам и години практика в инвестиционна банка. Просто съм видял и разбрал някои неща, които все още ти убягват.

  И за твоя лична информация, гледам две прекрасни свинки, защото сега живея далеч от човешката суета и парите.

 19. 19 Профил на money4nothing
  money4nothing
  Рейтинг: 8 Гневно

  ами икономиката е толкова наука колкото всяка една друга наука, да не би метеоролозите да познават времето, или сеизмолозите да познават земетресенията и цунамите,
  да не би инженерите да аларамират преди струтване на даден обект своевременно
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_bridge_failures
  ПРОГНОЗИТЕ СА НАЙ-ТРуДНОТО НЕщО, а в икономиката има безрбпй стопански обекти и фактори, което прави прогнозите по трудни дори от природните и техническите науки

 20. 20 Профил на concept
  concept
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#18] от "Раковски":

  колега, mba от lse не значи, че си икономист, а значи, че си направил много добри връзки, които вършат добра работа както знаеш, може човек да е mba и бъкел нищо да не разбира от икономика, защото ... е учил accounting примерно.
  но това е друга тема.

  а иначе за икономиката - преди и аз се занимавах с research в някои области, но всичко ми беше много теоретично и се чувствах все едно разтягам локуми за неща, които нямат нищо общо с реалността. после се оказа, че съм бил прав

  а шегата е, че economics is the painful elaboration of the obvious ... и че най-накрая този, който е изготвил този напълно безполезен доклад взема комисионна

 21. 21 Профил на toi
  toi
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#15] от "Десен":това че Р.Овч. ни докара шбаните договори спор няма! Но питам се аз, защо Трайчо с една много простичка операция, не хеджира валутния риск миналата година?!!!Чудя се,Трайчо за опционен пазар не е ли чувал.След като знае, точно кога ще бъде доставката и кого плащането опцията щеше да перфектна - не повече от 2% поскъпване на газта и още толкова застраховка!!!!!

 22. 22 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Минерали в Афганистан-
  U.S. Identifies Vast Riches of Minerals in Afghanistan
  http://www.nytimes.com/2010/06/14/world/asia/14minerals.html
  http://www.nytimes.com/2010/06/14/world/asia/14minerals.html?src=tp
  Съединените щати са открили близо за $ 1 трлн неизползвани находища в Афганистан, далеч отвъд всички предварително известни резерви и достатъчно, за да променят фундаментално афганистанската икономика и може би в Афганистан самата война, според висши американски правителствени служители. В по-рано неизвестни депозити - в това число огромен вените на желязо, мед, кобалт, злато и критични индустриални метали като литий - са толкова големи и включват толкова много минерали, които са от съществено значение за съвременната индустрия, че Афганистан може евентуално да се превърне в един от най-важните добив центрове в света, Съединените щати смятат, длъжностни лица. Вътрешна бележка на Пентагона, например, се посочва, че Афганистан може да се превърне в "Саудитска Арабия на литий," ключова суровина за производството на батерии за преносими компютри и BlackBerrys.
  По-голямата находища на минералните богатства на Афганистан са били открити от един малък екип от служители на Пентагона и американски геолози. Афганистанското правителство и президент Хамид Карзай наскоро бяха информирани от американските служители.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 23. 23 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#11] от "zarzawat":

  ЕДИН ГОЛЯМ ПЛЮС ОТ МЕН !
  В готин стил си обяснил всичко което имам да кажа !
  Лек ден братле !

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 24. 24 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Дневник тая простотия с инфлацията не ми е ясна ...
  ВСЕКИ СТУДЕНТ ПО ИКОНОМИКА ЗНАЕ ЗА КРИВАТА НА ФИЛИПС.

  А ИМЕННО: В КРАТКОСРОЧЕН ПЕРИОД ИМА ОТРИЦАТЕЛНА ВРЪЗКА МЕЖДУ ТЕМПОВЕТЕ НА ИНФЛАЦИЯ И БЕЗРАБОТИЦА. Т.Е. УВЕЛИЧЕНАТА ИНФЛАЦИЯ СЛЕДВА ДА ДОВЕДЕ ДО НАМАЛЕНА БЕЗРАБОТИЦА !!!

  Е, ДА, АМА НЕ ! КАЗА др. ПЕТКО БУЧАРОВ !
  ЩОМ БЕЗРАБОТИЦАТА НАРАСТВА - ИЛИ ПРОФЕСОРИТЕ ОТ ХАРВАРД СА ТЪПИ
  или
  НАШИТЕ ОТ НСИ ЛЪЖАТ, КАТО НЕВИДЕЛИ !!!

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 25. 25 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Дянков уверено ни води напред - КЪМ СЪБИТИЯТА В АРЖЕНТИНА ОТ 2001 г. !!!

 26. 26 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Рожденият ден свърши. The party is over, time for a nasty hangover.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 27. 28 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#20] от "ivcho":

  Съжалявам но аз сум ви бивш колега. За мен това беше загубен период от живота.

  Но както казах имам и трудов опит и то от кухнята на нещата, но за разлика от 99% от бивш колеги там, ми светна навреме, че всичко е една огромна лъжа.

  Поне парите си струваха та сега ми е широко около врата!

 28. 29 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Да твърдиш, че инфлацията се ускорява, при положение, че имаме дефлация на месечна база е малко манипулативно струва ми се. Въпрос на интерпретация, разбира се.

 29. 30 Профил на vava
  vava
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Инфлацията не я правят Дянков и Трайков, а вие самите, защото продължавате да купувате...

 30. 31 Профил на concept
  concept
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#28] от "Раковски":

  когато завършвах, заместник декана на econ dept, който е доста стар и е един от водещите експерти в света за областта си, ни каза че е абсолютно сигурен, че до няколко години ще сме забравили до 97% от материала, но най-важното нещо, което ще остане е начинът на мислене.

  Та за това ти казах, че си колега ...

 31. 32 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#31] от "ivcho":

  Не знам за какъв начин на мислене е говорил твоят декан, но преди да се научим да мислим, много "истини" трябва да забравим.

  А след толкова години индоктриниране в официалната образователна систем си е направо непосилна задача.

 32. 33 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#1] от "telqk":  Това вече не е инфлация а стагфлация.
  ==============================
  ква стагфлация е 1 % и то дължащо се на валутни колебания .....другия месец ако имаме спад със 1 % във дефлационна спирала ли навлизаме .....

 33. 34 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "BlaGo":
  който каза:
  "Инфлацията е полезна ... Незнам защо хората у нас схващат инфлацията като нещо лошо."

  И аз това се чудя. По време на хиперинфлацията в Германия в началото на миналия век, е било по-евтино да си облепиш стените с германски марки, отколкото с тях да си купиш тапети. Явно полза има - спестяваш си ходенето до магазина.

 34. 35 Профил на kony
  kony
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До №34 и №16
  Надявам се написаното да е с ирония, иначе в тоя ред на мисли КРАЙ със спестяванията, трудолюбието, стремежа да учиш и напредваш в кариерата и т.н. И да живеят кредитните милионери, олигарсите, мутрите, крадците, мошениците... ще продължим да се движим към банановите страни и всеобщата бедност. Това вече го преживяхме, но този път аз и още 1млн.българи сме си стегнали багажа, защото знаем какво ще стане!

 35. 36 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1086 Весело

  Радио "Ереван" отговаря на запитване.

  - Какво означава несрета?
  - Да удариш джакпота от тотото, точно когато е настъпила 1000% инфлация.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 36. 37 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 521 Неутрално

  В Германия инфлацията за май отчете също повишение - 1,3% спрямо 1,1% миналата година май. Най-голямото повишение е било при електроенергията и горивата, но има и спад в цените на хранителни стоки. Средната заплата след данъци остава с минимална разлика спрямо миналата година същата - 8,16 евро на час.

  Es muß Geld fließen!
 37. 38 Профил на radioham
  radioham
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не са ли умориха да манипулират хората с данни за инфлацията!
  Например билетите за автобусите в Бургас от 0.9 лв скочиха на 1.0 лв , което прави 10 % увеличение , а стъкмистите говорят за 1,5 % увеличение !
  Нямат ли срам тези скъпо платени чиновници -стъкмисти ,дето сътворяват ежедневно и ежечасно лъжи?

 38. 39 Профил на tur4in
  tur4in
  Рейтинг: 0 Неутрално

  до 20 ivco " може човек да е mba и бъкел нищо да не разбира от икономика, защото ... е учил accounting примерно."

  Бреех,ти пък си много образован ,личи ти от писанията.
  Друг коментар нямам.Според теб ,училите "accounting" (счетоводство) не раазбират от икономика.
  А би ни отворил малко ,какво е това икономика,че толкова - разбираш???

 39. 40 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#38] от "radioham":

  И аз нападам немците за това, но при б***арите си си държа устата затворена. По-добре за теб, и за мен.

  Es muß Geld fließen!
 40. 41 Профил на tur4in
  tur4in
  Рейтинг: 0 Неутрално

  до 28 " но за разлика от 99% от бивш колеги там, ми светна навреме, че всичко е една огромна лъжа."

  Напълно те подкрепям.Общувал съм с амеркианац с PH по финанси.И той казва нещо подобно(за лъажата де).

 41. 42 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Цените на билетите се повишиха в град от Баден-Вюртемберг от 1,90 евро на 2,10 евро. Удря ме директно, също и цените на месечните карти..

  Es muß Geld fließen!
 42. 43 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 501 Весело
 43. 44 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#22] от "има БОГ":Май не си дочел статията.А тя е че американците са открили картите на руски геолози открили подземните богатства.Значи американците скоро няма да си отидат оттам.Досега войниците им пазиха берачите на опиумен мак и коноп,сега трябва да пазят и мините.

 44. 45 Профил на ханът
  ханът
  Рейтинг: Неутрално

  бойковската икономика търпи критики по всички направелния. герб все по-трудно оправдава гафовете си с предходните и неудържимо затъва. мисля, че ако така продължава ще повярвам че главата на дянков единствено ще реши кризата.

 45. 46 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 470 Неутрално

  СА КАТО ДИТНЕТЕ И ГАЗТА ХЕПТЕН ЩЕ ГИ УСКОРИТЕ НЕЩАТА,ТОВА СИ Е ЧИСТА СТАГФЛАЦИЯ,БЕ!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK