Армията на неосигурените за здраве се увеличава

Болниците трупат сериозни загуби заради здравнонеосигурените

© Анелия Николова

Болниците трупат сериозни загуби заради здравнонеосигуренитеС 18 346 са се увеличили неосигурените за здраве през април в сравнение с март 2010 г., съобщиха от Националната агенция за приходите /НАП/. Тогава беше обявено, че хората, които не си плащат здравните вноски са 1.2 млн. души.


Според експертите на агенцията по-големият брой на отпадналите от осигурителната система се дължи на няколко фактора. Един от тях е традиционно по-големият брой на българите, които заминават на сезонна работа в чужбина.


Друг проблем е, че по време на криза някои работодатели не подават коректно данните при прекратяване на трудови договори на свои работници. В резултат на това някои служители продължават да се водят на работа и да са с непрекъснати здравноосигурителни права, без на практика да са внасяни вноските им за здраве, установили от НАП.
От 2010 г. здравноосигурителните права на гражданите се прекъсват, ако не са внесени повече от три вноски за период от 36 месеца назад, а не 12 месеца, както беше до края на 2009 г. Повишаването на минималния осигурителен доход се отрази и върху размера на вноските за здравно осигуряване на лицата, които не са осигурени на друго основание (например, трайно безработните). От януари 2010 г. те внасят не по-малко от 16,80 лв. на месец за здраве, докато миналата година сумата беше 10,40 лв. на месец.


Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравни вноски, чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg или на телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Системата дава данни за всички месеци и години, за които не са платени здравните вноски.


От агенцията припомнят, че до 30 юни трайно безработните, които не получават обезщетение от Бюрото по труда, и студентите над 26 г. трябва да подадат новите декларации за здравно осигуряване в НАП. Декларацията образец 7 се въведе за първи път тази година и срокът за подаването й изтича след 10 дни.


Подаването на декларацията става в офисите на НАП или по пощата с обратна разписка. Такава декларация нямат задължението да подават безработните, които получават социални помощи, жените по майчинство, пенсионерите и студентите, които не са навършили 26 години. Декларацията не трябва да подават също едноличните търговци, собствениците или съдружниците в търговски дружества, регистрирани като упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност, земеделските и тютюнопроизводителите, посочват от НАП.


Всички, които са започнали сами да внасят здравноосигурителните си вноски от 1 януари 2010 г., трябва да подадат декларацията до края на месеца, следващ месеца, в който са започнали да плащат сами за здраве, припомнят от агенцията.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Армията на неосигурените пък според мене се увеличава право пропорционално на увеличаващият се брой безработни.
  Те трябва да избират - вноските или нещо за ядене.
  Избрали са нещо за ядене явно.
  Като ми дойде редът ще направя същото нещо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 2. 2 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 571 Неутрално

  А за какво да се осигуряваме! Нали закриват болници! За какво трябва да плащаме - за услуги, които няма да бъдат предоставени или ще трябва допълнително да се плащат! Е, това днешните политици са живи бирници - само грабят, без да дават! Сещам се за филма "Господин за един ден" - спомням си и бирника в двора на Пурко и правя съпоставка с днешните времена! Скоро гледах как съдии-изпълнители говореха как като ходят по хората няма какво да им вземат - имало е случаи дори марулите им са вземали! Не ги ли е срам - карат безработен човек да си плаща за здраве - ами как да стане това? Без доход пак ще хрантутиш държавните лешпери! Ами нека те си покажат документи, с които са платени техните осигуровки! Преди не помня колко месеца НЗОК обяви, че държавните служители не са внесли осигуровките си! Нека се докаже, че вече са платени! Аз съм убеден, че откакто са на власт, не са платили и една стотинка осигуровки, както и задълженията към бизнеса! За какво управление говорим тогава - това за мен е ГЕНОЦИД над хората! Нека някой каже какво положително в социален план е направено за хората - колко болни стоят без лекарства, колко майки стоят без детски, колко фирми фалираха по вина на държавата и т.н. и т.н. Всеки напира за задълженията на обикновения човек, пращат му съдии-изпълнители, а държавата - нея кой ще съди?

 3. 3 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Нали сме държава. Все пак някаква армия трябва да имаме.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK