Да излъжеш общината по нейна наредба не било престъпление

Имотна прокурорка, искала евтино жилище, няма да бъде наказана


Имотна прокурорка, искала евтино жилище, няма да бъде наказана

Обвинителят от Софийската районна прокуратура Русалина Михайлова не е извършила престъпление, като е излъгала в декларацията си пред Столичния общински съвет, че няма имот в София, за да получи общинско жилище. Това съобщи вчера говорителят на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска.


Разследването по случая с Михайлова започна, след като в края на 2007 г. съпругът й Емил Милев - тогава прокурор в Сливница, сега адвокат, подаде сигнал, че е изнудван от колегата си от Върховната касационна прокуратура Ангел Дончев. По-висшият прокурор беше задържан, докато получава 20 хил. евро от Милев, който в сигнала си за изнудването твърди, че парите са му били поискани, за да няма негативни последици от течаща срещу него проверка за документни престъпления.
Проверка на прокуратурата установи се, че Михайлова е подала декларация в общината, че няма имоти в София, но съпругът й, който е част от домакинството, притежава такива. Към момента семейството има две къщи - в кв. Симеоново и Драгалевци, като втората е купена за 1.95 млн. лв., разкрива декларацията на Михайлова пред Сметната палата.


По случая с Михайлова имаше разследване, което е прекратено, съобщи Немска. Становището на обвинението е, че няма извършено престъпление. Причината е в текста от Наказателния кодекс, който предвижда, че е престъпление само ако "се потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация, която по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дава пред орган на властта".


Наказанието за невярна декларация е до три години затвор или глоба. Михайлова обаче е подала декларация по наредбата на Столичната община за реда и условията за управление и разпореждане с общински жилища. На въпрос не означава ли това, че всеки може да лъже в декларациите си по общински наредби без страх от наказателна отговорност, прокурор Немска отговори: "Да, такъв е законът." Според наредбата, по която Михайлова е излъгала, че няма имот в София, е предвидена административна санкция - глоба до 500 лв.Имотна прокурорка, искала евтино жилище, няма да бъде наказана

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK