Антична Сердика е унищожавана заради ЦУМ и хотел "Балкан"

Антична Сердика е унищожавана заради ЦУМ и хотел "Балкан"

© Анелия НиколоваЧасти от античния град Сердика са били открити и унищожени, когато през 1953 г. са копани основите на магазина ЦУМ и на хотел "Балкан" (сега "Шератон"). Това каза днес арх. Константин Пеев, който се занимава с археологическите проучвания на останките от древния град под ларгото на София. Много части от града излязоха при строителството на новата метролиния.


При разкопките беше открита и части от зидове на сграда от XVII-XVIII век, съобщи преди дни за "Дневник" главният архитект на София Петър Диков. Започнало е вече пренасянето им в район Кремиковци, където ще бъдат експонирани, уточни арх. Пеев. Откритите останки от град Сердика ще бъдат оставени в центъра на София, като метрото ще минава под тях, уточни той.


Археологическите разкопки пред ЦУМ бяха разгледани от американския посланик Джеймс Уорлик и семейството му, министърът на културата Вежди Рашидов и кметът на София Йорданка Фандъкова. "Целият свят трябва да се запознае с богатото културно наследства на България, нашите интелектуалци ще подкрепят подобни проекти", каза Уорлик. Вежди Рашидов пък обяви, че за България е много важно да открие културен център в САЩ.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  Да, и после разрушаването продължи при изграждането на хотела до Грамофон, ремонта на магазин София и първия лъч на метрото.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на Nikola Koparanov
  Nikola Koparanov
  Рейтинг: 412 Разстроено

  г-жо Чолашка тази малка буква, с която е написана България в последното изречение, е добре да порасне

 3. 3 Профил на concept
  concept
  Рейтинг: 740 Неутрално

  a... комунистите в Русия цяло море пресушават без да им мигне окото, та тези тука за няколко камъка един върху друг ще се свенят. Няма братче- древна София- това като не помага на партията, за какво им е?
  иронично ама...

 4. 4 Профил на Деян Христакиев
  Деян Христакиев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Легитимират унищожаването, като водят посланника на САЩ.

 5. 5 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Как така няма да ру6ат безогледно комунягите. След тях трева не никне...

  Го6о Тарабата като един истински съветски гражданин се вълнува от диктатурата на пролетариата, не от някаква история и "реакционно" минало.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 6. 6 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1084 Разстроено

  До коментар [#1] от "Тони!":

  За съжаление е така. Унищожавана е още заради днешното Президентство и хотел "Шератон" (включително чрез затварянето на ротондата "Св. Георги" във вътрешния им двор!), заради сградата на Булбанк и в последно време заради хотел "Арена ди Сердика", в чийто приземен етаж остана част от амфитеатъра, т. е. заради някакъв хотел останките на една антична сграда не можаха да бъдат цялостно разкопани и експонирани.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 7. 7 Профил на Гуньо
  Гуньо
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Ама вие сега ли го научавате, та разтръбявате добре и отдавна известния факт така гръмогласно?!

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  Ако навремето е имало грижовно отношение към тези находки, днес центъра на столицата щеше да бъде далеч по-атрактивно и с културен профил място. Така, както Партенона е част от представите ни за Атина. Добре поне, че относително голяма част от центъра на древна Сердика към настоящия момент може да бъде съхранена за бъдещите поколения.

 9. 9 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Дотук см ита ,че преди са се пшолагали грижи за културата и науката. Полагали са се грижи само за пропагандата , а ако се отпечата и някоя друга книга покрай това - няма лошо

  15.02.1989 - 07.02.2018
 10. 10 Профил на Петър Бояджиев
  Петър Бояджиев
  Рейтинг: 402 Неутрално


  Каквато културата, такова и наследството. Рулетки, хотели и влакове. Честито!

  the world's greatest lie is fate
 11. 11 Профил на sugga
  sugga
  Рейтинг: 402 Разстроено
 12. 12 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 555 Любопитно

  Комунистите са "най-великите", затова нищо преди тях не трябва да съществува. Някакви си ми "камънаци"?! Мъка-мъкааааа... комунистическа простотия.

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  До коментар [#7] от "Гуньо":
  Разгласява се Гуньо за да стане най-сетне ясно и на най-дебелоглавите, какви безродници са комунистите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на epikureec
  epikureec
  Рейтинг: 0 Неутрално

  голема работа, след 2000 години и антична Дружба ще бъде унищожен по същата схема

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  Нека не спестим критиката и към днешните. Античният град Аполония от изкопаването му насам се използва като нелегална тоалетна на плаж "Харманите". Има едни саркофази, които са особено удобни за ходене по голяма нужда. Закъсали туристи и морен персонал от плажните заведения стъпват с двата крака на стените на саркофага, клякат удобно и друсат крушата там, където е бил погребан някой древногръцки владетел, философ или военачалник. Когато прахът на времето отново затрупа руините, археолозите пак ще разкопаят и ще се произнесат за последния културен пласт - на бай Ганьо лайната!

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 16. 16 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Ние добре знаем, че комунистическата власт е правела всичко възможно да премахне всякаква култура която и пречи, за да ни напълни главите с тъпа патриотична пропаганда. Много е важно да се сещаме за това като четем новините как искат да строят (втори) паметник на Живков. http://dnevnik.bg/analizi/2010/06/17/918768_pametnik_na_jivkov_podigravka_s_horata/
  А в други държави обявиха за противозаконно реабилитирането на тоталитарни култове...

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 17. 17 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А бившия Партиен дом върху какво мислите е построен??? И на каква дълбочина са основите му? Само като си представите какви останки има в подлеза пред входа му, сами се сетете какво е под него. Сигурно същото е било и под БНБ и повечето масивни сгради в София.

  В метроспирка Сердика има карта на крепостната стена на средновековния град върху съвременна карта. Разгледайте я, докато чакате. Така ще се ориентирате къде всяко копване ще изкара антики.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 18. 18 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ей, Ти какво решил си с чука,
  с този трясък и искри?
  Аз ли,
  нов път ще се пробива друже тука,
  нов път,
  в тези канари!

  ..ако правилно си ги спомням... това беше мотото тогава. кой ти мислеше тогава за стари грънци!
  Добре че пак нещо са открили!

 19. 19 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 458 Неутрално


  Трябва се стигне до най-долния пласт, и той да бъде изследван най-грижливо! Не ни интересуват разни църковни градежи и гробища! Църкви под път и над път! Покажете останалото от първите заселници на това място!

  А тия през Средновековието нарочно са направили това гробище върху античните останки! Комунягите само са продължили пъкленото им дело! Те затова и си се разбираха и разбират перфектно червените и чернодрешковците... Абсолютни безродници!

  Искаме истинската си БЪЛГАРСКА история! БЪЛГАРСКОТО СИ ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО!

  ----
  Надпис на кансюбиги Пресиян при Филипи от 837г.:

  “Пресиян от Бога владетел на многото българи изпрати кавхан Исбул, като му даде войска, ичиргу боила и кана боила колобъра. И кавханът при смоляните...Който дири истината Бог вижда. И който лъже Бог вижда...Българите направиха много добрини на християните и християните ги забравиха, но Бог вижда.”

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 20. 20 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  ...огин в поглида гори!
  По идно време пристига един другар
  -ама многу отгуворен,и пита:
  -Алуу,к,во праиш ти,бре,
  с този огин, и с изкри?!?
  -Кой,аз ли?
  Кълдаръм гиби чука тука,
  кьорулсум табела !
  *По Смирненски,издекламирано в СПТУ*Клинци и подкови*

 21. 21 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  До коментар [#5] от "B52":

  Едно уточнение - Тарабата е умрял през 49-та година, която през 20-ти век се е паднала 4 години преди 53-та.

 22. 22 Профил на Joronic
  Joronic
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Много ме е яд на комунягите. Ноастина под ЦУМ и Шератон е имало находки и комунистите са ги видели. Там отначало работели обикновени бачкатори, но като станало ясно какво се открива ги изгонили и на помощ дошла войската и всичко се извозвало с покрити камиони Шкода. А това, че са покрити е било много странно, защото знаем, че и през 80те години са возели уранова руда в открити самосвали. Значи през 50те нещо сериозно ги е смутило. А освен това между ЦУМ, Парт. дом и Шератон има доста тунели, с други думи сега и да се пънем, няма какво да се открие. Пълни нещастници са тези комуняги.

 23. 23 Профил на stoli4anin
  stoli4anin
  Рейтинг: 233 Гневно

  Това с ЦУМ , Президентството и Партийния Дом е 1-я от смъртните грехове на Комунистите, както Народния Съд и други работи...
  за тези неща вместо да се покаят и да се самозакрият с контролиран взрив на Позитано 20 и масово предаване на партийните книжки - те продължават да унищожават България справка 2005-2009 !

  Да вземете най-накрая да имате по-дълга памет, о неразумни уроди, наречени Българи и вече наистина да ги изхвърлите от всякаква власт Завинаги !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK