Първанов ще пусне актуализацията на бюджета, иска референдум за "Белене"

Първанов ще пусне актуализацията на бюджета, иска референдум за "Белене"

© Анелия НиколоваПрезидентът Георги Първанов обяви в ефира на Би Ти Ви, че ще подпише указа за актуализацията на бюджета, след като законът бъде приет от Народното събрание, защото именно премиерът и правителството трябва да формират политиката. По думите му обаче, той има сериозни възражения срещу философията, концепцията на бюджета.В същия час премиерът Бойко Борисов участва на живо в сутрешния блок на Нова телевизия.
Големият проблем на актуализацията е, че тя идва заради несъбраните приходи, каза Първанов и допълни: "На тази база трябва да търсим решенията". Той посочи, че има много противоречия с премиера, и напомни, че още през септември 2009 г. е предложил структурен бюджетен дефицит в рамките на 3%, от който да бъдат заделени пари за здравеопазването и образованието и за бизнеса.


Президентът каза, че възразява срещу отношението към общините - "да го няма този подход на калпак 15% за всички, защото има 40 - 50 от тях, в планинските райони, които просто ще загинат". 


От друга страна той посочи, че управляващите проявяват "специално отношение" към някои общини, "стремеж да се спечели служебна победа" (бел. ред. на местните избори догодина). Няма значение с каква бюлетина е избран кмета - БСП, ДПС, СДС, НДСВ, засега единствено извън този контрол, да не кажа натиск, остават кметовете на ГЕРБ, посочи държавният глава.


Президентът изрази безпокойство, че при актуализацията на бюджета се посяга към фискалния резерв. Актуализацията не е насочена към структурни реформи, а парите от резерва като вода в пясъка ще потънат за покриване на някои разходи, предупреди той.


Президентът намекна за оставка на Симеон Дянков: "Премиерът трябва да засили тази част от екипа си, това може да включва и смяна"


Ако ги няма заложените приходи, ако се очертае по-голям дефицит от заложения, ще се отиде на емитиране на външен дълг, каза Първанов и изрази съгласие с лидера на СДС Мартин Димитров, че сега не е подходящото време за това. Той предупреди, че ако се стигне дотам, страната ще трябва да сключи споразумение с МВФ, а примерът на Румъния показва, че това не би било добър вариант. 


Алтернативата е да се използват лостовете на НАП и митниците, за да се увеличат приходите, посочи Първанов.


Референдум за АЕЦ "Белене"


Първанов каза, че няма никаква приемственост в политиката в областта на енергетиката и  посочи, че има срив на енергийната дипломация след като премиерът Бойко Борисов обяви миналата седмица намерението си България да се откаже от проекта за петролопровода "Бургас - Александруполис" и да замрази АЕЦ "Белене".


Ако анализираме "Бургас - Александурполис" - можехме да поискаме смесена фирма за транспортиране на петрола през Черно море, каза Първанов и допълни, че няма различия с Борисов по отношение на екоаспектите на проекта. Но да не предрешаваме екооценката с политическо задание, както направи премиерът, каза Първанов.


Позицията към "Белене" създава нови рискове пред българската енергетика, каза Първанов и нарече новата АЕЦ "важен инструмент за излизането на страната от кризата" чрез новите работни места. 


Според президента е спекулация, че стойността на проекта е 26 млрд. , по думите му максимумът е  малко под 8 млрд. евро. Можем да спечелим 10 пъти повече средства, отколкото вложените, каза Първанов и обвини правителството, че то е прогонило стратегическия инвеститор - германската RWE, която се оттегли миналата есен.


По думите му така България отстъпва позиции на Румъния, Турция и Чехия, които ще осъществят подобни проекти именно с Русия.


Първанов предложи национален референдум за съдбата на "Белене" , защото това ще е референдум за бъдещето на българската енергетика. Той предупреди, че с политиката, която кабинетът води, България може да бъде изолирана и от друг важен проект с руско участие - газопровода "Южен поток", където ще бъде заместена от Румъния. "С един удар ликвидираме три проекта", каза президентът и направи аналогия с края на 90-те, когато кабинетът на СДС с примиер  Иван Костов "направи всичко възможно, за да изключи България от газопровода "Син поток" (между Русия и Турция по дъното на Черно море). 


Съпричастен към граждански проект


Запитан какво може да работи човек, който е изкарал два мандата като държавен глава, Първанов отговори, че със сигурност ще се посвети на себе си и семейството си. Ще инвестирам в подготовката на млади лидери - стара моя идея, но на първо време ще бъда съпричастен на политиката, не в партиен смисъл, каза държавният глава.


Президентът отбеляза ,че да бъде партиен лидер не е предизвикателство за него, но би бил съпричастен към един граждански проект, който да отстоява политика. Досега партиите са експлоатирали гражданските структури за свои цели, идеята е политиците да бъдат заставени да говорят на експертна територия, в публичен план да се наложат експертите,  посочи той. Тези таланти да са се наложили в обществото и следващият премиер да ги търси "не на завоя на Севлиево", каза Първанов като намекна  за първата среща на това място премиера Борисов с бъдещия министър на здравеопазването Анна Мария Борисова.

Държавният глава посочи, че премиерският пост не е детската му мечта. Той разказа, че Сергей Станишев му е предлагал да стане премиер и през 2005 г., но Първанов отказал.Станишев израсна много, но с времето просто изтърва нещата, каза Първанов.


Тройната коалиция беше безусловно необходима, за да влезе България в Европейския съюз, е оценката на Първанов, наричан "бащата на тройната коалиция", съставена с мандата на ДПС. "Тогава ние бяхме на ръба и при правителствена криза, щяхме да пропилеем този шанс", допълни той. Президентът разкритикува предишното правителство, че политиката се е правила в затворени кръгове - съветнически екип към премиера и съвета на коалицията, но нарече "тройна коалиция" и сегашното управление.


Запитан дали неговият граждански проект ще разклати още позициите на БСП, чийто лидер Първанов беше преди да стане държавен глава, той отговори, че този проект няма да има политическа окраска, както се говори, нито ще бъде от лидерски тип. Ще опитам да направя един отбор, каза Първанов и сравни с футбола, където винаги е бил плеймейкърът.


На въпрос дали ще участва при определянето на бъдещата лява кандидатура за държавен глава, посочи, че би се въздържал заради деликатността на ситуацията, но би приел всеки наследник. Първанов допусна да има повече от един независим кандидат. "Въпросът е да е лидер на мнение, да е човек, който ще стои достойно като държавен глава - балансиран и мъдър, баща на нацията", са думите му.


Запитан дали има конкретно някого предвид, Първанов отговори, че ако е имал, би го казал "където трябва" - там, където се формират подобни инициативи.


Борисов беше съдружник с Алексей Петров, но не е обяснил това


Помолен да направи оценка за работата на службите, Първанов отговори, че престъпността трябва да бъде респектирана, макар че за дребните престъпници това се преекспонира.


На въпрос за връзките му с Алексей Петров, който е в ареста от февруари след операция "Октопод", Първанов посочи, че крадецът вика "Дръжте крадеца". Премиерът Борисов имаше съвместна фирма с Алексей Петров и досега не се дава никакво обяснение за това, посочи държавният глава. Съвместната спортна кариера на двамата според Първанов не дава основание за съвместен бизнес. Трябва да се види кой вкара Петров в Националната служба сигурност, после в ДАНС,  призова Първанов и поиска бившият шеф на НСС Атанас Атанасов да каже как го е назначил и дали е бил подложен на натиск. 


Той посочи, че трябва да се изясни и кой стои зад Алексей Петров.


Първанов отрече убитият през 2005 г. банкер Емил Кюлев и пострадалият тежко след покушение през 2007 г. председател на съюза на частните предприемачи "Възраждане" Манол Велев да са били негови съветници. Това, че са участвали в дискусии, не ги прави съветници, съветниците са обявени в сайта и там няма да срещнете такива имена, каза президентът.Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK