Станишев не помни да е канил Първанов за премиер през 2005 г.

Станишев не помни да е канил Първанов за премиер през 2005 г.

© Красимир ЮскеселиевЛидерът на БСП Сергей Станишев заяви пред журналисти в парламента, че няма спомен да е предлагал на президента Георги Първанов да става премиер през 2005 г. По-рано днес пред Би Ти Ви държавният глава разказа, че отказал да заеме поста министър-председател след предишните парламентарни избори.

Историята, за която Първанов посочи, че разказва за първи път публично, дойде в отговор на въпроса дали ангажирайки се с политиката и след края на президентския си мандат догодина, няма амбиции да влезе на "Дондуков" 1 след редовния вот за депутати през 2013г.


Станишев напомни, че още през април 2005 г. на конгреса на БСП е заявил, че ако партията спечели изборите, нейният лидер  ще поеме отговорността и ще бъде кандидат за министър-председател.


Станишев посочи, че преди парламентарните избори през 2005 г. е било важно БСП, като водеща партия в проучванията, да заяви своята кандидатура за министър-председател, тъй като през 2001 г. такава не е била ясно очертана.
Тогава съм водил много разговори предварително през зимата и в началото на пролетта за възможни опции коя кандидатура би била най-удачната и през април 2005 г. на конгреса на партията ясно заявих, че ако БСП спечели изборите, аз поемам отговорността да бъда министър-председател, напомни Станишев. Нямал спомен сред тях да е бил президентът Първанов.


След това никога друг вариант не съм обсъждал, защото тук опираше до принципи, добави лидерът на БСП.


На въпрос означава ли това, че президентът лъже, Станишев отговори: "Не съм казал такова нещо". Той избегна отговора на въпроса какво е неговото обяснение президентът да извади тази "новина" в сегашния момент и дали се опитва да си прави пи ар на гърба на Станишев.


Помолен за коментар на заявено от държавния  глава намерение да участва в граждански проект след края на президентския мандат, Станишев каза: "Говорим за хипотетични засега проекти, доколкото си спомням президентът е заявил, че до края на мандата ще бъде президент на страната и президент на всички български граждани".


За критиките на Първанов, че като премиер Станишев е израснал много, но с времето "просто е изтървал нещата", лидерът на БСП каза, че уважава мнението на президента, но не би се съгласил с всичко, казано от него. "Коалиционното правителство е много трудна формула и аз неведнъж съм казвал, че в известен смисъл завиждам на Борисов като министър-председател, защото има зад себе си желязната подкрепа от ГЕРБ, които изпълняват всяка негова заповед и коалиционни партньори като "Атака" и "Синята коалиция", които подкрепят правителството във всичко", допълни той.


Според Станишев като премиер той е отстоявал достатъчно последователно политиките на левицата и в повечето случаи е налагал позиции, които са важни политически за БСП.


На въпрос кое от двете интервюта - с президента или с премиера, е гледал тази сутрин Станишев каза, че в този час е спал.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK