България е на дъното в ЕС по БВП на човек за 2009 година

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1417 Весело

  Ето ве една добра новина - не сме станали по зле спрямо миналата година

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 2. 2 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 116 Неутрално

  Дотук с мита че много работим и трудолюбието на българина!!!!!!!!

 3. 3 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1744 Разстроено

  България по традиция заема последното място в класациите на Евросъюза...

  Поне да бе последно по престъпност, смъртност от предотвратими заболявания, корупция, произ6ествия по пъти6тата...

  А то, по не-добрите показатели сме първенци.
  При това не са ни виновни нито руснаци, нито хамериканци, нито марсианци.
  Кофти племе се оказахме, колкото и тежко е да си го признаем.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1208 Разстроено

  След 20 години преход, откоито само 5 години без комунисти във власта, да не говорим за бизнеса - така ще е!

 5. 5 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 492 Весело

  ZZ Top сме във всичко! И това ако не е забележително постижение - кой друг е като нас? Това би трябвало да ни прави горди че сме българи

  Да кажем не на педерастията!
 6. 6 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#2] от "popai":

  Бачкаме, ама залудо. Производителността на труда в България е много по-малка от тази в развитите европейски икономики. Много добър пример е строителството: с изключение на няколко големи фирми, планирането е много лошо, използват се остарели технологии, където има много ръчен труд, процесите не са оптимизирани.

 7. 7 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#2] от "popai":
  Не е вярно, ние си работим много и сме и трудолюбиви, ама какво да направим като те работят повече и са по-трудолюбиви от нас.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 8. 8 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 830 Неутрално

  "България по традиция заема последното място в класациите на Евросъюза."

  Tu Stultus Es
 9. 9 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 497 Неутрално

  По говорене, на глава от населението, винаги сме били на първо място!

 10. 10 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Това с производителността на труда не е съвсем обективен критерий, просто защото продуктът се измерва в пари, а не в съответната стока или услуга. Да, един френски фермер произвежда 5 пъти повече зърно от българския, цените са международни - в този смисъл във Франция наистина производителността е по-голяма. Но когато една българска фризьорка ти подстриже тиквата за 10 лева, а френската и колежка вземе за това 30 евро, това не означава, че французойката е по-производителна, а нещата се изчисляват именно в пари. Давам най-кифладжийските примери, но няма критерий, който обективно да оцени производителността на труда.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 11. 11 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Гневно

  С ОБРЪЧИ ОТ ФИРМИ,НАГЛАСЕНИ ДЪРЖАВНИ ПОРЪЧКИ,НАЗНАЧЕНИ БИЗНЕСМЕНИ,ПИШМАН ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИТОРИ-ТЪРГАШИ,И ЧИНОВНИЧЕСКИ И ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ НА ДРЕБНИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС,И ОЩЕ КУП ПРИЧИНИ ОТ ДЪРЖАВНА КОМПЕТЕНТНОСТ НЕ СЪМ И ОЧАКВАЛ ДРУГО МЯСТО В КЛАСАЦИЯТА.

 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2446 Неутрално

  Икономическият подем е следствие на духовния. Няма как да се замогне общество, в което университети, вестници, медии, държавни институции, че и футболни отбори масово се управляват от кадри на бившата ДС и обществото възприема това като нещо необезпокоително.

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 13. 13 Профил на e2718
  e2718
  Рейтинг: Неутрално

  Дневник, хубаво, че сте привели хипервръзка към източника на информацията. Но трябваше да споменете, че става въпрос за БВП измерен с паритет на покупателнатата способност, а не в абсолютни стойности.

  Това донякъде оборва критиките на Гилгамеш.

  Също така, данните за Люксембург са изкривени, и споменаването им не спомага много са разкривени на истинската картина.
  На второ-трето място са Ирландия и Холандия, със 131 и 130%.

 14. 14 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Работливи като млад циганин...

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 15. 15 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#13] от "e2718":

  Да, по РРР са данните, ако бяха в реални пари, положението става още по-трагично, но това не променя факта, че статистиката тук е много условна, както и всяка подобна сравнителна статистика. Давам за пример АЕЦ. В българския Козлодуй не работят повече хора, отколкото в която и да е АЕЦ по света. Произвежда се също толкова ток, цената е международна и варира в тесни граници. Но заплатите на българските енергетици са в пъти по-ниски от тези на американските им колеги. Естествено, тек БВП не се влияе от тези заплати, а от количеството произведена енергия.

  Нарочно се отплеснах към заплатите. При нас проблемът е друг. В рамките на БВП е много нисък делът на разходите за труд, "личния доход: около 25 на сто, ако не се лъжа. В развитите страни той достига до 80 на сто, нормално е около 65 процента.

  Всъщност единствмения начин за драстично придвижване напред е, казано по селски, повишаването на "надника". БВП на България страда именно от ниската покупателна способност. Съгласете се, ако един работник има повече пари, ще си купи повече стоки и услуги. Няма да си боядисва сам къщата, а ще наеме работници, а той през това време ще си гледа своята работа.

  Естествено, това означава увеличение на инфлацията, няма как, но при разумно управление и адекватна намеса на държавата като регулатор, казвам, само като регулатор, тази инфлация няма да е страшна. Сега какво имаме? Изкуствено удържана инфлация, при това не малка, съчетана с рецесия.

  Просто българските политици са си издигнали от инфлацията един кумир, комуто се кланят всеки ден и това им пречи да вземат позитивни и градивни решения.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3781 Неутрално

  МНОГО ИНТЕРЕСНО КАК ЩЕ ПРАВИМ БВП СЛЕД КАТО НИЕ У НАС НЯМАМЕ СЕРИОЗНИ ЧУЖДИ ИНВЕСТИЦИИ(ЗА РАЗЛИКА ОТ ЧЕХИЯ ,СЛОВАКИЯ,УНГАРИЯ ИЛИ ПОЛША)...????ОЩЕ ПО-ИНТЕРЕСНО Е КАК ЩЕ ИМАМЕ ПРИЛИЧЕН БВП ,СЛЕД КАТО НАШАТА ИКОНОМИКА Е ПЪЛНА С КОМИСИОНЕРИ ,ТАРИКАТИ И ХОРА КОЍТО НИЩО НЕ СА ЧУВАЛИ ЗА ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ...???А НАЍ-ИНТЕРЕСНО Е КАК ЩЕ ИМА РАСТЕЖ НА БВП СЛЕД КАТО РЕЖАТ И БАВЯТ ЗАПЛАТИТЕ НА ХОРАТА РАБОТЕЩИ В БГ....???НАШАТА СТРАНА СЕ КРЕПИ НАЍ-ВЕЧЕ НА ХОРАТА ,КОЍТО РАБОТЯТ В ЕС И БЕЗ ТЯХНИТЕ(НАШИТЕ) ПАРИ БГ МОЖЕ ДА СЕ ЗАКРИЕ!!!

 17. 17 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Няма как да сме напред с най-много чиновници на глава от населението и с едни от най-виските спрямо заплатите и разходите цени на тока и на горивата.
  В цял свят цените на газта падат, само тук се качват.

  investments.dir.bg
 18. 18 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Толкова могат назначените милионери от БСП, акълът на милиционерите стига до хотел, бензиностанция с контрабанден бензин, проституция и наркотици. Сега обществото ни ако иска да е богато трябва отново да направи преход, т.е. парите да отидат при кадърните хора, не знам обаче дали ще останат живи българи на тая територия.

  икономист - неграмотник с диплома
 19. 19 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Казвам го смело:
  Нашата страна
  е начело
  във всички дъна!

  www.berbenkov.hit.bg
 20. 20 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#15] от "Гилгамеш":

  Все още инфлацията е плашеща, твърде скоро ликвидираха чрез нея спестяванията на българите и занулиха пенсионните вноски до тогава. Това беше съвсем целенасочено, а не в резултат на някакви икономически ефекти.

  За мен tel_112 е много прав - тук нормален, истински бизнес се прави само на най-ниски нива. Останалото е претакане на бюджетни пари, партийни каси и показен лукс от назначени "бизнесмени", чийто краен успех е 9-милиметров (някои ползват друг калибър).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 21. 21 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#19] от "berbenkov":

  Хай, изчезна и се притесних за теб!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 22. 22 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#20] от "Музар":

  Ще бъда кратък. Проблемът е по-скоро в това, че всеки по веригата си слага 100% горница, като същевременно плаща мизерно. Мизерното заплащане води и до мизерно потребление, а потреблението и съответстващото му производство - дали на компоти, дали на компютри, са двата основни стълба на всяка икономика. Все пак не е все едно, дали ще си купиш едно, или две кисели млека дневно? Като си купиш две - млекопреработвателят ще търси повече мляко, по-високо качество, ще наеме повече работници за по-добри пари. Които пък ще си купуват твоите стоки повече, съответно и ти ще подходиш като млекопроизводителя. При нас е тъкмо обратното - съкращават се работни места, заплати и т.н. Съответно ще се купува по-малко кисело мляко.

  Основен принцип е, че предлагането е според търсенето. Ние правим обратното. Естествено, че хората ще си свият харчовете, когато доходите им намалеят. Като купуват по-малко, и производителите ще продават по-малко. Засега те си компенсират пропуснатите ползи с увеличаване на цените. А правилният начин е другият - увеличаване на доходите - стимулиране на потреблението - стимулиране на производството.

  Затова и според мен не е правилно орязването на бюджетните заплати. Те трябва да се увеличават, но да се съкрати персоналът, който с голяма вероятност би си намерил друга работа при нарастващо потребление, респ. производство.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 23. 23 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Би ми било интересно, ако се проучи колко души създават БВП? При един милион деца и ученици, три милиона пенсионери, поне шест-седемстотин хиляди цигани, двеста - триста хиляди безработни и още толкова държавни служители, кой работи? Ние, тези, които плащаме данъци и осигуровки и не сме толкова много! Правителството да вземе да помисли по въпроса.

  Хесапов - герой на нашето време
 24. 24 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Весело

  Да ама сме /почти/ енергиен център на Балканите, я какви дупки за милиарди направихме?

 25. 25 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  То е като в щатите, в средата на века. Не помня кога и къде, но ако някой държи, ще му дам точни данни. Та в не-знам-кой си щат открили мини и направили надниците двойни. Хората работели там, изкарвали добри пари, купували много стоки, докато имало откъде. Защото никой не се хващал да работи вече като сервитьор, шивач, дърводелец, за парите, които били плащани дотогава. В следствие драстично се вдигат всички цени и заплати, но все пак растежът на заплащане изпреварва повишението на цените. Това е пример. Все пак ако за една и съща работа ти предложат 1 или 2 лева, естествено, че ще се хванеш, на 2 лв. А този с 1 лев ако иска да има работници, ще трябва да плаща повече. Конкуренция!

  А при нас е картел. Като че ли всички са се споразумели да плащат малко. Държавата се саморекламира като страна с евтина работна ръка. Търговете се печелят от тези, които предложат по-ниска цена за труд. Най-производителните българи емигрират и правят БВП на други страни. Накрая ще стане като в поговорката - "Тамън научихме магарето да не яде, и то взе че умря."

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 26. 26 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#22] от "Гилгамеш":

  Не споря за икономическите принципи, само споменавам че у нас те са изключително изкривени. Всъщност и ти го казваш:

  "Проблемът е по-скоро в това, че всеки по веригата си слага 100% горница, като същевременно плаща мизерно."

  Тези 100% горница къде отиват? Във всеки случай не се "реинвестират".


  Колкото до заплатите на държавните чиновници - и аз съм за съкращаване на излишния персонал и умерено увеличаване на заплатите на останалите (заради кризата). Задължително трябва да върви с подобряване качеството на административните услуги, иначе разходите на бизнеса по тези му контакти ще нарастнат неимоверно не само като чисти пари, но и като загубено време.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 27. 27 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Весело

  Музар точно в десятката -истинския ,нормален бизнес е само на ниско ниво и то пак повлиян от изкривяването на пазара.А на Гилгамеш ,ще кажа :почти си прав само едно голямо въпросче пречи Как да дигнеме доходите без реално покритие и да не ни отвее инфлацията.Справка /не много коректна Гърция ,но тя е в еврозоната та това донякъде я спасява иначе
  жална им майка/ Не става така дигаш яко заплатите и икономиката тръгва .виж кво стана с жилищата и кредитите
  това му се вика балон.Лесни недомислени кредити цените на НИ
  в небесата и после бам и катастрофа.Като циганите ,три дни аху иху и после цяла година тихо.

 28. 28 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#26] от "Музар":

  Въпреки че 100% са твърде много... Това са пари, капитал, при инвестиция, те биха работили за икономиката. Тук отиват за скъпи коли и в чалга-клубове - това също е проблем.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 29. 29 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Гилгамеш примера ти със щатите не е коректен тогава да откриеш мина и да я разработваш е било като сега да внедриш нова технология някъде.Не съм против дигането на заплатите
  ,но трябва да е подплатено с реално конкурентно производство
  с висока добавена стойност.Просто разменяш причина и следствие .

 30. 30 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#27] от "Крез":

  Случаят при нас е различен от гръцкия. При нас кризата на икономиката се дължи основно от свитото и все още свиващо се потребление. А то се свива, поради ниски доходи. Едно ще си купиш, ако заплатата ти е 10 лева, друго, ако ти е 201 трето и четвърто ако е 100 или 200. А при нас това сега е само свиване на разходи, включително по трудови отношения, откъдето идва и основното потребление. Все пак 100 000 бурканчета лютеница дневно са повече от 2 порции черен хайвер. С кризата и двете намаляват, но са несъпоставими като величини. Затова и казах - вдигане на потреблението.

  А как да се вдигнат доходите, от които то зависи? Много просто - "бизнесмените" трябва да се откажат от непременната за тях 100% печалба спрямо вложените средства. Как може същото Нестле в Швейцария да има ниво на печалба след разходите и данъците около 5 процента, а в България - около 70%?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 31. 31 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#29] от "Крез":

  Приятеля, говоря ти за средата на 20 век.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 32. 32 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално

  И да добавя още нещо тогава всеки здрав и прав мъж е можело за седмица две да се обучи за миньор, а сега за технологично производство трябват кадри учили години ,които за жалост бягат на запад /не можем ги вини/До там сме я докарали последните години ,че и квалифицираните ни работници са кът
  ,и за по-мащабен проект не можеш намери достатъчно специалисти .

 33. 33 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#29] от "Крез":

  Ако аз сега открия шивашка фабрика в София и започна да плащам по 1000 лв. на работниците си, гърците и италианците, дошли тук заради евтината работна ръка, дали няма да ме заколят?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 34. 34 Профил на JediMonster
  JediMonster
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#6] от "arch_":

  По кретенско нещо не съм чувал!!! Ето ти един пример............Във курорта Трисил (Норвегия) един хотел се снабдява със мебели от 2 фирми една българска няма да и казвам името за да не правя реклама и една норвежка. Българската фирма има 28 работника оборудвана е със немски машини през 2005 година чисто нови. Средната заплата във българската фирма е 600 лева правят по около 5000 артикула на година. Норвежката фирма има 93 работника от тях 62 на постоянен трудов договор или фаст контракт както се казва тук. Норвежците са оборудвани също със немска техника но от 1965 година средната заплата на постоянно работещите е 27 000 крони или 5400 лева норвежците правят 5000 артикула на година. Един норвежки диван струва за хотелиера около 13 000 крони българският също е толкова.!!!!

  Е бе кретен каде е производителноста на труда ????

  Силата ще ти даде свобода!
 35. 35 Профил на JediMonster
  JediMonster
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#34] от "JediMonster":

  имах предвид 13 000 кр не 13 !

  Силата ще ти даде свобода!
 36. 36 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Гилгамеш,на развиващи се пазари нормата на печалба е винаги по-голяма .Не съм се интересувал точно за Нестле но не ми се вярва да е 70% след разходи и данъци.
  Мое мнение е ,че просто бизнессредата в БГ е много лоша
  от тук нямаме сериозни инвеститори с дълготрайни интереси
  следва бизнес модела- правиш удар и прибираш парсата ,правиш още един ако можеш и пак прибираш стане ли напечено бягаш.Никой разумен бизнесмен не реинвестира в несигурна непредсказуема среда ,не можеш да им се сърдиш както се казва -просто бизнес.Замисли се защо се отварят предимно търговски вериги ами много просто .Вложенията за техните мащаби са минимални няколко десетки милиона.
  Връщат си ДДС то от инвестицията,работят с парите на доставчици и производители /до 60дни отложени плащания/
  ниски дори и за БГ заплати на основния персонал,Бърза амортизация на оборудването.Е не е ли модела Удар събираш парата ,пак удар и така докато е хаос в БГ после я останат я не.

 37. 37 Профил на Рашистката федерация е империя на злото
  Рашистката федерация е империя на злото
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Още поне 20г ще сме все на последното място в ЕС. Сърбия и Хърватия, които не са членове на ЕС са по-добре от нас.
  МАФИЯТА и ОЛИГАРХИЯТА закърмени от ДС ченгеджииницата вече 20г грабят народа и ще пречат поне още 20г. . Русия ги подкрепя защото те работят в нейн интерес. България се нуждае да бъде управлявана:
  1. От хора с ВИСОК МОРАЛ. Да знаят какво означава това.
  2. От високо образовани хора учили на Запад.

  Тъжната истина е че сме най-изостаналите(не смея да кажа общество или нация защото сме бледо подобие на тези силни думи) в Европа. Държавната ни "политика" в последните 20г е да се произвеждат неграмотни хора и такава ще е в следващите 20г. . Прираста ще продължи твърдо да е ОТРИЦАТЕЛЕН. Какво бъдеще ни очаква? Очевидно е че престъпността ще расте поради ниската образованост и заплащане. Бездната между високо технологичния Запад и България може да стане непреодолима.Как ще ги стигнеме, европейците??? И кога?

 38. 38 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#36] от "Крез":

  Всъщност ти потвърждаваш моята теза. Но за да има добър бизнес климат, трябва да има и правителство, което да го осигури, и обсетвена нагласа за него. Днес правителството като че ли това не го интересува, както и предишното, а обществената нагласа е на ниво Син сити.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 39. 39 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#34] от "JediMonster":

  За мебелите не знам. Щом казваш, е така, даже чудесно развитие за Българската индустрия. Знам как се строи една кооперация в Германия и как се строи средностатистическа такава в България. Има разбира се фирми, които се справят перфектно, но повечето малки и средни предприемачи, а голяма част от пазара е именно от тях, още строят с бригадата като по комунистическо време. И за качеството не говоря, говоря за отношението човекочас/продукт. Била съм в няколко цеха за мебели в Германия и машините не ми изглеждаха да са от 1965. Проблемът там е, че трудът е адски скъп. Апропо, не обичам да ме заговарят на "кретен". Ако имаш аргументи, спори с тях, ако не.. зависи дали ги имаш първите седем или не.

 40. 40 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#36] от "Крез":

  Точно средата е проблемът. Никакви данъчни преференции за инвеститори, подарени земи и измислени примамки няма да съблазнят сериозни външни (и вътрешни) предприемачи. Много верен пример за системата на удар с бързооборотни стоки/ ниски инвестиции и омитане, ако стане бъркотия.

  Всичко опира до правилата, които държавата създава и ОСИГУРЯВА! При липсата на правов ред за каква среда да говорим изобщо? Това основата на свободния пазар.

  Оттук каквито и мерки да се вземат, те ще са с непредсказуеми резултати.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 41. 41 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  НАЙ-ПОСЛЕ ЗАВЕТА НА ТАТО Е ИЗПЪЛНЕН, ТОЙ КАЗА :...приземяване, приземяване и пак приземяване, и пак ша повтора приземяване ,другарки и другаре, това ще ни спаси..." Сега трябва да е доволен, приземихме се на дъното сме и сме живи, прав е бил...

 42. 42 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#10] от "Гилгамеш":

  Гилгамеш, производителността на труда се измерва с количеството произведени КАЧЕСТВЕНИ стоки. А за качествени стоки априори се приемат тези, които са купени на пазара. Боклуците от времето на соца са продукти, но не стока. Продукти на човешкото безумие. Така че не търси под вола теле...По-добре би било ако поразсъждаваш над съотношението жив труд-машинни операции в единица произведен български продукт. Колко процента според теб са пада на живия труд и колко на машинните операции? За да стигнеш до извода, че не е достатъчно само труд и трудолюбие, а преди всичко УМЕН труд. Защото умния труд е този, който борави с машини, умния труд е този, чиито продукти се превръщат в стока, заради високото си качество.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 43. 43 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#10] от "Гилгамеш":

  И като гледам колко плюсове са сложили на глупостта ти, си правя изводи за титаните на икономическата мисъл във форума...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 44. 44 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#42] от "baracuda":

  Производителността се измерва с ВСИЧКИ стоки и услуги, пък били те и некачествени. За останалото възражения нямам, права си. Но пак искам да напомня едно - съществува този интересен вид медицина, наречен "стоматологичен туризъм". Защото качеството е не по-лошо, материалите са същите, а клиентът плаща в пъти по-малко, защото и стоматологът си слага по-ниска ставка за работата.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 45. 45 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#43] от "baracuda":

  Не си броя плюсовете, добре че си ти да ги преброиш. Би ли дала обяснение що е това "титан в икономиката"?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 46. 46 Профил на JediMonster
  JediMonster
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#39] от "arch_":

  Съжелявам за думата "кретен" но се вбесявам като вземат разни хора и политици да ме убеждават, че видите ли в България малко работим няма производителност на труда. А в същото време собственника на тази фабрика кара S-klass mercedes а работниците му взимат по 3000 крони а норвежките им колеги които работят по малко и са наистина мързеливци само кафета пият и се чудят как да си напишат овърти както го казват тук взимат 27 000 крони е това е проблема във дебилите бизнесмени!!!!!!!!

  Силата ще ти даде свобода!
 47. 47 Профил на JediMonster
  JediMonster
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#39] от "arch_":

  По думите ви разбирам, че живеете в Германия. За строителството там едно мое лично наблюдение не казвам, че е така навсякаде! През 2008 за пръв път бях в хубавия град Хановер точно когато пристигах сменяха плочките на жп гарата им похвално. Тази година през май пак бях там и пак сменяха същите полчки???? Може просто да е случайност или пък да се сменят на 2 години незнам .

  Силата ще ти даде свобода!
 48. 48 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#45] от "Гилгамеш":

  объркал си и смесил понятията бвп и производителност на трудът ....бвп измерва консумацията на стоки и услуги .....
  а заплатата номинално зависи от много фактори и производителността е само един от тях .....
  предвид по евтините цени и някои особености /сива икономика ,личен дом и фруги/,те компенсират заплатите и стандарта ни не е много по нисък.....за средният европеец не е толкова лесно и не му остават много повече пари от българина ,като си плати ипотеката ,лечението на зъбите ,което е доста скъпо и други разходи ....

 49. 49 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#46] от "JediMonster":

  Некадърници има навсякъде. Добри специалисти също така. В германската Бавария има 40 официални почивни дни (повечето църковни) и съвсем закономерно индустрията последните години се изнася оттам. Освен това не твърдя, че в България не се работи. Просто изключая в положителните примери, към които твоята фирма очевидно принадлежи, трудът на хората освен че е малко или никак платен, е и неефективен.

 50. 50 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#30] от "Гилгамеш":

  Пишеш:
  "Затова и казах - вдигане на потреблението.
  А как да се вдигнат доходите, от които то зависи? Много просто - "бизнесмените" трябва да се откажат от непременната за тях 100% печалба спрямо вложените средства."

  Извинявай, но в главата ти е пълна икономическа боза...
  Потреблението не може да се вдигне изкуствено, с магическа пръчка. А ако се направи, имаш ли идея каква икономическа катастрофа може да настъпи - хора, които не са заработили и за къшей сухар, да разполагат с пари и да харчат за пасти и торти...
  Така само ще се възпита поколение от лентяи, които ще предадат "социално-икономическия опит" на синовете си. А от своя страна и те ще искат същото.
  Що се отнася до доброволния отказ от печалба на бизнесмените - изби рибата в световния океан...Утопията ти надмина творбите и на най-добрите писатели-фантасти...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 51. 51 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#48] от "capitalist":

  Драги, не съм се объркал. Аз исках да покажа връзката между двете, тъй като всички ни критикуват, че БВП бол нисък, защото била ниска производителността на труда. Затова и дадох горните примери.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 52. 52 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 823 Неутрално

  В Румъния прехода е напълно завършен. Никакъв страх от реформи, приет бе закон за лустрацията, лихвите по ипотечните кредити в евро са с цели два процента по-ниски. За северната ни съседка достигането на средноевропейска скорост е постижима цел докато ние закъсняваме, ужасно закъсняваме. А Брюксел никога не чака.

  http://www.youtube.com/watch?v=2ua7wp262WY

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 53. 53 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#50] от "baracuda":

  Пак ли ще ми обясниш, че тук е нормално нормите на печалба да са по-високи? На мен в главата може и да ми е пълна боза, но зная, че ако имам пари, ще си купувам по 2 бози на ден, а не по 1 за два дни. Кой печели? Бозаджията, естествено, щото заради мен ще прави повече боза. И държавата, ако съумее да си прибере данъците от бозаджийницата.

  Така че да не спорим кое е по-добро - да имаш в главата боза (като мен), или мътеница (като теб).

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 54. 54 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#45] от "Гилгамеш":

  За титан на икономическата мисъл навремето беше обявен например дрОгаря Тодор Живков...
  А теб те виждам, че не правиш разлика между продукт и стока и смело пердашиш през просото на тротоарната икономика...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 55. 55 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#51] от "Гилгамеш":

  ние имаме нисък бвп ,по скоро заради ниската скорост на въртене на парите във икономиката ......по старите българи над 40 години са много пестеливи и създават големи дисбаланси във икономиката ......

 56. 56 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#50] от "baracuda":

  Хайде, обясни ми, моля? Един произведен продукт трябва да бъде продаден. За да го продадеш, трябва да има кой да го купи. Купувачът пък трябва да има пари. Е, откъде пари, като доходите са ниски?

  Българската икономика не може да вегетира върху англичаните и руснаците, които си купуват трошляк по морето, бай дъ уей.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 57. 57 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#55] от "capitalist":

  Ами това и аз казвам. Парите трябва да се въртят и основният начин за въртенето им е потреблението.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 58. 58 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 407 Неутрално

  абе каква Бълхария,бре..какви класации,бре!! и какви са тия нищо неказващи проценти,тия мижем да те лажем??!! стари номера и кого-българинът ли лъжат че е в някакви класация,пък и последен!!
  Трагедията е не само КОЛКО много последен е,а че въобще го турят у класации европейски!! Понеже е клоаката на ЕС е в някакви класации на ЕС!! хахаха...гордост! ТРАГЕДИЯ!!
  Прав си 34-и !! точно така!! защото цялата работа е обир от труда на работника и служителя!! Това е България-открай време,традиция,няма мърдане!! Печалбата не отива за работника като НОРМАЛНА заплата като в ЕС-тя си отива за ЛИЧНА полза на БГ мутри,именувани бизнесмени! За да станат те МИГНОВЕНО джипаджии и милионери!! А не както в НОРМАЛНИТЕ евространи-десетилетия наред постепенен растеж за наместване и утвърждаване на фирмата на пазара!! Тука веднага да пълня еднолично гушата -пък фирмата,работника...да мирува и ..да бачка там...за мен!! на колкото по-малко го хвана и държа-повече съм рахат!! Даже и да не са мутри някои-мигар заплатите там са като във Франция например-за същата работа и продукт..и,не дай си Боже(?!) ,за същото качество??
  Извадили ми някакви смешни проценти-КАКТО ВИНАГИ-с цел замазване на нещата..абе България е последна ама все пак е в класацията ,развива се!!хахахах...Тия съставители замазващи на класации могат и да забаламосат сами себе си и да си вярват-ама човекът "живеещ" в клоаката българска-НИКОГА!!
  какви класации,бре,тъпанари! Каква е класацията с АБСОЛЮТНИ СТОЙНОСТИ на ЗАПЛАТИТЕ- в Европа и в България?? 120 евро мин. "заплата" бълхарска!! 10 пъти повече в Германии,Франции,Холандии,елгии,за Скандинавието да не говорим!! И 4-5 пъти повече в Чехия,Словения и т.н.!!
  За качеството на стоките да не говорим...
  А КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТА В БЪЛХАРИЯ???
  Съставен от качество на продукти -храни,качество на услуги,възможност за спорт и отдих в свободно време и ..още 100 неща!!
  Кога бе,кой..по кой начин ще направи да се плащат НОРМАЛНИ заплати.Синдикати ли,цар ли,министър ли,пазарната ли,хехеех,икономика ??? РАЗГРАДЕН ДВОР...и в него рая и някви чорбаджии!! Раята мирува!!!
  БВП..проценти...класации...тъпани сте!!
  Бълхария е на дъното на ямата на дъното на пропастта...и си пребивава там идилично и традиционно отдавна!!!
  Защото там са нации,а тука е рая!!

 59. 59 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#54] от "baracuda":

  Според старите речници е едно и също. Според днешните - вече не. Правя разлика и умишлено давах по елементарни примери.

  Хайде, приятно ви бъбрене, аз се отдалечавам от основното си оръдие на труда - компютъра. Бъдете здрави и весели.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 60. 60 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#57] от "Гилгамеш":

  е да ама ние не можем ,заради борда ......америка гоправи от 100 години ,заеми/ потребление и плавна обезценка на доларът....според теб държавата трябва да налее пари ,а в момента това би било катастрофа ......

 61. 61 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#53] от "Гилгамеш":

  А дали заслужаваш да пиеш по две бози на ден??? Ами ако равностойността на изработеното от теб на ден се свежда до половин боза? Кой ще поеме разликата от боза и половина?
  Ами сега? Въпрос с повишена трудност...
  Каквото и да отговориш, ако си напрегнеш ума ще стигнеш до извода, че така както на мАкрониво има един баланс между производство и потребление, на мИкрониво има аналогичен баланс между това което си отдал от себе си в произведените продукти и това което си получил като награда за труда, за да се възстановиш и развиваш като работна сила и като личност.
  Другото е ураджийски популизъм: Дайте да дадем заплати на народа! По-полека - заплата се дава за изработено, а не за да потребяваш. Никой няма да ти даде заплата, защото имаш нужда да потребяваш. Обратното - всеки ще ти даде заплата, ако си я изработил.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 62. 62 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#60] от "capitalist":

  Да, измих си зъбите, последен коментар. Държавата не трябва да налива пари, а да дава тон. Миналото лято "моята" автомивка слагаше обяви, че наема работници за 700 лв месечно. Сега дава по 500. А нито колите са намалели, нито цените. Струва си да се замислиш.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 63. 63 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#61] от "baracuda":

  Заслужавам и повече. Все пак всеки ден превеждам маса страници за по 5 лв. на всяка. Канадският ми колега го прави за по 25 канадски долара на страница. И аз нито бачкам по-некачествено, нито по-малко.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 64. 64 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 442 Неутрално


  Така е като най - добрият икономист на Балканите събира от гламавия си , обичлив народец данък МВР и прочие...

 65. 65 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 407 Неутрално

  а какво всъщност се произвежда??? качество?!
  я скоро ми кажете един български салам който се изнася в Германия или Европата въобще и който немците или европейците се изпребиват да купуват и ядат??
  И ми кажете един и най-най-евтин "некачествен"
  (в кавички щото на немеца или европееца " най-евтиния салам е много по-добър и става ЗА ЯДЕНЕ за разлика от българското "най-качествено"!) евросалам,който да се внася в България(ЕС уж,евросемейство,общ европазар уж!) ???
  Преди 10 и отгоре години беше се промъкнал един само датски салам най-обикновен,който ставаше за ядене и беше ок-за разлика от бг боклуците!Отдавна го няма,разбира се...Пак тогаз,имаше веднъж-дваж отнейде появила се гръцка наденица,4-5 лв. килото,супер месо...и тя изчезна,никой не я внесе повече.Остана само родното върховно "производство"! обаче,небеса!! Защо родната мутра-бос или собственик на фирма е със суперджип,имоти и палати-при такова БГ качество и производство,даже по- и по-разточителен от еврособственика и евробоса ???
  Ей я едната причина защо "там" едно получава работника,един е дохода,а в БГ е другото....
  а на Запад хората не са мирували през 20-я век,борили са се за НОРМАЛЕН труд и НОРМАЛНИ заплати,синдикати,гражданско общество РЕАЛНО и..ето защо те са ей там,а ний ей тука ,у клоаката...
  В Бълхария мутрите и тъпанрите водят и определят-това е причината!! Раята мирува уплашено и...си чеше езика инкогнито и поединчно!!

 66. 66 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#47] от "JediMonster":

  Ако не ме лъже паметта, гаранцията на една такава строителна услуга (зависи дали е по BGB или VOBB) е между 2 и 4 години. Гарантирам Ви че се спазва. Тук пак опираме до законодателство. Качеството на строителните услуги в Германия и спазването на договорите имат много ясна и твърда законова рамка. Много повече се стараеш да строиш качествено, когато знаеш, че можеш да плащаш след това. А иначе немците често малко прекаляват. Наскоро от една средновековна стена в Южна Германия паднаха два каменни блока. Оправиха тях, след което иззидаха още един кат блокове отгоре, нищо че останалата част от стената си беше в идеално състояние.. Цялото струва на общината близо 300 000 евро.

 67. 67 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 116 Неутрално

  Има достатъчно основания да сме на това място:
  1.Бизнесмени станаха не хора оцеляли в нормална икономическа среда на конкуренция, а назначени за такива чрез партийни протекции.
  2. България все още не се е отърсила от социалистическия манталитет.
  3. Българинът е в тежка духовна криза - нито има идеали, нито има религия, нито е толкова трудолюбив колкото го разправят.
  4. В добавка към горното сме и в тежка димографска криза.
  Не си ли оправим сами нещата няма кой да ни помогне. Така, че вместо да гледаме и коментираме какво става в другите държави да се вгледаме в себе си, семейството си, политиците ни, обществените деятели и т. н.

  Пътят е целта! Конфуций
 68. 68 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 497 Неутрално

  разгиле , с пожарникар и физкултурник на чело какво чакате

 69. 69 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 407 Неутрално

  няма ресурс!! НАЛИ ТАКА КАЗВАТ ,БЛИЗКИ И ДАЛЕЧНИ РОДНИ МУТРИ!! нО парите са отдавна прилапани в нечии частни джобчета....които хорица си мислите че ще ни пуснат....просто така?? За да сме на евронива НОРМАЛНИ?? с ЕВРОЗАПЛАТИ?? от какъв зор...тия мутролапчи са с ГОЛЕЕЕМИ нужди и сакането и свинското им самочувствие нямат граници!! Тамо е мангиза...там го търсете...но както казах в началото ....НЯМА ГО МАНГИЗА!!!!!!!!!!!!!!
  КАЗАХ И ЗНАЕТЕ КЪДЕ Е ,НО ПРОСТО НЯМА ЕЙ ТАКА ДА СИ ГО ПРИЗНАЯТ ЧЕ Е У ТЯХ МАНГИЗА ,ЧЕ И ДА ВИ ДАДАТ МАНГИЗА?!
  Извод и аргумент за погрешния път,за ВЪРХОВНАТА ЛУДОСТ и заблуда българска е,че се докара дотам нещата да плачат за повторен 9 септември ....!! 65г. по-късно!!
  Но тоя път хората за разкарване,тия с парите,няма да са ония интелигентни и предприемчиви люде,съсипани и избити след 1944-45 г.!!А мутрите родни-броени за хайлайф !!!
  Обаче в България ПРАВИЛНОТО не се върши никога,а 100 пъти се прави неправилното,идиотското,овнешкото..!!
  Нрави,обичаи,страх,зблуда...квото и да е!
  Другите всички нации имаха и направиха прочистване ПРАВИЛНО И ВЯРНО в историите си...и сега са на чисто,на хубаво!
  А БГ клаоаката ще си остане и остава със НЕПРАВИЛНОТО-завинаги в историята си родна!!
  Такава е НАРОДНАТА ВОЛЯ!!!!! Това иска,за това има сили и това продуцира народната воля и акъл!!
  Другото е брътвеж,а не действие и промяна РЕАЛНА и ВЯРНА!!

 70. 70 Профил на borman
  borman
  Рейтинг: Весело

  Много ме радват статистики за България.Държава в която не е възможно да се засече нищо .Наскоро четох статистика за продажбата на компютри в България,били сме на последните места в ЕС е как няма да сме ,в семеиството ми заедно с най близките ми роднини сме с 10 компа от които 7 лаптопа и нито един не е купуван в България е как да им влезе в статистиката.Официялно сме с 0 тъй като другите ги купихме преди 2/3 години с хвърчащи фактури в България за да не плащаме ДДС .
  А относно производителноста ,когато на БГ гражданите почнеш да им плащаш като хора работят като луди.Надценките на Запад са огромни ,директно от фабриките стоките излизат с до 200% надценка виждал съм документи за това .А след това в България същата стока и слагат още 200% и си представете ,че преди кризата се продаваше много добре. А и в момента марковите маратонките които се продават в БГ и са произведени във Виетнам ,Индонезия и от сорта имат цена на производител от 6 до 9 евро за чифт а цените в магазините си ги знаете сами.

 71. 71 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 442 Неутрално

  гледам СВЕТОВНОТО и тя една "ВИСОКА", ЕВРОПЕЙСКА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, чак онемявам...ВИЖТЕ САМО ПРЕДСТАВЯНЕТО НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ...пълно разочарование, ниска ефективност и слаба производителност....и ОБРАТНОТО за АМАТЬОРИТЕ...както и да е...ФИЛОСОФСКИ ВЪПРОС, какъвто е и ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА! ПИТАЙТЕ МИНИСТЕРСТВОТО ДА ВИ КАЖЕ, ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ 20ГОД. НЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДИРЕКТИВИ И МРЗ не е 60% от средномесечната!? същото е и за БРАНШОВЕТЕ! КОЕ ПРАВИТЕЛСТВО , ще предотврати тая порочна практика, да НАЛИВА ПАРИ В ДЖОБА НА ЧАСТНИКА, спечелил обществена поръчка И ДА МУ ПОДАРЯВА още поне 50% ПЕЧАЛБА? ВСИЧКИ СОЦИАЛНИ ПЛАЩАНИЯ са свързани с МРЗ...производителност 41% ,,,,,,,,и 30 пъти по ниско почасово заплащане от европейското...ВИЦОВЕ!!!

 72. 72 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#67] от "dimo 58":

  Не.Постоянно трябва да се гледа какво става в другите държави в региона и особено другите в ЕС. Така може да се почерпи безценен опит при сравнителен анализ на ситуацията с оглед динамичните и резки промени. Иначе отново ще стигнем до аssistance fatigue на Барозу. Европейците в България не са по-различни от европейците в друга страна членка и трябва да бъдат защитени от какъвто и да е произвол на управляващите. Затова смятам, че сравненията са застраховка срещу дестабилизация.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 73. 73 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#67] от "dimo 58":

  На прав път си Димо! Голяма част от тези пишман-бизнесмени си купиха лаптопи и пишат глупости във форума.
  Апропо...пише се дЕмографска - идва от гръцката дума демос, сиреч народ.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 74. 74 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#65] от "kukuruznik":

  За колбасите - точно! Попаднах на някакъв испански бекон и не мога да го намеря пак. Вакуумирана опаковка, но нормално влажен и с кожичка, на вкус като правен от дядо ми. При това цената му е като на средна категория нашенски. Разгледах и надписите подробно - най-нормални консерванти (по стравка през Е-тата), нищо вредно или излишно.

  И класическата схема - внасяме нещо интересно, партидата се продава, след нея на пазара излиза бг-имитация. Тъй като това ми е безкрайно познато, не се хващам на въдицата.

  Но не ми е ясно, защо нашите толкова многобройни колбасарски цехове ни продават тонове вода и соени ссъставки на цената на колбас. Най-лошото е, че вкусът просто липсва. Е, как да не си купя такава стока от познат на пазара, дето ми го носи по поръчка (иначе не продава такива неща) и поне ми е вкусно! Но този вид покупка не влиза в БВП, нали?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 75. 75 Профил на Curb Your Enthusiasm
  Curb Your Enthusiasm
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Соломоново решение - напуснете ЕС и България няма да бъде в никакви ЕС статистики и класации.

  И без друго приемането на Б-я в ЕС беше по милост, някакво случайно недоразумение.

  Живейте си кротко в клоаката и се радвайте на живота.

 76. 76 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Ей пипъл,

  чудя се как още никой не е намесил Костов.

  Време му е да го пуснете в играта и да го изкарате виновен......

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 77. 77 Профил на т
  т
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Черна Гора е преди България, а Хърватска далеч напред.

 78. 78 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#73] от "baracuda":

  Ама моля Ви се... лаптопове.... има си също и такива с десктопове.... десктопът също става за писане във форума....

  Също така си има и пишман-бизнесмени(ки) с тауърче под масата, които си го пускат с палеца на десния крак.... не ги подценявайте...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 79. 79 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Малко е обобщаващо и правя уговорката, че има много изключения. Принципно у нас не се спазват "добрите практики". Това е доста мътно понятие на наша територия. Най-общо - работа се "отмята", а не се върши. Продуктите приличат, но не са това, за което се продават. В услугите трябва да ръчкаш, за да го направят както трябва... Ако ти си перфекционист - отсреща ти се сърдят, че се бавиш или точно защото заничаш в подробностите - те не са били важни, к'во пък толкова, аре, бе, готово е, стига си го доизкусурявал... егати, сега ще ми вземеш два пъти повече, стига си го гласил... Да не говорим, че клиентите дори не знаят какво искат и като почнеш да ги разпитваш се шашват и... бягат - просто ги затрудняваш с натиска да мислят и да ти разкажат със свои думи за какво аджеба са дошли при теб! За всеки чуждата работа изглежда като "раз, праз и готово"... И в резултат в обществото, на пазара, няма никаква идея кое е качествено и кое не е. Като общо разбиране, не като конкретни хора със знания (пък било то и за метене на тротоар).

  Айде, лека нощ на всички!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 80. 80 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#22] от "Гилгамеш":

  А според мене грешите. Вярно е че производството следва търсенето, но вашата теория звучи така като че ли България е един затворен остов със затрворена икономика без връзки с останалия свят. Ако беше така можеше и да сте прав, н реалносттта е друга: България е част от най-големия общ пазар в света - ЕС и има интензивни търговски отношения общо взето със всички гоеми икономики в света. Така че предприятията ни биха могли при слабо вътрешно търсене да прибегнат до външно такова, тоест да изнасят. Това би вкарало пари от вън в икономиката ни, което от своя страна може да доведе до вътрешо търсене. Само дето за това трябва предприятията ни да произвеждат конкурентноспособна продукция и да имат добър маркетингов концепт, а в Бг-фирмите и двете куцат.
  От друга страна едно просто увеличение на вътрешното търсене би довело до още по голям внос на стоки и още по голям дефицит по текущата сметка. Замислете се само колко голяма част от стоките които купуваме не са български. А такива дефицити водят до изтичане на капитал от българия и задлъжняване, което води от своя страна до големи икономически проблеми.
  Няма начин, единственият път е производствата ни да станат по конкурентноспособни както на вътрешния така и на външните пазари. А от там би дошъл и растежа в икономиката и от там в жизненото състояние. Другото е задънена улица.

 81. 81 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#80] от "antikommunist":

  Всичко това е верно теоретично,но ГОЛЕМИЯ ВЪПРОС Е В ТОВА : каква би била конкретната производствена ниша на България, или по-просто каде сме най-добри и какво и как да произведем ефтино, а да го продаем скъпо, защото се търси, това е въпроса иначе теориите са ясни и разбираеми.

 82. 82 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Статистиката в България относно БВП-то е грешна. Да поясня преди това как е в Гърция с тяхното БВП, понеже размерите на сивата икономика са съразмерни:
  В Гърция гръцкото правителство при предишният им премиер надуваше заплатите на държавните служители, над 20% от всички работещи бяха към държавата. По 13 и 14 заплата на година, бонуси, примерно ако можеш да боравиш с компютър. Високи пенсии, пенсионер още от 60-та година.

  Значи в Германия най-големият доход за държавата е от обортният данък за фирмите, на второ място е ДОД, и на трето ДДС. В Гърция/България ДОД е на първо място, ДДС е на второ и на трето данък оборот.

  Es muß Geld fließen!
 83. 83 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#63] от "Гилгамеш":

  Иди тогава да работиш в Канада - явно там този труд се цени повече. Само поради факта, че се цени повече, означава че качеството му е по-високо. От това на твоите преводи тук в Бг. Ти явно живееш със заблудата, че качеството е нещо, което зависи изцяло от производителя и продавача. Не драги! Преди всичко качеството зависи от това с какви очи ще погледне на него КУПУВАЧА. Капиш.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 84. 84 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#83] от "baracuda":

  Допълнение: Ти може и да си скъсаш д...то от старание, но в крайна сметка купувача да не оцени труда ти и да не се бръкне в джоба, т.е да остане само потенциален купувач. А в други случаи - от раз и с лекота правиш нещо, от което сам ти не си във възторг, но купувачите се лепят като мухи на мед за стоката ти.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 85. 85 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#61] от "baracuda":

  От минусите на 61 пост си правя извода, че в този форум преобладава готованската лапаческа нагласа, следваща максимата: По-важно е да вземем колкото се може повече, а колко ще дадем от себе си - то е за парлама. Дано това не е преобладаващата нагласа и в цялото общество - жална й майката на България...Обречена да стой на опашката на Европа...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 86. 86 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#85] от "baracuda":

  България я водят ориенталска държава, с ориенталски манталитет. Гледам в Германия българи, чудят се на системата и винаги искат съвети. Пък и аз не вина ги знам, за съжаление съм роден и отраснал в комунистическа България ...

  Es muß Geld fließen!
 87. 87 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  ...нали схващате защо путнсе е хванал да продава газове и нафта, защото братята нищо не могат да произведат, защото са безвъзвратно закъснели, та и ние като тях, защото сме брата това е отговора - ОТ ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ, народа го е казал. ЗАКЪСНЕНИЕТО Е С ОКОЛО100 ГОДИНИ, не са кой знае колко много само 100, а можеше да са повече, както е при АФГАНИСТАН, нали дървени философи???

 88. 88 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Посочените данни са в паритетна покупателна способност! Ако се вземат реалните стойности, както и трябва, нещата са много по-зле:

  http://www.globalpropertyguide.com/Europe/Bulgaria/gdp-per-capita

  Romania $9,292
  Bulgaria $6,857

  Belgium $47,108
  France $46,016
  Germany $44,660
  UK $43,785

  Е 6000 долара половината от 46 000 ли е? Затрихте държавицата и тоз прост народ, мръсни комунисти скапани!

 89. 89 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#79] от "Музар":

  Музарчо, все едно, че слушам свои мисли и чета свои текстове.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 90. 90 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 983 Неутрално

  44,
  С нормални материали тук стоматологичното лечение е бая по-скъпо(Жената е стоматолог, та го знам.). Да не говорим, че в много страни стоматологичното лечение се поема от здравната каса в огромната си част. Да, тук много стоматолози работят на по-ниски цени за самия труд, но много цени на материали тук са по-високи от западните, защото на пазара се купуват по-малки количества. Пример за 100% безплатно стоматологично лечение има в скандинавските страни(Май Норвегия е пример.), където даже ортодонтията(брекетите) е безплатна, но се плаща по обща тарифа. Така се слагат най-евтините материали(А разликата от един до друг е ОГРОМНА.), лечението се бориш да го скъсиш максимално, а то често е до 2 години и при скъсяване до 1 резултатите често са с ниско качество(Но едно е да взечеш 1000 евро за едногодишно лечение, друго е за същите пари да влачиш пациент 2 години.)... И при жената са искали да даде цени за водене на туристи, а тя е среден клас зъболекар като цени, т.е. не иска 150лв за пломба, не иска и 20-30, защото влага едни от най-скъпите материали и държи на това ниво. Нищо не се е развило вече година, но запиталите я реално не са вкарали при никой български зъболекар един пациент.
  Имаме си само митове за разни неща, но истината е далеч от това. Примерно за програмистите имаше митове, че заплатата средно е 4-5000. Да, има такива позиции, но винаги средната заплата е била 1000-1500, минималната- 700-800, пък тогава малка част от хората, ама много малка, са били на над 3-4000. В бранша съм и го знам.
  Производителността ни наистина е ниска, заплащането и то е така. Лошото е в това, че системата плаши инвеститорите и те бягат в Румъния, даже българите, защото тук просто без протекции на високо ниво не се вирее. Дребният и средният бизнес се борят за най-мижавите поръчки, дето големите бягат от тях(до 2-3000лв примерно за нещо), големите изведнъж за подобна работа биха търсили и 10-20000 с разните комисионни(Често чиновниците искат до 40-50% от стойността на поръчката.). Ако не може да мине голямата далавера, хващат малкия. Това е отдавна и затова сме на този хал. Знаете каква корупция е за най-малкото, как постоянно някой чиновник чака да снесеш. Имаше едно интервю в Дневник на инвеститор, който не може да си прекара ток над година заради неуредици, примерно... Явно ситуацията е удобна за управляващите, защото им пълни касите. Вече другите и без това са едни гласуващи овце.

 91. 91 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 983 Неутрално

  82,
  Откъде си изкопа твърденията? ДДС е най-големият приход на бюджета ни от самото си пускане. Затова и никой не иска да го пипа даже и с 1% надолу и първите мисли за кърпене на бюджета бяха да се вдига. Поне гледай бюджета, като пишеш. Приходите от ДОД и данък печалба са ни сигурно 10 пъти под тези от ДДС, мита и акцизи. Не ми се гледат конкретните стойности сега, но е нещо такова. Друг е въпросът, че в България ДДС се гледа всякак да не се възстановява на фирмите или да се бави максимално. Това спъва фирмите, гони инвеститорите. Има фирми фалирали заради това освен от чакането някой някога да им плати(основно държавни структури дължат в дъното). Сещам се за пример- строи се цех и се ипотекира. За закупените машини и строителството държавата има да връща ДДС огромно. Бави го с месеци, очаква се да са още поне 3-4(беше споменат случаят в инвестора към края на 2009, а Дянков тогава беше спрял всяко връщане на ДДС за до март-април 2010 пожелателно.). Собствениците няма с какво да плащат заплати и по ипотеката, всичко се закрива и се разпродава от банката.

 92. 92 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 551 Весело

  За съжаление всички знаят че сме клоаката на ЕС.... Гърция е точно два пъти по-добре от нас.... Дори Турция са доста по-добре.....

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 93. 93 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#89] от "master_yoda":

  А, добрутро!

  и буквално , и виртуално

  Това са неща, в които идейните пристрастия не играят...
  но тровят живота ни по малко, но непрекъснато
  А макроикономическите статистики само ги вадят на хартия, така че да ни избодат очите, ама не и не! Ние си знаем... Ние все си знаем, всичко! НЕма кой да ни даде акъл, ние акъл не щем...
  Ти ни дай парЕ, ний акъл си имаме...

  И айде, отначало!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 94. 94 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Merkel's favorite Balkan leader disappoints Bulgarians

  Той е любимецът на А.Меркел. Тя и Баросо се надяват че той ще оправдае съмнителното приемане на България в ЕС.Предполага се че той ще избави България от престъпността и корупцията, ще модернизира икономиката и институциите и ще вдигне стандарта на живота. Вместо това...
  waz.euobserver.com/887/30318?print=1

  Хенриета
 95. 95 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 983 Неутрално

  92,
  Турция произвежда огромно количество от дрехите в Европа, хранителни продукти, коли, има огромно значение като пристанища и сухопътна връзка Европа-Азия. Защо казваш "дори и Турция"? Може да имаме по-особено отношение към турците пораи историята си и различната култура, но чисто икономически те са си много напред и само може да мечтаем да ги стигнем. Мечтая си даже престъпността ни да е турска. Сещам се за пример- познат скулптор отива в Бурса(Градът си е огромен и бая по-голям от София.) да прави статуя. Първо беше впечатлен как го посрещат, как общината му казва да си избере мястото и кметът го разкарва да оглеждат. Историята му е следната за турската престъпност- с кмета решават да вечерят в ресторант и паркират колата на километър и нещо от заведението. По някое време българинът се усеща, че е оставил ключовете си в колата, и тръгва да става да я види дали е открадната вече. Кметът само му се усмихва и му казва да остане, защото "Краденето е незаконно и никой няма да пипне колата.". В Турция дребна престъпност освен по разните туристически атракции почти няма, защото страхът от влизане в затвор е огромен. Даже и в Истамбул по местата с туристи има джебчии и амбулантни търговци, но всяко споменаване на думата полиция ги кара да се разбягат. Има си защо да са по-напред от нас. Произвежат много, имат уникална локация, изтискват всичко от нея с невероятни пътища и пристанища, престъпността е ниска, поне в европейската част ориенталски манталитет не се забелязва и България ти се струва по-ориенталска с всички безумия на чиновниците като по времето на султаните в османската империя- да имаш печат за удряне тук те прави цар.

 96. 96 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Допълнение към 91:
  Данък оборот беше заменен с ДДС и не съществува в България от бая години.

 97. 97 Профил на The investor
  The investor
  Рейтинг: 163 Неутрално

  Просто не е вярно!

  GDP - per capita (PPP)

  Rank - country - GDP - per capita (PPP) - Date of Information

  89 - Bulgaria - $ 12,600 - 2009 est.
  96 - Romania - $ 11,500 - 2009 est.

  https://www.cia.gov/index.html

 98. 98 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 8 Гневно

  до Атанас

  ""защото страхът от влизане в затвор е огромен"

  Турция - страна с политически затворници.
  Затова ще чака до безкрай влизане в ЕС.

  Хенриета
 99. 99 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 983 Неутрално

  98,
  Говоря за страха на дребния престъпник, който те обира на улицата, краде колата ти, влиза в къщата ти. Не говоря за това дали системата им е добра като цяло. Лично аз си имам свои виждания за това дали преклонничеството пред личността на Ататюрк е добро, но все пак страната им е бая по-добре от нашата и това си личи даже на самата граница. Най-тъпото е да си гледаме кочината и да мислим как да кажем, че другите и те не са стока.

 100. 100 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#97] от "ВОДА":

  est. = estimate
  по предвиждане

  Оценките на CIA fact book още не са актуализирани с най-новите оценки на Евростат. Все пак те не са новинарска служба , в статията е даден източника.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK