Депутати обмислят регламент за писане в интернет за изборите

Идеите им повдигнаха темата кой носи отговорността при онлайн публикации и как се дефинира собственост върху сайт

Председателят на комисията за изработване на нов изборен кодекс Искра Фидосова (ГЕРБ) не даде еднозначен отговор дали управляващите смятат да включат в нормативната уредба и мненията, изказани в блогове, форуми или например през Twitter

© Анелия Николова

Председателят на комисията за изработване на нов изборен кодекс Искра Фидосова (ГЕРБ) не даде еднозначен отговор дали управляващите смятат да включат в нормативната уредба и мненията, изказани в блогове, форуми или например през TwitterПравилата за публикациите в интернет, свързани с предизборната кампания, да бъдат уредени в бъдещия избирателен кодекс - това обмислят депутатите от комисията за подготовка на кодекса. Пред "Дневник" председателят на комисията Искра Фидосова (ГЕРБ) посочи, че замисълът е правилата за печатните медии, радиата и телевизиите по време на избори да важат и за "интернет пространството".


Депутатите изпратили питане до министерството на транспорта с искане за разяснение на понятията "интернет сайт", "собственик на интернет сайт" и "социални мрежи". "Питаме, за да не стане грешка и да знаем кой термин е най-подходящ, за да запишем него", поясни Фидосова.


Ден по-рано тя е цитирана от вестник "Монитор" да казва, че "освен информационните сайтове като електронните вестници или информационните агенции наказателна отговорност ще носят и собствениците на блогове, както и участниците в уеббазираните социални мрежи".
"Не сме коментирали наказателна отговорност", заяви пред "Дневник" Фидосова. Тя обаче не даде еднозначни отговори имат ли депутатите намерение да включат в нормативната уредба и мнения, изказани в блогове и социални мрежи.


Попитана защо изобщо комисията се интересува от понятието "социални мрежи", съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ отговори, че комисията иска тълкувания за всички термини, "за да знаем кой е най-прецизният".


"Не съм компетентна в тази материя, не се занимавам с електронни медии, не мога да ви кажа" - това беше реакцията й на въпроса дали идеята е законът да преследва мнения, изказани във "Фейсбук" или пък във форуми. И отново подчерта, че нищо не е решено, а парламентарната комисия е отложила дискусията по идеите до изясняване на понятията.


Според друг член на комисията - Димо Гяуров от "Синята коалиция", е абсурд под разпоредбите на изборния кодекс да попаднат "Фейсбук" и блогърите. Няма как да стане, те не са медии, допълни той. И също заяви, че целта е да се уеднакви режимът за печатните издания с този за информационните агенции, които са само в интернет.


И сега според един от изборните закони - за президентския вот, общите правила за провеждане на предизборната кампания се прилагат и за всички интернет сайтове - главният редактор на издание, публикувало материал, накърняващ правата и доброто име на кандидат, е длъжен в първия брой след получаването на отговор да го публикува на същото място, със същия шрифт и без коментар.


Работният проект на новия кодекс предвижда изискванията да важат не само за главни редактори на печатни издания, но и за собственици на интернет сайтове.


В същото време министерството на транспорта признава, че не може да даде достатъчно убедителна дефиниция на "собственик на интернет сайт". Причината - регистрацията на име на домейн, създаването, поддръжката и управлението на уебсайта, както и създаването на съдържание в него, може да се извършват от един и същи човек или от различни хора.


Затова от министерството обещават на комисията да направят дискусия по темата "между всички участници от сектора", за да стигнат до максимално приемлива дефиниция, която да дадат на комисията.


Идеите на депутатите за регулации на публикациите в интернет покрай изборите събудиха оживена реакция във форумите, блоговете и социалните мрежи. Как се разграничава частното общуване от публичната комуникация, блогърът медия ли е и кой изобщо би могъл да следи интернет публикациите бяха от най-обсъжданите въпроси.


Комисията за подготовка на нов изборен кодекс беше създадена през февруари със задача за шест месеца да обедини правилата за четирите вида избори - парламентарни, за президент, за местна власт и за евродепутати. До момента няма написан проектозакон, а спорните въпроси продължават да са повече от изяснените.


Министерството - Що е то "социална мрежа"


Из становището на транспортното министерство:
"Предлагаме да се използва терминът "социална уеб базирана мрежа". "Социална уеб базирана мрежа" е социален уеб базиран сайт. Социалните уеб базирани сайтове (Social Network Sites, Social Networking Sites) като форма на електронна комуникация са уеб базирани услуги, които позволяват на лицата да създават свои публични или частни профили в рамките на ограничена система, да поддържат списък от електронни контакти на потребители, с които общуват, и да обменят този списък с други потребители на системата. Параметрите на тези връзки може да варират от сайт до сайт.


Имайки предвид по-широкото значение на понятието социална мрежа, предлагаме и допълнителна дефиниция на този термин:
Социалната мрежа е социална структура от възли (представляващи предимно отделни хора или организации), свързани по специфични типове възли като идеи, виждания, финансови облаги, приятелство, традиции, хипервръзки и други. В нейната най-проста форма социалната мрежа представлява карта на връзките между всички релативни възли, които са изучавани. Тези концепции обикновено се представят чрез социална мрежова диаграма, където възлите са точки, а връзките са линии.


В становището си, изпратено до парламентарната комисия по изработването на изборния кодекс, министерството се позовава на академичен американски източник - School of Information, University of California-Berkeley.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK