Депутати обмислят регламент за писане в интернет за изборите

Идеите им повдигнаха темата кой носи отговорността при онлайн публикации и как се дефинира собственост върху сайт

Председателят на комисията за изработване на нов изборен кодекс Искра Фидосова (ГЕРБ) не даде еднозначен отговор дали управляващите смятат да включат в нормативната уредба и мненията, изказани в блогове, форуми или например през Twitter

© Анелия Николова

Председателят на комисията за изработване на нов изборен кодекс Искра Фидосова (ГЕРБ) не даде еднозначен отговор дали управляващите смятат да включат в нормативната уредба и мненията, изказани в блогове, форуми или например през TwitterПравилата за публикациите в интернет, свързани с предизборната кампания, да бъдат уредени в бъдещия избирателен кодекс - това обмислят депутатите от комисията за подготовка на кодекса. Пред "Дневник" председателят на комисията Искра Фидосова (ГЕРБ) посочи, че замисълът е правилата за печатните медии, радиата и телевизиите по време на избори да важат и за "интернет пространството".


Депутатите изпратили питане до министерството на транспорта с искане за разяснение на понятията "интернет сайт", "собственик на интернет сайт" и "социални мрежи". "Питаме, за да не стане грешка и да знаем кой термин е най-подходящ, за да запишем него", поясни Фидосова.


Ден по-рано тя е цитирана от вестник "Монитор" да казва, че "освен информационните сайтове като електронните вестници или информационните агенции наказателна отговорност ще носят и собствениците на блогове, както и участниците в уеббазираните социални мрежи".
"Не сме коментирали наказателна отговорност", заяви пред "Дневник" Фидосова. Тя обаче не даде еднозначни отговори имат ли депутатите намерение да включат в нормативната уредба и мнения, изказани в блогове и социални мрежи.


Попитана защо изобщо комисията се интересува от понятието "социални мрежи", съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ отговори, че комисията иска тълкувания за всички термини, "за да знаем кой е най-прецизният".


"Не съм компетентна в тази материя, не се занимавам с електронни медии, не мога да ви кажа" - това беше реакцията й на въпроса дали идеята е законът да преследва мнения, изказани във "Фейсбук" или пък във форуми. И отново подчерта, че нищо не е решено, а парламентарната комисия е отложила дискусията по идеите до изясняване на понятията.


Според друг член на комисията - Димо Гяуров от "Синята коалиция", е абсурд под разпоредбите на изборния кодекс да попаднат "Фейсбук" и блогърите. Няма как да стане, те не са медии, допълни той. И също заяви, че целта е да се уеднакви режимът за печатните издания с този за информационните агенции, които са само в интернет.


И сега според един от изборните закони - за президентския вот, общите правила за провеждане на предизборната кампания се прилагат и за всички интернет сайтове - главният редактор на издание, публикувало материал, накърняващ правата и доброто име на кандидат, е длъжен в първия брой след получаването на отговор да го публикува на същото място, със същия шрифт и без коментар.


Работният проект на новия кодекс предвижда изискванията да важат не само за главни редактори на печатни издания, но и за собственици на интернет сайтове.


В същото време министерството на транспорта признава, че не може да даде достатъчно убедителна дефиниция на "собственик на интернет сайт". Причината - регистрацията на име на домейн, създаването, поддръжката и управлението на уебсайта, както и създаването на съдържание в него, може да се извършват от един и същи човек или от различни хора.


Затова от министерството обещават на комисията да направят дискусия по темата "между всички участници от сектора", за да стигнат до максимално приемлива дефиниция, която да дадат на комисията.


Идеите на депутатите за регулации на публикациите в интернет покрай изборите събудиха оживена реакция във форумите, блоговете и социалните мрежи. Как се разграничава частното общуване от публичната комуникация, блогърът медия ли е и кой изобщо би могъл да следи интернет публикациите бяха от най-обсъжданите въпроси.


Комисията за подготовка на нов изборен кодекс беше създадена през февруари със задача за шест месеца да обедини правилата за четирите вида избори - парламентарни, за президент, за местна власт и за евродепутати. До момента няма написан проектозакон, а спорните въпроси продължават да са повече от изяснените.


Министерството - Що е то "социална мрежа"


Из становището на транспортното министерство:
"Предлагаме да се използва терминът "социална уеб базирана мрежа". "Социална уеб базирана мрежа" е социален уеб базиран сайт. Социалните уеб базирани сайтове (Social Network Sites, Social Networking Sites) като форма на електронна комуникация са уеб базирани услуги, които позволяват на лицата да създават свои публични или частни профили в рамките на ограничена система, да поддържат списък от електронни контакти на потребители, с които общуват, и да обменят този списък с други потребители на системата. Параметрите на тези връзки може да варират от сайт до сайт.


Имайки предвид по-широкото значение на понятието социална мрежа, предлагаме и допълнителна дефиниция на този термин:
Социалната мрежа е социална структура от възли (представляващи предимно отделни хора или организации), свързани по специфични типове възли като идеи, виждания, финансови облаги, приятелство, традиции, хипервръзки и други. В нейната най-проста форма социалната мрежа представлява карта на връзките между всички релативни възли, които са изучавани. Тези концепции обикновено се представят чрез социална мрежова диаграма, където възлите са точки, а връзките са линии.


В становището си, изпратено до парламентарната комисия по изработването на изборния кодекс, министерството се позовава на академичен американски източник - School of Information, University of California-Berkeley.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1212 Весело

  Форумците от пост №2 нататък да си приготвят тоалетните принадлежности и два ката бельо. И по-бързо! В редица по двама, към РПУ-то хо-о-о-д-о-м марш!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 2. 2 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Да се открие Министерство на истината!

  Тия ще се окажат върха на всичко до сега от 20 години насам.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 3. 3 Профил на meeen
  meeen
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#1] от "master_yoda":

  Копанята ви е празна за това квичите.
  Кой направи това - http://images.ibox.bg/2009/05/11/bojkkosttt/430x289.jpg

 4. 4 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#3] от "meeen":

  "Ако те спечелят, България губи". Е, не се ли оказахме прави?

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 5. 5 Профил на meeen
  meeen
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#4] от "master_yoda":

  И какво спИчели досега според теб.
  ФАКТИ?

 6. 6 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#5] от "meeen":

  Със сигурност зная какво България загуби. Фактите са в нета.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 7. 7 Профил на meeen
  meeen
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#6] от "master_yoda":

  Това е сигурно някоя секретна печалба
  която само /ти/ си знаеш а тъпия народ
  не вижда.

 8. 8 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Тая снимка сигурно е от младостта на Фидоската че сега е по-лесно да я прескочиш отколкото да я заобиколиш вече.
  Опппа, май изрекох една клевета.
  Съд трябва и експертно мнение на вещо лице - примерно на Божо, със съдебно-физкултура експертиза. Да го видя той как ще я заобиколи в фоайето на НС.
  Или поне да се разминат между банките на път за банката.
  А сега на конкретиката:

  Новите предложения за промени предполагат като начало да се обясни:

  1) Кой носи отговорност онлайн – “сайтове”, “собственици”, “участници”: може ли избирателният закон да разширява кръга на отговорните лица и при какви условия? Каква отговорност за какво? (Вероятно Фидосова е цитирана погрешно, когато говори за наказателна отговорност на сайтове: ако е на сайтове, не е наказателна; ако е наказателна – не е на сайтове).

  2) Право на отговор онлайн – в Twitter отговорът ще се туитва ли? Все пак мрежа е – какви са границите на изискванията за право на отговор онлайн? И как точно ще се контролира Twitter? Ако няма да се контролира – защо сайтове да, а мрежи не? Ясно ли е в мрежите кое е частна и кое – публична комуникация?

  3) Как точно ще се мотивира забраната на анонимните публикации, така че да издържи прост тест за пропорционалност? На кои анонимни публикации къде?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 9. 9 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#8] от "Десен":

  Виж през Мегафон на Капитал - Нели Огнянова, Иван Бедров и Боян Юруков коментират подробно.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 10. 10 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Тия се самозабравиха. ГЕРБ, няма вечно да сте на власт! Писна ми от глупостите ви. Доброто име на депутат. Та вие депутатите сте едно нагъзено на Бойко стадо. Нещастници! И 240 говеда сте твърде премного за бедна България. Какви ли още бисери на глупостта ще се пръкнат в болните ви тикви? Не се опитвайте пак да притискате бизнеса. Сайтовете и регистрациите ще отидат в чужбина. Който смята че е накърнено доброто му име да води дела. ГЕРБ се опитват да наложат тотален контрол-ТОТАЛИТАРИЗЪМ в по съвременна версия.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 11. 11 Профил на Blagovesta A Kenarova
  Blagovesta A Kenarova
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Поредната глупост. А за "компетентния коментар" на Министерството - Що е то "социална мрежа", просто не зная какво да кажа. Може би това е "академичният" им източник:
  http://jcmc.indiana.edu/vol13/issue1/boyd.ellison.html,
  който представлява една най-обикновена и непретензиозна публикация на двама души от споменатия университет. Да не говорим, че БГ превод ....ГЛУПОСТ!!!!!!
  Може би, все още свободните хора са в интернет и сегашните управляващи не се задоволяват само със следене - искат и ограничения.
  Абе, обидно ми е, че ме управляват простаци и полуграмотни

 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Никой не ни е виновен! Сами си избрахме Фидосова и Цачева да ни управляват!

 13. 13 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#7] от "meeen":
  ЕЙ, тъпак, не ми обиждай народа.

 14. 14 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#13] от "BASCO":

  Мир брат, туй с ирония....

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 15. 15 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Ако ще забраняват онлайн агитацията, поне да разрешат електронното гласуване. Това е доста по-важно от доброто име на някой депутат. С електронен подпис. Щом за данъчна декларация може, значи и за гласуване ще може.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 16. 16 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 524 Неутрално

  бе казвах ви да не и викате свиня на тая, е са видехтели кво стана.занапреде предлагам да е викаме мис пиги та белкем я омилостивиме.

 17. 17 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Социални мрежи? Искат да забранят по време на избори да се пише в блогове и форуми? Тия съвсем се побъркаха. Между информационен портал, онлайн издание на вестник, форум, блог, социална мрежа(фейсбук), личен сайт(Не ползвам примерно wordpress, но си пиша мои неща в сайт.) се правят, че не могат да направят разлика, та така да мине някаква цензура като в Китай? Регулации навсякъде има само за частта на медиите- статията на Дневник тук, но не и писаното във форума. И реално това трябва да сложат в закон, ако искат да регулират нещо, но точно определено коя част и от този сайт подлежи на контрол, иначе просто Прокопиев да вземе да забрани форума... Тия съвсем се оливат в носталгията по тошовото време. Ама то за милиционери от котилото на БКП друго какво да чакаш?

 18. 18 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Според мен трябва да се придвидят награди пък за тия които възхваляват някого.

 19. 19 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 488 Весело

  Пак се плюнчите повече от колкото трябва - няма как да се забрани и преследва писането по форуми, блогове и т.н.
  Вярно, че избирателния закон още е наникъде, а описаните в статията дейности са за медиен закон.
  НАЙ-ВАЖНОТО Е да се знаят собствениците и ДА СЕ ЗАБРАНИ на НОМЕНКЛАТУРАТА НА БКП и на ДС да ръководят медии!

  ЛУСТРЦИЯ!

 20. 20 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Конструктивно предложение:
  "Всички участници в групи от поне трима души, които обменят по между си непотвърдена информация злепоставяща управляващите, да подлежат на законова санкция."

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 21. 21 Профил на toross
  toross
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Тия са наистина хора без работа - от една година не успяха да напишат читав избирателен кодекс, но опряха до мрежите и блогърите! Идиотското е, че като нищо ще приемат тази глупост и тогава хората на ЦЦ ще тръгнат да следят кой, какво и как пише, а самите милиционери/не полицаи/ не са от най-гработните. Интересно как ще установят авторите на коментарите на мненията. Е, може да се напънат и направят и регистър на блогърите и да създадат специална служба в МВР "инспукторат на блогърите в БГ" - идиотщините нямат край в тази държава. Гербаджийте имат уникалния талант да намират теми, по които не са особено компетентни, но упорите стават за смях. Жалка работа.

 22. 22 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 524 Неутрално

  пародия!Всичката Мара втасала....Те не могат да вържат бюджета, оплели са се като пилци, до ресорните министри не стига информация какво е казал Батмана на пресконференция,немат ни план, ни стратегия за управление обаче форума им пречи, ше им опетни чистото име!На кой бе?На Пенгезов, на Божо "професора", на Дянков най-великия икономист, на Светлинчо с поправката за наркотиците или на "фамоузната" Цецка ?Чисти като роса!

 23. 23 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Утре Фидосова може да сметне за обида публикуването на нейна снимка!

 24. 24 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "....че "освен информационните сайтове като електронните вестници или информационните агенции наказателна отговорност ще носят и собствениците на блогове, както и участниците в уеббазираните социални мрежи".

  Тази, обратното на "слабата", " наказателна отговорност" за какво?

 25. 25 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "moreto":
  Утре Фидосова може да сметне за обида публикуването на нейна снимка!

  Това си е всеобща обида, щом такива самодоволно грухтящи прасета са "елита" на нацията. Нека първо да въведе регламент в собственото си хранене, преди да се занимава с други неща.

 26. 26 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Facebook не е Български, не е медия и е най-малко политически. Но има защо да ви е страх, "български политици", защото там има свобода на словото и вашата репресивна полицейщина не може да го спре.
  Jivago: не знам дали тя ще се обиди, но с публикуването на всяка нейна снимка или кадър аз се обиждам!!!!! Не мога да я гледам!

  За едни благата, за други ла*ната
 27. 27 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 962 Неутрално

  п.п Предлагам група посветена на Фидосова във Facebook :P

  За едни благата, за други ла*ната
 28. 28 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "ivaylo_kolev":

  Точно това имах предвид като казах, че обидата е всеобща, т.е. за всички ни.

 29. 29 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Моля да не се заяждате с вождицата и учителката на нашия народ, другарката Фидосова. Никой няма право да критикува властта, никой няма право да е по-умен от депутатите и нашите хора.
  Тази жена е просто Искрица в нашето черно настояще!
  Та е пример как човек си тежи на мястото!

 30. 30 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Отново да се върнем на въпроса къде бяхме и какво мислехме точно преди година на парламентарните избори когато гласувахме без да си даваме сметка какво ни очаква ?

 31. 31 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 918 Неутрално

  1984 в действие. Големия брад ББ, да се свети името му, иска да контролира всичко което излиза за него.

  Невежеството е сила, особено що се отнася до човешки права. До правото на свободна мисъл и свободно изказване на тази мисъл. Само невежите трябва да могат да се изразяват. За всички други според разнрешението на големия Брад, да се свети името му или хвалещите го уръдия на неговата сила. Тези така честни медии.

  Войната е мир. Всички които не мислят като големия брад, да се свети името му, са комунисти, анархисти, терости, престъпници. И трябва да се води война с тях, за да може големия брад, да се свети името му, да управлява мъдро и справедливо. И без критика към него.

  Свободата е робство. Всеки който си мисли че свободната мисъл е всъщност универсално човешко право дълбоко се заблуждава. Няма такова нещо като универсално право. Има само универсално задължение - да си съгласен с правото на Големия Брад, да се свети името му.

 32. 32 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Да, Фидоска определено си тежи на мястото.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 33. 33 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#31] от "kai":

  Малко еретично е това, което казваш, правоверни. Но понеже е от незнание, този път Инквизицията ще те отмине с мълчание. Името на Големия Брад вече е осветено и не бива да бъде споменавано всуе! Но оттук нататък спокойно можеш да казваш: Да се светят чедата на ГЕРБ!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 34. 34 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Дебелата свиня за себе си не може да се грижи, ще се грижи за мен..., аре стига бе!!!

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 35. 35 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Фидоска. Звучи почти като фиданка, нали?

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 36. 36 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Абе брат не се ли пише с Т накрая? Какво изтървам?!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 37. 37 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#35] от "master_yoda":

  То не ефиданка а ТИКВА!

  Както виждам аз!

  Хитростта пречи на мисълта!
 38. 38 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Весело

  "Депутати ОБМИСЛЯТ регламент за писане в интернет за изборите"
  Ей на т'ва се казва сюрприз" ... дупетати, които да владеят процеса на "мислене и/или обмисляне"

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 39. 39 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не очаквах, че ББ и хората около него ще затънат в такава тъпота и абсолютна негодност за каквото и да е!

  Хесапов - герой на нашето време
 40. 40 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Весело

  Най-новия виц:

  Що е гербер?
  Отг.
  генно-модифициран ален мак

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 41. 41 Профил на thegift
  thegift
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Много сте се разпалили бе, хора. Няма смисъл. Ми да си забраняват. Само стават още по-смешни.

 42. 42 Профил на chupakabras
  chupakabras
  Рейтинг: Неутрално

  Поради тези и други политики на ГЕРБ, при следващи избори тези гламари нямат шанс. И тия се самозабравиха. Да не говорим, че политиката, която водят е политика на геноцид.

 43. 43 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1308 Весело

  До коментар [#12] от "svoboden":

  Аа, Цецка и Фидоска не ги е избирал никой. Никой не беше и чувал за тях преди изборите.

 44. 44 Профил на Некъф Човечец
  Некъф Човечец
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Всички мирно и да козируват като дават ББ по Тв-то!
  Тия стават неадекватни - нали имаше свобода на словото...сега остава да криминализират говоренето срещу властта и по-точно ББ и ЦвЦв и най-вече широкообемните реплики с/у Фидоската и грозните изкази наподобяващи ЦЦ!
  Абе вие още ли седите- Бойко го дават по Цър-пър Тв?!

  Животът е летална болест предвана по полов път! www.atgt.blog.bg
 45. 45 Профил на sentinel
  sentinel
  Рейтинг: 8 Гневно

  Жалки нещастници! Какво си мислят, че правят! Т.нар. от тях "регламент за писане в интернет" си има друго име - ЦЕНЗУРА. И в кой век си мислят че живеят. Слава Богу Интернет е свободна среда за разпространение на мисли и докато съществува като такава няма да може да се спре изказването на истината. А ако тази истина не харесва на управляващите - да се обърнат към себе си, да прегледат своите дела.

 46. 46 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 524 Неутрално

  какво очаквате от тоя лайновоз и от титатите на мисълта като - Лъчо мозъка , ББ,Цвък Цвък , Целя цецка , камара милиционерски мозъци и т.н.т

 47. 47 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 473 Неутрално

  ей на, пак не сте разбрали - ВСЕКИ от нас е виновен!
  1. който е достатъчно грамотен да напише цяло изречение без грешка, го обявяваме за "журналист".
  2. всичко, написано от "журналист" (виж т.1) е "вестник".
  3. всичко, написано във "вестник", е престъпление. всичко написано преди, по време на и след избори е тежко престъпление.
  4. всяки извършител на престъпление по т.3 ще бъде арестуван от ЦЦ, ентусиазмът му ще бъде угасен от ББ, ще бъде глобен от СД и ще бъде подложен на здравословна диета от ИФ.

  по изключение членове на ЦК на ГЕРБ ще могат да пишат енциклики за просвещаване на електората (мат'риала).

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK