Комисията за конфликта на интереси още чака информация за фирмите на депутатите

Комисията за конфликта на интереси още чака информация за фирмите на депутатите

© Анелия НиколоваПарламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси все още чака информация от Агенцията по вписванията за участието на настоящи депутати в търговски дружества.


Председателят на комисията Димо Гяуров ("Синята коалиция") е изпратил вчера писмо до министъра на правосъдието Маргарита Попова с искане тя да разпореди на Агенцията по вписванията да си свърши работата и да предостави на парламентарното звено цялата информация за това кой депутат какво участие е имал във фирми, както и за времето, в което е бил собственик или акционер. До момента от агенцията са отговорили, че 139 депутати никога не са имали фирми и не са били членове на дружества, до 20-ти май трябваше да са известни резултатите от проверката на останалите народни представители.


Това каза за "Дневник" Димо Гяуров, потърсен за коментар дали комисията е открила несъответствие в декларацията по закона за конфликт на интереси на председателя на комисията по европейските въпроси и еврофондовете Светлин Танчев (ГЕРБ).
Името на Танчев беше замесено в скандала покрай мистериозната поправка закона за наркотичните вещества, която либерализира режима на реклама с използване на изображения на наркотици и която беше обнародвана в Държавен вестник без указ на президента.


Танчев е посочил в декларацията си по закона за конфликт на интереси, че 12 месеца преди избирането му за депутат не е имал участия в търговски дружества, но от Търговския регистър личи, че е бил съдружник в "Порта вида" ООД  и дни след като е избран за депутат, е прехвърлил своите дялове на майка си Лиляна Танчева, съобщава в днешния си брой в. "Сега". Въпреки многократните опити на "Дневник" Танчев не беше открит за коментар.


Според проверката на "Сега" през миналото лято, когато Танчев стана народен представител, майка му е била съдружник във фирма за строителен контрол, изпълняваща проект с европейско финансиране - "Градиакт консулт" ООД. Фирмата е избрана за надзорник по проект по ФАР за рехабилитация на пътя Монтана-Лом, открит през декември м.г. от премиера Бойко Борисов и строителния министър Росен Плевнелиев.


Докато фирмата на Лиляна Танчева печели и изпълнява проекта като надзор, синът й Светлин Танчев работи в дирекцията "Управление на средствата от ЕС" в Министерството на финансите. Договорът за надзор е подписан на 18 октомври 2007 г., а около три месеца по-късно Танчева влиза като съсобственик в "Градиакт консулт", пише изданието.


Пред "Дневник" Димо Гяуров коментира, че в този случай може да се говори за конфликт за интереси "де факто", но не и "де юре", тъй като законът за предотвратяване и разкриване на конфликта на интереси е приет през октомври 2008 г. и в голямата си част влиза в сила от 1 януари 2009 г.


Бивши служители на Министерството на финансите, заемали ръководна длъжност по това време, обясниха пред "Дневник", че дирекцията, в която Танчев е работил в продължение на година и половина до 2008 г., е имала координационна роля и е отговаряла за цялостното провеждане на политиката по усвояването на евросредства. Звеното не е имало отношение към управлението на проекти, одобряването на един за сметка на друг и затова "на хартия" нямало конфликт на интереси.


Според Търговския регистър Лиляна Танчева е съдружник в "Градиакт консулт" ООД от февруари 2008 г. до 21 октомври 2009 г. и след това продава дела си на Слав Ангелов Даскалов, пише още в. "Сега".


Слав Даскалов е сътрудникът на Светлин Танчев, от когото депутата научил за разминаването на обнародваната в Държавен вестник поправка в закона за дрогата с гласуваното изменение в пленарната зала. Очаква се утре сътрудникът Даскалов да бъде изслушан в анкетната комисия, която има за задача да провери как се стигна до скандала с Държавен вестник. Причината е, че нито Танчев, нито Даскалов са присъствали в парламента, докато се гласува поправката, но въпреки това разбрали, че в Държавен вестник е обнародван грешен текст.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK