Емигрантите ще осиновяват по-лесно деца у нас


Вече ще е възможно съпрузите да имат общо имущество

Промени в Семейния кодекс ще улеснят правилата, при които българи, живеещи в чужбина, кандидатстват за осиновяване на дете от България. Сега за тях и за чужденците процедурата е една и съща - изисква се разрешение от министъра на правосъдието, за което се плащат 50 лв.


Така правилата за българите в чужбина са по-тежки, отколкото за чужденците с "обичайно пребиваване" в България, и сънародниците зад граница протестираха.
За да се преодолее проблемът, Министерството на правосъдието предлага за осиновяването да не се иска разрешение на министъра. Разпоредбата ще влезе в сила със задна дата от 1 октомври 2009 г. и ще засегне около 200 души.


Измененията предвиждат събирането на нов вид такса от чужденците, които искат да осиновят дете в България, и от българите, които желаят да станат родители на дете от друга страна. Сумите ще са за вписването в регистрите на осиновителите. Размерът на таксите ще бъде определен от Министерския съвет.


В мотивите за промените е записано, че въвеждането на такси за вписване в регистрите е "продиктувано от дейностите и разходите, осъществявани от Министерството на правосъдието". Обяснено е, че служителите на министерството проверяват документите на кандидат-осиновителите, дават насоки за отстраняването на евентуални пропуски и им се налага да пращат писма в страната и чужбина.


Предлаганите изменения трябва да поправят и технически пропуски в Семейния кодекс, които на практика изключват възможността съпрузите да имат общо имущество, придобито по време на брака. Според сегашните текстове, ако имуществото е купено със заплатата на единия от съпрузите, то е лично негово. В промените се предлага като лично да се приема само дареното или наследеното имущество.


Промените се предлагат само девет месеца след влизането в сила на сегашните текстове и се налагат заради пропуските, които излезли наяве при прилагането на кодекса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK