Разбитата виртуална библиотека отново работиВиртуалната библиотека - chitanka.info - която МВР вчера спря, днес отново работи, но с променен адрес -  chitanka.gdbop.com. Освен това  и chitanka.ebni.me насочва към спреният сайт. Там има каталог с различни художествени произведения, които се четат свободно.


Операцията е реализирана след разследване по сигнали на асоциацията "Българска книга", Съюза на преводачите в България и редица издателски къщи. Установена е по думите на МВР "шестчленна престъпна група", която действала от различни градове в България.


На покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра, на който е поддържан интернет сайтът. Разследващите установили, че "виртуалната библиотека", от която се теглели  литературни произведения с неуредени авторски права, е укрита в помещение на печатница в София. Всеки месец собствениците на сайта добавяли над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници.
Вчера при изписване на адреса на виртуалната книжарница chitanka.info, в интернет се зареждаше сайта thepiratebay.org - най-големият торент тракер в света, който оглавява списъка на разпространителите на нелегално съдържание.


Във "Фейсбук" пък се появи група в защита на сайта chitanka. info, в която членуват вече над 2 хил. души. "Предполагам мнозина от вас са влизали в този сайт и са намирали книги, които е невъзможно да бъдат намерени другаде. Книги в електронен формат, които можеш да вземеш със себе си навсякъде", пише в началото на описанието на групата. На стената й много хора се изказват в защита на сайта: " Eli Цzcan:Читанката е супер !Вместо да се затваря,да се помисли как по-вече хора да я ползват и да се обогатяват. Или за някой е по-изгоден принципа "прост народ-силна държава"?


Miglena Fillipova Заявление на Явор Колев за спирането на Читанка. "Един незаконен сайт не може да бъде институция", заявил той. Хаха! А вие? На какво основание може да бъдете институция, господа ГДБОП-чии? На това, че сте кошер за производство на топ Мафиоти? Всичките основни, май са излязли от вашите редици?


Освен това има и петиция, "срещу свалянето на законната електронна библиотека". На сайта, където се събират подписите пише: "Даваме пълната си подкрепа на създателя на е-библиотеката ,Борислав Манолов и искаме сваляне на всички обвиненя срещу него и сподвижниците му. Осъждаме своеволието на така наречените български антимафиоти и смятаме,че нарушават закона, тъй като сайтът на chitanka.info беше изцяло изграден от доброволци с напълно безкористни цели".

Коментари (197)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:07 на 23/06/2010 от неговия автор.

 2. 2 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Много глупости събрани в това копирано от Пресцентъра на МВР съобщение:
  1. не е "книжарница", а "библиотека", защото никой нищо не
  продава и няма реклами.
  2. Хем сървъра бил на покрива, хем теглел от помещение в печатницата. Последно - къде е бил сървъра? Това, което видях във видеото беше една кутия, поне на 10 години, никой няма да постави сървър на покрива, па дори и укрит в кутия - има си мното по-цивилизовани начини.
  3. Неуредени права - в "Читанка" например има "Моята борба" - кой е носител на правата?

 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1116 Весело

  Do not try to bend the spoon — that's impossible. Instead, only try to realize the truth: there is no spoon.

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на Васил Колев
  Васил Колев
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Дневник, сайтът, какво се каза хиляда пъти е БИБЛИОТЕКА, не книжарница, направете дребната разлика, излагате се.

  Колкото до сървъра, дето работи без кабели закачени за него и на покрив - айде, ние да не сме расли по дърветата.

 5. 5 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Супер!!!

  dnevnik са част от статуквото!
 6. 6 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1004 Весело

  Е, не, няма да работи. Те Miror-ите да не са от онзи ден измислени? Вчера имаше 300 коментара, в които ясно се обсъди, че това е съвременна виртуална библиотека от 21 век, не, книжарница било. Каква е тая книжарница, в която не се плаща?

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 7. 7 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1469 Весело

  Това на покрива повече приличаше на гаражните изпълнения на кварталните доставчици на интернет... дърт компютър, използван като рутер.

 8. 8 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1177 Весело

  До коментар [#6] от "Dehumanizer":

  Каква е тая книжарница, в която не се плаща?

  Ами как каква, книжарница от развития комунизъм!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 9. 9 Профил на Eneya
  Eneya
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е интересно, откога Дневник спряха да проверяват информацията, която публикуват?
  Книжарница означава, че се продават книги, а в Читанката книгите са споделени, иначе казано, безплатни. Съответно Читанката е библиотека, а не книжарница.

  В момента нарушавате Етичния Кодекс, да не говорим, че говорите глупости (което за мен е далеч по-тежко престъпление).

  Do or do not. There is no try.
 10. 10 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Да ... явно и дневник не искат да разберат!!!

  До Автора, би ли уточнил в статията дефиниция на "книжарница" и на "библиотека". За мен са различни понятия ... или ако се признае, че е библиотека ще се разберат корпоративните интереси зад това действие на ГДБОП!!!

  Поздрави.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 11. 11 Профил на stonedridah
  stonedridah
  Рейтинг: 8 Неутрално

  недей да отнемаш мойта кучешка радост...

 12. 12 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#2] от "Димитър Димитров":

  Според Уикипедия : Da Hitler bis zu seinem Tod mit Wohnsitz am Prinzregentenplatz 16 in München gemeldet war, wurde sein Vermögen, das von den Alliierten beschlagnahmt worden war, nach Kriegsende vom Freistaat Bayern eingezogen. Zu diesen Vermögenswerten zählen nach Ansicht des Freistaats Bayern auch die Nutzungsrechte an Mein Kampf. Sie enden am 31. Dezember 2015 (70 Jahre nach Hitlers Tod, gemäß Urheberrechtsgesetz).[21] Bayern geht gegen unkommentierte oder vollständige Nachdrucke mit allen rechtlichen Mitteln vor.

  ---
  Правата се държат от германската провинция Бавария, до 2015-та година. Бавария се бори по съдебен път с публикуването на всякакви некоментирани и непълни издания на книгата.

 13. 13 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 554 Неутрално

  gdbop.com ? Трбвало да е DGDbop.com

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 14. 14 Профил на qjtemikyra
  qjtemikyra
  Рейтинг: Неутрално

  qjtemiboba.com

  ВИЖТЕ МИ ИМЕТО
 15. 15 Профил на Boryanska
  Boryanska
  Рейтинг: 8 Гневно

  Дневник, до днес за мен бяхте единствената медия, която заслужаваше уважение и някакво доверие. Сле тази и предходната статия, паднахте в очите ми някъде около дир.бг и слава.бг. Мисля да рестана да купувам и печатните издания. Също така, когато зависи от мен, в икономедия няма да се рекламира.

 16. 16 Профил на 3,14
  3,14
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Опитахте се, Дневник, за което Благодаря!
  Но защо трябваше да сте некоректни? Каква книжарница, какво нещо? Това е *Дигитална-Виртуална Библиотека*. В книжарниците се продава, а в читанката се архивира културно наследство на човечеството за поколенията, и най-вече за хора с увреждания, като слепи например, за които обикновените хартиени копия са невъзможни за четене, а дигиталните - които няма от кой издател да се купят - са достъпни посредством специален софтуеър. Моля.

 17. 17 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1698 Гневно

  Уважаеми журналисти от в. Дневник. Много ви моля да синхронизирате понятията от статията си с публикуваното на снимка 1, където много ясно е написано: "Добре дошли в Моята БИБЛИОТЕКА". БИБЛИОТЕКА, а не книжарница!!! Или за вас е все едно?!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Накрая съдът /ако е истински съд/ ,ще отсече,че е била "виртуална библиотека"-понеже отговаря на всички изисквания,за библиотека,и тогава Издателите ще го духат, а ДАНС ще го издуха чак.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Благодаря за бързата реакция

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 20. 20 Профил на 3,14
  3,14
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Ц. Не сте си го дочели до края, Дневник:

  "Освен това и chitanka.ebni.me насочва към книжарницата"

  Какви книжарници сънувате, милички?

 21. 21 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Чудесно е, че хората реагираха бързо и качиха библиотеката на друг адрес. За живеещите в чужбина този сайт е много полезен, за да си намират и четат книги на родният език. Разбира се, същата книга можеш да си я купиш и в оригинал или на езика в държавата, която живееш, но друго си е да можеш да прочетеш нещо на български език. Или да имаш достъп до класиците на българската литература.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 22. 22 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1422 Любопитно

  До коментар [#18] от "lz2":

  А може ли да съществува частна библиотека?

 23. 23 Профил на Eneya
  Eneya
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А, бързи реакции.
  Поздравления.

  Хубаво е, че някой следи какво става из сайта.
  Много се надявам да пуснете публикация по темата.
  Има толкова много блог постове, които хубаво коментират темата, ще се радвам ако видим нещо и в официална медия, защото иначе излиза, че "свобода на словото" се е превърнала в "свобода на повтаряне на непроверена информация, спусната от МВР пр агенцията", а всички тук четем, защото ви харесваме и смятаме, че правите добра журналистика. И аз лично съм убедена, че това е възможност да докажете, че "журналист" не е равно на "платен драскач".

  Благодаря.

  Do or do not. There is no try.
 24. 24 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1004 Весело

  "Дневник" ash cool soon! Сменихте "книжарница" с "библиотека". Остана още да го пипнете на едно-две места в текста, ама това са бели кахъри. За мен това е даже по-скоро читалище. И на запад, и у нас, една камара литература вече почти не може да бъде намерена в печатна форма, разберете го това! Например книга, издадена през 1967 година от еди кое си българско издателство в тираж 3000 бройки. Половината са заминали във "Вторични суровини" и на боклука. Останалите са по мазета и тавани. Да има десет бройки по антикварните книжарници. Но я има, я не. Преиздание няма. Е, откъде да си я намери тази книга човек? А така, като се качи в нета, тя вече става намираема, макар и само като текст и се запазва за поколенията! Какви авторски права, какви пет лева?

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 25. 25 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 599 Неутрално

  "Там има каталог с различни художествени произведения с неуредени авторски права."

  И особено има каталог на много крадени произведения с уредени авторски и издателски права. Примери: Пратчет, ЛьоКаре, Кинг...

  "доброволци с напълно безкористни цели"

  Бре това крадене с безкористни цели! Робин Ху*ове направо!

  Хроника на една оповестена кражба

  http://identi.ca/notice/32431591

  http://identi.ca/notice/32431311

  http://identi.ca/notice/31605229

  http://identi.ca/notice/29572825

  итн!

  http://identi.ca/chitanka

  Winora forever
 26. 26 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1404 Любопитно
 27. 27 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Dort, wo man Bucher verbrennt, verbrennt man am Ende auch Menschen!

  dnevnik са част от статуквото!
 28. 28 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Естествено, че ще работи! Нека сега всички да разберат за какво Яворчо и бопаджийте харчат нашите пари - за плосък ПР на бъдещия президент - Цецо милиционера. Също така милиционерите да прочетат НК поне веднъж и след това да определят кое е престъпление и кое не... Целия отдел на Колев от създаването му служи само за едно: за отстраняване на конкуренти и за прочистване на бизнес интереси... И ако в случая някой нарушава българските закони - това е ГДБОП! Защото кариеристчето колев много добре знае, че до момента няма осъден след негова операция - напротив всички са оправдани, а работата на полицията в случайте с нарушаване на интелектуална собственост е поръчкова и е висша форма на корупция... Да живее милицията в народната ребублика България!

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 29. 29 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1404 Гневно

  До коментар [#25] от "_plamen_":

  Стига злобя, еврейче! След като става дума за библиотека, а не за книжарница, защото авторите и не получават пари за предоставените материали, то каква е разликата между една обикновена библиотека и виртуалната такава? Времената се менят, навремето хората са ходели и чели книги от обикновени библиотеки, днес, с напредъка на технологиите стана възможно да се създават виртуални библиотеки, където една и съща книга може да бъде четена и от 100 човека едновременно. Като си толкова против четенето без плащане, иди да протестираш пред някоя обикновена библиотека.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 30. 30 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Моля МВР министъра да излезе довечера и да си вземе думите назад че е затворил нелегалния сайт. Вече е легален и то на сървърите на ГДБОП

 31. 31 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 433 Неутрално

  точно така,народеее!!
  всичко правилно казваш..браво!! казахте им го -на едни,на други!
  според някои умници е книжарница,защото,аххахаах,там имало книги!!
  хахаахх..олигофренията шества сред нас!!!
  Това е супер сайт в Интернет за достъп до световното ПИСАНО културно наследтство!! Където всеки го споделя това наследство и едни други си помагат хората да се окултуряват и развиват!! Културата си да развиват,знания да трупат!! АлоооУУУУ!!
  Какво ми удряте и КОГО удрятае...?? Народът български??
  Който живее в ИДИОТСКА страна и е дотам докаран,беден-беден,че не може да си позволи да чете,защото не може да си КУПИ никакви книги в България!! Такъв е хала български!! А КОГАТО ИСКА,КОГАТО ТРЯБВА ДА ЧЕТЕ..КАКВО??
  Да се лишава умишлено от това,така ли??
  При идиотския комунизъм недемократичен имам накупени книги,съставляващи личната ми библиотека-над 2000 заглавия!!
  Много рядко след 1989г. успявам да си купя книга...10-20 пъти по-малко купувам...А ИСКАМ!!
  Тая виртуална библиотека е СУПЕР!!! И хората без принуда,доброволно и защото са културни фенове на книгата го правят!! даже и да печелят нещичко-НЕОПИСУЕМА е ПОЛЗАТА за потребителите...даже за нерегистрираните хора имащи просто БЕЗПЛАТЕН достъп до най-демкратичния върховен феномен световен -а именно Интернета!!
  Хората четяли безплатно,моля ви се!! Ами дайте 1000 евро мин.заплата,бре,идиоти !! да купуваме по 4-5 книги месечно ,де!! А,ИДИОТИ НЕНАИДИОТСТВАЛИ СЕ??
  какво ви се полага,държавни платени ПОЛИТИЧЕСКИ обирджии и пъдари И ЛАПАЧИ,за това което докарахте на главата българска??
  ВМЕСТО ДА ГОНИТЕ ТОЗ ДЕТ ВИ ДАВА И РАЗПРОСРАНЯВА ОБЩОДОСТЪПНО ВСЕТОВНОТО ЗНАНИЕ И КУЛТУРА-ДА БЯХТЕ ВЗЕЛИ ДА ЧЕТЕТЕ,НЕГРАМОТНИЦИ!!Толко сте неграмотни че НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО ВЪРШИТЕ!!
  ама като сме в идиотска страна-вместо да изпишат вежди,изваждат очи!!
  пробват де-не че ще успеят! ама луд умора няма в България!!

 32. 32 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Хора, имам предложение!
  Нека да помогнем!
  Нека всеки който може, иска има време и възможност да скенира каквито стари, редки и ценни книги има и да ги качи в Читанката, или по някакъв начин да ги предаде на нейните 'списуватели"
  Така възникна Wikipedia, така се поддържа LInux!
  Правителството иска да прави Лувър.
  Нека пък ние да си направим Александрийска библиотека, пък да видим кой ще се справи по-добре!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 33. 33 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#31] от "kukuruznik":

  Не забравяй и идиотското ДДС върху книгите, такова няма в нито една европейска страна.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 34. 34 Профил на 3,14
  3,14
  Рейтинг: 8 Весело

  Да си припомним химна на българската култура!

  Върви, народе възродени,
  към светли бъднини върви
  с книжовността таз сила нова,
  съдбините си поднови!

  Върви към мощната просвета!
  В световните борби върви,
  от длъжност неизменна воден -
  и Бог ще те благослови!

  Напред!Науката е слънце,
  което във душите грей!
  Напред!Народността не пада
  там дето знанието живей!

  Безвластен беше ти безславен!
  О,влез в историята веч,
  духовно покори страните,
  които завладя със меч!

  Тъй солунските двама братя
  насърчваха дедите ни....
  О,минало незабравимо,
  о,пресвещенни старини!

  България остана вярна
  на достославний тоз завет -
  тържествено и във страдание
  извърши подвизи безчет...

  Подвижници на права вяра,
  сеятели на правда,мир,
  апостоли високославни,
  звезди върху славянский мир,

  бъдете преблагословени,
  о,вий,Методи и Кирил,
  отци на българското знание,
  творци на наший говор мил!

  Нек името ви да живее
  във всенародната любов,
  речта ви мощна нек се лее
  в славянството во век веков!

 35. 35 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#33] от "Dehumanizer":

  Абслоютно вярно!!!!!

  За едни благата, за други ла*ната
 36. 36 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#32] от "rapidfire":

  "Така възникна Wikipedia, така се поддържа LInux! "

  Само че там стриктно следят за коректни права и лиценз (ГПЛ и КК)!

  Winora forever
 37. 37 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 783 Весело

  Аз пък имам два съвета към Явор Колев и ГДБОП, ако искат да продължават в същия дух:

  1. Да предприемат посмъртно действия спрямо Софроний Врачански, затова че е нарушил авторските права на Паисий, преписвайки труда му.

  2. Да организират акция срещу Столична Библиотека (например) - там не на покрива, а на цели три етажа се вихри "организирана престъпна група", която предлага "пиратски" достъп до книги, защитени с авторски права.

  Идиоти!

 38. 38 Профил на Boryanska
  Boryanska
  Рейтинг: 8 Неутрално

  всъщност, като се замислих защо дневник се правят на ударени по темата се сетих-ами че те си имат он-лайн магазин и в него продават книжки: http://klikshop.bg/ . Явно те наистина виждат конкурент на продуктите си в лицето на читанката и сега използват удобния момент да насъскат писарушките си срещу нея. Жалко, наистина!

 39. 39 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 783 Гневно

  А има и още нещо. В Закона за Авторското Право и Сродните му Права четем:

  "Чл. 24. (Изм., ДВ, бр. 77 от 2002 г.)
  (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
  9. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели;
  10. възпроизвеждането на вече разгласени произведения посредством Брайлов шрифт или друг аналогичен метод, ако това не се извършва с цел печалба;"

  И така, сайтът попада под защитата едновременно на две различни точки от ЗАПСП!

  Смятам за редно Явор Колев да даде обяснения чии интереси защитава - обществените (дефинирани от закона) или частните такива (на и.к. "Труд"!

 40. 40 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#36] от "_plamen_":

  Не винаги е било така и ти го знаеш. Виртуалната библиотека е сравнително нова форма за България, която за мен няма адекватна законова рамка. Според мен е грозно да се чупи нещо работещо толкова добре, наместо да се търси начин за легализирането му. Пък незаконните съдържания могат да се махнат от сайта, щом толкова държиш. Или пък да стане като в Германия - получаваш файла заедно с код, който важи 30 дни. 30 дни е срока и за наемането на хартиени книги. Това, което търгашите не могат да схванат, е че няма начин да спреш четящите хора да четат. Или пък да четат само това което ти милостиво им поднасяш на някакви нереални и надути цени. Сещам се за поне два автора, чиито книги започнах да купувам, след като ги прочетох в Читанката. Защото исках да си ги имам в библиотеката. Истински.

 41. 41 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#39] от "Sioux":

  Защитава интересите на назначените от Партията и ДС за издатели и собственици на печатници - Иван Гранитски, печатница Дедракс, etc.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 42. 42 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#36] от "_plamen_":

  И нещо друго ще ти кажа: сайтове като Знам.бг, където разни мутри се опитват да печелят от българската класика (пример Каралийчев), която е собственост на държавата, ерго на всички нас, НЕ са решение.

 43. 43 Профил на 3,14
  3,14
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Няма ненаказано добро. Особено в България.

 44. 45 Профил на Mda
  Mda
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Основният мотив на операцията е, че http://chitanka.info накърнява авторските права. Според Закона за авторското право и сродните му права обаче това не е така. Съгласно ЗАПСП сайтът попада в категорията "общодостъпни библиотеки" с единствената разлика, че се намира в интернет, а не в някое читалище.
  Създателите на сайта винаги са откликвали, когато някой автор се е оплаквал, че нарушават авторските му права и са сваляли произведението му от сайта.

  от една от групите във фейсбук

 45. 46 Профил на stog
  stog
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Дълго, дълго сбогом на книгите..."
  Ето още нещо по въпроса:
  http://redor.bg/#/Article/id=1003022

  stog
 46. 47 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Е-е-е-х, неначели се, бе! Момчетия, ето ви от чичо ви мастър една напълно законна библиотека, та да рахатясате най-накрая дано:

  http://www.koob.ru/

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 47. 48 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1170 Весело

  До коментар [#47] от "master_yoda":

  И да не забравя да си турна плюса, че ей сега джедаите ще ми насвяткат минусите.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 48. 49 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 948 Любопитно

  Само не разбрах, защо всичките ревете, че не било правилно да се спира сайта. Искам само да ви попитам вие ако сте писатели и за да напишете една качествена книга инвестирате в пътувания, ВРЕМЕ (което по презумпция цена няма), анализиране на чужди творби, за целта абонаменти за списания, библиотеки, закупуване на нужни средства за литература и т.н. дали ще бъдете очаровани, ако видите някъде книгата ви да се разпространява напълно безплатно. Освен ако не е с ПиАр цел тогава всички ще ревнете, че са ви ограбили, но сега така ви отърва и ревете друго. Много лицемерен народ е българският ама много.


  До коментар [#29] от "VеnRus 2008":

  Жено ти какво правиш по форумите да хулиш, а не ходиш да протестираш пред парламенто за това, че искат да вкарат закончето за тоталното подслушване?!?! Нали се сещаш кого ще чукат после по тази линия мине ли през пленарната зала!?! Иначе да даваш акъл на "еврейчето" си много отворена!!! Уникални сте!!!

  И да поясня, акцията на ГДБОП, НСБОП, ДСБОП и какъвто и да е там БОП или БОБ не я одобрявам включих се в хортуването ви, защото ми намирисва на мощно изопачаване на нещата и вадене на определена тематика от контекста, който не е принципен и се отнася до конкретния случай, а масата коментари са по тематика, която е принципна и не й е мястото под статията в този й вид.
  Живейте дълго!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 49. 50 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#49] от "CIA Germany":

  Целта на електронните библиотеки онлайн не е точно тази да ограбиш труда на някого. Там ти се предлага електронният вариант на книгата (най-често без картинки), за да я прочетеш и да разбереш дали ти е нужна. Ако прецениш, че ти е потребна, отиваш отсреща в книжарницата и си я купуваш. Колкото до авторите, предполагам, че никой няма да ревне, ако разбере, че един млад и буден, но много беден човек се е възползвал гратис.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 50. 51 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Защо никой не разследва Емел Етем и други такива....? Ами защото и Борисов и Цв.Цв. са от тях! Пак ни излъгаха!

  Аз знам много малко.
 51. 52 Профил на 3,14
  3,14
  Рейтинг: 8 Весело

  Аз мога да дам и няколко предложения на г-н Борисов, г-н Колев и компания:
  1. Да се заемат първо с Българския Съд, Прокуратура, МВР, ДАНС, Маргините, Банките, НАП, и всички други мафиоти и корумпирани институции.
  2. Да измислят как да подкрепят изчезващата будна част от българските граждани в затруднения им и без друго достъп до културно наследство, особено архивни и похвални проекти като читанката, достъпни за всички българоговорящи по целия свят.
  3. За изпълнението на т.2 имам доста предложения: като специални субсидии, има и възможности от ЕС, и международни организации, може да направят и дарителска кампания за подкрепа на авторите - аз лично веднага ще се включа, познавам и хора извън БГ, с големи възможности, които също ще подкрепят с дарения такава инициатива.

 52. 53 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#50] от "master_yoda":

  Това, което ми казваш е прекалено идеалистично, освен това да попрочетеш няколко страници можеш примерно на Амазон. Така и правя гледам какво е съдържанието и тематиката и ако е за мен си я поръчвам или пък както вече някой каза плащаш си и получаваш дадения документ или завинаги или за определн период от време.

  А какво става сега в Б-я, едни хора се събрали и решили да направят тоя проект. Идеално, поздравления, респект ама като са тръгнали да правят подобно начинание да седнат и да го домислят до край, а не в движение. Сега реване нали ама защо стана така. Едва ли са толкова глупави тия хорица, че да не им е дошло на ум словосъчетанието АВТОРСКИ ПРАВА и за мен лично има две положения:

  1. Или Б-я и в това отношение е толкова шибана, че никога няма да го вземат това, което им е нужно и да задействат нещата легално.

  2 Направили са се на хитри под мотото "никой няма да разбере, а и да разбере някой нищо няма да се случи, щото тука в анархията на никой не му дреме"

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 53. 54 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#49] от "CIA Germany":

  Моите впечатления от Читанката са, че имаше доста по-скоро ексцентрични и доста стари неща (например фантастика, сигурно половината Галактика беше качена там), които никой няма намерение скоро да преиздава. Също неща, които отдавна вече ги няма на пазара. Също така имаше автори, български, които сами си пращаха книгите там. Ясно е, че ако някой автор не иска книгата му да е в Читанка, те са длъжни да я свалят. Според мен го и правеха.

 54. 55 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Малко... всички прибързано и емоционално реагирахме.
  Акцията си беше тотален пиар, то си беше ясно още от самото начало като се спомена че от сферата на компетенции на ЯК.
  Та той няма един осъден и неслучайно, защото за осъждане трябва закон с който ще се наричаме Корпоративна Полицейска Република България.
  Целта май беше не толкова книгите, колкото лъскането на имиджа че нещо се прави за авторските права.
  И то затова май удариха там където архивите се възстановяват най-бързо.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 55. 56 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#54] от "arch_":

  Разбирам това, което ми казваш, затова, че са сваляли книги ако е така както твърдиш респект за тях наистина много почтено на това ниво, но има едно голямо НО. Аз като автор не съм длъжен да следя кой къде ми качва книгите. Този, който има желание трябва да дойде да ме попита. Все пак той е този, който иска нещо от мен. Сега се загледах в сайта има примерно Стивън Кинг, Артър Кларк,.... Някой да е питал Стивън Кинг може или не може или неговият агент или издателите му примерно !?!!? Едва ли ?!?! Или ??! Ами как ще попиташ сега Артър Кларк примерно!?!? Или както вече се даде пример до 2015 на Моята борба от Адолф Хитлер (Mein Kampf, 1926) собственици са Баварците. Някой да се е обърнал към баварската провинция едва ли ?!?

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 56. 57 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#54] от "arch_":

  И пак да уточня подкрепям изцяло идеята за такъв проект, но не подкрепям недомислието и след това реването.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 57. 58 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Наскоро влязох в един сайт и съвсем ненадейно открих книга, която издадох през 94-та, ако се не лъжа. Най-парадоксалното беше, че човекът беше изписал в сайта си и моите авторски права върху книжлето. Ама не му се разсърдих, дори след кратко объркване ми стана приятно. За разлика от случая с оня безочлив тъпанар Боби Лазаров от БТВ, който я използва при направата на един от своите т.н. "филми" и показа фотоси от нея. Когато го попитах защо дори не е споменал източника си, ми отвърна с тъпа и конфузна усмивка. Те на такъв си заслужава да му .... ....... . Така че, на мен ми се струва, че всичко е конкретно и индивидуално.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 58. 59 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#49] от "CIA Germany":

  Скъпи писателю,за колко професионални писателя си чул, че се издържат само от писане на книги???
  Не се ли броят на пръстите на едната ти ръка?
  Къде по света има професия - писател на книги?

  Който е имал да сподели нещо наистина важно, не се интересува как се популяризира произведението му!!!

 59. 60 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#55] от "Десен":

  Това каква е целта е ясна, никога не бих си помислил, че са я провели тази акция от любов към спазването на закона.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 60. 61 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#56] от "CIA Germany":

  Ясно е, че Читанка не може да функционира в сегашната си форма. Именно в това е въпросът - да се намери някаква законна форма Читанка да се запази. Законодателството в България изобщо не съдържа такова животно като виртуална библиотека. Освен това мотивите за удара върху Читанка и начинът за представянето на цялата история в медиите беше ужасно пошъл.

 61. 62 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1166 Весело

  Ха, забравих да ви кажа, скъпи писатели, че ако книгите ви събират прах по рафтовете, то и в интернет никой не се интересува от тях....

 62. 63 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#59] от "ju.li":

  Ако беше така нямаше да има закон за авторското право. Ти за колко си чул на които писането на книги е просто от нямане на какво да правят и са големи имена в момента!? Има действително хора, чиято професия е писане на книги и това им е главната издръжка в живота, под писане на книги да се разбира също и сценарии за пиеси и филми и т.н. защото от една книга можеш да направиш много неща. Какъв е броят им е предмет на доволни спекулации.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 63. 64 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#61] от "arch_":

  Аха, човек остава с впечатлението, че е разбита организирана престъпна група, занимаваща се поне с търговия на плутоний. На колко от форумците им става ясно, че зад този сайт стоят просто интелигентни хора, чиято страст е четенето и на които им се иска и другите да го правят.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 64. 65 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#63] от "CIA Germany":

  Тук говорим за КНИГИ, всичко останало ви интересува само вас...

 65. 66 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Гневно

  Яворе,
  Да ти еба майката проста, милиционер нещастен!

 66. 67 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#63] от "CIA Germany":

  Хайде стига с този едър брус, сложи от по-фината шкурка. Аз също съм свалял книги, чел съм ги, защото е трябвало да ги прочета, но не са книги, които трябва да притежавам. Това също е парадокс. Да си длъжен да прочетеш нещо, познавателната стойност на което е нищожна, не означава, че обезателно трябва да го купиш. Мързи ме да ти го обяснявам по-обстойно.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 67. 68 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#67] от "master_yoda":

  Ок добре, аз пък от своя страна всичко, което съм си свалил като музика, филми и книги съм си го и закупил съответно и смятам, че така е правилно.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 68. 69 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Прави чест на Дневник, че (макар и късничко) смениха думата "книжарница" с "библиотека".
  Разликата в случая е принципна.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 69. 70 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#67] от "master_yoda":

  Е то затова е библиотека, а не книжарница. "Наемаш", четеш, триеш и после си купуваш само стойностното. Това е смисълът на библиотеките по принцип. В България няма достатъчно изчерпателни библиотеки. Именно затова Читанка трябва да остане, въпреки че CIA Germany е отчасти прав за правата.

 70. 71 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1170 Весело

  До коментар [#68] от "CIA Germany":

  То е защото си на служба в немската кантора на СИА-то. Службата плаща.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 71. 72 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Веднага ми изниква един филм, който гледах наскоро, където се повдигат въпросите за свободата и как всяка една инициатива на свободни хора може да се изкара "незаконна" - The boat that rocks http://www.imdb.com/title/tt1131729/

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 72. 73 Профил на Eneya
  Eneya
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тук се появява интересен парадокс.
  В обикновените, аналогови библиотеки, никой не идва с теб вкъщи да гледа дали случайно не копираш, снимаш, записваш книгите (някои библиотеки вече се цифровизират впрочем).
  Защо се приема по презумпция, че ако прочетеш книга от (виртуална) библиотека, това означава, че не би си я купил? На каква база се решава това? Наистина ми е адски интересно.

  Ако проблемът е, че не се печелят пари, дайте да затворим и аналоговите библиотеки, а? Ако проблемът е "авторски права", ще ми бъде интересно защо веднъж не чух голям автор да се оплаква - Стивън Кинг, Тери Пратчет, Нийл Геймън... ( и пр.). Всички те знаят, че книгите им ги има в Pyrate Bay и досега нищо не са казали. Защо?

  Pросто уникално е как издателствата губят милиони, при положение, че пазарът им е ориентиран към стотици и редовни читатели са десетки.
  Излиза, че в България любимият национален спорт е четене на книги, независимо, че наскоро се появи изследване, което твърди, че като нация, годишно се пада, че всеки чете по половин книга. Та или читанката я четат 8 милиона души (при положение, че само няколко стотици хиляди имат домашен компютър), което е нереално или просто се приказват глупости.

  Как ви се струва на вас?
  Аз мисля, че тук просто се разиграва театър.
  Ако наистина проблемът бяха книгите с нарушени авторски права, да бяха писали на Борислав, да ги свали (като редовен читател на форума на читанката, държа да отбележа, че редовно се сваляха книги, ако някой се оплачеше). Не са го направили, защо?

  Do or do not. There is no try.
 73. 74 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#60] от "CIA Germany":

  Ами не е точно така. ЯК сигурно сам чете книги от читанката.
  На никой не му пречи и никой не го боли за един въшлив сайт с булевардна литература измежду български литературни прозиведения изучаващи се в даскало.
  А при нивото на центгрализирано планиране в МВР и въощбе в правителството, тоя публичен ход е взет очевидно под давление, а давлението идва само от един комунистически парцал, а именно Тошо Тошев.
  Явно е планирал да се жалва в чужбина ако тука не го подкрепя гдБОП, МВР и ЦвЦв и да мята кал по страната.

  Така че истинските пърдели които трябва да го оплюваме са тия от Труп.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 74. 75 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Каква е разликата между една обикновенна библиотека и такава в интеренет за притежателите на права. В една обикновенна библиотека собствениците са закупили екземпляр от книгата (не важи за националната - там ги получават безплатно), и в интернет библиотеката - също са закупили за да ги сканират/наберат или кавото и да е било друго. Т.е. притежателите на авторски/преводачески/издателски права са си получили своето. Не виждам основание да искат да получат два пъти плащане за труда си. Аз лично имам прилична библиотека и съм си платил за да я имам, дали ще я сканирам и ще я пратя на всеки, който ми поиска книга или ще му дам самата книга - каква разлика има за издателя или автора?

  gorskia
 75. 76 Профил на bamamamu
  bamamamu
  Рейтинг: 8 Весело

  Снимка за спомен от вчерашната "акция"!

  imgmo.com/kI?related

 76. 77 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#75] от "gorskia":

  Разликата е елементарна и вие явно успешно симулирате глупост!!!

  Във всяка библиотека се ПЛАЩА ТАКСА НА ПОЛЗВАНЕ. Не съм видял библиотека да е безплатна та дори и за ученици и социално слаби и студенти. Аналогова или не няма никакво значение. Тази такса отива за поддръжка и инвестиции в нови книги. Така или иначе печеливша библиотека няма, а се субвенционират всички.

  В този сайт колкото и да е "як" нищо не се плаща. Може ли да сте толкова безпринципни и да сравнявате круши с ябълки. А що се отнася пък до това дали си си купил книгата и си направил 1000 копия от нея и я раздаваш на който ти падне е мисля, че е ясно пак за какво иде реч.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 77. 78 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 492 Весело

  УВО/съкратено от уволнение-казармен термин, но не от въведените от Хитлер/

 78. 79 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Човек ,който НЯМА ВЪЗМОЖНОСТ В БЪЛГАРИЯ ДА СИ КУПИ КНИГА,а ИСКА....КАКВО ПРАВИ??
  Заради повсеметснтата кражба -кражба на държ. и частни служители ,кражба на държавата към народа,към хората!
  Да седи не само беден ,но и умствено,духовно в застой !!
  Хората заслужават да бъдат наградени за ОТЛИЧНАТА идея,претворили в реалност...демократично..ВСКИ ИМА БЕЗПЛАТЕН ДОСЪП !!
  То тотален упадък ,неграмотност и олигофрения ни заливат отвсякъде...те УДРЯЛИ БИЛИ!! Какво удряте,калпазани???
  А инак тия дет са най-никакви автори-те най плачат за авторски права,големите писатели само биха се радвали че ги четат-по Интернет или...по площади и седенки,по радиоточката или другаде!!
  АлоУУУУУУУУ!! Вижте няколко хорица(от сайта) и другите хорица-потребители как споделят КУЛТУРА и ЛИТЕРАТУРА-без партийно поръчение,без заменки,без далавери и лъжи!!И най-важното-БЕЗПЛАТНО !! И без пари!!
  жалки човечета НЕГРАМОТНИ ,но и ПРЕСТЪПНИ!

  Абе,вие,акционмените и атакистите държавни,КОЛКО книги сте прочели в живота си....Я КАЖЕТЕ!!
  Нищо,николко....за това ли атакувате тия.....ВИРТУАЛНИ ТЕКСТОВЕ,реални калпазани такива??

 79. 80 Профил на Eneya
  Eneya
  Рейтинг: 8 Неутрално

  CIA Germany
  Миличък, членувам в 8 различни библиотеки, две в Лондон, три в Бристол, още 2 в Германия и 1 в Холандия. Никъде не са ми искали кинти. А, извинете, забравих библиотеката на Славейков. Там ми искат пет лева на година, никъде другаде не са ми искали пари.
  Няма лошо да спориш по дадена тема, ама поне си проверявай аргументите.

  Do or do not. There is no try.
 80. 81 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 433 Неутрално

  целта е да те накарат да купиш нещо което нямаш намерение да купиш но...следователно,казват те,нямаш право да го знаеш това нещо че изобщо съществува! Не даваш пари - не съществува за теб,няма го!!
  ама 21 век информационен е,другари и другарки!!
  Които големи писатели са написали ГОЛЕМИ книги не се противят,противят се псевдописателите че не им купуват псевдокнигите!! Оттам търсете такива насочени удари,от такива разни клики и кръгчета...издателско-писателски!!
  едни добри хора правят ДОБРО на други хора но...трети хора идат и бастисват!! За да ограничат първите и вторите,които да не се вдигат много-много нагоре с четене и ограмотяване!! Ами ,трети хора,четете де,за да се издигнете до нивото на другите хора...но защо вандалствате на такава,чужда за вас територия на словото и културата?? Държите първите и вторите хора близо,на вашето ниво,а??

  начете се БГ народа БОГАТ и стана мнОООго грамотен и УМЕН,че запретнахте ръкави да го спирате?!

  ЛУДОСТ И ИДИОТИЗЪМ БЪЛГАРСКИ- в най-бедната и деградирала ЕС страна!!

 81. 82 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#79] от "kukuruznik":

  Това "АлоУУУУУУУУ!!" си го казал много добре!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 82. 83 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#80] от "Eneya":

  Хайде и към мен се обърни така, моля те!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 83. 84 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Кой джедай посмя да цъкне минус на коментара ми №83!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 84. 85 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Цветанов, Фидосова, Борисов, Цачева са най-доброто с което България разполага и съм сигурен, че рано или късно ще се преборят с библиотеките!

 85. 86 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#80] от "Eneya":

  И аз членувам в две в Германия и си плащам странна работа!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 86. 87 Профил на Eneya
  Eneya
  Рейтинг: 8 Неутрално

  master_yoda нямаш идея колко са заразни love, sweety, dear като обръщения към околните. Особено ако ги чуваш всекидневно.

  Нейсе, по друга причина пиша. Освен, че повечето библиотеки са безплатни, тези в Лондон вървят с възможност да си запазиш час работа с компютър. Това не съм го срещала из Бг.

  Нямам нищо против да коментираме темата за интелектуалната собственост и как точно трябва да се урежда проблема, но нека не представяме нещата в толкова елементарен черно бял спектър, при положение, че законите ни по темата са толкова в сивата зона. Някак, смешно е.

  Очаквам делото, което да обсъди този казус, защото в момента спорим съвсем малко над "да/не" нивото.

  Дали авторското право на хората трябва да бъде уважено? Да, несъмнено, само че имаме едни типове, дето са издателства и често те се нагушват с парите. Ако имаше виртуални книги, които да си купиш, бихме могли да спорим, че виртуалната библиотека ограничава нечии бизнес.
  Има ли такива в България? Не.

  Do or do not. There is no try.
 87. 88 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#87] от "Eneya":

  Какво изящество и грациозност в извивката на шията! Sweety!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 88. 89 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 450 Неутрално


  Списък на ЦвЦв и Боку с най - опасните престъници на България ( от последните дни) :

  1) Интернет книжарите , които така долно книжарстват с тяхната интернет книжарница .

  2) Дърт ушак пред пенсия , заловен с 6 кутии сръбско боро

  3) Знайни и незнайни "едри" лихвари от знайни и незнайни поля и гори .

  4) Маргините *
  * в случая авторът искрено се е пошегувал ( бел. ред.)

 89. 90 Профил на observerbg
  observerbg
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#53] от "CIA Germany":

  Друга позиция, май различна от твоята, лирично изразена:
  http://liternet.bg/publish3/mtzvetkova/chitatelite.htm

  Съвпада с моята.

 90. 91 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#85] от "svoboden":

  Да, окончателно и завинаги. Пукната библиотека няма да остане след тях

 91. 92 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#90] от "observerbg":

  Страхотно. И поучително. Акцията не е това, което изглежда. Това е просто СТРАХ ОТ ЧЕТЯЩИТЕ.

 92. 93 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Въпрос - това пълните съдържания ли са , специално за романите ?

 93. 94 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1391 Весело

  Абе какво искате от министър, които е завършил висшето си в университет в който: Единствения изпит, които се взема с главата е "Челната стойка!"

  Хитростта пречи на мисълта!
 94. 95 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Проблемът с наличието на тази библиотека и съдържанието й има много страни и измерения.

  Но ако трябва да синтезирам всичко с едно ЗА или ПРОТИВ:

  ЗА, ЗА и пак ЗА!

  Нека БОП да вкара в съда Маргините и нека съда ги осъди. Нека полицията опази кабелите на БТК от кражба, за да не се налага същата тази БТК да прекъсва услугите на фиксираната телефонна система и да ги подменя с джиесеми, които обаче не могат да имат деривати...нека съда осъди БТК за тази груба подмяна на функционалност, която в момента тече в малките села...

  Е като оправят ей-такива по-големи и по-малко големи проблеми ще съм първият, който ще застане зад тях като почнат да громят виртуални библиотеки.

  Дотогава ще чета безплатно до припадък и без капка свян!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 95. 96 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 450 Неутрално

  !!! Актуално от пресцентъра на МВР !!!

  При специализирана операция на ГДБОП , МВР , ГЕРБ и прокуратурата , след обиск на осем апартамента са заловени и задържани шест души , от които са иззети петнайсет книги , три речника , шест пишещи машини , две от които полуавтоматични , както и друго устройсво , чийто произход и употреба остават все още неизяснени от служителите на реда и за което рецидивистите твърдят , че принадлежи на ггражданина Стив Джобс..

  Операцията се првежда под наименованието " Ентелегентите"

  В последвалата след грандиозния удар пресконференция министър Цветанов заяви : " Бяхме изненадани , когато установихме , че на територията на страната все още се извършва подобен род дейност . Мислехме , че това е останалото в много далечното минало . Продължаваме да издирваме още между 36 и 47 лица , след чието залавяне и осъждане вярваме , че интиликтуалцити и ентелекта като цяло ще бъдат тотално ликвидирани на територията на републиката . "

 96. 97 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Моето мнение е, че си заслужава да четеш хора, които са имали необходимост да напишат нещо. За мен те са истинските писатели - пишат не за да печелят, а за да споделят!
  Тези, които си изкарват парите с писане са занаятчии. Дали ще ги наречеш писатели, журналисти или локумджии няма никакво значение и според мен телевизията е по-добрият вариант да си губиш времето.
  Това е мнението ми за авторските права - тези, които ги заслужават обикновено не се вълнуват от тях или биват ограбвани от разни тарикати, а тези, които са се вкопчили в тях обикновено не си засужават да се четат.

 97. 98 Профил на malko_mishlence
  malko_mishlence
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ако се намери законова рамка за това животно виртуална библиотека и се оформи тарифа, по която да се плати за електронно копие, сигурна съм, че дори хората с малки възможности биха платили с удоволствие, за да четат. Ако нямаш 20лв. за книгата, ще имаш десет пъти по-малка сума за електронния вариант. Така издателят си покрива разходите за превода, правата и графичното оформление, а читателят тегли онлайн нещо, което не може да си позволи на хартия.

  Между другото, вчера четох интересно инфо от издатели - най-често худ.литература се издава в 1000 тираж, а проф. издание в 500 тираж. Е, дали онлайн няма да има доста над 1000 души, които биха отделили пари за ел. копие? Ако е достъп до книги от виртуална библиотека, дали няма да има навити да платят за код, за да имат достъп до криптирано съдържание за 30 дни например, както е в офлайн библиотека? ОК, библиотеките в света са дотирани от държавата и затова са безплатни, тук държавата я бОли за четенето и ще си плащаме таксите, няма проблем. Алтернативи много, желание за промяна - никакво. И издателите не са целите в бяло, както се опитват да ни внушат медиите. В печата е далаверата, ама айде, тия тайни си ги знаем ние в печатния бранш.

 98. 99 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  - Алоу, Цецо, Боко съм. К'во става с престъпната група на "Книжарите"!
  - Всичко е на шест шефе, сгащихме ги всичките.
  - Тартора, тартора закопчахте ли го?
  - Уха, още като му щракнахме гривните, сам падна на колене и почна да писка: "Аз съм един най-абсолютен престъпник и като такъв падам на земята!".
  - Браво, Мозък, не си ме подвел! Как изглежда тая шайка?
  - Най-обикновени престъпни типове, шефе- къси подстрижки, очилца и по едно книжле под мишницата за маскировка.
  - По-строго с тях, Цецо, по-строго, че съвсем се разпоясаха тия интелигентчета. И библиотеки вече почнали да отварят. Виж ги по форумите на "Дневник" какви ги пишат!
  - Няма страшно, шефе. Той Пешко Шестака като го хвана тарторчето за вратлето и он'ва: -Ама аз, вика, за ГЕРБ гласувах. Бързо го обърна в правата вяра. Политпросвета по време на служба, шефе. Стараем се!
  - Само това да се чува, Цецо! Абе, Мозък, а книгите конфискувахте ли ги?
  - К'ви книги бе, шефе! Една ръждясала кутия между антените на покрива се търкаляше. А, и нек'ъв Фуко в мазето. Ей т'ва беше всичко.
  - Нищо, Мозък, нищо... строгост трябва! Я се обади на Цецка и Фидоска да подготвят един закон за книжарниците и библиотеките. Да вържем попа, та да ни е мирно селото. К'во е т'ва четене на обществени места!
  - А-а-а, разбирам, шефе, нещо като "Библиотеката", нали? Дето разпускат всяка вечер колегите.
  - Точно. Ама разрешете пушенето. И във всяка "Библиотека" да предлагат от моето!
  - Ясно!
  - И к'во ше ги пра'им сега "Книжарите"?
  - Ами аз викам с цялата строгост, шефе.
  - То така, ама... Е-е-е-х, да не бяха тия в Брюксел... Връзват ми ръцете.
  - В Централния се освобождава цяла каюта.
  - Дръж ги засега при тебе, пък утре като се събудя, ще видим. Нов ден, нов късмет.
  - Ясно, шефе.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 99. 100 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#31] от "kukuruznik":

  "А,ИДИОТИ НЕНАИДИОТСТВАЛИ СЕ??

  Цепиш мрака! Страхотно е!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK