Рециклирането на стара техника също зацикли

Въпреки че министерството на околната среда одобри отчетите на организациите за оползотворяване на електронни отпадъци и стари автомобили, няма гаранции, че действително старата техника и коли се събират и преработват. Това стана ясно от думите на зам.-министър Евдокия Манева.


Само една от организациите за ел. скрап - "Стим-електро", не е представила доклад в министерството и тя тепърва ще бъде проверявана от инспектори. При "Екобултех", което е с най-голям пазарен дял при преработката на стара техника, почти половината от общо 1000 членуващи фирми не са декларирали какво пускат на пазара и не са плащали лицензионна такса, сочи докладът на дружеството.


Екоминистерството ще изиска от всички тези фирми да обявят какво са пуснали на пазара миналата година и да си внесат продуктовата такса във ведомството. "До края на годината предстоят масирани проверки на фирмите - очакваме много от тях да ни отговорят, че не са пускали никакво електронно оборудване през 2009 г. и в такива случаи ще проверяваме дали това е истина", заяви Манева.Всички тези дружества вече не са членове на "Екобултех", обясни изпълнителният директор Любомир Тодоров.
Министерството засега няма механизъм, по който да проверява какво реално пускат на пазара организациите за оползотворяване на отпадъци, и все още не е проверявало на място дали и как си вършат работата по рециклирането, призна Манева.


Проверки на място бяха направени за първи път тази година на дружествата, оползотворяващи опаковки, и в резултат на две от осемте организации бяха отнети разрешителните.


Оказа се, че са работили с подизпълнители, които нямат сепарираща техника, така че изхвърлените разделно отпадъци накрая пак са се смесвали на сметищата. Въпреки това докладите и на двете организации бяха внесени в ековедомството с положителна оценка от независими одитори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK