Експерти критикуваха стратегията за национална сигурност

Бивши и настоящи служители на МВР обсъждаха проекта на стратегията за национална сигурност. Сред тях бяха (прави от ляво на дясно) Румен Миланов, секретар на работната група, изготвила документа, Бойко Славчев, началник на кабинета на вътрешния министър, и Евтим Костадинов, шеф на комисията за досиетата

© Анелия Николова

Бивши и настоящи служители на МВР обсъждаха проекта на стратегията за национална сигурност. Сред тях бяха (прави от ляво на дясно) Румен Миланов, секретар на работната група, изготвила документа, Бойко Славчев, началник на кабинета на вътрешния министър, и Евтим Костадинов, шеф на комисията за досиетатаНеясно формулирани цели, липса на срокове за постигането им, неясно отношение към реформата на сектора сигурност, липса на приоритети. Това бяха част от критичните оценки за проекта на стратегия за национална сигурност, изказани на кръглата маса, организирана от Асоциацията на полицейските началници, на която взеха думата и специалисти извън системата на МВР.


Това е декларативен текст, в който са смесени цели и средства, а не работещ документ, и от него няма да произтекат законодателни действия,  защото прилича повече на концепция, отколкото на стратегия. Около това мнение на адвокат Илко Димитров, бивш зам.-министър на отбраната, се обединиха повечето критични оценки на проекта.


Юли Георгиев, бивш началник на Националната служба за сигурност, заяви, че не е ясно от проекта с какво се занимават разузнаването и контраразузнаването и вероятно по тази причина те били споменати само два пъти. Според Камен Пенков от Международния институт за сигурност и сътрудничество в проекта липсвала визия как ще се управлява системата за сигурност и как ще функционира разузнавателната общност.
Проф. Динко Динков от катедрата по международни отношения в УНСС отбеляза, че недостатъците са разбираеми, тъй като трудно се пише стратегия "сред дефицит на национално-държавническа идея, а от друга страна пък, е трудно да се формулира такава идея в новия глобален свят, в който вече ги няма традиционните национални държави".


По-добре да имаме стратегия, дори и несъвършена, отколкото да нямаме никаква - това мнение изказа председателят на Държавната комисия за сигурност на информацията Цвета Маркова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK