Виртуалната библиотека, която МВР спря, заработи отново

Форумите се нажежиха от призиви за спасяването й и критики към действията на полицията

Виртуалната библиотека, която МВР спря, заработи отново

© Дневник
Форумите се нажежиха от призиви за спасяването й и критики към действията на полицията

Ден след като ГДБОП атакува виртуалната библиотека chitanka.info и иззе сървъра й, библиотеката отново се появи интернет на нов адрес - chitanka.gdbop.com. През това време акцията на спецполицаите взриви форумите, блоговете и социалните мрежи, а в интернет вече циркулира и петиция в подкрепа на създателите на електронната библиотека.


На новия адрес на "читанката" има каталог с различни художествени произведения, които могат да се четат свободно. На челната страница пише, че голяма част от текстовете са взети от библиотеките на Александър Минковски и на Мандор.
"Друга част от текстовете са ми пратени от авторите или преводачите им или от хора, които са се потрудили да ги превърнат в електронна форма. Всички останали съм ги взел от дебрите на мрежата." На сайта има призив, който желае да помогне за обогатяването на библиотеката, "може да се присъедини към работилницата".


Посланието е подписано от Борислав Манолов. Освен това от началната страница се предлага линк, от който всеки, който иска "да спаси библиотеката, може да изтегли съдържанието й.


Според официалното прессъобщение на МВР за акцията операцията е реализирана след разследване по сигнали на асоциацията "Българска книга", Съюза на преводачите в България и редица издателски къщи. По случая е била установена "шестчленна престъпна група", която действала от различни градове в България. Всеки месец собствениците на сайта добавяли над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници, пишеше още в съобщението.


Според петицията, която събира подкрепа в интернет обаче, сайтът chitanka.info e изграден изцяло от доброволци и с напълно безкористни цели. "Даваме пълната си подкрепа на създателя на е-библиотеката Борислав Манолов и искаме сваляне на всички обвинения срещу него и сподвижниците му.


Осъждаме своеволието на така наречените български антимафиоти и смятаме, че нарушават закона", гласи още петицията. Във "Фейсбук" също се появиха групи в защита на chitanka.info. Една от тях е "искам да затворят ГДБОП и да отворят читанка.инфо", в която членуват вече над хиляди души.Форумите се нажежиха от призиви за спасяването й и критики към действията на полицията

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK