Гонят частните диагностични центрове и лаборатории от държавните болници

В много болници има частни диагностично-консултативни центрове и лаборатории

© Георги Кожухаров

В много болници има частни диагностично-консултативни центрове и лаборатории



Лечебни заведения за болнична помощ ще се създават само след съгласие на министъра на здравеопазването, ако тяхната дейност ще се финансира със средства от републиканския бюджет или от бюджета на НЗОК. Това е записано в проект за изменение на Закона за здравето, качен днес на сайта на министерството. Причината за въвеждането на това ограничение е големият брой на болниците в България, мотивират се експертите на ведомството.


Досега дали една болница ще работи с касата зависеше само от поставените от осигурителната институция изисквания, като те важаха както за държавните, така и за частните структури.


Проектът предвижда също на територията на държавните и общинските болници да могат да работят само собствените им диагностични центрове и лаборатории, което означава, че частните ще трябва да напуснат лечебните заведения. Разпоредбата цели да гарантира обществения ресурс. Досега в някои лечебни заведения са засечени случаи частни структури да използват почти без заплащане държавна апаратура, съобщиха запознати с мотивите за въвеждането на ограничението.




Здравният министър получава повече права и за контрол във ведомствените лечебни заведения, като вече ще има право да си назначава по един зам.-директор. Досега тези болници бяха изцяло на подчинение на собствениците си.


Въвежда се и забрана началникът на лаборатория в лечебно заведение за болнична помощ да е ръководител и на частна лаборатория, тъй като "съвместяването на тези длъжности е неуместно".

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Пример от практиката - на територията на Онкологията в кв. Дървеница, София, частна фирма има отделение за ядрено-магнитен резонанс. Скенера е изключително полезен за диагностиката на рак.Държавната болница няма пари да си купи неин.
  По новите правила болницата ще остане без ЯМР, а пациентие
  ще го дух......., извинете, исках да кажа - пациентите ще умират.

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 2. 2 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#1] от "Минаващ":

  Рак на белите дробове. Преживяемост- с терапия до 1 година, без терапия 10 месеца. А какво представлява терапията, някой подозира ли? Е, казват, че трябвало да има образна диагностика. Казвам го без ирония.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 3. 3 Профил на query
  query
  Рейтинг: 632 Неутрално

  А, йода, Щерев менгелето си, а?

 4. 4 Профил на канибал
  канибал
  Рейтинг: 438 Разстроено

  "Лечебни заведения за болнична помощ ще се създават само след съгласие на министъра на здравеопазването.."
  КОНСТИТУЦИЯ
  Чл. 19.
  (1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива.
  (2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.
  РЕШЕНИЕ N: 19
  от 21 декември 1993 г.
  по конституционно дело N: 11 от 1993 г.
  Гражданите и юридическите лица при една действително пазарна икономика, която Конституцията иска да гарантира, са по принцип равнопоставени на държавата и общините
  Реши:

  2. Член 19, ал. 2 и 4 от Конституцията предвиждат създаването на условия и гаранции за разгръщането на свободната стопанска инициатива, основана на частната собственост. Принципните условия и гаранции се създават чрез закон. При упражняването на частната собственост всички правни субекти са равнопоставени. Член 19, ал. 2 и 4 се отнасят не само за гражданите и юридическите лица, но и за държавата и общините.
  Царя дава пъдаря не дава! Това е моята родина Булгеристан!

  "Единстената неоспорима догма,това е отричането на догмите."Б.Шоу
 5. 5 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  Според мен тази постановка ще пречи на частния инвеститорски интерес в здравеопазването.
  Проблемът не е,че се откриват частни болници.Напротив,частните болници са по-модерни,по-чисти и персоналът,общо взето е по-любезен.
  Истински героизъм е да инвестираш в здравеопазване-масово се инвестира в туризъм и кръчмарство.Това трябва да се поощрява,не да се спъва!
  В България има прекалено много стари и амортизирани държавни болници-там трябва преструктуриране!
  Къде отиде равнопоставеността на държавната и частната собственост?
  Неправилно!

 6. 6 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Замисъла е правилен. Да се спре източването на държавното здравеопазване. Частниците трябва да се подпомагат от държавата, дори с безлихвени кредити, но те да имат с кого да се конкурират. Старата система на районните поликлиники беше разрушена в безуманта приватизация, наложена именно за да няма реална конкуренция. При поликлиниките имаше медицински специалисти по всички напаравления и не се налагаше да зъболекара от "Младост" да те изпраща за снимки в "Обеля". Освен това, в поликлиниките районните лекари бяха безусловно по-полезни от днешните джипита, които освен че не познават контингента си, но и са без специализация в мнозинството си. Беше проведена "реформа" в здравеопазването, която обрече пациентите на отказ от лечение. В същия ракурс е и закриването на училищните лекари и стоматолози. Всичко това в името не на здравето, а на нехранимайковците от разноцветния елит, който повече от 20 години вече служи на антибългарите.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 7. 7 Профил на dnp_m
  dnp_m
  Рейтинг: 396 Неутрално

  пак някои в правителството е мислил не с главата.

  този текс е противоконституционен.

  а парите на нзок не са държавни, а частни и държавата ги управлява само и то калпаво





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK