ХИВ eпидемия в зародиш

(Снимката е архивна)

© Дневник

(Снимката е архивна)Да започнем с нещо безспорно. Асен* е мъртъв.


Как липсата на мисъл и няколко популистки хода спрямо наркозависимите в България могат да доведат до бум на ХИВ в България

Мъртъв е от няколко месеца и докато четете това, тялото му вероятно още не е взето от моргата. Асен започва да друса на 13.
Инфектира се ХИВ на 15.
На 18 кашонът, в който спи, е надупчен от куршуми, които засядат в краката му.
Умира на 19. Това е ей сега. Под един мост в София.
В семейството на Асен има над 10 деца.
Никой не знае колко са точно. Майка му не може да брои. Не са ходили на училище никога. Голямата част се друсат.


«Не, още си е в моргата», вдига рамене една от сестрите на Асен, докато взима нови игли и спринцовки от буса на «Инициатива за здраве», неправителствена организация, която работи за превенция на ХИВ/СПИН сред инжекционно употребяващите наркотици. Бусът е спрял пред една разрушена къща, недалеч от центъра на София. В къщата се събират да друсат десетки хора – които сега излизат на тълпи, взимат си пликове с чисти инструменти, интересуват се резултати от изследванията си и се прибират обратно вътре. Част от тях са ХИВ позитивни.
Дилърът – момче на двайсет и няколко, усмихнато разказва как сутринта в къщата е имало полицейска акция, прибрали са няколко употребяващи и няколко дилъра. До следобед всички са навън. От думите му се разбира, че твърдо имат свои хора в управлението. Тази теза – за полицаи на «заплата», ще се повтори от много хора, по време на работата по този текст. В същото време много употребяващи ще разказват как, като ги срещнат, полицаите им хвърлят пликовете с нови инструменти в кофата. Или ги мятат на земята и ги тъпчат с кубинки.


В България се мачкат болните, онези на края на нарковеригата, които не могат да си купят спокойствие. И още - няма достатъчно адекватни и разнообразни опции за лечение. Затворите са пълни със зависими, както и с хероин, но вътре няма програми за обмен на игли и спринцовки. Криминализацията на дозата за еднократна употреба отпадна – но законът продължава да не дава рамки за тази доза, което е точната температура за избуяването и на корупция, и на рисково поведение. Всичко това са щрихи от портрета на една последователна в своето лицемерие и глупост политика, която може да струва много.


ХИВ eпидемия в зародиш


Може би няма да повярвате, но наркополитиката ви засяга лично.
По данни на UNAIDS, програмата на ООН за ХИВ/СПИН, в повечето региони на света инжекционната употреба на наркотици е един от водещите фактори за разпространение на ХИВ. Счита се, че 10% от всички инфектирания се случват по този начин; или 30%, ако от сметката се изключи южната част на Африка, под Сахара. След като веднъж достигне до общността на инжекционно употребяващите наркотици (по неофициални данни в България това са около 30 000 души), ХИВ може да я превземе невероятно бързо, a оттам да се разпространи в останалата част от населението, вече по полов път.


Ако това се случи, тоест ако ХИВ позитивните в страната станат десетки и десетки хияди, e твърде вероятно държавата да не може да продължи да плаща изключително скъпата антиретровирусна терапия. Всичко това може да бъде предотвратено, ако държавите, в случая България, не водят репресивна политика спрямо зависимите, разбирай има достатъчно програми за обмен на игли и спринцовки; има разнообразни, подкрепени от държавата, варианти за терапия; за леките престъпления, извършени заради наркотици, затворът е заменен с лечение и така нататък.


Пак по данни на UNAIDS по-малко от 20% от хората, които инжекционно употребяват наркотици в света, са обхванати от някакъв тип ХИВ превенция, като за Източна Европа и Централна Азия този процент e едва 10%. В този регион ХИВ позитивните са 1.5 милиона (от общо 33 милиона в света, към 2007 г.), основната част са в Русия и Украйна, а над 60% от случаите на нови заразявания се отдават на инжектиране.


«Стават все повече. И съм сигурен, че сред наркоманите в София има поне 50-60 души, които не знаят, че са позитивни. То си става като в другите държави в региона тука. Само дето в България хората си мислят, че като си говориш с ХИВ позитивен, и се разболяваш. За мен знаете вие сега, брат ми, още двама-трима души.. Майка ми не знае. Ще умре.»
Калин, 31, на хероин от 1996, знае за ХИВ статуса си от една година, в момента е на метадон.


По последни данни на българското Министерство на здравеопазването в страната са регистрирани 1174 ХИВ серопозитивни, като реалният брой на хората, живеещи с ХИВ (бройката се умножава съгласно международни стандарти), се оценява на около 4 хиляди души. През 2010 г. новооткритите са 65 души, 22 от тях са инжекционно употребяващи наркотици. Данните на МЗ сочат още, че oт 1986 г. в България са регистрирани общо 256 ХИВ+ лица, употребяващи инжекционно наркотици.


Но има скрита бройка ХИВ позитивни. И тук не говорим просто за стотиците, които не знаят за статуса си, защото не са се изследвали. Говорим за това, че само в регистрите на «Инициатива за здраве», която работи с лимитиран брой хора единствено на територията на София, за краткия период от 2003 до 2010 г. има 82 открити ХИВ позитивни. Организацията провежда анонимни тестове, като хората се завеждат под кодове; ако тестът е положителен и човекът дойде за резултатите си, е поканен да отиде в Националната потвърдителна лаборатория, след което бройката официално влиза в статистиката. Но някои не идват за резултати, други не отиват в лабораторията.


Така реално открити случаи на практика не се броят от държавата. A растежът е в пъти. През 2003 «Инициатива за здраве» има един разкрит ХИВ+ случай. В следващата година новооткритите са четири. После са девет, после четиринайсет, после осемнайсет. Около 80% от клиентите на програмата са имали досег и с вируса на хепатит C, което e лоша тенденция, имайки предвид сходните начини за заразяване с хепатит C и ХИВ.


Еднокрaтна свръхдоза глупост


"Притеснително е какво се случва с хората, до които програмата ни не достига, често те нямат достъп до информация за начините за заразяване, не разполагат със стерилни комплекти за инжектиране (в много малко аптеки се продават игли и спринцовки), нямат достъп до информация за малкото съществуващи лечебни програми. Има данни, че много "затворени" групи от инжекционно употребяващи наркотици се намират в тази ситуация", казва Юлия Георгиева, аутрич работник в «Инициатива за здраве». Според нея това e директен резултат от приемането на закона за забрана на еднократната доза - криминализирането на притежанието на наркотични вещества води до скриване на употребяващите по апартаменти, което ги прави изключително трудни за откриване и работа с тях.


«През 2004-2005 живеех в Люлин, тогава се друсах много. По онова време едно поне 20-30 души идваха вкъщи всеки ден. Страх си беше да ги взимат и аз им вземах. Тогава, като се говореше за ХИВ, се мислеше, че едва ли не 90% са само роми. Е, оказа се, че не е така... Нямаше правила. Виждаме се, викат ми дай помпа, дай игла, изобщо не ги интересува. И може би аз покрай тях много си свалих нивото на защитата. Знам от кого съм се инфектирал. От едно приятелче, той не е знаел, че е позитивен, дал ми е негова игла... случва се. Когато ти трябва, не мислиш. Даже помня тогава как се шегуваше – ами най-много ХИВ да хванеш. Явно това е чувството за хумор на съдбата. Месец и половина по-късно си направих изследването.»
Миро, на 34, друса се от 22-годишен, знае за ХИВ статуса си от 2006, в момента е на метадон.


«С приятелката ми бяхме в криза и едно момиче ни зарази, без да иска. Ами ей така, отидохме у тях, чували сме, че е позитивна, обаче не сме вярвали. Тя реши да ни даде, и така, с нейните инструменти... Слушай сега, то като дойде, не пита. Понякога няяяяяяма откъде да го набавиш. Просто няма, разбираш ли, няма, и трябва да го нaправиш, сега, веднага, без значение как. И така броят на хората с ХИВ от нашите ще си скача и няма да спре да расте. С приятелката ми имаме едно дете, на 6, добре е, късметлии големи сме, защото сме го направили малко преди да се инфектираме. На нея собствената й майка й взе правата, за морална пропадналост. Но сега искам аз да ги взема и да си я гледам, въпреки че съм такъв.»
Габриел, на 29, на наркотици от 1992, знае за ХИВ статуса си от 5 години, в момента е на метадон.


«Добре, като умрем какво ще ни правят? Ще ни изгoрят ли?»
Анита, приятелката нa Габриел, на 30, знае за ХИВ статуса си от 5 години, в момента е на метадон.


Помните - през март 2004 г. с промяна в Наказателния кодекс, се криминализира притежанието на доза за еднократна употреба. С този изцяло популистки ход, при брутална несъразмерност на наказанието с обществената опасност на деянието, се предвиди абсурдната наказателна отговорност за болни, зависими хора. Съдебната система се задръсти от дела за по няколко цигари марихуана, бюджетът се натовари излишно, роди се чудесна нова предпоставка за корупция (плaщаш на полицая, който те е хванал, плащаш на съдията и пр.), а оттам и скочи рисковото поведение сред наркозависимите. Казано иначе – хората метнаха един презрителен поглед на чистите игли и се изпокриха.


И много продължават да се крият - въпреки че през октомври 2006 г. отпадна криминализацията на дозата за лична употреба, a за «маловажни случаи» затворът беше заменен с глоба. Защото проблемът не отпадна изцяло. «Поради неяснотите относно количеството на "еднокротната доза" все още в затвора попадат хора с малки количества наркотични вещества.


В Закона за наркотичните вещества и прекурсорите няма разделение на наркотичните вещества на леки и тежки дроги, т.е. има случаи, в които в затвора попадат хора за притежание на няколко грама марихуана. Липсата на яснота в закона относно количеството на еднократната доза предполага еднолични решения от страна на отделните съдии, ясно е, че това няма как да предполага равнопоставеност на съдените пред различните съдийски комисии", казва Юлия Георгиева. Във времето на криминализацията на еднократната доза имаше много случаи като този - за хероин на стойност 1.80 лв. (или 90 евроцента) човек е осъден на една година затвор, с три години изпитателен срок. Но само преди няколко месеца районният съд в Сливен постанови половин година затвор с 3 годишен изпитателен срок за 8 грама марихуана.


Алтернативата на досегашната държавна политика звучи така: разграничение в закона между веществата според степента на техния риск; ясно дефиниране на количества, разрешени за лична употреба; минимални или административни наказания за вещества с ниска степен на обществен риск (като канабис); максимално застъпени алтернативни наказания и затвор само в крайни и тежки случаи. Хората, които работят по превенция на ХИВ в групата, са категорични, че това е посоката. Тоест наблягaне върху психосоциална работа, ефективна пробация и лечение на зависимостта като алтернатива на затвора (но не принудително лечение, а като възможност закононарушителят да избере).


Също така подкрепа за програмите по намаляване на вредите и развитие на възможностите за безплатно лечение и рехабилитация (за сега съществуващите опции виж карето). Както и прилагане на програми за намаляване на вредите и за лечение на зависимостите в затворите. «Огромната част от вредите, свързани с употребата на наркотици – престъпления, ХИВ и други болести, насилие, смърт – са очевидно подклаждани от прохибиционистките наркополитики на правителствата ни. Войната с наркотиците повлия огромно световната ХИВ епидемия през последните 25 години», се казва в скорошното изследване на Тransofrm drug policy foundation.


Затворите като ХИВ инкубатори


В Българските затвори има много наркозависими (по данни на правосъдното министерство малко преди отпадането на криминализацията на еднократната доза през 2006 наркотично зависимите в затворите са 15.6%) и много дрога. В изследване на Българският хелзинкски комитет от 2007 г. 34.7% от анкетираните затворници казват, че има възможност за снабдяване с наркотични вещества. 18.8% отказват да отговорят, но повечето от тях дават ясен сигнал, че това е възможно. Цитираните начини са - близки отвън, надзиратели и други затворници.


«Aз съм сигурен, че всеки втори-трети е болен, просто не знае още... Наскоро бях в Централния софийски затвор, заради наркотиците – кражби. Там една игла минава през 120 човека, в един отряд, и се подостря в стената, като се изтъпи. Пазачите могат да ти вкарат всичко – 50 лева за доза дрога, 200 лева за телефон... В затвора като процент половината сигурно друсат. Там са само наркомани и кокошкари. Вътре имаше един човек - една година за стари обвуки.»
Aлек, на 25, знае за ХИВ статуса си от 2006 г., твърди, че се е инфектирал от Миро, докато са живели заедно в Люлин; в момента е на метадон.


«Бил съм в затвора, ама не бях такъв човек, нямах СПИН просто. Последно бях в Казичане. В затвора работех бръснар. И чистех на лекарката стаята, имах ключове - спринцовки взимах, игли... Но по принцип хората си друсат, една и съща спринцовка, една и съща игла.. в затвора СПИН има много.»
Рад, на 43, употребява от 12 години, знае за ХИВ статуса си от една; в момента е на хероин, макар че иска да влезе в метадонова програма, но няма лична карта – «продадох я заради дрога». Докато говорим, е в тежка абстиненция.


На въпроса има ли достъп на хероин в затвора и ако да, защо там не действат програми за обмен на игли и спринцовки, Петър Василев, директор на главна дирекция «Изпълнение на наказанията», отговори: «Tази тема въобще не ми се коментира. Тази история я оставям без коментар. От днес съм в отпуска.»


В същото време Mитко Димитров, началник на Софийския централен затвор, каза: «Като във всеки един затвор в цял свят, така и в нашия има наркотици. Винаги се намират начини и канали за доставка на наркотични вещества в затворите, и Софийският централен затвор не е изключение. Различни са естеството и видът на вноса. От наши служители, от външни лица, през транспорта, с който хората влизат в затвора. Това са нормални неща, те намират начини да си внесат. Даже напоследък открихме хероин в запечатана консерва, фабрично, разбирате ли за какво става въпрос? Чух и за случай за хероин, разтопен под пощенска марка на писмо, изпратено до затвора. Няма какво да направим, как да ги спрем.» По думите на г-н Димитров в затвора в София има потвърдени 9 ХИВ позитивни лица: «Не можем да ги изолираме, както в обществото не могат да се изолират. Не сме ги разкрили на останалите затворници и нямаме основание да го направим. Да, използват общи игли и спринцовки – нещо, което е изключителен риск за преноса на тази болест.» На въпроса би ли дал достъп на програма за обмен на игли и спринцовки на територията на затвора Митко Димитров каза «Няма никакъв проблем. Нека някой да обяви желание официално, веднага ще вземем становище.»


От програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" на МЗ казаха, че имат "готовност да подкрепят проучването на международния опит при въвеждане на програми за обмен на игли и спринцовки с цел превенция на ХИВ сред инжекционно употребяващите в местата за лишаване от свобода". «Добрите практики в други страни от региона на Източна и Западна Европа и Централна Азия посочват като значителен успех в превантивните дейности за ХИВ функционирането на такива програми в затворите в няколко страни – Люксембург, Португалия, Испания, Германия, Швейцария, Румъния, Армения, Молдова, Киргизстан", заявиха от там.


Срещам Ясен пред една от метадоновите програми в София. Той е на 26, започнал е да се друса преди близо десет години, някъде по пътя се инфектира с ХИВ. Но сега е на метадон, завършва средното си образование и е адски мотивиран: «Тези десет години от живота ми отидоха на нищо, на боклука. На мен лично ми е тъпо, но трябва да се продължава нататък.»


За някои животът се движи, за други е спрял. С Мимо говорим пред къщата от нaчалото на този текст. «Всички тук знаят за мен, че съм позитивен. Аз си казвам на всички. Много хора се крият, много хора», казва той, докато ме гледа изпод намазаните си със стар грим клепачи. Мимо е на 30, ром, травестит, проституира, на хероин от 7 години. Mного иска да започне в метадонова програма, но му искат лична карта, а той няма. В същото време преди седем месеца Мимо е бил в затвора. Когато държавата иска да те накаже, а не да ти помогне, няма проблем да стане без лична карта.


Tова казва всичко.


*Всички имена в текста са сменени


**  Това изследване е проведено от Яна Бюрер Тавание (журналист на свободна практика) през юни 2010 г. в София, и е продукт на стипендията за журналисти «Тъмната страна на наркополитиките» на Унгарския съюз за граждански свободи.  Текстът излиза в навечерието на 26 юни – световния ден за борба с наркотрафика.Как липсата на мисъл и няколко популистки хода спрямо наркозависимите в България могат да доведат до бум на ХИВ в България

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Трагедията е пълна. И Шекспир не би могъл да я пресъздаде.

 2. 2 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Много добър текст, добре обоснован с факти и анализ на причини е последствия.

  За съжаление държавата ни е толкова назад, че не знам изобщо кога хората ще си отворят очите за тези проблеми...

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 3. 3 Профил на HH
  HH
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Аз имам един въпрос... Правилно ли разбрах, че тия хора искат от нашите данъци да се отделят пари, за да може да се купуват чисти игли и спринцовки на наркоманите, които те ще употребяват за.. инжектиране с наркотици?

 4. 4 Профил на silverhead
  silverhead
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Много добра статия, с фактология, отношение, без сочене с пръст на виновните, без излишно политизиране.

 5. 5 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#3] от "HH":

  Споко, никой няма да ти пипа паричките. ВСИЧКИ програми за безплатни игли са на НПОта и се финансират или по международни програми, или с дарения. Но и иначе въпросът ти би бил тъп, защото ще ти излезе много по-евтино да купиш на наркомана и игла, че и хероин, отколкото да го лекуваш от спин, да го гониш с полиция и да го храниш в затвора.

  gradinko.bg
 6. 6 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 523 Разстроено

  Полицаи "на заплата", крайно нуждаещи се деца на съдии с имоти на морето, Красьовци, стогодишни дела с неясен край, но пък за чифт стари обувки - веднага в Централния.... Разлагацията на държавните функции е пълна. Ако съд и полиция работеха, само тези 2 институции!, много дилърчета щяха да се замислят преди да пласират, за да не рискуват половината си живот в килията. Уви вече 21г. това е само сън и след още 20г. ще си живеем в сегашния кошмар, ако не променим нещо.

  Боян Р.
 7. 7 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 472 Неутрално

  по принцип отношението ми към употребяващите е доста либерално, но не и към тези на херца. херцозите в гроба, сами са си виновни.

  it comes from inside, just listen ...
 8. 8 Профил на бай Петко
  бай Петко
  Рейтинг: 472 Неутрално

  А сега и бай мангал ли трябва да съжаляваме?

 9. 9 Профил на Камю
  Камю
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво, много добре поднесен материал; хубаво се илюстрира безсилието и лисата на каквато и да е компетентност и визия за бъдещето от страна на държавата в борбата с нарко зависимостите и смъртоносния вирус.

 10. 10 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 367 Неутрално

  едно ОГРОМНО благодаря на Яна Бюрер Тавание и на Унгарския съюз за граждански свободи за статията.

 11. 11 Профил на mephidor
  mephidor
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Браво на автора! Чудесен текст и чудесно изследване. Много точно и уместно. И убийствено...отчайващо. Няма политика, няма съзнание, няма нищо. Има само смърт. И тя няма значение...

 12. 12 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#8] от "бай Петко":

  По-скоро твойто изказване е "мангалско", Сърпочуков.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 13. 13 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#7] от "Kalin":

  Всички стигаме до гроба. Въпросът е какво ще направим преди това. "Херцозите" например ще крадат, заразяват, продават дрога на когото падне, включително и на децата ти, много години преди да стигнат до гроба. Както и циганите, те са проблем на цялото общество, колкото и обществото да предпочита да не съществуваха. Вариантите са два - 1.избиваме ги или 2.решаваме проблема иначе.

  Първия вариант трудно ще го приложиш в европейска държава. Остава да мислиш какво да правиш за вариант 2 - и статията обяснява какво да правим и как се олива държавата в момента по темата.

  gradinko.bg
 14. 14 Профил на българин
  българин
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Веднага си личи че статията не е писана от български журналист. Евала на авторката. Само ми е чудно дали някой от наште политици ще я прочете и ако я прочете дали би се трогнал да направи нещо по въпроса.

 15. 15 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#3] от "HH":

  Швейцария това го прави от поне 18 години, даже и дневните дози им дава! А за капак да не повярваш, събира и използваните спринцовки...

  Прочети отново тази част от статията за наркоманите и как от тях пламва и останалото общество по полов път.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 16. 16 Профил на andiamo
  andiamo
  Рейтинг: 472 Неутрално


  За сведение - Яна е българка - омъжена за чужд гражданин - който живее в България.

  В България има българи като нея - ама не са много наистина -

 17. 17 Профил на Теодоси Бялков
  Теодоси Бялков
  Рейтинг: 530 Разстроено

  "На въпроса има ли достъп на хероин в затвора и ако да, защо там не действат програми за обмен на игли и спринцовки, Петър Василев, директор на главна дирекция «Изпълнение на наказанията», отговори: «Tази тема въобще не ми се коментира. Тази история я оставям без коментар. От днес съм в отпуска.»"

  Като си заровиш главата в пясъка и проблема изчезва

  http://touchesofvarna.blogspot.com/
 18. 18 Профил на kokorbashiyata
  kokorbashiyata
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Една от най-силните статии, които съм чел. Аз предлагам да я разпратите на държавните институции, които по един или друг начин са замесени в сюжета, както в министерствата.
  Ще си позволя да обобщя най-важните изводи от статията, които обясняват цялата ситуация в България, не само в здравеопазването, а във функционирането на системата:
  - „Когато държавата иска да те накаже, а не да ти помогне, няма проблем да стане без лична карта.

  - Затворите са пълни с крадци на обувки, кокошкари, изпаднали наркомани и други дребни престъпници, които се намират на края на веригата и от които не зависи нищо. Докато в същото време криминалните лица нагоре по йерархията, които осигуряват и контролират всичко се разхождат безнаказано и продължават да тровят обществото.

 19. 19 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#6] от "Donix":

  Ама те пласьорите са таксиджии, а кукажите ги покриват.
  Ако случайно някой се издъни какво мислиш че няма прокуорори на заплата също ли?
  Мафията е пълна и започва още от митницата и стига до кварталната дребна криминална престъпност.
  Оправия няма, само дружно затъване и бавна смърт.
  Би трябвало по-сурови присъди.
  А оня дебил от Централния софийски пък трябва да го опнат на въжето още от сега заради цинизма който демонстрира.
  Знаел че имало заразени, ама него не го боли да ги отдели?!
  Къде се намираш ти бе, катил нещастен?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 20. 20
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:05 на 25/06/2010 от неговия автор.

 21. 21 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 626 Неутрално

  А някой умират, поради това, че не могат да им осигурят медикаментите за химиотерапия! Как може да се сравняват тези друсалки, които обикновено нямат и 1 ден осигурителен стаж с някой, който се е осигурявал цял живот и е заболял от рак? Първо, да не забравяме, че държането на наркотици е престъпление. Т.е. зависимост не се постига с еднократно нарушаване на правилата. После, като станат зависими, започват да вършат и други престъпления, за да се снабдяват с наркотици. И в крайна сметка трябвало да им осигурим средсва за лечение, което никога не е ефективно. Единици са тия, дето са се пооправили след лечение с метадон. Повечето го продават, а след това продължават с наркотиците. Та не мога да се съглася, че лечението на тези боклуци трябва да е гарантирано. Ако има пари, съм съгласен, но сега, когато отказват да приемат на лечение опасно луд човек, защото имало ограничение за хоспитализация, поради ограниченията в бюджета, ебал съм ги, да мрат друсалките!

 22. 22 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Знаете ли защо тинейджърите в Щатите се дрогират - от скука и презадоволен живот, а знаете ли защо в БГ ще стане страшно от дрогиращи се тинейджъри - защото освен че го правят от скука, това е въпрос на култура и престиж за тази асоциална група от младежи, които не вярват в светлото си бъдеще, така демонстрират принадлежност и различност, вадят лесни пари и също толкова лесно ги харчат по невръстни проститутки и какви ли не глупости, същевременно си отмъщават на държавата, политиците и т.н., всичките причини за споходилите ги несгоди - лошото е че всичко опира до възпитание и воля, първото и да го имат явно не е достатъчно, но второто окончателно го губят, защото си изкривяват психиката и са зависими.
  Успех на всички, които вярват че с контрабанда, партийни каси, дърта и млада крадлива парвенюшка номенклатура, ще бъдат заобиколени от назряващия страшен проблем, за разлика от Щатите тук причините са много повече децата да посягат към наркотиците и ще се получи верижна реакция, въпрос на време!!!
  Смърт за червената номенклатура и техните парвенюшки отрочета!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 23. 23 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Страшно добър материал. Коментарите също. Само няколко от коментиралите явно не са живяли извън България и по-разсъжденията им си личи. По-добре малко пари за превенция, отколкото ужасно много пари за лечение. Холандците знаят как

  malart.blog.bg
 24. 24 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#23] от "malart":

  A ти що си мислиш, че има пари за ретровиросна терапия? Всъщност има, защото е по програми от вън, но като се увеличи броя на заразените, просто ще ги позакрепват от време на време докато пукнат. То и сега не може да се рзчита на най-доброто. Пари няма, няма пари! Не знам кой къде е живял, но очевидно ти не си живял напоследък в България. Та ако изходим от малоумната позиция "по добре малко пари за превенция, отколкото ужасно много пари за лечение", задай си елемнтарния въпрос - това не се ли отнася до всяко заболяване, а после и заяо тогава не се прави? Пак да ти кажа - НЯМА ПАРИ за профилактика и превенция, а след последната актуализация на бюджета и за хоспитализация и лечение! Така че като ревете какво трябвало да бъде, дайте идея и как да се финансира - да увеличат осигуровките, данъците или що? Да въведат задълвително здравно застраховане или паралелно със здравното осигуряване да действа такова, което да обхваща изключени от касата дейности, и т.н., и т.н. Или пък вместо да квичите по форумите, събирайте пари и плащайте за друсалките. Държавата очевидно няма да го направи.

 25. 25 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#18] от "kokorbashiyata":

  Ами да, пълни са затворите с малограмотни тъпаци, тъй като и престъпленията им са малоумни и лесно доказуеми. Тъпака си е тъпак и тъй като не мисли за последиците, не симправи труда, а и не знае как да прикрие деянието си. А дали имало някой в затвора за чифт стари обувки - напълно е възможно! Само не знам защо си приел казаното от друсалката за чиста проба истина и защо коментираш нещо, без да нси наясно с фактита? Та да допуснем, че обувките са били на краката ти преди някой да реши да ти ги вземе. Да допуснем, яе те е пребил в парка и поради липсата на друго е взел обувките ти, които може и да са Гучи. После да допуснем, че този индивид е многократно осъждан и е извършил деянието в условията на опасен рецидив. А можем да допуснем и че обувките са били на краката на бременната ти приятелка и т.н. Та не коментирай преди да си се запознал с фактите!

 26. 26 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#18] от "kokorbashiyata":

  Да и после намери някоя друсалка, която е помогнала да се разкрие някой от веригата над тях. Ще ти кажа, че такива просто няма. Като ги хванат, никой от тях не оказва съдействие, въпреки че са наясно кой е дилъра и кой контролира организацията. Така че да не се оплакват, че с тях се пълнили затворите и да не търсят оправдание за собствените си безобразия. Да гният в затвора и туйто!

 27. 27 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#1] от "Jivago":

  Вярно е, не става за Шекспир. Това е по-скоро трагедия а ла Дарвин. Който е тъп - мре.

  От една страна тези хора никой не ги е бил по главата да се друсат и не чувствам състрадание към тях. От друга страна уж сме цивилизован народ, и дори от чисто прагматична гледна точка, най-удачно е да им се помогне. Както каза Градинко, много по-евтино ще ни излезе да снабдяваме наркоманите безплатно с херинга и игли до края на живота им. Всеки, който разбира от икономика, може да направи две-три сметки и сам да провери.

  Damnant quod non intellegunt.
 28. 28 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#27] от "chernobyl":

  Да, много цивилизовано и най-вече нормативно обосновано! И как предлагаш да стане тая работа с купуване и предоставяне на наркотиците? Няма такава възможност в нито една страна-член на ЕС. Не знам дали е така в Швейцария, но тя както се сещаш не е и в ЕС. България дори няма право да преработва иззетите наркотични вещества. Имала е такова право по времето на бай Тошо, но поради некадърността на демакратично избраните правителства, това право е изгубено. Ако не знаеш, това е въпрос на международно регламентиране и не можем сами да решим, че от сега насетне част от иззетите наркотици ще се ползват за лечение. То за случая за който говориш и дума не може да става за лечение. Позволеният метод е заместване на наркотика с метадон, но количествата са крайно недостатъчни и наистина се чака години. Освен това, за да те включат в такава програма, трябва да си благонадежден. Ако си криминално проявен почти няма шансове. Отделно от това и пресятите не са стока и вместо да се лекуват го продават. Нищо не става без строг контрол и пари, а пари както всички знаем няма! Та как предлагаш да стане тая работа с наркотиците? Превенцията е хубаво нещо, но когато парите не стигат да осигурят животоспасяващо или поддържащо лечение, от къде мамка му да се вземат пари за превенция? Това може и да стане след години, но имайки предвид доходите и частта от населението, което не плаща здравни осигуровки, няма да е скоро. За това аз казвам - ако има пари, да се лекуват, ако не - да мрат! Никой не им е крив, че са се докарали до това дередже. А родителите да не чакат на държавата, а да плащат, щом са спали и не са забелязали многобройните сигнали за деградацията на отрочето си! Никой не им е длъжен, да си решават проблемите в семейството и да не занимават обществото!

 29. 29 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Тези чисти игли се дават, за да се защитят здравите от заразените с ХИВ, защото иначе ще стане пандемия. МНого е просто и е смешно, как възрастни хора не могат да го разберат

  Истината е висша ценност
 30. 30 Профил на sh
  sh
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Kalin":

  А нали разбираш, че преди да минат на хероин, 'херцозите' са били на по-леки наркотици, към които ти си така либерално настроен?

  "Word politics comes from Greek word poly- many and the word ticks- blood sucking creatures." - Robin Williams
 31. 31 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#28] от "potrebitel1":

  Знам, че нормативната страна на въпроса е сложна, защото всичко се решава на ниво ООН, отделно в нашия случай зависи и от ЕС. Аз казвам чисто икономически как стоят нещата. Като няма пари за превенция, лечение и рехабилитация, ще даваме пари да храним дрогарите в затворите и за други непреки разходи. Миналата година по изключение забравих радиото и GPS-а в колата, някой наркос си ги хареса и олекнах с над 500 лв.

  Damnant quod non intellegunt.
 32. 32 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#30] от "sh":

  Логическата грешка в този аргумент е била посочвана толкова много пъти, че вече стана банално.

  Damnant quod non intellegunt.
 33. 33 Профил на Ule
  Ule
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#24] от "potrebitel1":

  1% от парите, които влизат в хазната от акцизи, по закон, трябва да се насочват за превенция и лечение на зависимости. Миналата година в Националния Център по Накомании са влезли 60 000лв.
  Изводите са за теб...

  Ule
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK