Съдът ще решава има ли Сливен председател на общинския съвет

Съдът ще решава има ли Сливен председател на общинския съвет

© Цветелина АнгеловаЗаради липса на кворум се провали извънредната сесия на общинския съвет в Сливен. На нея трябваше да бъде прегласувано решението на съветниците от 27 май, с което те предсрочно прекратиха правомощията на председателя на съвета Мария Григорова. Областният управител Марин Кавръков върна решението на съветниците с мотива "опорочаване тайната на вота". Той е отворил бюлетините пред представители на пет политически сили, при което се установило, че в квадратчетата за гласуване има най-различни рисунки, сред които и доста цинични.


Съветниците от БСП протестираха срещу връщането на решението. Според председателя на Общинския съвет на БСП и председател на групата в Общинския съвет Мартин Славов областният управител може да се произнесе само за законосъобразността на решението, не и за начина на отбелязване на вота. Той смята, че Кавръков не е имал право да отваря бюлетините, а връщането на решението е политическа подкрепа за ГЕРБ и обслужване на лични икономически интереси. Група общински съветници подадоха жалба в Административния съд срещу акта на областния управител да върне решението.


На днешното заседание от 41 се събраха едва 17 съветника. Част от останалите бяха извън залата с мотива, че сесията е свикана незаконно от заместник-председателя на съвета Руси Големанов. Руси Големанов от своя страна каза, че областният управител, след провала на сесията, има право да изпрати казуса в съда. Така, след като е с отстранен от длъжност кмет, Сливен се оказва и без председател на общинския съвет.


До две седмици се очаквало решението на съда по казуса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK