Пазарлъци в 12 без 5 за актуализацията на бюджета

Средствата за висше образование да се намалят с 10%, а не както е предвидено в актуализацията на бюджета с 20% - това са обсъждали министрите на образованието Сергей Игнатов и на финансите Симеон Дянков, съобщи вчера Игнатов. По думите му двамата ще се опитат да постигнат решение преди гласуването на бюджета следващата седмица и това ще стане "с дълги преговори".


Така освен парламентарните сили, които до вчера имаха възможност да формулират исканията си за промяна на бюджета за 2010 г., министри и други институции на бюджетна издръжка също се опитват да променят заложените в проекта параметри преди окончателното му гласуване от Народното събрание.


Очаква се актуализацията на бюджета да бъде обсъдена на второ четене в ресорната комисия следващата седмица, след това тя трябва да бъде гласувана й в пленарна зала.
За да се запазят средствата в частта за издръжка на студентите на 90%, са необходими 26 млн. лева. "С министъра на финансите си блъскаме главите за тези 26 млн. лева и ще направим всичко възможно намалението на субсидията за висшето образование да не бъде толкова драстично", заяви министър Игнатов.


От министерството на финансите само напомниха, че преди окончателното приемане на бюджета може да се правят предложения, а крайното решение ще зависи от депутатите. Не можем да коментираме това, за което са си разговаряли двамата министри, допълниха от министерството.


Вчера и комисията за контрол на ДАНС обяви, че предлага да се намерят пари за обезщетения на съкратените служители в агенцията от фискалния резерв. По изчисления на Волен Сидеров ще са необходими около 12 млн. лв., а ресурс имало и от съкращаване на излишни държавни агенции и министерства. Парламентарните сили пък внесоха предложенията си за поправки в актуализацията на бюджета.Внесени предложения от парламентарните сили


"Синята коалиция"
Разходите за заплати и възнаграждения да се свият със 70 млн. лв, а трансферите за осигурителни вноски - 20 млн. лв., а разходите в бюджета на МВР - с 25 млн. лв. Резервът за непредвидени и неотложни разходи, който е на подчинение на премиера, да се свие от 1.229 млрд. лв. на 768.9 млн. лв. Постъпленията от приватизация да се увеличат с 90 млн. лв. До месец след гласуването на актуализацията правителството да направи регистър на всички сключени договори, заверени с подписа на министъра на финансите (договорите, невключени в регистъра, да се считат за недействителни). До два месеца след актуализацията пък регионалният министър да изготви списък на държавните имоти. Министерството на финансите да отчита всеки месец държавния бюджет на начислена основа според европейската методология. Държавните служители да си внасят сами осигурителните вноски. Да не се отнемат 54 млн. лв. за здравеопазване.


БСП
Да се създаде Специален инфраструктурен инвестиционен фонд (СИИФ) към министъра на финансите за покриване на възникнали разходи по ОП "Транспорт" за отчуждителни процедури и археологически проучвания. Фондът да е с осигурено финансиране до 50 млн. лв. за т.г. Акцизът на цигарите да се намали от 76 евро на 1000 къса на 64 евро на 1000 къса. Да не се намаляват заложените в бюджета средства за здравеопазване, нито субсидиите за общините. Националните доплащания на единица площ в размер на 293 млн. лв. и доплащанията за животновъдството в размер на 67 млн. лв., включени в бюджета на министерството, да бъдат изплатени до края на годината. От резерва за структурни реформи и допълнителни мерки за близо 1.2 млрд. лв., които са на подчинение на премиера, 660 млн. лв. да се отделят за забавените плащания на правителството към фирми, а 116 млн. лв. - за тютюнопроизводителите. Да се отпусне 1 млн. лв. за борба с комарите по дунавските общини, предлага пък депутатът от Плевен Румен Петков.


ДПС: Да бъде изрично записано отпускането на 116-те милиона субсидия за тютюнопроизводителите от резерва. Да има пропорционално намаление на средствата за всички вероизповедания - например с 20 процента, а не както е предвидено в проекта - парите за мюсюлманското вероизповедание да бъдат орязани с 55 на сто, а за православната общност с 6 процента. Да не се променят субсидиите за общините.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK