Пазарлъци в 12 без 5 за актуализацията на бюджета

Средствата за висше образование да се намалят с 10%, а не както е предвидено в актуализацията на бюджета с 20% - това са обсъждали министрите на образованието Сергей Игнатов и на финансите Симеон Дянков, съобщи вчера Игнатов. По думите му двамата ще се опитат да постигнат решение преди гласуването на бюджета следващата седмица и това ще стане "с дълги преговори".


Така освен парламентарните сили, които до вчера имаха възможност да формулират исканията си за промяна на бюджета за 2010 г., министри и други институции на бюджетна издръжка също се опитват да променят заложените в проекта параметри преди окончателното му гласуване от Народното събрание.


Очаква се актуализацията на бюджета да бъде обсъдена на второ четене в ресорната комисия следващата седмица, след това тя трябва да бъде гласувана й в пленарна зала.
За да се запазят средствата в частта за издръжка на студентите на 90%, са необходими 26 млн. лева. "С министъра на финансите си блъскаме главите за тези 26 млн. лева и ще направим всичко възможно намалението на субсидията за висшето образование да не бъде толкова драстично", заяви министър Игнатов.


От министерството на финансите само напомниха, че преди окончателното приемане на бюджета може да се правят предложения, а крайното решение ще зависи от депутатите. Не можем да коментираме това, за което са си разговаряли двамата министри, допълниха от министерството.


Вчера и комисията за контрол на ДАНС обяви, че предлага да се намерят пари за обезщетения на съкратените служители в агенцията от фискалния резерв. По изчисления на Волен Сидеров ще са необходими около 12 млн. лв., а ресурс имало и от съкращаване на излишни държавни агенции и министерства. Парламентарните сили пък внесоха предложенията си за поправки в актуализацията на бюджета.Внесени предложения от парламентарните сили


"Синята коалиция"
Разходите за заплати и възнаграждения да се свият със 70 млн. лв, а трансферите за осигурителни вноски - 20 млн. лв., а разходите в бюджета на МВР - с 25 млн. лв. Резервът за непредвидени и неотложни разходи, който е на подчинение на премиера, да се свие от 1.229 млрд. лв. на 768.9 млн. лв. Постъпленията от приватизация да се увеличат с 90 млн. лв. До месец след гласуването на актуализацията правителството да направи регистър на всички сключени договори, заверени с подписа на министъра на финансите (договорите, невключени в регистъра, да се считат за недействителни). До два месеца след актуализацията пък регионалният министър да изготви списък на държавните имоти. Министерството на финансите да отчита всеки месец държавния бюджет на начислена основа според европейската методология. Държавните служители да си внасят сами осигурителните вноски. Да не се отнемат 54 млн. лв. за здравеопазване.


БСП
Да се създаде Специален инфраструктурен инвестиционен фонд (СИИФ) към министъра на финансите за покриване на възникнали разходи по ОП "Транспорт" за отчуждителни процедури и археологически проучвания. Фондът да е с осигурено финансиране до 50 млн. лв. за т.г. Акцизът на цигарите да се намали от 76 евро на 1000 къса на 64 евро на 1000 къса. Да не се намаляват заложените в бюджета средства за здравеопазване, нито субсидиите за общините. Националните доплащания на единица площ в размер на 293 млн. лв. и доплащанията за животновъдството в размер на 67 млн. лв., включени в бюджета на министерството, да бъдат изплатени до края на годината. От резерва за структурни реформи и допълнителни мерки за близо 1.2 млрд. лв., които са на подчинение на премиера, 660 млн. лв. да се отделят за забавените плащания на правителството към фирми, а 116 млн. лв. - за тютюнопроизводителите. Да се отпусне 1 млн. лв. за борба с комарите по дунавските общини, предлага пък депутатът от Плевен Румен Петков.


ДПС: Да бъде изрично записано отпускането на 116-те милиона субсидия за тютюнопроизводителите от резерва. Да има пропорционално намаление на средствата за всички вероизповедания - например с 20 процента, а не както е предвидено в проекта - парите за мюсюлманското вероизповедание да бъдат орязани с 55 на сто, а за православната общност с 6 процента. Да не се променят субсидиите за общините.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Какви "дълги преговори"?

  pump it!
 2. 2 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Предложеията на Сините е за съкращаване на разходите,а на БСП-идей за нови харчлъци.Ще видим какви ще ги снесат!

 3. 3 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Аз давам 100% подкрепа за сините!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 4. 4 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Университете да се реформират, както БАН! Щом намаляват с 30% парите на БАН, да ги намалят и с 20% на университетите и да ги принудат да се обединяват по между си и кооперират с институтите на БАН! Не са нито по-велики, нито по-можещи от синодалите в академията!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 5. 5 Профил на TET
  TET
  Рейтинг: 8 Неутрално
 6. 6 Профил на kuka
  kuka
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Сините са прави,но пожарникаря е неуправляем.
  А не след дълго червените хуни ще се изходят по въпроса и тук.
  А за крадците от ДПС посто словата са излищни.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на caravagqio
  caravagqio
  Рейтинг: 418 Гневно

  НЕ ИСКАМЕ СЪКРАЩЕНИЕ НА РАЗХОДИ -ИСКАМЕ СЪКРАЩЕНИЕ НА ЩАТОВЕ !! И ЛИКВИДИРАНЕ на излишни държавни агенции и министерства.

  И още нещо много важно : ДЕМБЕЛИТЕ ТРЯБВА да внасят своите здравни и социални осигуровки както всички останали българи! ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ от бюджетната сфера – и мързеливите даскали и тъпите милиционери и наглите „доктори „ и некадърните чиновници и малоумните „овенни „и корумпираните данъчни … !! БЕЗ изключения и БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ !!! ТОВА СЕ ОТНАСЯ и за онези, които ИЗОБЩО НЕ ПЛАЩАТ –роми, тарикати , и всякакви други боклуци !ЗА ТЯХ ДА ИМА ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД ,ако не искат да плащат Не може да не се съгласим и че „ пилеенето на пари никак не противодейства на депресията. Не антикризисна програма трябва сега, а антидепресивна. Само една такава е подействала досега: запушване на всички пробойни, от които изтичат ненужни разходи, а най –ненужните са точно протестиращите полицаи, военни , даскали, данъчни и още цяла кохорта ТЪРТЕИ , чучнали на държавната софра , свикнали само да лапат и да претендират … Като са толкова кадърни – да напуснат бюджетните длъжности и да излезнат на пазара на труда, който веднага ще ги оцени колко са „ умни „ и „ кадърни „ ! Но не го правят, защото и за чеп на бъчва не стават !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK