Частните поликлиники трябва да напуснат държавните болници

Здравният министър ще определя кои нови лечебни заведения ще работят с касата

Частните поликлиники трябва да напуснат държавните болници

© Надежда Чипева, Капитал
Здравният министър ще определя кои нови лечебни заведения ще работят с касата

Частните диагностично-консултативни центрове (ДКЦ) и лаборатории скоро ще трябва да напуснат държавните болници. Забрана да работят там е записана в проект за промени в Закона за здравето, публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването.


Разпоредбата цели да гарантира обществения ресурс, твърдят от ведомството на Анна-Мария Борисова. Оттам обясняват, че са засечени случаи частни структури да използват почти без заплащане държавна апаратура и по този начин да източват лечебните заведения.
Според директори на болници, на територията на които има частни медицински центрове, обаче това е поредното "безумие". Остава да забранят частната практика както през 1963 г., коментира шеф на клиника, пожелал анонимност.


Той обясни, че в повечето общински болници липсва скенер или друга важна за диагностиката апаратура и затова са дали помещения на частници, за да използват тяхната техника, а фирмите пък печелят от притока на клиенти. Сега пациентите няма да могат да се изследват с направление от здравната каса и ще трябва да си плащат кеш или да ходят до съседен град, твърди той.


Според председателя на столичната лекарска колегия д-р Методи Маджаров обаче мярката е похвална. "Трябва да се разграничи ясно държавната от частната практика, за да няма злоупотреби", заяви той.
Законопроектът предвижда още здравният министър да може да назначава по един зам.-директор във ведомствените болници - Военна, на МВР, Правителствена и други.


Целта е да има по-добър контрол. Досега тези лечебни заведения бяха изцяло на подчинение на министерствата, към които са разкрити. Директорите на тези болници не подкрепиха идеята. Според тях по този начин ще се получи двувластие и ефектът ще е пагубен.


Други промени в закона предвиждат болници да могат да се създават само със съгласие на министъра на здравеопазването, ако тяхната дейност ще се финансира със средства от републиканския бюджет или от здравната каса. В мотивите пише, че причината за въвеждането на това изискване е големият брой болници в България.


Досега дали една болница ще работи с касата зависеше само от поставените от осигурителната институция изисквания, като те важаха както за държавните, така и за частните. Новите разпоредби са свързани с приемането на Национална здравна карта, която ще е задължителна, поясни експерт от министерството.


Това означава, че здравната каса ще сключва договор само с лечебните заведения, които влизат в картата, а за да се включи ново, трябва да се закрие някое от старите или пък регионът, където се разкрива, да има нужда от него. И държавните, и частните болници разчитат основно на финансирането от касата по клинични пътеки.

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на avram_bakalov
  avram_bakalov
  Рейтинг: Весело

  Ами пациентите? Какво чакат? Време е и тях да ги махнат от болниците. За какво са им на болниците пациенти? Само грижи...

 2. 2 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 443 Весело

  Всред личните ми документи пазя и случай от частна клиника-ако вината не е на лекаря, предписал медикамента, а на производителя на този медикамент, то пациента ли трябва да съди клиниката и съответно лекаря или здравната каса, вносителят и така нататък/йерархията в този случай ми е напълно непозната/ трябва да се заеме с това?

 3. 3 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Частните ЛЕКАРИ трябва да напуснат държавните болници!!!!!!

 4. 4 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не ми е много ясен смисъла на това намерение,да се разскарат частните ДКЦ-та от държавните медицински сгради.Какво ще правят с освоодените помещения,не си ли помагат с наемите.Да коригират наемите,които сега били ниски.нМисля,че това е резултат от конкуренцията.Борят се за пациенти,респ. пари от касата.Ще има големи сблъсаци в лекарското съсловие.Законът трябва твърдо да бъде подчинен на обществените интереси,а не на съсловните.Ще го видим.

 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Е, и какво като изгониш 'частното' ДКЦ ? С какво ще подобриш медицинското обслужване ? Или щото при социализма е актуален изразът 'мръсен частник' за всеки със свободна инициатива.
  През 2003 г. специалистите с договор към НЗОК са били 7870 , през 2008 са били 8534 ,а през 2010 г по данни от НЗОК са само 3229 за страната. Все по-често се случва пациент да ми върне направлението с думите. 'Не го искат. Платих си за прегледа.'
  Сега ще ми връщат и направленията за изследвания. Все по-малко лаборатории за клинични и образни изследвания ще работят с НЗОК. Скоро лимитите на прасето-касичка няма да имат значение. 'Ценните книжа' на НЗОК направление No.3 и No.4 са абсолютно без покритие и никой няма да иска да работи с тях...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 6. 6 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Докторе, това което пишеш е страшно. Не съм търсил точните данни, но нямам причини да не ти вярвам и явно нещата са излезли извън контрол.Да му мислим хронично болните...

 7. 7 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Правилно! В почти всички случай, частните клиники живеят на гърба на държавните, а лекарите препращат пациентите към себе си, но в чатната практика! Нека всеки получава, колкото си заслужава, ако трябва и по 30000 на месец, но да е ясно от къде и без да живее на чужд гръб!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 8. 8 Профил на ohubohu
  ohubohu
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ура ...а ...а...а! А после какво?

 9. 9 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: 470 Гневно

  "в повечето общински болници липсва скенер или друга важна за диагностиката апаратура и затова са дали помещения на частници, за да използват тяхната техника"

  Върха на наглярщината е тоя лаф! Истината е, че навсякъде частните ДКЦ-та "инвестират" в памучни тампони и пипети, а държавните и общински болници - в ЯМР-та и операционни зали с по 4 милиона евро оборудване едната. После "частниците" и "държавниците" ги ползват на "братски" принцип.

  Егати мошеника е тоя "шеф на клиника", влага материали и оборудване за левче, труд за четири, и иска да си върне петдесет лева, че се и сърди, че му пречат...

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 10. 10 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Хайде да не се заблуждаваме поне за едно - частните лекари и клиники печелят от държавните болници и поликлиники, а не обратното. Иначе просто няма да седят там. Не е висша математика да не може да се сети човек.
  На поборника на свободната инициатива и честните частници ще кажа, че свободна инициатива - регулация = 4-та национална катастрофа за България, която е в ход вече 20 г. А ти иначе си развявай байряка на угнетения, честен частник.

 11. 11 Профил на надървен селянин
  надървен селянин
  Рейтинг: Весело

  Браво другарке Ана-Мария! На борба срещу лекаря с партиен билет. На борба срещу народните изедници - частни лекари, феодални старци, университетски тунеядци и т.н. и т.н. и т.н. дето клаха народа както турчин не го е клал.
  Заради тях се чудим откъде да се вземат пари за раково болните за родилките за инсулин и т.н. и т.н. и т.н.

  Мога да ора мога да (сещате се сами). За друго не ме търсете.
 12. 12 Профил на shumi68
  shumi68
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Понятието "частни" е толкова глупаво ,все едно си се върнал в ерата на бай Тошо. Всички тия "частни" ДКЦ-та работят винаги с касата. От друга страна няма лекар в "държавна болница" дето не работи и на частно. С две думи -ако нямаш направление си плащаш навсякъде. Не е ли ясно ,че каквото и да орежеш ,извинявам се- преструктурираш, болните няма да станат по-малко. Пък ако изгониш "частниците" от помещенията какво ще ги правиш? Това е все пак болница ,а не хотел или кръчма да печеш в тях кебапчета?! Другарката Анна-Мария се връща към един от най-яките соц-лозунги БЪЛГАРСКИЯТ БОЛЕН -НАЙ-ЗДРАВИЯТ БОЛЕН В СВЕТА !!!

 13. 13 Профил на Некъф Човечец
  Некъф Човечец
  Рейтинг: 422 Гневно

  Тая не е нормална, явно! Алоооо мъжки Дянков, спри се, че и това дето остана от тая неработеща система няма да го има и тогава ще мрем като мухи!

  Животът е летална болест предвана по полов път! www.atgt.blog.bg
 14. 14 Профил на korenqtsite
  korenqtsite
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А аз си мислех , че лекарите трябва да преглеждат в болниците ! Според Борисова , всеки личен лекар трябва да си построи частна болница ! Колко жалко е , че случайно попаднали хора в определени министерства си играят със съдбите те и няма кой да ги спре !

 15. 15 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Гневно

  Тя системата е УМИШЛЕНО ОБЪРКАНА със създаването си - когато "закрепостиха" пациента. Нали можеше парите да следват пациента, а той да отива, където вижда ефект от консултацията, изследването и лечението! ДА АМА НЕ ИМ ИЗНАСЯ НА АЛЧНИТЕ, ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА СИ МЪРДАТ ЗАДНИКА, ДА ИНВЕСТИРАТ В ТЕХНИКА И КВАЛИФИКАЦИЯ, ДА СЕ КОНКУРИРАТ ЗА ВСЕКИ ПАЦИЕНТ ...... А сега - лесно слагаш един куп прегради, оставяш вратичка и заставаш до нея - стадото НЯМА КЪДЕ ДА ОТИДЕ и доиш, доиш......колкото ти душа "хуманна" иска.......

 16. 16 Профил на dnp_m
  dnp_m
  Рейтинг: 396 Неутрално

  а джипитата какви са частни или държавни според кукуто усмивка

 17. 17 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#15] от "Коки":

  Това със следването на пациента от парите е добро решение,ама само при условие,че парите са достатъчно,че и да остават.Пък сега който повече работи,вместо да печели повече-трупа повече дългове.Мила,родна картинка в Абсурдистан.

 18. 18 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 568 Весело

  БРАВО!!!ПОХВАЛНО!!!

  4itatel
 19. 19 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Всички лекари в България са на частна практика. Някой да се е лекувал в болница и да не е давал пари за операция?? Хората в България искат да видят РЕФОРМИ направени в полза на пациента. Истината е че в 90% от болниците особено в малките градове лекарите са некомпетентни, корумпирани и нежелаещи да лекуват. Нужно е ресурса да се концентрира в няколко болници, които да имат модерно управление, добри специалисти и техника и пациентът когато отиди там да знае че ще получи лечение (и отношение) на европейско ниво!!!

 20. 20 Профил на Tsveta Nemska
  Tsveta Nemska
  Рейтинг: 8 Гневно

  Искам да емигрирам от тук !

 21. 21 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Браво на желязната лейди. Този път наистина ми хареса. Само дано лобистите от ГЕРБ не я изоблят в парламента. Истината е, че тази симбиоза е съществен елемент от източването на държавните болници. Източване, от което яко се облажават частните поликлиники, лекарите, който постоянно щъкат между едните си и другите си кабинети и не не последно място, управителите на държавните болници, без съдействието на който, далаверата не може да се заформи. Тук наистина има хляб за прокуратурата, да разнищи тези договори и практики, който звзаимнообвързаните лица от медицинския бранш, грижливо скатават от медийте и данъкоплатците.

 22. 22 Профил на Хиндо Ташаклийски
  Хиндо Ташаклийски
  Рейтинг: 367 Весело

  Много готина снимка на двамата - вуйната, дето я намериха на кръстовище по пътя, досущ застаряла магистралка, за сутеньора да не говорим.

 23. 23 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Повечето съветски електорат под реформи разбират връщането на безплатното здравно обслужване и социалистическата поликлиника. Да ама не. Цената на здравното обслужване ще върви нагоре към европейските цени без значение кой каква реформа прокарва и каква му се иска и кой как вика на лекаря 'частен' или 'държавен'...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 24. 24 Профил на caducei
  caducei
  Рейтинг: 8 Любопитно  Правилно!!Бат Димо,,Частните ЛЕКАРИ трябва да напуснат държавните болници!!!!!! ".Браво Анна-Мария!

 25. 25 Профил на myvoice
  myvoice
  Рейтинг: 360 Весело

  До коментар [#1] от "avram_bakalov":

  "Ами пациентите?"

  Пфф.. пациенти.. "Кач пара?" (казваше шефа ми преди 7 години )

 26. 26 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#24] от "caducei":

  Мдааа ВСИЧКИ лекари трябва да напуснат държавните здравни заведения. Там ще намерите само кака Мара с парцала...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 27. 27 Профил на caducei
  caducei
  Рейтинг: 8 Неутрално

  да....забравих...и лични лекари на сапун

 28. 28 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#27] от "caducei":

  Ще имаш възможност да го казваш на мангалите, които ще дойдат да те лекуват след нас ...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 29. 29 Профил на caducei
  caducei
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "Dr_Doolittle":

  аз съм лекар ,от вас нужда нямам: ) според мен,лични лекари - паразити на здравеопазване в БГ, и за сапун не стават...с нивото на една сестра.
  МАНГАЛИТЕ ЗА ВАС НЕ ХОРА,ПЕНСИОНЕРИ -ДОСАДНИЦИ И Т .Н. след вас ...как без 5 колело

 30. 30 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#1] от "avram_bakalov":

  Авраме, Авраме, евреино - бръкнаха ти в джоба и започна да настройваш хората срещу това! Никой не БУТА правата на пациентите, а само на ония лекари, дето като отидеш при тях с направление, ти "хвърлят по едно око" и те препращат да идеш в частния им кабинет! Ама като ти ръкнат джоба - боли, нали?

 31. 31 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#28] от "Dr_Doolittle"Крайните изказвания и неуважението към така наречените пациенти вече те направиха известен глупаво джипи.Ревеш непрекъсната за пари и за цени а в празнични дни и след обяд човек неможе да ви открие.Нивото на услугите на джипито е по ниско от помоща която оказват обикновенните фармацевти по аптеките.Превърнахте се само в раздавачи на направления .Отношението ми към тези общопрактикуващи лекари е крайно отрицателно ,излишно звено хлебарки които изяждат голяма част от здравните осигуровки.Аз съм за частните болници но за онези които осигуряват здравни услуги всеки ден а не след обяд или в събота и неделя да запраздняват.Свидетел съм на дейноста им когато оперирани пациенти се задържат по едно денонощие изписват се на другият ден ,а по документи се водят наколко дни.Строг контрол и взискание се изисква то явно липсва.Приветствам решението на министъра.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 32. 32 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#31] от "bishopsis":

  Точно пациенти като вас ще досъсипят здравеопазването в България!След като сте убедени,чев" празнични дни и след обяд" трябва да съм ви на разположение.Това е смисълът на празника,господинчо-да ме няма на работа.Ако го разбирате по различен начин-ваша си работа,ходете при друг лекар.Ама нещо май няма наоколо желаещи да записват мрънкалници"освободени от такси",а?Не разбрахте ли,че касата е некоректен платец,и че така наречените и много желани отвас и подобните ви "направления"са изпразнени от финансов ресурс?Малко математика:Ако само по веднъж годишно всеки от пациентите ни се обади в празник или в извънработно време се падат 10 обаждания дневно.Мислиш ли,че 10-те лева на година,които получавам за пациент му дават правото да ме тормози по всяко време?След като 3600 човека са ме избрали за лекар ще променяме правилата в движение.Ако останат няколкостотин може би ще се променя аз.Докато бройката расте-значи работя добре и моите пациенти ми прощават грешките,които неизбежно правя и ми уважават личното време,защото е пряко свързано с работоспособността ми и отношението ми към същите тези пациенти.Динамично равновесие му викат.Бъди здрав!

 33. 33 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#32] от "kukuf":
  Още едно мързеливо джипи се обажда .Ха ха кажи на някоий луд и другите сами се обаждат.Ми то много пари се получават или ако крадеш или ако се незаменим специалист или най сетне ако се скъсаш задника от работа това е !

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 34. 34 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  ПП да не досаждам за последно явно тук си дават среща джипитата които вечно са на компютъра защото това им е работата.Д-р Куин и родните джипита са на лунното разстояние един от други .Кой ли въведе тази глупост ....

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 35. 35 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#20] от "Tsveta Nemska":
  к*во чакаш, сомалийските пирати набират

  ум море, глава шамандура
 36. 36 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не се оплаквам нито от доходите си,нито от труда,който върша за тях.Лично аз нямам нищо против да работя колкото може по-малко за колкото може повече пари.Опитвам се непрекъснато да подобрявам съотношението и се готвя за времената,когато НЗОК и хартийките ще са останали в миналото.

 37. 37 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Има и за и против, очевидно, но принципно съм съгласен с нея.

  В основата си това "сърдужие" между частни и държавни структури е икономически обосновано, но му липсва един много сериозен компонент за да е наистина успешно: стабилност и независимост на "партньорите".

  И като така в дългосрочен план е най-добре да се разделят.

  Пък като узреят достатъчно всеки да е достатъчно силен да пази интереса си, тогава може пак да се съберат.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 38. 38 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#36] от "kukuf":Блян на мързеливите по скоро си подобри съотношението между мечтите и реалноста.Скоро ще дойде време такива центробежната сила да ги изхвърли вън от играта.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 39. 39 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#29] от "caducei":

  Съмнявам се да си лекар. Най-много 'лекар' от РЦЗ, РИОКЗ, МЗ, НЗОК или друг типаж със социалистическата надстройка в здравеопазването. От онези близо 6400 административни чиновници в българското здравеопазване , които се опитват да надзирават 3992 лекари в първичната здравна помощ . A такива наследници на малеевските традиции пиещи кафе цял ден и прехвърлящи екселски таблици от диска на дискети , ако го прекарат на един тест по обща медицина едва ли ще съберат и 20 % верни отговорни. Работещи лекари не се опитват да настройват едни групи лекари срещу други. Това правят или чиновляците или социалистическия електорат който плаче за специалисти ,но никога не ходи при тях да си плаща като сам си е решил къде да ходи , а винаги чака направления от ОПЛ. Има и една малка група комплексари специалисти , които получават малко направления пък никакви частни прегледи не правят и затова ОПЛ са им виновни. Ти от кои си?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 40. 40 Профил на MissingPerson
  MissingPerson
  Рейтинг: 577 Неутрално

  да

  Caveat lector! "Тоя победен човек да ми вземе кафеварката..."
 41. 41 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#33] от "bishopsis":

  А другарко bishopsis твоята теза я знаем за това как не ти се отзовават когато свирнеш. Мен лично винаги ме намират щото си плащат в извън работното време. Нали съм ти казвал. Пък ти ако ги викаш за един бонбон миришещ на нафталин... ами ясно е защо не са много ентусиазирани...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 42. 42 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#41] от "Dr_Doolittle": Ха ха другарко ли ? Ела и ми бръкни в панталона да видиш какво те очаква !Ще ти изпъкнат очите като настъпена жаба.Това и заслужаваш.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 43. 43 Профил на caducei
  caducei
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#39] от "Dr_Doolittle":

  от тези които всеки ден виждат вашиите номера, антибиотик на всеки пациент защото мед.фирма плаща 10 лева на рецепта.и т.н. ВАШИТИ ГРЕШКИ МОЖЕ ДА ВИДЯТ И ПОПРАВЯТ САМО РАБОТЕЩИ ЛЕКАРИ
  В БГ има лекари , специалисти лекуващи и помагщи на хора с посока напред в развитието си и клоуни с лекарски дипломи от тях 90% ОПЛ с посока назад .....правете какво то искате, аз заминавам след 2 седмица за германия, искам да работя реална медицина, не за пари отивам....

 44. 44 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  О, личи си че си някакъв чиновник, чул недочул, далеч от практиката. И не се пише caducei , а caduceus. Символът е един и не се употребява в множествено число .Научи латинския език , макар че ще ходиш в Германия ,която пък пишеш с малка буква. Съмнявам се да ходиш и до Германия , най-много до Герман, Софийско. За твое сведение имам специалност, но не съм комплексарче от село докопало тапията и гордо снимало се с нея за роднините...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 45. 45 Профил на caducei
  caducei
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#44] от "Dr_Doolittl

  в случая caducei име на моята котка
  четох твоите коментари в саита ДЗ ти е „мъжка менопауза“или „андропауза“
  или за по тъпи „криза на средната възраст“
  КК- професионалната неудовлетвореност,раздразителност, лошо настроение, понякога депресия,нарушения в либидото и в сексуалните способности, умора,осъзнаване, че остаряват, оплешивяване, много от мъжете си задават въпроса каква е ролята им в живота, и т.н.
  Лечение -заместителната терапия с тестостерон под под стриктен контрол от личен ти лекар

 46. 46 Профил на caravagqio
  caravagqio
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#23] от "Dr_Doolittle":

  Като ти чета глупостите си правя извода, че Сакскобургготски беше прав за това, че българинът трябва да си смени чипа ...Като чета по форумите писанията на надъхани „доктори „ / пикльовци с памперси от рода на Dr_Doolittle не само не се ядосвам, но и ме напушва смях ! Като чета писанията по форумите на надъхани „доктори „ / пикльовци с памперси от рода на Dr_Doolittle си правя извода , че Сакскобургготски беше прав за това, че българинът трябва да си смени чипа !
  Драги господинчо , НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ да получаваш по 50 000 евро на месец !
  СКЪСАЙ договора си с НЗОК , открий си кабинет , ПЛАЩАЙ СИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ОСИГУРОВКИ , вземай ако искаш не по 200 а по 2000 лева на преглед , ако има кой да ти ги дава и живей спокойно …
  Но , КОГАТО СИ СИ ДАЛ ГЪЗА ПОД НАЕМ – ще си траеш ! ЩЕ СИ ТРАЕШ и ще играеш по свирката, която ти определя този, който плаща ! И ще целуваш не само ръка, но и гъз, на този който ти плаща!! А в случая ти плащам аз – Негово Величество Пациента от рекетьорски присвоените ми всеки месец пари , за да ти осигурят на тебе , боклук такъв , някакъв доход , който ДОРИ НЕ ЗАСЛУЖАВАШ !! Защото аз повече от 20 години плащам и САМО ПЛАЩАМ, защото не ми се е налагало нито да ме преглеждат, нито да ме лекуват , но ти , драги, или който и да било друг боклук като тебе , с усмивка сте прибирали всеки месец МОЕТО ЛЕВЧЕ , което не сте изработили ! Защото няма друга рекетьорска система, която да ми налага ПО ЗАДЪЛЖЕНИЕ да отглеждам и хрантутя кретени като тебе ! … Защото аз като пациент и НЯМА ДА ДОЙДА ПРИ ТЕБЕ , а ще отида при лекаря, който има 30 години стаж , знае 2 и 200 и то не само по книжките, а от живота и със 100 % сигурност знае поне ДЕСЕТ ПЪТИ повече от тебе, независимо от 3-ти или петте езика, които твърдиш, че владееш !
  А като не искаш да играеш по свирката -ПЛАТИ СИ ОБРАЗОВАНИЕТО , което си получил от МОИТЕ ПАРИ , плати си ЛИХВИТЕ върху този „кредит” , защото вместо да обучаваме идиоти като тебе, парите можеха да стоят в банката и да трупат лихви и … ВЪРВИ НА МАЙНАТА СИ ! А когато на запад ти признаят дипломата от „ Мичкюрския североюжен медицински университет „ и веднага те назначат да работиш като лекар – прати ми една картичка с подписа и печата на работодателя ти, че това се е случило !

 47. 47 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Крайно време е да се тури намордник на мафията в бели престилки.
  Дето вземат големи пачки , ами не плащат и никакви данъци. Кога ще се сетят и за тях?

 48. 48 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#45] от "caducei":

  Абе, ти да не си някакъв руснак липсват ти глаголи и членуване на думите. Лекар не пише ДЗ като съкращение за 'диагноза'. Пълни отрепки сте с основно образование, а се представяте за лекари...


  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 49. 49 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#46] от "caravagqio":

  Слушай мухльо, не прочетох всичките глупости, които ядно си написал в безсилието си да се покажеш назидателен щото съм ги виждал и другаде. Банални клишета са и може и вероятно си ги копирал от някой друг олигофрен, та излишно е да се четат подробно. А ти едва ли имаш знанията да си попълниш една бланка за да си внесеш смешните здравни вноски, щото вероятно си нает работник и ти ги внася работодателя. А повечето лекари са частни фирми и сами си внасят осигуровките, но такива социално изпаднали комплексари дорасли единствено до наемния труд няма как да го знаят. Затова си мислят че и другите са си дали задника на друг да им работи. Да ама не. Моето частно здравно заведение има договор с НЗОК за определен обем дейности и колкото плаща НЗОК това ще получиш останалото ще си го доплащаш по свободни цени и хоро ще играеш. НЗОК не ми е работодател. Ако ми плаща 1 лев ще получиш преглед за 1 лев нищо повече. И глупако, осведоми се кой е измислил НЗОК и българската система на здравеопазване. На българския лекар не му трябва НЗОК и мизерното то левче, което претендираш че ти вземат. В зоопарка входа е 2 лева. Опитай се да се прегледаш в чужбина за левче и ще те изпратят или в психиатрия или в местната централа на комунистите. И нали разбираш, че ми дреме на шмайзера дали ще дойдеш като пациент при мен. Имам предостатъчно, даже отдавна не записвам вече нови пациенти, щото часовете са ми претоварени. А пък при теб още утре някъде ще ти наритат задника в някое звено на българската здравната система и тогава няма да ти е до поучаване какво да правят българските лекари и дали можеш да даваш акъл на хора със свободна професия.
  Я си сѐдни на спанако чичовото, казват в Шопско...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 50. 50 Профил на Oshte edin doktor
  Oshte edin doktor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нищо в България няма да се промени докато частното и държавното не се разграничат. И докато такива като Дулитъл не разберат че няма разлика между прегледите за 1 лев или за 200 лева.

 51. 51 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Весело

  До caravagqio, бе що такива глупости пишете някой хора не разбирам.Не съм лекар и нямам нищо общо със здравната система,но твърдо съм на страната на лекарите.Труда им е
  недооценен и не получават полагащото им се уважение от обществото.Не е чудно ,че някой от тях са се овълчили и са се откъснали от хуманноста ,вече 65 г особено последните 20
  ги ебават и бъзикат та какво очакваш да правят.
  И въпреки това има доста от тях които не са загубили хуманноста си и помнят хипократовата клетва.
  Самата здравна система и недовършената реформа в нея
  създават такава среда ,че да нямаме здравеопазване.
  Медицината е изключително скъпа дейност и изисква много висококвалифицирани кадри .Все още медицина се завършва най-трудно и не всички изкласяват а и не всички имат капацитет да вземат специалност но даже и тези без специалност са положили доста труд и бая годинки за да стигнат до това ниво.
  Прави са да искат остойностяване на процедурите и дейноста
  а не като досега да им подхвърлят мизерно левче за записан пациент и 2,5 лв за преглед .Само ,че на касата не и стиска ,щото няма пари и няма да може да плаща.
  Но това не е проблем на лекарите те си искат парите за изработеното ,щото живеем в капитализъм и сиренето е с пари.
  Тия глупости за разположение 24/7/365 ги забрави това е просто невъзможно физически .Дулитъл е малко краен ,но е прав плащаш левче получаваш услуга за левче.Ма не си ползвал
  здравни услуги 10г да ама други са ползвали 100пъти за 10г
  Това е солидарна система и не е измислена от докторите а от политиците.Ти може 10г да не си стъпил в лекарски кабинет/аз също 10г не съм/ Ама лекаря всеки ден е преглеждал бая хора.
  Я ходи пред кабинета на някое Джи Пи чакат поне 2-3 за преглед,и то постоянно.Всеки се стреми към по-високи доходи и стандарт лекарите не са изключение .Да в БГ не можем да им осигурим заплати като на запад ,но и с тези мизерни левчета дето им подхвърляме ги принуждаваме да търсят други начини
  за доходи.Ма сами сме си виновни ,щото търпиме политиците да ни правят на маймуни вече толкова години а те са най виновни в случая.Значи има пари за 65000 шапкари и един болюк корумпирани съдии, 400 000 чиновници и търтеи рушветчии,дето един голям престъпник не са вкарали в затвора
  а за лекари и здраве нямаме ,що се сърдите на лекарите тогава?
  Ми лекарите почват с 700-800лв заплата и са единици тези дето взимат 2-3 000 и нагоре.Ми те плочкажиите доскоро искаха по 220-25на квадрат по 10кв/ден по 20дни -4000лв/месец и то на черно без данъци.Щом оценяваме труда на плочкаджиите/да не се засягат всеки труд е достоен/по високо от този на лекарите нищо чудно ,че сме на това дереже.Изобщо от край време в БГ физическият труд е по платен от умственият/с някой изключения/така ,че каквото сме си надробили ,това ,ще сърбаме.

 52. 52 Профил на doctor_v_ispania
  doctor_v_ispania
  Рейтинг: 443 Весело

  Kolegi, edinstvenia izhod za vas e Terminal 1 i 2 na letishte Sofia. Togava shte razberete kakvo znachi normalen pacient i respect. Inache nashia narod dobre go e opisal i Slaveikov i Botev...

  Let The Groove In Your Shoes Release You From The Blues
 53. 53 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  И какво ще се прави със сградите на болниците?Празни ли да стоят?
  Сложете наеми и не много крадливи събирачи на наемите

 54. 54 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 443 Весело

  Нема страшно-хронично болните ще ги лекуват хомеопати, иглотерапевти, масажисти и т.н.-скъпо и редовно за да могат да си покриват свободните наеми.

 55. 55 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 360 Гневно

  тези несъглсните с това предложение, пазители на капитализма, може ли да ми посочтите друга европейска държва където да има такова преплитане на интереси?

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 56. 56 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  АБЕ, ТАЗИ ДЪРЖАВА НЯМА ЛИ ДА СЕ МАХНЕ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, БЕ ДОКОГА, БЕ? ДОКОГА? БОЛНИЦИ КЛИНИКИ ПОЛИКЛИНИКИ РЕНГЕНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ, КРЪВ И УРИНА ВСИчКО ТОВА ТРЯБВА ДА Е ИНИЦИАТИВА НА ЛЕКАРИТЕ И ПАЦИЕНТИТЕ, А НЕ НА ДЪРЖАВАТА, ТЯ ТРЯБВА САМО ДА ПОМАГА ПРИ ОРГАНИЗАЦИЯТА ДА П О М А Г А, НЕ ДА ПРЕчИ НЕ ДА РАЗПОРЕЖДА И НАРЕЖДА. КАКВОТО Е ПОСТРОИЛА ДА ГО ПРОДАДЕ ИЛИ ДА ГО ДАВА ПОД НАЕМ ИЗГОДНО. ТОВА Е РОЛЯТА И, А НЕ ДА ПРЕчИ, ТРЯБВА ДА ОСВОБОДИ МЕД. ТЕХНИКАТА ОТ ВСЯКЪКВИ МИТА ТОВА Е ДЪРЖАВА И ПОСЛЕ ДА СИ ПРИБИРА ДАНЪЦИТЕ ОТ ВСИчКИ ТОВА Е ИСТИНСКАТА ДЪРЖАВА, НЕ НА БюРОКРАТИчНО ОТНОшЕНИЕ И НАДЗИРАВАНЕ, ДА НА УЛЕСНЕНИЯТА И ОТСТЪПКИ ЗА ЗДРАВЕ НЕ Е ЛИ ТАКА?...

 57. 57 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  ДЪРЖАВНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ - ТАКОВА ЖИВОТНО НЯМА И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ИМА ГО САМО ВЪВ ВЪЗПАЛЕНИТЕ КОМУНИСТИчЕСКИ МОЗЪЦИ И ТО БЕшЕ СЪЗДАДЕНО ЗА ДА СЕ ЛЕКУВА ТОВА ВЪЗПАЛЕНИЕ, ТАЗИ МНОГО СТРАшНА ИСМЪРТОНОСНА ИНФЕКЦИЯ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK